Skip to main content

ELSLOO

Aandacht voor verenigingen in maart

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free public domain CC0 ©

Stein kent een rijk en actief verenigingsleven. Maar soms heb je als vereniging vragen of problemen waar je zelf niet uit komt. Ervaringen, tips of hulp van anderen zijn dan welkom.

  • 18 online sessies tijdens Kennisboostweek Vrijwilligerswerk Maart 2024
  • Verenigingscafé op maat: nodig HvdKL uit bij jullie bijeenkomst
  • Spijker je kennis bij tijdens de Katalys online workshopweek in maart
  • Maatschappelijke Diensttijd (MDT) als kans voor jouw organisatie?
  • Sportkantine: alcoholvrije drank in opkomst, maar alcohol blijft onmisbaar
  • Kennissessie ‘Hoe start ik met crowdfunding?’ verplaatst naar 28 maart
  • Gratis e-book over trends in vrijwilligerswerk èn wat je daarmee kunt
  • Subsidie voor initiatieven die jongeren betrekken bij kunst & erfgoed
  • De gemeente Stein heeft nieuwe subsidieregeling cultuur

Lees verder ⇢

  • Laatste update op .

Zuyderland

  • Afbeeldingen | Bron: Wikimapia (embedded) ©

Keuze gemaakt? Raadsleden zien complot

Update 28.03.2024

Op dinsdagavond 26 maart waren niet alleen raadsleden van Sittard-Geleen aanwezig in de raadszaal van Geleen, maar ook afgevaardigden uit Beek, Echt-Susteren en Stein, om de situatie bij Zuyderland te bespreken. Tijdens de meeting waren onder andere Lea Bouwmeester en Olivier Gerrits van de regietafel, David Jongen, Joep de Groot (de topman van zorgverzekeraar CZ) en Daniëlle Bussmann (SEH-dokter) als sprekers aanwezig.

Een groot deel van de raadsleden van Sittard-Geleen blijft achterdochtig, ondanks de pogingen van de regietafel van Zuyderland ziekenhuis om deze twijfels weg te nemen. Ze zijn ervan overtuigd dat de tijdelijke afschaling van de spoedeisende hulp een voorbode is van wat komen gaat. Wat dat betreft heeft Jongen, de bestuursvoorzitter van Zuyderland, vorig jaar september olie op het vuur gegooid met zijn "schot voor de boeg"

Bouwmeester en Gerrits hamerden erop dat beide Zuyderland-ziekenhuizen een beddenhuis zullen houden dat altijd open is, maar slechts één van hen zal een echte Spoedeisende Eerste Hulpafdeling (SEH) met intensive care (IC) houden. Ze legden uit dat dit plan vastligt, maar dat de definitieve keuze voor een locatie nog moet worden gemaakt. Ze benadrukten ook dat de tijdelijke afschaling van de SEH in Geleen deze zomer los staat van dit besluit. Jongen voegde eraan toe dat de huidige afschaling een reactie is op het tekort aan SEH-personeel, terwijl de regietafel aan een lange termijnoplossing werkt.

De uitleg leek echter weinig indruk te maken op veel raadsleden van Sittard-Geleen. Enkele uitten hun bezorgdheid, anderen vroegen zich af of de besluiten echt onafhankelijk van elkaar zijn. Ondanks de inspanningen van de sprekers, lukte het hen niet om de zaal te overtuigen. De regietafel benadrukte dat hoewel er nog geen definitieve beslissing is genomen, er geen complot achter gezocht moet worden.


Heerlen wil ook meebeslissen

Heerlen zet zich in om toch vertegenwoordigd te worden in de regietafel over de toekomst van het Zuyderland-ziekenhuis, vanwege het belang van maatschappelijk draagvlak. De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen waarmee het college opgeroepen wordt deelname aan de regietafel af te dwingen. Er is echter onenigheid tussen Heerlen en Sittard-Geleen over de gewenste functies van beide ziekenhuizen. Burgemeester Roel Wever zal de motie overbrengen aan Bouwmeester, terwijl de deadline voor het definitieve plan nadert.

Zaterdag 30 maart  is er een manifestatie in Heerlen om het belang van een volwaardig ziekenhuis met spoedeisende hulp te benadrukken, georganiseerd door de Ziekenhuisalliantie Parkstad.


Laatste fase in zoektocht: Heerlen of Sittard-Geleen?

