logo box 450x250 apple nieuws

Eigen Kracht

Dorpsgaard ’t Meeldert: groene ontmoetingsplek voor inwoners

Op zaterdag 23 februari 2019 hebben circa 25 inwoners samen met wethouder Gina van Mulken (Natuur & Landschap) de eerste werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van de aanleg van de Dorpsgaard ’t Meeldert. De realisatie van deze 3.000 vierkante meter grote gaard gebeurt op initiatief van inwoners. Klik op foto's voor vergrotingen.

Dorpsboomgaard Elsloo Stein 03.2019

Oase
Deze dorpsgaard wordt een fruitige ontmoetingsplek voor de inwoners gelegen bij de Pasveersloot. Het doel is om een authentieke boomgaard te realiseren: een oase voor plant en dier, een plek die jong en oud verbindt door onder andere fruitbomen en plukstruiken. Het onderhoud en beheer van de gaard gebeurt door inwoners.

Landschapsdromen
Wethouder Gina van Mulken: ‘Als gemeente zetten we ons in voor het ophalen en realiseren van landschapsdromen van inwoners. Landschap en natuur is niet alleen een doel, maar ook een middel om betrokkenheid te realiseren tussen inwoners onderling en met hun leefomgeving. Zo is deze gaard een plek waar je je kunt inzetten of kunt ontspannen en bijkomen, alleen maar ook samen.’

Biotoopverbetering
Extra aandacht gaat uit naar biotoopverbetering voor insecten, vlinders en wilde bijen. Dit gebeurt door het inzaaien van bloemenmengsels en het bouwen van een bijenhotel. Door aangepast beheer worden ontwikkelingsmogelijkheden voor flora en fauna gecreëerd.

Groenprogramma
Dorpsgaard ’t Meeldert maakt deel uit van het groenprogramma dat mede gefinancierd wordt door de gemeente Stein en de Provincie Limburg. IKL ondersteunt in de uitvoering van dit programma dat onder andere bestaat uit werkdagen met basisscholen, hakhoutbrigades, participatie in ’t Brook, realisatie Schoolgaard KC Aelse en bloesemactiviteiten.

Meedoen in het groen? Mail dan naar . Meer informatie vind je ook op Dorpsboomgaard Stein PVA (PDF, 9.3 MB)

Dorpsboomgaard Elsloo Stein 02.2019

Word jij vrijwilliger bij buurtbemiddeling?

Ben jij van nature een bemiddelaar en doe je graag vrijwilligerswerk? Dan is Partners in Welzijn (PIW) op zoek naar jou!

Bemiddeling
Buurtbemiddeling helpt bij conflicten tussen buren en/of buurtgenoten. Getrainde vrijwilligers helpen buren om hun problemen zelf op te lossen. Zij luisteren naar het verhaal van beide partijen en helpen hen om samen tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. Voor buurtbemiddeling is een parttime beroepskracht werkzaam, die de vrijwillige buurtbemiddelaars ondersteunt.

Wie zoekt PIW?
PIW zoekt mensen met uiteenlopende achtergronden en verschillende leeftijden. Een speciale opleiding is niet vereist. Ben je van huis uit al een vredestichter, ben je minimaal 21 jaar, kun je goed luisteren, ben je onpartijdig en wil je minimaal één keer per maand bemiddelen? Dan is buurtbemiddeling iets voor jou!

Interesse en meer info?
Neem dan contact op met Anne Fingskes (coördinator buurtbemiddeling) via telefoonnummer 046-4575700 of per mail via .
Kijk ook https://partners-in-welzijn.nl

Dat maakt Stein voor mij: thuiskomen

We willen in onze gemeente dat iedereen kan meedoen en dat inwoners daarvoor eigen initiatief nemen. De gemeente stimuleert dit initiatief met de dorpsgerichte aanpak. De vele dorpsinitiatieven zijn een bewijs dat deze aanpak vruchten begint af te werpen. Maar we zijn er nog lang niet. 

In de gemeente Stein zorgen we samen voor elkaar en houden we onze dorpskernen levendig. Iedereen telt mee en doet mee. Dat is mogelijk door de inzet van veel vrijwilligers en initiatieven in onze gemeente. Wethouder Hub Janssen: “Ik ben enorm trots op alle burgerinitiatieven en betrokken vrijwilligers in onze gemeente. Zij zorgen er dagelijks voor dat inwoners samenkomen en meedoen”. In de gemeente kiezen we voor de dorpsgerichte aanpak. Inwoners zijn zelf deels verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving. Zij weten zelf wat goed is voor hun omgeving en welke voorzieningen daarbij nodig zijn. Met de DOP aanpak stimuleren we inwoners zelf initiatief te nemen en mee te denken over de toekomst van hun dorp. Dat heeft in veel kernen al geleid tot initiatieven van en voor inwoners.

