Steins Belang: Wijkgericht onderhoud en beheer

Steins Belang: wijkgericht onderhoud op maat

SteinsBelang-GraadCoumansDe politieke vereniging Steins Belang wil de Algemene Dienst (Gemeentewerken) van Stein omvormen tot een werkbedrijf met inhoud op maat voor de gemeente Stein.

Steins Belang stelt voor om een “Steins Model” te ontwikkelen van een werkbedrijf. “Wij denken dan aan een opgetuigde Algemene Dienst welke in staat is om kwalitatief goede service voor onze burgers te leveren, voor nu en op langere termijn”, zegt fractievoorzitter Graad Coumans.


 Reactie 28.07.2013 door lezer "Paul"

 Dit is puur een bezuiniging actie over de rug van de minima want wat de heer Coumans er even niet bij verteld is dat de reguliere werknemers ontslagen gaan worden om plaats te maken voor goedkopere uitkeringsgerechtigden......lees verder »

... die dit reguliere werk als tegenprestatie moeten doen voor hun uitkering en die werkzaamheden worden dan ook nog eens betaald met geld dat eigenlijk bestemt is voor de uitkeringen.

Pure verdringing van reguliere banen, maar ook nog eens dwangarbeid want de uitkeringsgerec htigden mogen en kunnen dit ook nog niet eens weigeren zonder dat daar een straf tegenover staat.


De reactie van “Paul” op ons bericht betreffende het werkbedrijf berust onzes inziens op een groot misverstand, daarom onderstaande tekst:

Wij hebben in de gemeente Stein een Algemene Dienst welke diverse kleinere klussen uitvoert daar waar nodig. De werkzaamheden worden over het algemeen zeer gewaardeerd door de mensen die een beroep op die Algemene Dienst doen. Dat moet zo blijven!!

Er moeten geen mensen ontslagen worden bij de Algemene Dienst maar er zullen juist mensen bij moeten komen.
Die Algemene Dienst zou volgens Steins Belang in groepjes moeten kunnen werken en voor een bepaald gebied verantwoordelijk moeten zijn.

Dan is er nog een Sociale Werkvoorziening in de regio en dus ook voor Stein, dat is Vixia.
Daar werken mensen uit onder andere Stein in de buitendienst, plantsoenen, parken, bermen, trottoirs enz. Die mensen worden nu aangestuurd en betaald vanuit Vixia met een stevige financiële bijdrage van de gemeente Stein.

De landelijke overheid wil dat WSW-mensen, meer dan nu het geval is, uitgeplaatst worden van WSW bedrijven (Vixia) naar reguliere bedrijven en ook naar gemeenten. Deze WSW’ers moeten daar naar vermogen passende arbeid kunnen verrichten.

Ook in het door Steins Belang voorgestelde werkbedrijf zou dat in beperkte mate moeten kunnen.
Verder zijn er nog mensen met een beperking die niet voor 100% aan het arbeidsproces kunnen deelnemen en al langer uitzien naar passend werk, dat zijn WSW’ers op de wachtlijst voor een werkplek en WAJONGERS (jeugdigen met een beperking) in de Wajong regeling die eveneens wachten op een plek voor passend werk op de arbeidsmarkt.
Daar zijn ook mensen uit onze gemeente bij waarvoor de politiek een verantwoordelijkheid heeft.

Steins Belang is zich terdege bewust van die verantwoordelijkheid, vandaar dat wij zeggen: ook voor deze groep moet werk geboden worden bij het werkbedrijf zoals Steins Belang dat graag ziet.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben gelukkig, ook in dit land en in Stein, gelijke rechten. De gemeenten, en dus ook Stein, heeft voor deze doelgroep een zorgplicht en daar willen wij iets mee doen in dit werkbedrijf.

Van “dwangarbeid” is naar onze mening beslist geen sprake en wat betreft de vermeende bezuinigings aktie over de rug van de minima zeggen wij: dat is onzin.
Als het in de door ons voorgestelde opzet en werkwijze goedkoper kan, dan is dat mooi mee genomen. Maar dat moet dan nog blijken.

Namens “Steins Belang”:  Graad Coumans (fractievoorzitter)

Meer info op www.steinsbelang.nl Op de foto fractievoorzitter Graad Coumans.

Paul.
Het is jammer dat Steins belang niet meer reageert.

Naast het verplicht te werk stellen van uitkeringsgerechtigden, ver onder het minimum loon en zonder rechten, had ik, en waarschijnlijk ook de gemeentelijke belasting betalers, ook graag eens geweten hoe Steins belang er voor gaat zorgen dat het 2e werkbedrijf niet een tweede geld verslindend Vixia word?

Laten we eerlijk zijn, Vixia heeft de aflopen 10 jaar, een te kort gehad van bijna 60 miljoen en de vooruitzichten zijn een te kort van +/- 5 miljoen per jaar tot 2019, welke betaald zijn en betaald worden met geld opgehaald uit gemeentelijke belastingen . Ik denk niet dat bewoners uit de gemeente Stein staan te springen op nog zo'n project.

Ik vraag me af wie hier het meeste voordeel van heeft, want het zijn niet de uitkeringsgerechtigden, die het werk moeten doen onder dreiging van straf en ook niet de overige inwoners van Stein die dit financieel moeten gaan ophoesten.

0
KHB
Citaat uit de reactie van de heer Coumans:

"Daar werken mensen uit onder andere Stein in de buitendienst, plantsoenen, parken, bermen, trottoirs enz. Die mensen worden nu aangestuurd en betaald vanuit Vixia met een stevige financiële bijdrage van de gemeente Stein."

