Skip to main content

ELSLOO

Heeft u de aanslag gemeentelijke belastingen al gehad?

  • Afbeeldingen | Bron: nvt ©

Naar nu blijkt zijn er duizenden Limburgers, waaronder ook tal van Steindenaren, die in februari géén aanslag "Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen" hebben ontvangen. Het betreft o.a. de onroerende zaakbelasting (WOZ), afvalstoffenheffing, rioolheffing en zuiverinfgheffing. BsGW is de uitvoerende instantie namens alle Limburgse gemeenten.

Steindenaar Jan Meijers heeft dit euvel enkele weken geleden al aangekaart toen hij omstreeks 25 februari geen aanslag had ontvangen terwijl die bij anderen wel op de mat of mailbox plofte. Als u heeft aangemeld voor MijnOverheid kunt u de aanslag daar vinden.
Gebeld met BsGW in Roermond 088-8420 420, die hem (ten onrechte blijkt later) naar de gemeente Stein verwijzen. De gemeente belt in eerste instantie ook niet terug met een antwoord, maar reageert na aandringen toch bij monde van wethouder Wingelaar. Die neemt actie richting BsGW en zegt toe via sociale media aandacht te schenken aan het probleem.

Een IT-probleem bij BsGW schijnt de oorzaak te zijn. Maar het steekt Meijers dat er in het antwoord van de BsGW directie (hieronder geplaatst) geen excuses worden gemaakt, geen intentie blijkt om hierover te communiceren met de burgers en geen aangepaste betalingsregeling wordt voorgesteld.
De aanslag voorziet standaard in 10 betalingstermijnen en de eerste betaaldatum is 25 maart a.s, maar door deze vertraging zou het zo maar kunnen zijn dat mensen die nog geen aanslag hebben ontvangen deze in 9 of misschien wel 8 termijnen moeten gaan betalen.

Meijers besluit met "De toeslagen affaire zit nog vers in ons geheugen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat inwoners zélf achter hun aanslag aan moeten."

+ Info gemeente Stein over aanslag BsGW ⇢


Antwoord directie BsGW aan de wethouder Wingelaar:

De aanslag voor de heer Meijers staat er inderdaad nog aan te komen.

BsGW legt jaarlijks in de maand februari ruim 500.000 aanslagen op. Daarbij is volledigheid van de aanslagen (lees: het opleggen van alle aanslagregels die bij een adres horen) het uitgangspunt.
Het kan voorkomen dat een bepaalde aanslagregel uitvalt. Soms wordt een aanslag in z’n totaliteit nog niet verzonden. Hieraan kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen; zie hieronder.
Vanwege de conversie van het oude naar het nieuwe belastingpakket zijn miljoenen data overgezet. Dit heeft een extra impact gehad op de aanslagoplegging 2024.

Wanneer bij de aanslagoplegging een onderdeel niet goed staat, dan wordt zo’n onderdeel ‘geparkeerd’ en na de bulk-oplegging gecontroleerd.
Het gaat hierbij om kleine aantallen. Het niet beschikken kan te maken hebben met een openstaand bezwaar, een openstaand beroep, extra controles vanuit mutatiedetectie, marktanalyse, bouwvergunningen, blokkeringen op andere heffingen etc. etc.
BsGW kiest er in de regel niet voor om in een dergelijk geval de aanslag in zijn geheel tegen te houden en legt vaak een deelaanslag op. Dit om te voorkomen dat de burger denkt dat de aanslag om welke reden dan ook niet bezorgd is.
Soms en dat is afhankelijk van de situatie wordt de aanslag zoals hierboven aangegeven wel in z’n geheel tegengehouden.

Nadat de aanslagoplegging 2024 in z’n geheel heeft plaatsgevonden, worden de ‘uitgevallen’ aanslagregels nader bekeken, indien nodig aangepast en vervolgens op aanslag gebracht.
BsGW streeft ernaar om eind maart alles opgelegd te hebben.
In het geval dat de WOZ-waarde (nog) niet is beschikt, kan er ook nog geen aanslag OZB worden opgelegd.
Zodra de WOZ-waarde beschikt is, zal ook de OZB-aanslag volgen.
Uiteraard begint dan ook pas de bezwaartermijn te lopen voor de betreffende belanghebbende.

Tot slot. In de piekperiode maakt BsGW gebruik van inhuurkrachten bij het KCC. Op basis van het via jou doorgegeven signaal van de heer Meijer heeft BsGW deze inhuurkrachten nogmaals duidelijk geïnstrueerd dat een terug- c.q. doorverwijzing naar de gemeente niet aan de orde is.

Hartelijke groet,
Noël Lebens

  • Laatste update op .

Gemeente Stein Actueel

  • Afbeeldingen | Bron: Bert Ramakers, adverteerders, elsloo.info ©
  • Laatste update op .

Milieupark Stein tijdelijk gesloten

  • Afbeeldingen | Bron: Microsoft Designer ©

Het milieupark in Stein is tijdelijk gesloten van 11 maart tot en met 12 april. In deze periode vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats om het milieupark veiliger en milieuvriendelijker te maken. Vanaf zaterdag 13 april is het milieupark weer geopend.

Grof tuinafval, PMD en oud papier
De tijdelijke afvallocatie aan de Dieterenstraat (naast het gemeentehuis) blijft gewoon open, hier kan men terecht voor het inleveren van grof tuinafval, PMD en oud papier.

Milieuparken Geleen, Sittard en Born
Tijdens de sluiting van het milieupark in Stein kunnen inwoners gebruik maken van de milieuparken in Geleen, Sittard en Born. De adressen en openingstijden zijn te vinden op rwm.nl ⇢

  • Laatste update op .

Aandacht voor verenigingen in maart

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free public domain CC0 ©

Stein kent een rijk en actief verenigingsleven. Maar soms heb je als vereniging vragen of problemen waar je zelf niet uit komt. Ervaringen, tips of hulp van anderen zijn dan welkom.

  • Verenigingscafé Stein op 14 maart in MFC De Grous
  • Volg gratis de training Effectief besturen en sociale veiligheid op 16 maart
  • 18 online sessies tijdens Kennisboostweek Vrijwilligerswerk Maart 2024
  • Verenigingscafé op maat: nodig HvdKL uit bij jullie bijeenkomst
  • Spijker je kennis bij tijdens de Katalys online workshopweek in maart
  • Maatschappelijke Diensttijd (MDT) als kans voor jouw organisatie?
  • Sportkantine: alcoholvrije drank in opkomst, maar alcohol blijft onmisbaar
  • Kennissessie ‘Hoe start ik met crowdfunding?’ verplaatst naar 28 maart
  • Gratis e-book over trends in vrijwilligerswerk èn wat je daarmee kunt
  • Subsidie voor initiatieven die jongeren betrekken bij kunst & erfgoed
  • De gemeente Stein heeft nieuwe subsidieregeling cultuur

Lees verder ⇢

  • Laatste update op .