De plannen voor de toekomstige inrichting van de twee Zuyderland-locaties in 2030 naderen hun afronding. Oud-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester heeft onlangs aangegeven dat beide ziekenhuizen een beddenhuis, polikliniek en dagbehandeling zullen krijgen, maar er blijft nog onduidelijkheid over de locatie van de volwaardige spoedeisende hulp (SEH), intensive care en geboortehuis. Dit is het resultaat van een proces van vijf maanden, waarbij Zuyderland en zorgverzekeraar CZ betrokken waren.

Een opvallende conclusie is dat het eerder voorgestelde scenario van 'maximale efficiëntie', waarbij het ziekenhuis in Heerlen zou worden teruggebracht tot een dagbehandelingscentrum, nu als onhaalbaar wordt beschouwd. Het proces heeft echter aanzienlijke kosten met zich meegebracht, ongeveer 1 miljoen euro, maar dit wordt deels verklaard door de kosten van consultants en de organisatie van bijeenkomsten voor burgers.

In Den Haag zijn moties aangenomen ter ondersteuning van een volwaardig ziekenhuis in Heerlen, maar voormalig minister Ernst Kuipers heeft zijn steun uitgesproken voor Zuyderland. Ondertussen wordt het verschil tussen Parkstad en Sittard-Geleen benadrukt, waarbij Parkstad zich actiever heeft gemobiliseerd in het proces. Er zijn nog enkele bijeenkomsten gepland om de keuze voor de locatie van de volwaardige SEH te bespreken, waarbij de omvang en gezondheid van de bevolking een belangrijke rol spelen.

Lees meer …Zuyderland

  • Laatste update op .

Broedseizoen gestart

  • Afbeeldingen | Bron: Natuurmonumenten-Thieu Vogels ©

Natuurmonumenten vraagt de gebiedsregels te respecteren

De lente lonkt en het broedseizoen is begonnen. Het voorjaar is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. In de natuur worden partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. Boswachters vragen je: respecteer de huisregels in de natuurgebieden.

Je blijft welkom in de natuurgebieden van Natuurmonumenten in de Maasvallei
Ook in het broedseizoen mag je vrij struinen. Let er wel op dat je geen dieren verstoort. Dus: blijf op afstand, houd de hond kort aangelijnd en laat geen afval achter. De toegangsregels vind je op de bordjes bij de entrees van de terreinen. Tijdens het broedseizoen controleren en handhaven boswachters en groene boa’s extra op naleving van de regels.

Hond kort aan de lijn
Helaas zien boswachters nog te vaak honden loslopen op plekken waar dat niet mag. Een loslopende hond kan een broedende vogel van zijn nest verjagen. Ook andere wilde dieren kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen. Bedenk dat een rondsnuffelende hond overal zijn geur achter laat. Dat kan soms al voldoende zijn voor de ouders om hun kroost te verlaten of het broeden te stoppen. En wist je dat grote grazers hun hoeven kunnen gebruiken om zichzelf te verdedigen als een hond te dichtbij komt? Ook voor je eigen veiligheid en die van je hond, is het dus belangrijk om je aan de regels te houden.

Kleintjes bij de kuddes
Het hele jaar door worden er kalfjes en veulens geboren, maar de piek ligt in het voorjaar. Ze zien er natuurlijk hartstikke schattig en lief uit, die jonkies bij de kuddes Konikpaarden en Gallowayrunderen. Maar vergeet niet dat de kersverse moeders in hun kraamperiode zitten. Ze zijn dan extra alert en beschermend en houden vreemden liever op afstand. Het kan ook zijn dat je je uitloopt bij een (aankomende) geboorte. In dat geval is er meer afstand nodig. Wil je het nieuwe leven aanschouwen of een geboorte observeren? Gebruik dan een verrekijker.

Beschermende familieleden
De grote grazers leven in sociale kuddes. Zo’n kudde vormt een hechte familiegroep, waarbij de vrouwelijke dieren een oogje in het zeil houden. Dat is fijn voor de moeders, want zo zorgen ze samen voor het jonge kroost. Wanneer er gevaar dreigt, beschermen ze de jonkies. Wees je daarvan bewust. Doorkruis een kudde nooit, de oudere dieren kunnen dit als een bedreiging zien. Loop om de kudde heen of draai om. Zie je een kalfje of veulen alleen? De moeder is waarschijnlijk mee grazen met de kudde en komt terug. Blijf uit de buurt en raak het jong niet aan, anders wordt het misschien verstoten.

