logo box 450x250 apple nieuws

Open Dag bij HBS St.Hubert 1894

Zondag 1 september 2019 is het feest bij Handboogschutterij St. Hubert 1894 in Elsloo en niet zomaar een feestje... Deze oudste vereniging van Elsloo bestaat maar liefst 125 jaar!

Vanaf 14.00 tot 17.00 uur kunt u terecht op hun Open Dag waar demonstraties gegeven worden en u natuurlijk ook zelf in de roos kunt proberen te schieten.

Foto van HBS St.Hubert eind jaren 40

Op 3 september 1894 werd door een aantal notabelen uit Elsloo de handboogschutterij opgericht. St.Hubertus werd als patroonheilige en naamgever van deze vereniging aangenomen. Omdat de Franse taal in die tijd chique was en in de betere kringen vaak als voertaal gebruikt werd is St.Hubertus vertaald in Saint Hubert, welke naam nog steeds gebruikt door de vereniging.

1896 St.Hubert Elsloo 01

De oudste documenten zijn uitnodigingen voor twee toernooien die men organiseerde in 1896 en 1897.

Het eerste verenigingslokaal was café Reul, Op de Berg in Elsloo. Dit cafe is ten tijde van het graven van het Julianakanaal gesloopt. Na diverse omzwervingen door Elsloo en het bijna ter ziele gaan van de club besloten een aantal leden waaronder Sjeng Houben (de slager) en Mathieu Fredrix in 1925 te verhuizen naar Café Wed.Peters-Wijnen (bij Jentrien). Hier verbleef de club tot 1978 en behaalde diverse successen op provinciale en landelijke tournooien.

In 1978 is St.Hubert verhuisd naar een lokatie aan de Charles de Geloestraat waar men de beschikking had over 5 banen en een eigen clublokaal. In deze periode groeide het aantal leden zodanig dat het clublokaal te klein dreigde te worden.  Met steun van de gemeente (voormalig wethouder Sef Palmen) en Stichting Theodora en met de belangeloze inzet van de leden en diverse goede vakmensen werd in 8 maanden tijd het huidige clublokaal aan de Alserhof 48 gebouwd en op 8 Maart 1986 feestelijk geopend.

St. Hubert beschikt nu over 10 automatische banen en een prachtig clublokaal. Grootste wens is om het lokaal uit te breiden en de banen te overkappen.

Nieuwe leden zijn altijd welkom, zeker jongeren waarmee de toekomst voor de oudste vereniging van Elsloo gewaarborgd kan worden. Meer informatie: www.sthubert-elsloo.nl

Laat reactieformulier zien