Hemelbeek: eindelijk verbetering

  • Afbeeldingen | Bron: Kyle Hoeveler, Wim Hanssen ©

Update 12.03.2024

Vandaag 12 maart is onze vliegende reporter het probleemgebied bij de Hemelbeek gaan bekijken, nadat het Waterschap meldde dat de "zandvang" geleegd was. Duidelijk is dat dit een positief effect heeft gehad op de waterstand. Om de zandvang te legen, moest de toegangsweg naar het water met grove kiezels worden opgevuld om deze begaanbaar te maken.

Op de foto hieronder de veelbesproken "zandvang". Links het uitgediepte deel waar het zand naar de bodem zakt, rechts het ondiepe deel waar het zand goed zichtbaar is.

Hemelbeek 03.2024 12 WimHanssen

Zandvang
Zandvangen vangen het zand en slib op dat door het snelstromende water wordt meegenomen. Ze voorkomen dat de beek dichtslibt en er wateroverlast ontstaat. Er zijn twee soorten zandvangen: een betonnen bak afgedekt met een rooster en natuurlijke zandvangers. Deze laatste wordt bij de Hemelbeek gebruikt.
Bij natuurlijke zandvangen is de beek breder gemaakt waardoor de stroomsnelheid afneemt en het meegevoerde zand naar de bodem zakt. Voordat het slib uit de zandvangers wordt verwijderd, wordt het slib gecontroleerd op aanwezigheid van amfibieën (vuursalamanders/kikkers) vissen en andere organismen. Als er leven aanwezig is, wordt dit elders in de beek weer uitgezet. Het slib wordt onderzocht op eventuele schadelijke stoffen en vervolgens afgevoerd. Per jaar voert het Waterschap in dit gebied (Bunderbos en Hemelbeek) 350 tot 400 kubieke meters af. Dat zijn zo'n 20 vrachtwagens per jaar.

Hemelbeek 03.2024 03 GuusPeters

Momenteel is het gebied aan het opdrogen, maar dit zal nog geruime tijd duren. We hebben waargenomen dat het onder water staande gebied zich zo'n 200 meter in de richting van Geulle uitstrekt.

De doorstroming vanuit de beek naar het open watergebied ten noorden van de Kromme Dijk lijkt te zijn verbeterd, maar blijft nog steeds vrij smal en dus vatbaar voor verstopping met bijvoorbeeld hout en klei, materiaal dat ter plaatse ruim voorhanden ligt. Een deel van de problemen is ook ontstaan door vandalisme, waarbij de beek herhaaldelijk moedwillig werd verstopt. Het verbreden of verleggen van de uitstroom van de beek zou hier de situatie kunnen verbeteren en het water afleiden van het voetpad, dat momenteel nog steeds een dikke modderbrij is. Wandelaars lopen daarom nu "schuin" over de voet van de Kromme Dijk.

Hemelbeek 03.2024 14 WimHanssen

Als we verder gaan, komen we bij een bocht naar rechts, waar het pad ook niet meer dan een dikke modderbrij is. Inwoners of bezoekers hebben zelfs materialen meegenomen om het enigszins begaanbaar te maken. Goed te zien is dat het waterpeil in de beek gezakt is.

Hemelbeek 03.2024 13 WimHanssen

Na de bocht doemt het volgende probleemgebied op, waar het voetpad iets lager ligt dan de rest van de directe omgeving. Er is daar een overloop ontstaan naar het voormalige droge gebied ten zuiden van de Kromme dijk en richting Geulle en dat staat nu dus ook onder water. Dit zal een modderige plek blijven omdat het pad op het niveau van het waterpeil van de beek ligt. Inwoners en de gemeente Stein hebben geprobeerd dit op te lossen door hout op de modderbrij te leggen.

Hemelbeek 03.2024 11 WimHanssen

Lees meer …Hemelbeek: eindelijk verbetering

  • Laatste update op .

Gratis compost afhalen op 23 maart

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free AI generated ©

Op zaterdag 23 maart kun je gratis compost afhalen. Dit kan vanaf 09.00 uur op de parkeerplaats aan de Dieterenstraat in Stein (links van het gemeentehuis). Zorg zelf voor een schop en zakken!

Groente- fruit- en tuinafval
Compost wordt gemaakt van het afval dat in de groene bak gaat: groente- fruit- en tuinafval (gft). Als dit gft goed gescheiden is, krijg je schone compost. Die kan weer gebruikt worden als ‘mest’ in de land- en tuinbouw, maar ook in je eigen tuin of bloembak!

Waardering voor goed scheiden
Wethouder Danny Hendrix:“Met deze gratis actie laat de gemeente zien dat we het ontzettend waarderen dat inwoners hun afval goed scheiden! Dat geldt voor restafval in de grijze container en ook voor gft in de groene container. Het goed scheiden van GFT levert gezonde, voedselrijke compost voor de eigen tuin op. Om onze inwoners te bedanken delen we zaterdag 23 maart gratis 50 kuub compost uit.”

De gemeente organiseert deze actie samen met RWM. Voor deze actie geldt: OP is OP!

  • Laatste update op .

Muziek op schoot: muziekles voor peuters

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free image ©

Na een succesvolle start in 2023 biedt Fanfare De Maasgalm opnieuw muzieklessen aan voor de allerkleinsten. Peuters (1 t/m 4 jaar) kunnen deelnemen aan Muziek op Schoot.

Het is een eerste kennismaking met muziek, tonen en ritme voor de allerkleinsten. Plezier staat voorop. En daarnaast is muziek ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van het kind. Laat hen meedansen, zingen en verschillende instrumenten ontdekken en plant het zaadje voor deze mooie hobby!

Docente is wederom Eveline Arnold van Maatspel. De cursusdata zijn 23 en 30 maart, 6, 13 en 27 april en 4 mei.
Tijd is van 10.30 uur tot 11.15 uur. Bij voldoende aanmeldingen kunnen we mogelijk een tweede groep faciliteren. Kosten: 45 euro voor 6 lessen.
Aanmelden kan via een mail aan . Voor vragen kunt u ook bij dit e-mailadres terecht.

  • Laatste update op .

Maas Cleanup zaterdag 23 maart

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free AI generated ©

Het hoge water van afgelopen periode heeft weer veel afval achtergelaten in de Maasbedding. IVN Elsloo gaat dus weer aan de slag om zoveel mogelijk op te ruimen, en sluiten daarom graag aan bij de Maas Cleanup Acties.

Maas Cleanup zet zaterdag 23 maart door heel Limburg opruimacties langs de oever van de Maas op touw. Vrijwilligers gaan gewapend met handschoenen, grijpers en vuilniszakken op pad om de Maasoever van afval te ontdoen.

De groep verzamelt om 09:30 uur bij het oude veer, oftewel het Conincx Pop terrein. Einde ca 13:00 uur.

Voor handschoenen en zakken wordt gezorgd. Ook is en een beperkt aantal grijpers, dus als het kan, neem een eigen grijper mee. Het terrein is hobbelig en op sommige plaatsen misschien nog nat, daarom moet je wel fit zijn, lange broek en stevige schoenen maar beter nog rubber laarzen.
Maas Cleanup zorgt met hun sponsoren DSM en Ecoilab voor een gezellig natje en een droogje voor en na de opruimactie.

Omdat nu nog niet alle details bekend zijn, ontvang je nadere inlichtingen na aanmelding.
Elke hand is welkom en nodig, dus meld je aan via 

  • Laatste update op .