Vrijwilligers zorgen voor thuis in Meers
Bie Gerda is de plek in Meers waar inwoners komen voor een gezellig dagdeel. Tal van enthousiaste vrijwilligers zorgen daar elke dag voor. “Bie Gerda brengt mensen samen en zorgt ervoor dat mensen niet alleen hoeven zijn. Mensen komen hier een kopje koffie drinken, om samen te kienen of om deel te nemen aan andere activiteiten. Je ziet mensen opleven sinds ze hier komen, daar doen we het als vrijwilligers voor”. Bie Gerda is er voor iedereen.
“Veel mensen denken dat Bie Gerda er is voor ouderen, maar het is voor iedereen. Gelukkig zien we ook steeds meer jongeren. Die komen vooral af op het Repair Café om bijvoorbeeld hun fietsenband te plakken. De band plakken we samen met hen, zo leren we ook nog van elkaar”. Er zijn ook steeds meer jongeren te vinden bij Bie Gerda als iPad buddy. Ze helpen ouderen om te gaan met een iPad. “Het project brengt jong en oud samen. Ze kunnen veel van elkaar leren en het is gezellig. Het is bewonderenswaardig hoe betrokken de jongeren zijn, maar ook hoe leergierig de ouderen zijn”. Kom je ook een kopje koffie drinken met een van de vrijwilligers? Kijk voor meer informatie en alle activiteiten op: www.dorpsdagvoorzieningmeers.nl.

Samen zelf doen in Elsloo
Ook in Elsloo zorgen ze er samen voor dat ze dingen voor elkaar krijgen. Stichting Dorpsplatform Elsoo wil van Elsoo het dorp maken waar mensen bij elkaar komen en actief zijn. Dat doen ze met een online en fysieke ontmoetingsplaats waar iedere Aelsenaer zijn of haar ideeën kan laten zien en de hulp kan vragen van anderen om plannen te realiseren. Het dorpsplatform is een succes dankzij de vele betrokken vrijwilligers en inwoners uit Elsloo. Samen zorgen ze voor het Elsloo van de toekomst. Meer weten over Dorpsplatform Elsloo? Ga naar www.dorpsplatform-elsloo.nl.

Dat maakt Stein voor mij thuiskomen 02
Verhalen uit Stein 
De gemeente gaat op zoek naar verhalen van inwoners, verenigingen en ondernemers over wat Stein voor hen Stein maakt. Nieuwsgierig naar de verhalen voor en door inwoners uit Stein? Ga naar www.datmaaktsteinvoormij.nl.
Heb je zelf ook een verhaal? Laat het ons weten via en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op het platform.

 

Lees meer

Kunstboom in Catsop

In 2017 bestond Buurtvereniging Catsop 60 jaar. Dit werd gevierd met een feestavond en een brunch.

Voor de kinderen werd een activiteit opgezet waarbij zij allerlei figuren mochten kleien naar eigen inzicht. Een werkgroep onder leiding van Marjo Vorstenbosch, Anja Renkens en Paula Penders gingen met de kinderen aan de slag met klei, onder de handen van de kinderen ontstonden vele figuren die na het bakken en schilderen in de boom bevestigd zouden worden.

Ondertussen werd er een metalen boom gemaakt door enkele mensen waar de kunstwerken van de kinderen in bevestigd werden.
Gemeente Stein had tijdens de werkzaamheden aan het Mergelakker ook de plaats waar de boom geplaatst zou worden opgeknapt en bestrating aangelegd. Burgemeester Leurs onthulde samen met de kinderen onder grote belangstelling en met vereende krachten de boom op 27 mei 2018.

Tekst en foto's: Pierre Reubsaet. 
Overigens heeft Pierre onlangs een nominatie in de wacht gesleept voor Foto National met een serie "5 met samenhang". Bij de Limburgse Fotobond heeft hij daarmee de 3e prijs behaald. In november komen de foto's van de Limburgse genomineerden in het gemeentehuis van Beek te hangen. Pierre proficiat en bedankt dat we altijd jouw foto's mogen gebruiken.