Gun de dieren hun rust
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Samen kunnen bezoekers van natuurgebieden ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben. Geniet van de natuur en het nieuwe leven, maar doe dat met beleid. Dankjewel!

  • Laatste update op .

Donna Blue is onweerstaanbaar!

  • Afbeeldingen | Bron: Donna Blue / youtube ©

Deze keer geen nostalgische muziekbijdrage. Alhoewel ergens toch ook weer wel. Aandacht voor de Nederlandse band DONNA BLUE. Ik had er nooit van gehoord, maar dochterlief tipte me.

Een feest van herkenning toen ik hun recent uitgebracht tweede album "Into the Realm of Love" hoorde. Engelstalige en Franstalige korte songs die herinneren aan midden jaren 60. Aan de liedjes van France Gall, Francoise Hardy, Brigitte Bardot en Serge Gainsbourg. Een genre dat werd geduid met Yé Yé. Maar ook muziek die perfect past in obscure Franse B-films of romantische Hollywood kaskrakers uit de sixties. En ze kennen ook hun psychedelische klassiekers, luister maar eens naar White Noise uit 1969.

Drijvende krachten in de band zijn Bart van Dalen (gitaar, zang) en Danique van Kesteren (toetsen, zang) Zij toeren inmiddels door heel Europa, waar de band "onweerstaanbaar" wordt genoemd. En daarmee ben ik het eens. 

+ Donna Blue website ⇢

+ Luister op Spotify ⇢

  • Laatste update op .

Alzheimer Café Stein-Elsloo op 2 april

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 ©

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun naasten, familie, vrienden en andere belangstellenden. 

Wat houdt de Wet Zorg en Dwang precies in? En hoe beïnvloedt dit de rol van de mantelzorger? Ontdek de balans tussen vrijheid en veiligheid en versterk je kennis. Marian de Visser en Marissa Schuttinga van Burgerkracht Limburg nemen ons tijdens deze avond mee in de eerste stap naar een beter begrip van deze cruciale wetgeving.

Datum: dinsdag 2 april 2024
Locatie: Punt 39, Burg. Maenenstraat 39 in Elsloo
Tijdstip: 19.30 uur tot 21.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur

Wilt u nadere informatie, dan kunt u contact opnemen met Pia Bronckhorst (06-83668178) of Natasja Stelten (06-19421946)
Mailen mag ook via ons mailadres:   

alzheimer cafe stein elsloo footer

  • Laatste update op .

Vleermuizen-avontuur Nieuwdorp

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free public domain CC0 ©

In Nieuwdorp staat er veel te gebeuren! We gaan huizen opknappen, nieuwe woningen en een splinternieuw buurtcentrum bouwen op de plek waar op dit moment het oude buurtcentrum en de kerk staan.

Wist je dat deze veranderingen ook gevolgen hebben voor de vleermuizen die nu in Nieuwdorp wonen? Om hen te beschermen, zijn we bezig met de bouw van een vleermuizentoren op de hoek van Van Cloudtstraat - Kuringenstraat. Hier kunnen de vleermuizen vanaf mei wonen.

Timmer je eigen vleermuizenkastje!
Op woensdagmiddag 3 april nodigen we alle kinderen, samen met hun ouders of grootouders, uit voor een gezellig vleermuizen-avontuur in het buurtcentrum van Nieuwdorp. Het begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De middag begint met een vleermuizenles van een echte vleermuisexpert. Die zal alles vertellen over de vleermuizen die in Nieuwdorp wonen en waarom ze zo belangrijk voor ons zijn. Daarna gaan we zelf aan de slag! In groepjes gaan we vleermuiskastjes timmeren en zaadbommen maken. Deze vleermuiskastjes en zaadbommen mag je mee naar huis nemen, zodat je je eigen tuin kunt omtoveren tot een gezellige plek voor vleermuizen. De kinderburgemeester zal samen met het kindercollege rond 16.00 uur de vleermuizentoren officieel openen.

Meld je aan!
Wil jij ook mee op dit avontuur? Meld je dan aan via . We hebben een speciaal plekje voor jou gereserveerd. Je mag je ouders of opa en oma meenemen om samen van dit avontuur te genieten.

  • Laatste update op .