Landelijke Opschoondag 23 maart

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free CC0 public domain ©

Ga jij ook graag opgeschoond de lente in? Doe dan mee met de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart 2024. Op die dag trekken we vanuit drie locaties de buurten in.

Er vertrekken groepjes vanuit:
• Buurtcentrum Nieuwdorp
• Museum Stein (Hoppenkamp)
• IJsboerderij Catsop

We verzamelen op de locaties om 10.00 uur. Je krijgt dan het benodigde materiaal en gaat op pad. Samen prikken we zwerfafval en zo maken we de straten, paden en parken schoon. Bij terugkomst staat er koffie en vlaai klaar en kan iedereen nog even gezellig nakletsen. Goed doen doet goed. En dat samen doen maakt het ook nog eens leuk.
Vraag buren, vrienden en familie mee! Aanmelden kan via de groene knop hierboven. Wel even doen hoor! Dan weten we hoeveel materiaal nodig is en hoeveel vlaai er klaar moet staan

  • Laatste update op .

Modeshow Double You women in Moorveld

  • Afbeeldingen | Bron: Double You women ©

Op dinsdag 26 maart lopen leden van Vrouwenvereniging Moorveld op de catwalk om de nieuwste mode van Double You women aan u te tonen.

De aanvang is om 19.30 uur in Gemeenschapshuis De Kollekamp in Moorveld. De entree voor leden van de vrouwenvereniging is gratis. Overige bezoekers betalen 2,50 euro inclusief een glaasje bubbels.

Alle gasten ontvangen een tegoedbon voor een gratis sjaal bij besteding van minimaal 100 euro bij Double You in Beek of Elsloo (zolang de voorraad strekt)

  • Laatste update op .

Bijeenkomst Evenementenbeleid 27 maart

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 AI generated ©

Evenementen zijn belangrijk voor de Gemeente Stein. Denk hierbij aan het aanmoedigen van cultuur- en sportdeelname, reclame van de streek en het verbeteren van sociale verbinding.

Het effect en de waarde van evenementen is groot. Daarom heeft de gemeente besloten om een apart evenementenbeleid op te stellen voor onze gemeente. In dit beleid geven we een visie (idee) op evenementen. Ook staat er hoe je toestemming krijgt voor een evenement, hoe je subsidie kunt krijgen, en hoe je een evenement organiseert.

Praat mee, denk mee!
Er zijn in oktober 2023 een aantal goed bezochte bijeenkomsten geweest waar veel informatie is opgehaald en gedeeld. Heel veel punten hebben we ook meegenomen in het nieuwe evenementenbeleid. We hebben toen de afspraak gemaakt dat we zouden terugkomen met deze informatie over het concept evenementenbeleid.

Bijeenkomst
Daarom organiseren we een vervolgbijeenkomst op woensdag 27 maart in MFC De Grous, Heerstraat - Centrum 38 in Stein

Wat kun je verwachten?
18.45 uur: Inloop met koffie en vlaai
19.00 uur: Opening door Burgemeester Leurs-Mordang
19.15 uur: Start presentatie door Peter Crijns, beleidsmedewerker evenementen
21.30 uur: Einde

Op een later moment ben je van harte welkom voor de bijeenkomsten over het nieuwe subsidiebeleid. We hadden aangegeven dat het subsidiebeleid tegelijkertijd met het evenementenbeleid zou lopen, maar door de komst van nieuwe medewerkers wordt het subsidiebeleid later op de agenda geplaatst. Daarvoor organiseren wij nog aparte bijeenkomsten.

Ben je erbij?
We kijken uit naar je komst. Meld je aan bij Peter Crijns via . Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze ook gerust aan Peter Crijns.

Lees meer …Bijeenkomst Evenementenbeleid 27 maart

  • Laatste update op .

Familie Sanders, slachtoffer van Jodenjagers

  • Afbeeldingen | Bron: Andere Tijden (embedded) ©

Op 22 oktober 1946 doet oud-verzetsman Joop Hollebrands in een Haarlems politiebureau aangifte van de deportatie van de 4-jarige Bertje en zijn 8-jarige zus Marleen. Beide kinderen waren in de oorlog bij hem ondergedoken.

De aangifte is het begin van een huiveringwekkende zoektocht naar de geschiedenis van de joodse familie Sanders. 80 jaar na dato moet de dochter van Joop, Corrie Hollebrands-Smaardijk, nog altijd huilen als ze denkt hoe de kinderen in 1943 voor haar ogen door een Nederlandse Jodenjager uit hun huis worden gesleurd: ”Zonder nog iets te zeggen zijn ze meegenomen. Ik heb ze nooit meer gezien” zegt ze terwijl ze met een zakdoek haar betraande ogen droog dept. Naast Bert en Marleen wordt ook de oudste zus Elly en de ouders David en Clara Sanders opgepakt. Ze zijn verraden.

+ Lees en kijk verder op Andere Tijden ⇢

+ Website Nationaal Holocaust museum ⇢

+ Oorlogsbronnen over Jodenjagers ⇢

  • Laatste update op .

Schuifelen in Utopia.... Eric Carmen...overleden 11 maart 2024

  • Afbeeldingen | Bron: YouTube /wikipedia / Top 40/ discogs.com (embedded) ©

All By MySelf - Eric Carmen

Eric Carmen * 11.08.1949 ✝ 11.03.2024

In april 1976 bereikte de single "All By MySelf" van songwriter en zanger Eric Carmen haar hoogste notering in de Nederlandse Top 40: een 10e plek. Meer zat er blijkbaar niet in aan de vooravond van de punkgolf.

Toch is het een alltime klassieker geworden en guilty-pleasure voor menigeen. Anno 2023 duikt ie weer op in een Kerstreclame van de Hema met zielig hondje Takkie. 

Het kan bijna niet anders dan dat er in 1976 nog op geschuifeld is in jongerencentrum Utopia aan de Dorpstraat 7A in Elsloo. Alhoewel het schuifelen toen behoorlijk op z'n retour was. Dat was een beetje kneuterig aan het worden want de Sex Pistols en The Ramones liepen ook in Elsloo warm aan de zijlijn.

In de Amerikaanse Billboard Hot 100 reikte het nummer tot plek 2 en werd van de eerste plaats gehouden door December, 1963 (Oh, What a Night) van The Four Seasons... en daar zal Eric Carmen wel mee hebben kunnen leven.

Embedded van X (voorheen Twitter)

Vervolgens volgde een riedel flops en trok Carmen zich tijdelijk terug uit de muziekwereld. Een grote comeback had Carmen echter in 1987, toen hij het nummer "Hungry Eyes" zong voor de film Dirty Dancing. Carmen wist zijn succes in 1988 voort te zetten met het nummer "Make me lose control" dat de Amerikaanse top 3 haalde.

Van 1970 tot 1975 was Eric Carmen lid van de Amerikaanse groep The Raspberries en die maakten in 2005/2007 weer plaatwerk en gingen ook op toernee. 

+ Meer info over Eric Carmen⇢

+ Eric Carmen op Discogs ⇢

+ The Raspberries live 2007 ⇢

 

Lees meer …Schuifelen in Utopia.... Eric Carmen...overleden 11 maart 2024

  • Laatste update op .