Klik op gallery voor vergroting.
Als u Internet Explorer 9 of ouder gebruikt kan het zijn dat u de slideshow niet ziet. Download Internet Explorer 11 en/of voeg de website dan toe aan Compabiliteitsweergave, toelichting > Microsoft help
Of nog beter: gebruik altijd Google Chrome of Firefox.

Samen geveltuintjes aanleggen

Ans Rooiakkers en Heleentje De Brauwer willen Oud Stein leefbaarder en aantrekkelijker maken. Ze zijn een pilotproject gestart voor de aanleg van geveltuintjes in de Valderstraat en Steskensstraat in Oud-Stein. Niet toevallig de straat waar beide dames in wonen. Als de pilot succes heeft, willen ze het project graag uitbreiden naar de andere straten van Stein. Natuurlijk kunnen inwoners van Elsloo en de andere kernen eenzelfde initiatief nemen! 

Wat is een geveltuintje?
Een smal tuintje, van een of meerdere stoeptegels breed, langs de gevel van een huis. De strook kan je eigendom zijn of is eigendom van de gemeente; neem in dat geval eerst contact op met de gemeente en vraag toestemming.
Geschikte planten voor zo'n tuintje zijn: klimplanten, lage planten, leibomen zelfs, bloembollen, kruiden, stokrozen etc. Afhankelijk van de ligging (windrichting, zon, schaduw) kunnen de initiatiefnemers helpen bij het kiezen van de juiste planten.
Het onderhoud (enkele keren per jaar onkruid wieden en eventueel wat snoeiwerk) dien je zelf voor je eigen gevel te doen.

geveltuin

Tegen fijnstof
Geveltuintjes verfraaien niet alleen visueel onze straten, maar de planten in zo’n tuintje nemen ook een heleboel fijnstof op, nemen regenwater op, zuiveren de lucht etc. Hoe minder fijn stof, des te beter. Want door fijnstof krijgen we namelijk sneller last van astma, allergieën en andere ziektes, die we liever niet horen. Fijnstof is afkomstig van verbranding van houtkachels en van het verkeer (bv. A2 en A76). Hier meer info over de voordelen van groen in vergelijking met tegels > https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/planten-in-plaats-van-tegels-de-voordelen-van-een-groene-tuin/

Meer groen op straat
Hoe meer groen op straat hoe beter dus! Vandaar de oproep van Ans en Heleentje: heb jij voor je huis een stoep die voldoende breed is ( +- 1,20 meter vanaf de stoeprand tot je gevel?) en heb je zin om een geveltuintje aan te leggen en woon je in Oud-Stein? Neem dan contact op met . De inwoners van de Steskensstraat en de Valderstraat kregen alvast een brief in hun bus met een invulstrookje en kunnen dit tot zondag 6 mei invullen. Woon je in een andere straat van Oud-Stein en heb je nu al interesse, meld je ook gerust aan. Als deze eerste oproep succesvol is, breiden we dit ook uit naar de andere straten van Oud-Stein.

Samen aan de slag!
Voor alle geïnteresseerden van het pilotproject is er op dinsdagavond 8 mei een ‘Geveltuintjesbijeenkomst’. Ans en Heleentje informeren dan iedereen over wat het opzet is en kijken samen wat de beste plantjes zijn voor ieders tuin. Op donderdagavond 31 mei gaan Ans en Heleentje samen met alle geïnteresseerden de geveltuintjes aanleggen. Ook handige harry’s mogen zich aanmelden!

Ruilen is beter dan kopen
Natuurlijk is planten ruilen beter dan kopen. Want dat kost niets en je houdt er een lokaal gekweekt plantje aan over. Daarom is er op zondag 6 mei tijdens het MeifeStein een plantenruilmarkt op de binnenkoer van Valderstraat 39. En misschien zit er wel een plantje voor jouw geveltuintje bij. Kijk dus snel wat jij teveel in je tuin hebt en stop het in een potje met wat grond en kom langs op de plantenruilmarkt. Ook met vragen of twijfels over geveltuintjes kan je langskomen op 6 mei.

Voor het optimaal functioneren van deze website worden cookies op uw computer geplaatst. Daarbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.
Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteert u het plaatsen van cookies. Als u cookies weigert, kunt u de website gewoon blijven gebruiken maar dan werken de website of onderdelen daarvan mogelijk niet optimaal.