Mensen die verantwoordelijk zijn voor een bepaald gebied? Over het algemeen zijn dat de gemeente en bestuurders zelf. Deze verantwoordellijke bestuurders ontvangen een inkomen boven het sociaal minimum. Het is daarom best wel verwonderlijk dat o.a. de gemeente Stein, maar ook andere gemeente, besluiten om deze medewerkers in de buitendienst te plaatsen met verantwoordelijkheid tegen een zeer belabberd inkomen en zonder rechten.

En in hoeverre hebben medewerkers zelf een vrije keuze om arbeid te gaan verrichten in dit project? Diegene die wel met plezier deze werkzaamheden gaan verrichten dienen een normaal vast arbeidscontract te krijgen met een passend inkomen en cao rechten net zoals iedereen die verantwoordelijk is.

1
Paul.
Dit is puur een bezuiniging actie over de rug van de minima
Dit is puur een bezuiniging actie over de rug van de minima want wat de heer Coumans er even niet bij verteld is dat de reguliere werknemers ontslagen gaan worden om plaats te maken voor goedkopere uitkeringsgerechtigden, die dit reguliere werk als tegenprestatie moeten doen voor hun uitkering en die werkzaamheden worden dan ook nog eens betaald met geld dat eigenlijk bestemt is voor de uitkeringen.

Pure verdringing van reguliere banen, maar ook nog eens dwangarbeid want de uitkeringsgerechtigden mogen en kunnen dit ook nog niet eens weigeren zonder dat daar een straf tegenover staat.

0
Paul.
Geachte heer Coumans.

U zegt:

Er moeten geen mensen ontslagen worden bij de Algemene Dienst maar er zullen juist mensen bij moeten komen.

De landelijke overheid wil dat WSW-mensen, meer dan nu het geval is, uitgeplaatst worden van WSW bedrijven (Vixia) naar reguliere bedrijven en ook naar gemeenten. Deze WSW’ers moeten daar naar vermogen passende arbeid kunnen verrichten.

Waarom moet er dan een 2e werkbedrijf bijkomen, terwijl we al met Fixia zwaar in de maag zitten? Als de gemeente zo begaan is met deze mensen dan kan de gemeente deze mensen ook rechtstreeks in dienst nemen bij de gemeente.

Is het de gemeente soms te doen om de 21.000 euro per persoon per jaar wat men voor een WSW'er in 2014 krijgt? Terwijl volgens de WWNV regels, de WSW'er dadelijk nog maar 75% van het minimum loon mag verdienen.

Voor de Bron kunt u kijken op de website van sociale zaken.

Gratis personeel voor de gemeente Sten, betaald door de overheid

1
Paul.
U zegt:

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben gelukkig, ook in dit land en in Stein, gelijke rechten.

Van “dwangarbeid” is naar onze mening beslist geen sprake en wat betreft de vermeende bezuinigings aktie over de rug van de minima zeggen wij: dat is onzin.

Misschien moet u zelf eens het bijstands of WSW regiem ondergaan en dan zult u er snel achter komen dat bij weigering of protest er direct een maatregel opgelegd word in de vorm van het korten of beëindigen van de uitkering.

Maatregel is een synoniem voor het woord straf, dus eigenlijk word er een straf opgelegd als men het werk of de voorwaarden weigert. Dat, meneer Coumans, hoe u het draait of keert, is dwang arbeid.

Als werkende kan ik wel een 40 uurige baan weigeren als de voorwaardes slecht zijn en ver onder het minimum loon betaald, maar een uitkerings gerechtigde moet het accepteren of er volgt straf, dus hoezo gelijke rechten?

1
geer en greetje
dwangarbeid
Beste Paul.
Je hebt helemaal gelijk,werken onder dwang of met het dreigen van straf is inderdaad dwangarbeid.De gemeentes proberen het in te pakken onder verschillende namen,zoals reintegratie,participatieplekken etc.Maar uiteindelijk draait het maar om een ding.Goedkope arbeidskrachten inzetten op werkplekken die normaal gezien beloont dienen te worden met het wettelijke minimumloon!!
https://www.facebook.com/groups/177207305762866/222385454578384/?notif_t=group_comment_reply

1
loonvoorwerk
Steins werkbedrijf
meneer Coumans,
meer mensen aannemen is prima maar gaan deze mensen dan ook allemaal minimaal het minimumloon verdienen?
Van bijstandsgerechtigden wordt OOK gezegd dat ze een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Worden deze mensen nu wel of niet met behoud van uitkering in dit Steins werkbedrijf geplaatst, dus zonder een fatsoenlijk loon??
Of neemt u een voorbeeld aan sittard waar mensen al meer dan 1 jaar , sommigen voor nog geen 700 euro per maand, 32 uur in het grijs/groen werken en klussen verrichten?? mensen die best in staat zijn om dit als regulier werk te verrichten maar die op deze manier nooit een reguliere baan krijgen: ze delven hun eigen bijstandsgraf zeg maar. Ik ben gratis, waarom zouden ze me dan gaan betalen ???
Als mensen gelijke rechten hebben zoals u beweert, hebben ook zij recht op loon, een CAO, pensioenopbouw etc etc zoals iedere andere Nederlander.

0
Laat reactieformulier zien

Redactie

  • Dross de Limpensstraat 4
    6181EJ Elsloo

  • 06.10572675

Voorwaarden & Info

© Pixels & Text Elsloo

Voor het optimaal functioneren van deze website worden cookies op uw computer geplaatst. Daarbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.
Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteert u het plaatsen van cookies. Als u cookies weigert, kunt u de website gewoon blijven gebruiken maar dan werken de website of onderdelen daarvan mogelijk niet optimaal.