Vleermuizen-avontuur Nieuwdorp

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free public domain CC0 ©

In Nieuwdorp staat er veel te gebeuren! We gaan huizen opknappen, nieuwe woningen en een splinternieuw buurtcentrum bouwen op de plek waar op dit moment het oude buurtcentrum en de kerk staan.

Wist je dat deze veranderingen ook gevolgen hebben voor de vleermuizen die nu in Nieuwdorp wonen? Om hen te beschermen, zijn we bezig met de bouw van een vleermuizentoren op de hoek van Van Cloudtstraat - Kuringenstraat. Hier kunnen de vleermuizen vanaf mei wonen.

Timmer je eigen vleermuizenkastje!
Op woensdagmiddag 3 april nodigen we alle kinderen, samen met hun ouders of grootouders, uit voor een gezellig vleermuizen-avontuur in het buurtcentrum van Nieuwdorp. Het begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De middag begint met een vleermuizenles van een echte vleermuisexpert. Die zal alles vertellen over de vleermuizen die in Nieuwdorp wonen en waarom ze zo belangrijk voor ons zijn. Daarna gaan we zelf aan de slag! In groepjes gaan we vleermuiskastjes timmeren en zaadbommen maken. Deze vleermuiskastjes en zaadbommen mag je mee naar huis nemen, zodat je je eigen tuin kunt omtoveren tot een gezellige plek voor vleermuizen. De kinderburgemeester zal samen met het kindercollege rond 16.00 uur de vleermuizentoren officieel openen.

Meld je aan!
Wil jij ook mee op dit avontuur? Meld je dan aan via . We hebben een speciaal plekje voor jou gereserveerd. Je mag je ouders of opa en oma meenemen om samen van dit avontuur te genieten.

  • Laatste update op .

Rondleidingen Waterschapsbedrijf Limburg zondag 7 april

  • Afbeeldingen | Bron: wikipedia / ter illustratie RWZI in Antwerpen ©

Op zondag 7 april organiseert het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) een gezellige burendag in Stein. Je bent van harte uitgenodigd om gratis deel te nemen aan een rondleiding. 

Ook altijd willen weten wat er gebeurt, bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Stein? Hoe wij afvalwater van onder meer gemeente Stein zuiveren zodat het weer als schoon en ecologisch gezond water de natuur in kan stromen. Daar komt heel wat bij kijken! Het zuiveren van rioolwater is een industrieel proces met veel technische innovaties en aandacht voor duurzaamheid.

WBL laat het je allemaal graag zien op zondag 7 april op de WBL-burendag, speciaal voor de inwoners van de gemeente Stein. Een unieke gelegenheid om meer te leren over hoe belangrijk het zuiveren van rioolwater is en vooral ook hoe we dat doen. Een interessante en educatieve ervaring voor jong en oud. Deelname is gratis.

Op zondag 7 april zijn er vier rondleidingen, start: 10:00, 10:45, 11:30 en 12:15 uur. Elke groep bestaat uit maximaal 60 personen. Let op: vol=vol!

Meer informatie, bezoekvoorwaarden en aanmelden vind je op onze website wbl.nl ⇢

Het adres waar we samenkomen is Dalerveltweg 3 in Stein. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en samen een leerzame en leuke dag te beleven!

  • Laatste update op .

Repair Café Elsloo zat. 13 april

  • Afbeeldingen | Bron: Dorpsplatform Elsloo ©

Dorpsplatform Elsloo organiseert elke 2e zaterdag van de maand, van 09:30 – 12:30 uur het Repair Café in Elsloo.

Stofzuiger kapot? Een koffiezetapparaat dat niet meer goed werkt? Of andere apparaten met technische mankementen. Onze vrijwilligers van het Repair Café weten er raad mee!
In de afgelopen periode zijn er al heel wat apparaten aangeboden, 75% van de eigenaar kon huiswaarts keren met een gerepareerd apparaat.

Komt u ook?
Eerstvolgende is op zaterdag 13 april, van 09:30 - 12:30 uur in Punt 39, Burgemeester Maenenstraat 39 te Elsloo. Ook de werkgroep Jongeren voor Ouderen is aanwezig om hulp te bieden bij vragen over uw gsm, tablet of iPad. De koffie staat klaar!

Reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad
In Punt 39, aan de Burgemeester Maenenstraat 39 draait het allemaal om repareren. Tussen 09:30 en 12:30 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Lees meer …Repair Café Elsloo zat. 13 april

  • Laatste update op .

Voorjaarsconcert zaterdag 13 april

  • Afbeeldingen | Bron: Fanfare De Maasgalm / Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Mheer (Foto Artica Heer-Maastricht embedded) ©

Afgelopen jaar bestond Fanfare De Maasgalm 125 jaar. Dat werd uitgebreid gevierd met een drietal bijzondere concerten. Na het vieren van het jubileum pakt de fanfare de muzikale draad weer op en zijn muzikanten en dirigent druk bezig met het instuderen van een nieuw programma. Dit keer een meer traditioneel programma dat voor de eerste keer uitgevoerd gaat worden tijdens het Voorjaarsconcert dat de fanfare organiseert op zaterdag 13 april aanstaande in het Maaslandcentrum in Elsloo.

Behalve Fanfare De Maasgalm treden er tijdens het Voorjaarsconcert nog twee orkesten voor het voetlicht. Het concert wordt namelijk om 19.30 uur geopend met een optreden van ons eigen NTO Elsloo (Nieuw Talent Orkest) Twee jaar geleden begonnen als een groep muzikanten zonder enkele ervaring is er inmiddels sprake van een echt orkest dat onder leiding van Ankie Mofers enthousiast musiceert.

Na een kort pauze is het de beurt aan onze gasten, de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia uit Mheer. Dit gerenommeerde harmonieorkest onder leiding van dirigent Bart Deckers zal een prachtig programma ten gehore brengen. Het concert wordt afgesloten met het optreden van Fanfare De Maasgalm onder leiding van haar dirigent Guido Swelsen.

De Maasgalm heet u van harte welkom tijdens dit concert dat plaatsvindt in het Maaslandcentrum en begint om 19.30 uur. De toegang tot het concert is gratis maar een vrije gift wordt gewaardeerd.

Foto onder: Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Mheer (Foto Artica Heer-Maastricht embedded)

  • Laatste update op .

Koningsdag 2024 in Elsloo

  • Afbeeldingen | Bron: RVD Het Koninklijk Huis Robin Utrecht juni 2023 / MS Designer ©

Op de stralende zaterdag 27 april verandert Elsloo in een koninklijk feestparadijs, speciaal voor de jonge koningen en koninginnen!
Een speciaal organisatiecomité van de Samenwerkende Buurtverenigingen en Vivantes Ouderenzorg hebben een gezellig programma samengesteld.
De festiviteiten barsten los om 14:00 in het hart van Elsloo, het Maaslandcentrum.

Breng je fiets mee en duik in een wereld van glitter en glamour, waar je jouw stalen ros kunt omtoveren tot een koninklijke koets. Zodra je fiets eruitziet als een ware troon op wielen, kun je samen met je vriendjes en vriendinnetjes de 'Koningsroute' trotseren. Deze feestelijke optocht is dé kans om te schitteren en de koninklijke sfeer in je op te nemen!