Dassenwandeling zaterdag 6 april

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free CC0 image ©

Wist je dat in Elsloo dassen wonen? Het zijn gemoedelijke en ongevaarlijke dieren (wanneer niet gestoord), die een groot gedeelte van hun leefwereld met ons delen, zij het dat zij dat ’s nachts doen. Je ziet ze dus bijna nooit. Je hoort de laatste tijd veel over de das, maar dan gaat het over het ondergraven van spoortaluds en andere gevoelige plekken. Dat is bij ons gelukkig niet het geval, die van ons houden zich aan de regels.

Binnen IVN Elsloo bestaat er een dassenwerkgroep. De leden hiervan gaan regelmatig op pad en bewaken dat de dassen ongestoord hun leven kunnen leiden. Maar … onbekend maakt onbemind. Vandaar dat wij een wandeling organiseren waar iedereen aan mee kan doen. Wij laten jullie kennismaken met burchten, vluchtpijpen, wissels, latrines, hun voeding, enz enz.

Wanneer: zaterdag 6 april
Tijd: aanvang 10 uur, einde rond 12 uur
Startplek: parkeerplaats langs spoor bij Medammerweide, Terhagen

Let op: de wandeling vindt plaats op moeilijk begaanbare wegen, je moet dus goed ter been zijn. Stevig schoeisel wordt geadviseerd. Kinderen zijn welkom, maar het is wel een heel eind lopen. Honden zijn op deze wandeling niet toegestaan.

Deelname is gratis, graag aanmelden via . Voor meer informatie bel Remi Diris, tel. 06-53759585

  • Laatste update op .

Rondleidingen Waterschapsbedrijf Limburg zondag 7 april

  • Afbeeldingen | Bron: wikipedia / ter illustratie RWZI in Antwerpen ©

Op zondag 7 april organiseert het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) een gezellige burendag in Stein. Je bent van harte uitgenodigd om gratis deel te nemen aan een rondleiding. 

Ook altijd willen weten wat er gebeurt, bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Stein? Hoe wij afvalwater van onder meer gemeente Stein zuiveren zodat het weer als schoon en ecologisch gezond water de natuur in kan stromen. Daar komt heel wat bij kijken! Het zuiveren van rioolwater is een industrieel proces met veel technische innovaties en aandacht voor duurzaamheid.

WBL laat het je allemaal graag zien op zondag 7 april op de WBL-burendag, speciaal voor de inwoners van de gemeente Stein. Een unieke gelegenheid om meer te leren over hoe belangrijk het zuiveren van rioolwater is en vooral ook hoe we dat doen. Een interessante en educatieve ervaring voor jong en oud. Deelname is gratis.

Op zondag 7 april zijn er vier rondleidingen, start: 10:00, 10:45, 11:30 en 12:15 uur. Elke groep bestaat uit maximaal 60 personen. Let op: vol=vol!

Meer informatie, bezoekvoorwaarden en aanmelden vind je op onze website wbl.nl ⇢

Het adres waar we samenkomen is Dalerveltweg 3 in Stein. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en samen een leerzame en leuke dag te beleven!

  • Laatste update op .

Kasteelruïne Stein open zondag 7 april

  • Afbeeldingen | Bron: Henk Heijligers / Het Limburgs Landschap (embedded) ©

In de Nationale Museumweek is de kasteelruïne van Stein opengesteld voor publiek op zondagmiddag 7 april van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld.
De kasteelruïne is te bereiken via het kasteelpark, Scharbergweg 1, hoek Ondergenhousweg te Stein.

+ Meer informatie op website Het Limburgs Landschap ⇢

  • Laatste update op .

Repair Café Elsloo zat. 13 april

  • Afbeeldingen | Bron: Dorpsplatform Elsloo ©

Dorpsplatform Elsloo organiseert elke 2e zaterdag van de maand, van 09:30 – 12:30 uur het Repair Café in Elsloo.

Stofzuiger kapot? Een koffiezetapparaat dat niet meer goed werkt? Of andere apparaten met technische mankementen. Onze vrijwilligers van het Repair Café weten er raad mee!
In de afgelopen periode zijn er al heel wat apparaten aangeboden, 75% van de eigenaar kon huiswaarts keren met een gerepareerd apparaat.

