Skip to main content

HISTORIE

Foto Kasteel Elsloo 1931© Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad/ANP/Leeflang

Elsloo in WOII

ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

75 jaar bevrijding: 1944 - 2019

Op 18 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Amerikaanse soldaten de Maasberg opreden en zo Elsloo bevrijdden van de Duitse bezetting. Dat was hier het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Om dit te herdenken is er in het Streekmuseum vanaf zondag 8 september een schitterende tentoonstelling te zien. Deze tentoonstelling laat zien wat in veel andere musea niet te zien is.

Foto: bevrijdingsoptocht Elsloo, de V van Victorie

Elsloo bevrijdingsoptocht 1945 1

De inwoners van Elsloo en het dagelijkse leven tussen 1940 en 1945 staan centraal. Hoe was het om te leven in een oorlog? Wat was er nog te koop in de winkel? Hoe was het om soldaten ingekwartierd te hebben? En wat gebeurde er toen de bevrijding eenmaal een feit was? Op al deze vragen krijg je antwoord.

De ruimtes van het museum zijn ingericht zoals dat in de oorlog bij de meeste mensen thuis het geval was. De winkel laat zien wat je er nog kon kopen. Er zijn veel originele en soms zeldzame voorwerpen, brieven, landkaarten en foto’s te zien en de gidsen kunnen een goed beeld geven van het leven in de oorlog.

Daarnaast is er een geschiedenisles gemaakt voor de bovenbouw van de basisschool die perfect afgesloten kan worden in het museum.

Kortom; een expositie voor jong en oud maar ook bij uitstek geschikt is om met verschillende generaties te bezoeken. De expositie is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden. 


Start 75 jaar bevrijding 17 september 2019

Op 18 september 1944 werd Stein en omgeving bevrijd van de Duitse overheersing. In dat kader werd op dinsdag 17 september in het Maaslandcentrum in Elsloo de start van "75 jaar bevrijding" van onze gemeente feestelijk gevierd. Een samengesteld muziekkorps bestaande uit de Fanfare St. Martin van Stein, Fanfare St. Martinus van Urmond, Fanfare De Maasgalm van Elsloo en de Harmonie en de Drumband St. Joseph van Berg aan de Maas verzorgde kort de muzikale opening. Leden van Scouting Elsloo hesen de vlag.

Vervolgens was er een bijeenkomst voor de genodigden, waaronder de culturele instellingen uit onze gemeente, Steinse veteranen, het college van B&W en de gemeenteraad. Daar werden speeches en gedichten voorgedragen door onder andere veteraan Louis Kusters, de Steinse Jongerenadviesraad, de werkgroep "75 jaar bevrijding" en het gemeentebestuur.

Jan Smeets overhandigde namens "werkgroep 75 jaar bevrijding" een fietsroute aan burgemeester Leurs. Deze route voert fietsers langs plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog interessante gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Deze 28 kilometer lange fietsroute is binnenkort terug te vinden in de boeken die gepubliceerd worden door de Vrijheid Urmond, Stichting Erfgoed Stein en het Streekmuseum Elsloo. Ook is deze gratis verkrijgbaar op verschillende locaties zoals het gemeentehuis, de bibliotheek, musea, buurtcentra en horeca.

Meer weten over activiteiten rond 75 jaar bevrijding? Op de gemeentelijke site staan alle activiteiten vermeld. 

Lees en kijk op De Limburger voor alle verhalen en beelden uit september 1944, toen vreugde en verdriet heel dicht bij elkaar lagen.

Laat reactieformulier zien