Na deze vorstelijke parade wacht het Maaslandcentrum op je terugkeer, waar je je kunt storten op koninklijke spelletjes of de voetjes van de vloer kunt laten gaan op aanstekelijke koningsmuziek. En vrees niet voor regenwolken! Bij slecht weer zorgen we voor een aangepast, even feestelijk programma.

De pret duurt tot 17:00, dus zorg dat je erbij bent! Trek je feestelijkste outfit aan en vier de verjaardag van de koning in stijl. We kijken ernaar uit je te zien op deze dag vol plezier en koninklijke pracht. Tot dan!

RVD zomerfotosessie 2023 koninklijk gezin 1

  • Laatste update op .

Stationsomgeving Beek-Elsloo

  • Afbeeldingen | Bron: ProRail (embedded) / Wim Hanssen ©

Update 23.02.2024

Op vrijdagmiddag 23 februari 2024 zijn officieel de werkzaamheden gestart voor de herinrichting van de stationsomgeving Beek-Elsloo.

Voordat het bouwbord onthuld werd, lieten vertegenwoordigers van de opdrachtgevers (gemeente Beek, gemeente Stein, Prorail, NS en provincie Limburg) in uitgaansgelegenheid Mondial hun licht schijnen over de lange weg die het project vanaf 2011 bewandelde. De uitvoerende partijen Strukton en Den Ouden schetsten hoe de werkzaamheden vanaf nu gaan verlopen.
De werkzaamheden duren naar verwachting tot zomer 2025 en het hele project gaat ruim 11 miljoen euro kosten. Op enig moment tijdens de werkzaamheden zal de overweg gedurende 6 weken gesloten worden.

De verkeersveiligheid op de overweg, de Stationsstraat en Steinderweg zal aanzienlijk verbeteren doordat het station nu ook bereikbaar wordt vanaf Steinse zijde waardoor dat verkeer niet meer de overweg over moet. Bij de Steinse ingang komen ook parkeerplaatsen, Kiss & Ride plek, fietsenstalling en een nieuw fietspad. Aan de Beekse zijde komt een nieuw voorplein en een verkeerslus, waardoor verkeer richting Beek kan draaien en ook niet meer de overweg over hoeft om te keren bij de rotonde Michiel de Ruyterstraat.

Aan de Elsloose/Steinse zijde is men al begonnen met de aanleg van de parkeerplaats. Aan de Beekse kant worden als eerste de perrons verbreed en de wachtruimte verbeterd. De gemeente Beek maakt van de gelegenheid gebruik om de Stationsstraat vanaf de overweg tot aan het centrum te herinrichten. Tevens wordt in het gebied de riolering vernieuwd. 
Kortom, er staat heel wat te gebeuren het komend jaar.

Station Beek Elsloo herinrichting start 23.02.2024 02

 

Lees meer …Stationsomgeving Beek-Elsloo

  • Laatste update op .

Verbreding A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide

  • Afbeeldingen | Bron: Rijkswaterstaat, YouTube, Google Maps ©

Vanaf 26 februari 2024 gaat aannemer Boskalis aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden om de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide te verbreden. Als eerste wordt de beplanting van de voorziene verbreding verwijderd; op sommige plekken is die strook tientallen meters breed. Daarna vindt er een bodemonderzoek plaats naar voorwerpen uit het verleden, hoe het gaat met de bodem en mogelijke niet-ontplofte bommen.

Deze werkzaamheden duren bijna het hele jaar. Om de natuur zo weinig mogelijk te verstoren, houden ze rekening met het broedseizoen. Dat betekent dat een deel van de planten begin 2024 worden verwijderd en het andere deel na de zomerperiode.

Verkeersmaatregelen
Op verschillende plaatsen worden verkeersmaatregelen genomen voor de veiligheid van weggebruikers en om veilig te kunnen werken. Kijk voor deze maatregelen op de website van Rijkswaterstaat⇢

Informatie
Kijk voor meer informatie op de website van Rijkswaterstaat. Je kunt op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) ook gratis bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat via 0800-8002

Lees meer …Verbreding A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide

  • Laatste update op .

Dilemma formatie - door Jos Meijers

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free CC0 image ©

Het moge duidelijk zijn dat de financiële huishouding, die de voorgaande kabinetten hebben achtergelaten, een grote chaos is. Dat Pieter Omzigt hier van geschrokken is snap ik, hij is schijnbaar econometrist en kijkt dus door cijfers heen. En als je de financiële debacles van regionale en landelijke politici ziet passeren in de media dan is dat ook niet zo vreemd.

Collectieve middelen verspillen raakt politici schijnbaar niet, en dus heb ik steeds meer respect voor gewone mensen die met minimale middelen de eindjes aan elkaar weten te knopen.
En daar zit nu het dilemma van de formatie.

De rechtste partijen zouden die mensen zo graag willen helpen, daar kunnen ze immers niet omheen, alleen willen hun kiezers die het goed gaat daar geen offers voor brengen. Het risico is nu dat bij verkeerde keuzes hun eigen bestaanszekerheid in gevaar komt en dat was natuurlijk niet de bedoeling.
In de basis zijn rechtse politici heel sterk in rekenen, waarbij aangetekend moet worden dat zij beter kunnen vermenigvuldigen dan delen.

Maar uiteindelijk blijft de vraag “Hoe ga je minderbedeelde mensen uitleggen dat je de beloften niet kunt nakomen, omdat je het sneu vindt om de andere vermogende mensen, die ook op rechts stemden, lastig te moet vallen met het prijskaartje.
Achteraf gezien hadden zij hun huiswerk omtrent de financiële huishouding van Nederland beter moeten doen, maar dan wel voor de verkiezingen en niet er na.!!

Jos Meijers, Spaubeek
(geboren en getogen in Elsloo)
Artikel ook als (iets aangepaste) ingezonden brief geplaatst in De Limburger 23.02.2024

  • Laatste update op .

Herinrichting Michiel de Ruyterstraat

  • Afbeeldingen | Bron: Gemeente Stein, Veilig Verkeer Nederland, Wikipedia, Wim Hanssen ©

Op donderdag 1 februari 2024 heeft de gemeente Stein een eerste bewonersavond georganiseerd in het kader van de herinrichting van de Michiel de Ruyterstraat in Elsloo.
Daar waar deze avonden tot enkele jaren geleden openbaar waren, kiest de gemeente er tegenwoordig voor om daar alleen bewoners van de betreffende straat of wijk voor uit te nodigen. 

Tien jaar geleden heeft de Michiel de Ruyterstraat ook al eens hoog op de agenda gestaan. Lees het dossier hieronder.


MICHIEL DE RUYTERSTRAAT: VEILIGHEID EN WOONGENOT
DOSSIER 2014-2016

Update juni 2016

Het heeft wat voeten in de aarde gehad... Maar na veelvuldig overleg, plannen maken, plannen herzien of naar de prullenmand verwijzen, bezwaren, dilemma's tussen eigen belang en algemeen belang en vooral veel niet kunnen of niet mogen discussies, is het hoofdpijndossier "Michiel de Ruyterstraat" eindelijk in de (voorlopige) finale beland.