Komt u ook?
Eerstvolgende is op zaterdag 13 april, van 09:30 - 12:30 uur in Punt 39, Burgemeester Maenenstraat 39 te Elsloo. Ook de werkgroep Jongeren voor Ouderen is aanwezig om hulp te bieden bij vragen over uw gsm, tablet of iPad. De koffie staat klaar!

Reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad
In Punt 39, aan de Burgemeester Maenenstraat 39 draait het allemaal om repareren. Tussen 09:30 en 12:30 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Lees meer …Repair Café Elsloo zat. 13 april

  • Laatste update op .

AFGELAST: opruimactie Julianakanaal 13 april

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com free AI generated ©

Stichting Duurzame Innovatie zou op zaterdag 13 april een opruimactie langs het Julianakanaal organiseren in opdracht van Gemeente Stein. Na overleg met o.a. Rijkswaterstaat is besloten deze actie af te blazen. Mogelijk komt er in september alsnog een opruimactie.


Wij maken het Julianakanaal lopend schoon tussen Stein en Elsloo, een stuk van ongeveer 4 kilometer. Het doel van de actie is om met buurtbewoners en andere betrokkenen in de omgeving van het kanaal, het water schoon te maken van zwerfafval. Bij het eindpunt kunnen deelnemers een kopje koffie verwachten als dank voor hun inzet. Help jij ons ook? Verzamel- en startpunt is het clublokaal van Schutterij St. Joseph nabij de brug Meers-Stein over het Julianakanaal.

Meer informatie via www.duurzameinnovatie.eu

  • Laatste update op .

Voorjaarsconcert zaterdag 13 april

  • Afbeeldingen | Bron: Fanfare De Maasgalm / Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Mheer (Foto Artica Heer-Maastricht embedded) ©

Afgelopen jaar bestond Fanfare De Maasgalm 125 jaar. Dat werd uitgebreid gevierd met een drietal bijzondere concerten. Na het vieren van het jubileum pakt de fanfare de muzikale draad weer op en zijn muzikanten en dirigent druk bezig met het instuderen van een nieuw programma. Dit keer een meer traditioneel programma dat voor de eerste keer uitgevoerd gaat worden tijdens het Voorjaarsconcert dat de fanfare organiseert op zaterdag 13 april aanstaande in het Maaslandcentrum in Elsloo.

Behalve Fanfare De Maasgalm treden er tijdens het Voorjaarsconcert nog twee orkesten voor het voetlicht. Het concert wordt namelijk om 19.30 uur geopend met een optreden van ons eigen NTO Elsloo (Nieuw Talent Orkest) Twee jaar geleden begonnen als een groep muzikanten zonder enkele ervaring is er inmiddels sprake van een echt orkest dat onder leiding van Ankie Mofers enthousiast musiceert.

Na een kort pauze is het de beurt aan onze gasten, de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia uit Mheer. Dit gerenommeerde harmonieorkest onder leiding van dirigent Bart Deckers zal een prachtig programma ten gehore brengen. Het concert wordt afgesloten met het optreden van Fanfare De Maasgalm onder leiding van haar dirigent Guido Swelsen.

De Maasgalm heet u van harte welkom tijdens dit concert dat plaatsvindt in het Maaslandcentrum en begint om 19.30 uur. De toegang tot het concert is gratis maar een vrije gift wordt gewaardeerd.

Foto onder: Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Mheer (Foto Artica Heer-Maastricht embedded)

  • Laatste update op .

Toename autodiefstallen in Elsloo

  • Afbeeldingen | Bron: AI gegenereerd MSDesigner ©

Er is momenteel een alarmerende toename van autodiefstallen in Elsloo, waarbij buurtbewoners elkaar via Facebook waarschuwen voor diefstallen. Het dievengilde heeft blijkbaar een specifieke voorkeur voor electrische Ford Kuga's en moderne Toyota's.

Mouse-jacking
Een inwoner deelt zijn ervaring en onthult dat dieven hoogstwaarschijnlijk geavanceerde apparatuur gebruiken om het signaal van autosleutels te onderscheppen; het zogenaamde "mouse-jacking". Hij wijst op vergelijkbare gevallen en benadrukt het belang van het gebruik van signaalblokkerende boxen om diefstal te voorkomen.
De dieven hacken de signalen van je autosleutel om je voertuig te ontgrendelen en te starten, zonder daarbij fysiek in te breken. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor verzekeringsclaims. Hoe werkt het? Criminelen maken gebruik van een versterker om de radiogolven van de sleutel op te vangen en te versterken, waardoor ze vervolgens het voertuig kunnen openen, de motor kunnen starten en wegrijden.
Het feit dat elektrische auto's nauwelijks hoorbaar zijn bij starten en wegrijden werkt in dit geval niet bepaald in je voordeel...