Niet de gewenste 30 km-zone, geen parkeervakken, geen middengeleiders, geen straatjuwelen of welke maatregel dan ook om de snelheid in te perken en onveilige verkeerssituaties op te lossen. Maar uiteindelijk werden toch enkele verbeteringen gerealiseerd.

Lees meer …Herinrichting Michiel de Ruyterstraat

  • Laatste update op .

Modeltreinen Beurs zondag 12 mei

  • Afbeeldingen | Bron: Microsoft Designer ©

Op zondag 12 mei organiseert Team Kleine Modelspoorders een Modeltreinen Beurs in het Maaslandcentrum. Aanvang 10.00 uur en de beurs duurt tot 16.00 uur. Entree bedraagt 4 euro.

Dit team heeft een passie voor de modelbouw en beleeft er ook veel plezier aan om beginnende modelbouwers en andere geïnteresseerden te laten kennismaken met een mooie gevarieerde hobby.

  • Laatste update op .

BuitenBeter app

  • Afbeeldingen | Bron: buitenbeter.nl (embedded) rawpixel royalty free AI generated ©

Vanaf 1 februari 2024 stapt de gemeente Stein over naar een nieuwe app om je meldingen over de openbare ruimte door te geven.

Tot dan wordt de app MijnGemeente nog gebruikt, maar die voldoet al langer niet meer en levert veel frustratie bij de gebruikers op.

Met de BuitenBeter app meld je een probleem snel en makkelijk bij de gemeente. Meteen op de plek én het moment dat jij het ziet. Bijvoorbeeld kapotte straatverlichting, zwerfafval of een omgevallen boom. Jouw melding komt meteen bij de gemeente binnen en die gaan ermee aan de slag. Je kunt altijd zien wat de status van jouw melding is.

De gemeente vraagt of jij ook mee helpt de gemeente Stein mooi, veilig en schoon te houden. Zo ja, download dan deze app.

 

+ Download de BuitenBeter app gratis in Google Play Store ⇢

+ Download de BuitenBeter app gratis in de Appstore ⇢

+ Meer informatie op gemeentestein.nl ⇢

+ Meer informatie lees je op buitenbeter.nl ⇢

 

  • Laatste update op .

Wat eten we vandaag?

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 / royalty free ©


Klik op recept van uw keuze voor meer info. https://www.okokorecepten.nl
Foto: heeft geen betrekking op dagmenu; met dank aan Unsplash.

  • Laatste update op .

Energie-crisis...lees en huiver!

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 ©

Berekent jouw energieleverancier straks kosten voor je zonnepanelen?

Update 19.02.2024

De Eerste Kamer heeft de afbouw van de salderingsregeling niet goedgekeurd, maar energieleveranciers zijn al een nieuwe koers ingeslagen. Een groeiend aantal leveranciers maakt onderscheid tussen klanten met én zonder zonnepanelen. Bij vijf energieleveranciers moeten klanten nu terugleverkosten betalen. Meer energieleveranciers brengen tegenwoordig op verschillende manieren kosten in rekening bij zonnepaneelbezitters. 

Lees verder op Radar ⇢


Salderingsregeling zonnepanelen blijft bestaan

Update 13 februari 2024

De afschaffing van de salderingsregeling is op 13 februari door de Eerste kamer verworpen en blijft dus ongewijzigd bestaan, voorlopig althans. Hiermee is het plan van demissionair minister Jetten om de salderingsregeling langzaam af te bouwen nu definitief van tafel geschoven. Zonnepaneelbezitters zouden door het afschaffen van de salderingsregeling de opgewekte stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet niet meer kunnen wegstrepen tegen de afgenomen stroom. Gedurende zes jaar, vanaf 2025, zouden bezitters steeds minder kunnen salderen. In 2031 zou dit volledig zijn afgebouwd.

Lees verder op Radar 13.02.2024⇢

Lees ook Radar 12.02.2024 ⇢

Lees ook Radar 25.01.2024 ⇢


Tijdelijk noodfonds energie open voor aanvragen

Update 6 februari 2024
Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen tot en met 31 maart 2024 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag.

Kijk voor steun op de pagina van het Noodfonds Energie ⇢

Het tijdelijk Noodfonds Energie is géén regeling vanuit de gemeente, maar een onafhankelijke privaatrechtelijke stichting. Dit betekent dat de stichting geen overheidstaken uitvoert. Energieleveranciers en de Rijksoverheid steunen dit Noodfonds.


Energiekosten blijven stijgen

Update 6 februari 2024
Energiebedrijven waarschuwen consumenten dat hun energiekosten blijven stijgen, primair niet door hun prijsbeleid (lees je tussen de regels door) maar door stijgende energiebelasting en netwerkkosten. Het prijsplafond uit 2023 is per 1 januari vervallen en de energiebelasting is gestegen.

Tot 2035 betalen huishoudens die geen geld hebben om hun oude koopwoning of huurhuis te isoleren, tot 800 euro per jaar meer aan energie. Overigens is de beste besparing nog altijd: minder energie gebruiken... Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet als je in een niet-geïsoleerd tochtig huis woont.

De Essent-baas pleit al om van het Noodfonds Energie een permanent gebeuren te maken en om de subsidies op duurzame maatregelen vooral te handhaven. En wat doen Essent en collega's om het betaalbaar te houden?

Energiebelasting
De overheid wil dat we minder gas gaan gebruiken, daarom is van 01.01.2024 de energiebelasting op gas verhoogd. Dus de huishoudens die geen geld hebben om hun oude cv ketel te vervangen door een zuinige HR ketel en al helemaal niet om zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler te installeren, worden hiermee ook kind van de (gas)rekening. Vanaf 2026 moet men bij vervanging van een oude cv-ketel verplicht een hybride-warmtepomp aanschaffen. De handel in tweedehands cv-ketels zal welig gaan tieren.

Zo'n 2,8 miljoen huishoudens dreigen in de problemen te komen. Dus overheid, wat bereik je hiermee?! De tweedeling in Nederland wordt weer groter, met alle sociale gevolgen van dien.
Wie het meeste geld heeft, kan het meest besparen...

Netwerkkosten
Toen de Nederlandse overheid de afgelopen decennia jaarlijks vele miljarden uit Gronings gas binnen harkte, werd dat geld overal voor gebruikt. Vooral werden er veel wegen aangelegd, watermaatregelen getroffen, ongebruikte nieuwe vliegvelden aangelegd (Lelystad) onrendabele toch gesteund (Maastricht-Aachen) en Schiphol waanzinnig uitgebreid, hoge snelheidstrajecten voor internationale treinen etc.
Maar ook om multi-nationals met subsidies en steunmaatregelen te plezieren (om ze voor Nederland te behouden, zegt men dan) En de rijkste Nederlanders fiscaal te bevredigen. 