Help de politie
Gedreven door het toenemende aantal incidenten, roepen de slachtoffers de buurt op om samen te werken met de politie door informatie te verstrekken, zoals camerabeelden of getuigenverklaringen. Hoewel de politie een onderzoek heeft ingesteld naar de autodiefstallen, blijven details schaars en lijkt het probleem niet beperkt te zijn tot Elsloo alleen; ook in Stein is sprake van vergelijkbare autodiefstallen.

Meer patrouilles
Lokale politieke partij CMB reageert op de situatie door te pleiten voor meer patrouilles en heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur van Stein, waar ze een stijgende trend van inbraak en diefstal signaleren. Inwoners van Elsloo en Stein worden opgeroepen om extra waakzaam te zijn op hun voertuigen, vooral 's nachts.

+ Tips om "keyless entry" minder diefstalgevoelig te maken, Autoweek website ⇢

  • Laatste update op .

Gemeente Stein Actueel

  • Afbeeldingen | Bron: Bert Ramakers, adverteerders, elsloo.info ©
  • Laatste update op .

Subsidie voor plaatselijke projecten

  • Afbeeldingen | Bron: MSDesigner ©

Het subsidieprogramma LEADER voor plaatselijke projecten in de regio is terug! Je kunt weer subsidie aanvragen voor projecten die de leefbaarheid en economie op het platteland verbeteren.

Heb jij alleen, samen met een collega of met je organisatie een goed idee voor een project in de gemeente Stein? De mensen van LEADER helpen je graag verder.

Informatie
Voor alle informatie en de voorwaarden voor het aanvragen van deze subsidie, kijk op de website van LEADER Zuid-Limburg ⇢

  • Laatste update op .

Stationsomgeving Beek-Elsloo

  • Afbeeldingen | Bron: ProRail (embedded) / Wim Hanssen ©

Zonne-energie parkeerplaatsen op station Beek-Elsloo gaan niet door

Update 23.03.2024
Het innovatieve project voor zonnecarports bij station Beek-Elsloo gaat van tafel. Ondanks de aanvankelijke hoop op een groene toekomst, heeft een recente kosten-batenanalyse de financiële levensvatbaarheid van het project onderuitgehaald. De oorspronkelijke plannen werden eerder geschrapt vanwege de lange terugverdientijd van de zonnepanelen, maar na aandringen van lokale raadsleden werd er opnieuw onderzoek gedaan.

Uit de evaluatie blijkt dat de kosten van het project aanzienlijk zijn gestegen, van 475.000 euro vorig jaar tot 1,2 miljoen euro nu. Om de investering rendabel te maken, werden verschillende mogelijkheden overwogen, zoals het leveren van stroom aan nabijgelegen bedrijven en het installeren van laadpalen voor elektrische auto's. Echter, geen van deze opties bleek financieel haalbaar.

Technische beperkingen speelden ook een rol bij de beslissing. Het elektriciteitsnet in het gebied is al overbelast, waardoor het toevoegen van laadpalen voor elektrische auto's niet praktisch is. Ook het feit dat auto's daar vaak langdurig geparkeerd staan en de laadpalen dus maar beperkt beschikbaar zouden zijn, maakt het plan technisch en financieel onuitvoerbaar.

Hoewel het laatste woord bij de gemeenteraden van Beek en Stein ligt, is de verwachting dat zij het project niet zullen voortzetten. Het lijkt erop dat de groene droom vooralsnog in de ijskast wordt gezet.

Onderstaande afbeelding is enkel ter illustratie. (AI gegenereerd met Copilot/Designer)

Zonnecarport 2 msDesigner 23.03.2024

Lees meer …Stationsomgeving Beek-Elsloo

  • Laatste update op .

1972 ? Kegelclub De Keigel

  • Afbeeldingen | Bron: Riet Saarloos-Huiveneers ©

Kegelclub DeKeigel

klik op foto voor vergroting

Bovenstaande prachtige foto met namen ontvingen we van Riet Saarloos-Huiveneers. Waarschijnlijk is de foto gemaakt rond 1972, maar dat is niet helemaal duidelijk. Zeker is dat het een damesteam is van kegelclub De Keigel. De naam van het team was waarschijnlijk Alle Näöge. Zij hadden hun clublokaal in café De Keigel aan de Stationsstraat; eigenaren waren Martin en Mai Lenaerts-Houben.