Als ze sedert de opkomst van de zonnepanelen zo'n 20 jaar geleden ook maar een fractie besteed hadden aan onderhoud en uitbreiding van de stroomnetwerken, dan zaten Enexis en andere netwerkbeheerders vandaag niet met de handen in het haar. Maar ook die hadden veel eerder aan de bel moeten trekken. 
Nu moet de consument gaan boeten: achterstallige miljarden investeringen moeten nu vooral uit de verhoogde energiebelasting betaald worden, bedrijven moeten soms tot jaren op een netwerkaansluiting wachten, zonnepanelen-bezitters worden door energiebedrijven én de overheid afgestraft voor hun duurzame investering. Bezitters van elektrische auto's hunkeren weer naar een hybride en zelfs een benzine-model. Warmtepomphouders weten het misschien nog niet, maar ook zij komen vast en zeker aan de beurt met strafmaatregelen! 

Gasprijs
De gasprijs blijft naar verwachting hoog zeggen Essent en andere inkopers. Zeker zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt, daarna zal Rusland toch hopelijk honderden miljarden herstelbetalingen aan Oekraïne moeten gaan uitkeren. Zij waren immers de aanvaller. Om dat te financieren zal de wereld waarschijnlijk overstelpt worden met goedkoop Russisch gas, olie en steenkool. Alle klimaatdoelen zullen helaas weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

+ Rijksoverheid over energiebelasting 2024 ⇢

 

Lees meer …Energie-crisis...lees en huiver!

  • Laatste update op .

Jaarlijks loost Chemelot tot 7000 kilo microplastics in de Maas

  • Afbeeldingen | Bron: Boven, de Maas bij Elsloo tijdens hoogwater 04.01.2024 / Wim Hanssen / Wikipedia ©

Update 15 maart 2024

In tegenstelling tot het Waterschap Limburg zelf vinden bedrijven op Chemelot in Geleen dat het waterschap te hoge eisen stelt aan het lozen van afvalwater. Beide partijen stonden op 14 maart 2024 tegenover elkaar in de rechtbank. Het waterschap gaf Sitech in 2020 een vergunning om afvalwater te lozen, maar met strengere voorwaarden dan voorheen vanwege eerdere incidenten, zoals lozingen van giftige stoffen en plastics in de Maas.

Sitech (nu Circle Wastewater Services) is het niet eens met de meldingsregels voor bijzondere bedrijfsactiviteiten, omdat dit extra lozingen kan veroorzaken. Het waterschap vindt de meldingsplicht juist handig voor risico-inschatting, terwijl Circle vindt dat het waterschap zich te veel bemoeit met hun bedrijfsvoering. Een twistpunt is ook de eis dat koelwater van nieuwe fabrieken geen chemicaliën mag bevatten vanaf 2026, wat volgens bedrijven als Circle, USG en Tessenderlo technisch nog niet haalbaar is. 
Waterschap Limburg gaf tijdens de rechtzaak daarover nog een sneer naar die bedrijven omdat deze week tijdens haar werkbezoek nog tegen koningin Máxima werd verteld hoe innovatief en duurzaam Chemelot wel is.
De rechtbank moet binnen zes weken uitspraak doen.

Lees meer …Jaarlijks loost Chemelot tot 7000 kilo microplastics in de Maas

  • Laatste update op .

Haslou Internationaal Jeugdtoernooi 15-16 juni 2024

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com royalty free ©

Noteer alvast in de agenda dat op 15 en 16 juni 2024 het Haslou Internationaal Jeugdtoernooi weer gaat plaatsvinden op sportcomplex Mergelakker!

Teams uit verschillende landen en leeftijdsklassen zullen leuke,en sportieve dagen beleven. Het programma ziet er als volgt uit:

𝗭𝗮𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟱 𝗷𝘂𝗻𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟰
- Jeugd Onder 9
- JO10
- JO12

𝗭𝗼𝗻𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟲 𝗷𝘂𝗻𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟰
- Jeugd Onder 7
- JO8
- JO11

  • Laatste update op .

Reconstructie monumentale laan Slakweg Kasteelpark Elsloo

  • Afbeeldingen | Bron: Het Limburgs Landschap, Ecopedia.be, facebook ©

Update 11.01.2024

Tegenstanders bomenkap lijken aan kortste eind te trekken

De kritiek van zes bezwaar-indieners tegen de door de gemeente Stein afgegeven kapvergunning voor een 30-tal eiken aan de Slakweg, de toegangsweg naar Kasteelpark Elsloo vanaf Terhagen, is ongegrond naar mening van de gemeente Stein.

Overigens werd slechts één bezwaarschrift geldig verklaard omdat de andere indieners geen direct belanghebbenden zijn; maar eerder verontruste inwoners. Zij kunnen overigens nog via de rechter in beroep gaan als  de gemeente een negatief besluit zou nemen.

Tijdens een vergadering begin januari hebben de tegenstanders hun bezwaren mondeling kunnen toelichten. Eerder was al gebleken dat zij niet alleen de vervanging van de eiken met winterlindes afkeuren maar ook het voorafgaand communicatieproces hekelen.
Bij dat eerste punt moet je vaak blindvaren op de kennis en kunde van experts, waarvan Het Limburgs Landschap er toch een is of in elk geval de door hun ingehuurde partijen.
Wat betreft de communicatie hebben de tegenstanders zeker een punt: die was veel te laat en in eerste instantie benedenmaats. Blijkbaar een inschattingsfout van Het Limburgs Landschap en de gemeente Stein.

De CMB-fractie in de Steinse gemeenteraad stelde schriftelijke vragen over de participatie van de Elsloose gemeenschap en kreeg op 3 januari jongstleden o.a. onderstaand antwoord:

Vraag: Welk participatietraject is doorlopen alvorens Uw College het besluit als zodanig heeft genomen?

Antwoord:
Stichting Limburgs Landschap is sinds 2019 bezig met de opwaardering van de historische buitenplaats Elsloo. De reconstructie van de laanbeplanting aan de Slakweg betreft het sluitstuk van het gehele project.
Dit betreft een Leaderplus-subsidieproject waarvan de gemeente Stein, de NV Theodora, Stichting Limburgs Landschap en het Jurgensfonds co-financierders zijn en dus ook betrokken bij de reconstructie.

Stichting Limburgs Landschap heeft in de voorbereiding van dit project overleg gepleegd met direct belanghebbende partijen: IVN Elsloo, NV Theodora, Historiehuis van de Maasvallei, Parkcommissie en de exploitant van kasteel Elsloo.


Voornoemde partijen vertegenwoordigen een aanzienlijke achterban in de gemeenschap van Elsloo.

Met een delegatie van IVN Elsloo is Limburgs Landschap ter plaatse gaan kijken om het nut en de noodzaak van de laanreconstructie toe te lichten.
Verder zijn er twee publicaties vooraf verschenen van Stichting Limburgs Landschap en is informeel gesproken met een aantal bezwaarmakers om de achtergrond van dit besluit nader te duiden.

De complete beantwoording door de gemeente Stein op 03.01.2024 kunt u hier lezen ⇢

Onbekend is welke partijen precies geparticipeerd hebben in de voorbereiding van het project en de discussie daarover. Er zijn ook partijen die enkel een presentatie van Het Limburgs Landschap hebben bijgewoond

De werkzaamheden zullen overigens pas na het broedseizoen van start gaan, naar verwachting in het begin van de zomer 2024.
Sowieso moet eerst de vergunning binnen zijn en de hele bezwaarprocedure afgerond is.

Lees ook De Limburger, 11.06.2024 ⇢
 


Nieuwe laanbomen waar toekomstige generaties van kunnen genieten

Update 21.12.2023

Het Limburgs Landschap beheert de Historische Buitenplaats Elsloo, waar ook het kasteelpark onder valt. Als bezoekers nu door het park lopen zien ze dat er veel is gebeurd. De Stichting wil in de nabije toekomst ook de laanbomen aan beide zijden van de Slakweg vervangen om de monumentale laan die de weg va oudsher is weer te kunnen reconstrueren. Het Limburgs Landschap hoopt dat de nieuwe laanbomen 200 tot 300 jaar meekunnen en dat toekomstige generaties hier nog lang van kunnen genieten.

Limburgs Landschap logo


Nieuwe laanbomen
Door achterstallig onderhoud is de huidige boomstructuur onvoldoende om uit te groeien tot een in potentie monumentale laan. Het probleem is dat er in een veel eerder stadium onderhoud, zoals kroon-snoei, had moeten plaatsvinden. Helaas is deze bomenlaan, tot op het moment dat Het Limburgs Landschap het beheer in 2014 overgenomen heeft, onvoldoende onderhouden. Door dit gebrekkige onderhoud vertakken en ‘vorken’ de bomen sterk. Met name het vorken maakt deze bomen gevoelig voor wind- en stormschade. Forse snoei ter correctie brengt zwakke plekken in de stam en lost het probleem niet op.

Alles afwegend heeft dit uiteindelijk geleid tot de keuze voor het rooien van de eiken laanbomen en het maken van een nieuwe start. Het gaat om maximaal 37 bomen. Als deze bomen in bosverband in een natuurgebied zouden hebben gestaan, zouden de natuurbeheer organisaties ze gewoon hebben laten staan. In Elsloo vormen de bomen een laan, waar een druk bewandeld pad langs loopt. Door de merendeels slechte kroonvorm van deze bomen gaan deze naarmate ze ouder worden een steeds groter probleem qua veiligheid met zich meebrengen. 

Toekomst
Doel van Het Limburgs Landschap is om, vanuit cultuurhistorisch oogpunt, hier een laan te laten ontstaan die 200 – 300 jaar mee kan. Met de actueel aanwezige bomen gaat dat niet lukken. Daarom wordt nu de keuze gemaakt de eikenbomen te vervangen door karakteristieke winterlinden, waarbij tevens de groeiplaats verbeterd wordt door goede grond in te brengen, het asfaltdek van de Slakweg te versmallen en voorjaarsbloeiers aan te planten.

Door nu de verjonging door te voeren, kunnen toekomstige generaties ook van het park genieten. Nu niets doen betekend nog 20-30 jaar achter de feiten aan blijven lopen, om dan te concluderen dat de bomen alsnog gekapt moeten worden. Liever benut men die periode om nu nieuwe laanbomen te planten en mooi uit te laten groeien. Nu de huidige bomen nog relatief jong zijn, is het vervangen van de laan minder pijnlijk dan wanneer oudere bomen vervangen moeten worden.

Het beeld van de laan herstelt zich na nieuwe aanplant gelukkig relatief snel. Ook biedt het de mogelijkheid om een goede nieuwe start te maken met beheer en onderhoud. We hebben daarom bewust nu gekozen voor vervanging van de laanbeplanting.

 

Foto winterlinde: Ecopedia.be (embedded)

De winterlinde (Tilia cordata) of kleinbladige linde is een lindesoort die in Europa in het wild voorkomt. Tevens wordt hij als sier- of schaduwboom aangeplant in parken en tuinen. De hoogte is circa 30 m. De boom heeft een hoge, dichte, koepelvormige kroon. De schors is aanvankelijk glad en grijs. Later wordt deze donkergrijs en gegroefd. De twijgen zijn rood van boven en olijfgroen van onderen. De knoppen zijn glad, glanzend donkerrood en eivormig.
De kleinbladige linde heeft hartvormige bladeren die 4-7 × 3-5 cm groot worden. De bladeren zijn voorzien van fijngezaagde randen, en een geelgroene of rozeachtige bladsteel van 3-5 cm lang. Het blad is aan de bovenzijde donker en glimmend groen. Aan de onderzijde is het blad bleker. In de oksels van de bladnerven zitten bosjes haartjes.
Meer info op wikipedia ⇢

 

Lees meer …Reconstructie monumentale laan Slakweg Kasteelpark Elsloo

  • Laatste update op .

Nieuwe stap vooruit voor Nieuwdorp

  • Afbeeldingen | Bron: Gemeente Stein | rawpixel.com royalty free AI generated / Google Maps ©

04.01.2024

DOP Kern Stein, Gemeente Stein, Zaam Wonen, Buurtcentrum Nieuwdorp en Vivantes ontwikkelen samen een plan voor de toekomst van Nieuwdorp. Oude woningen, de oude basisschool en de kerk maken plaats voor nieuwe woningen, een nieuw buurtcentrum en meer groen. Alle partijen hebben veel vertrouwen in dit plan.

Huurwoningen in Bruisend Hart
Bruisend Hart is de plek waar nu de kerk en de oude basisschool (huidige buurtcentrum) in Nieuwdorp staan. Voor deze plek zijn grote plannen. De kerk maakt plaats voor 33 appartementen, het nieuwe buurtcentrum en een binnentuin. Op de plek van de oude basisschool komen 22 appartementen en 9 patiowoningen (hofjes wonen). Alle woningen zijn geschikt voor ouderen. Een deel daarvan worden zorgwoningen. Het plan is om over ongeveer een half jaar te starten met de plannen in Bruisend Hart.

Nieuwdorp bruisend hart 01.2024
Sloop en nieuwbouwwoningen
De bevolking in Nieuwdorp wordt gemiddeld steeds ouder. Bovendien daalt het aantal inwoners in de hele gemeente Stein. Dat betekent dat er niet meer maar wel andere woningen nodig zijn. In de Kamperstraat, Tripstraat, Kuringenstraat, Baesweilerstraat en Peldenstraat komen 32 nieuwe, energiezuinige huurwoningen die ook speciaal geschikt zijn voor oudere inwoners. We slopen in dit gebied 62 verouderde flatwoningen. Het plan is om over ongeveer een jaar te starten met de uitvoering.

Nieuwdorp zaam wonen 01.2024
Ontwerpbestemmingsplan ter inzage
Om deze plannen uit te kunnen voeren, moet de gemeente Stein het bestaande bestemmingsplan aanpassen. Hiervoor ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage. Iedereen kan dit plan van donderdag 21 december 2023 tot en met woensdag 31 januari 2024 inzien in het gemeentehuis, afdeling Publiekszaken, Stadhouderslaan 200 in Stein. Het ontwerpplan kun je ook inzien via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Je kunt daar zoeken op: “Bruisend Hart” en “Zaam Wonen”. Wil je meer weten over het ontwerpbestemmingsplan, neem dan contact op met Ron Winckers bij de gemeente Stein via E-mail .

Lees meer …Nieuwe stap vooruit voor Nieuwdorp

  • Laatste update op .