Op de foto zien we staand van links naar rechts: Annie Huiveneers - Nellie Fredrix – Willemien van Mulken – ??? – Mai Lenaerts-Houben – Griet Houben – Miet Huiveneers – Leny in de Braek – Gerda Scholtes

Zittend van links naar rechts: Riet Huiveneers – Leny Smacker – Els Meijers – Jannie Wanten

In welk jaar werd deze foto gemaakt? En wie is de onbekende dame op de foto? 

  • Laatste update op .

Koningsdag 2024 in Elsloo

  • Afbeeldingen | Bron: RVD Het Koninklijk Huis Robin Utrecht juni 2023 / MS Designer ©

Op de stralende zaterdag 27 april verandert Elsloo in een koninklijk feestparadijs, speciaal voor de jonge koningen en koninginnen!
Een speciaal organisatiecomité van de Samenwerkende Buurtverenigingen en Vivantes Ouderenzorg hebben een gezellig programma samengesteld.
De festiviteiten barsten los om 14:00 in het hart van Elsloo, het Maaslandcentrum.

Breng je fiets mee en duik in een wereld van glitter en glamour, waar je jouw stalen ros kunt omtoveren tot een koninklijke koets. Zodra je fiets eruitziet als een ware troon op wielen, kun je samen met je vriendjes en vriendinnetjes de 'Koningsroute' trotseren. Deze feestelijke optocht is dé kans om te schitteren en de koninklijke sfeer in je op te nemen!

Na deze vorstelijke parade wacht het Maaslandcentrum op je terugkeer, waar je je kunt storten op koninklijke spelletjes of de voetjes van de vloer kunt laten gaan op aanstekelijke koningsmuziek. En vrees niet voor regenwolken! Bij slecht weer zorgen we voor een aangepast, even feestelijk programma.

De pret duurt tot 17:00, dus zorg dat je erbij bent! Trek je feestelijkste outfit aan en vier de verjaardag van de koning in stijl. We kijken ernaar uit je te zien op deze dag vol plezier en koninklijke pracht. Tot dan!

RVD zomerfotosessie 2023 koninklijk gezin 1

  • Laatste update op .

Julianakanaal maandenlang dicht

  • Afbeeldingen | Bron: Jan Smeets ©

Update 28 maart 2024

Een zware Limburgse delegatie, waaronder afgevaardigden van het industriecomplex Chemelot, werkgeversorganisatie LWV en provinciale en lokale politici, begeeft zich donderdag 28 maart naar Den Haag om met VVD-minister Mark Harbers van gedachten te wisselen over de voorgenomen langdurige afsluiting van het Julianakanaal. De verwachtingen over de uitkomst zijn niet hooggespannen, maar niet geschoten is altijd mis.

De Limburgers verlangen naar een transparante dialoog, gezien de tot dusverre gesloten communicatie over de situatie. Prangende vragen over de definitieve status van het kanaal en de mogelijkheid tot gedeeltelijke openstelling worden aangekaart. Daarnaast heerst er bezorgdheid over de aansprakelijkheid bij eventuele stakingen van Belgische sluiswachters op de voorgenomen omleidingsroute via Antwerpen, die voor aanzienlijke economische schade kunnen zorgen.

De kritiek op minister Harbers neemt toe, met beschuldigingen van incompetentie en dreigementen met juridische acties. Het uitbreidingsproject van het Julianakanaal tussen Berg aan de Maas en Born staat onder druk na problemen met een bouwkuip. Onderzoeksbureau Ecorys heeft de kosten voor omleidingen en extra scheepvaart op miljoenen per maand geschat, wat de noodzaak voor een doordachte oplossing onderstreept.


20 maart 2024
Het Julianakanaal gaat vanaf oktober 2024 voor een flinke tijd dicht tussen Berg aan de Maas en Born, zegt Rijkswaterstaat. Ze moeten daar een stuk van zo'n vier kilometer droogleggen om een kapotte bouwkuip te verwijderen. Die heeft geleid tot een reeks problemen en uitdagingen.

Voorgeschiedenis
In 2022 begon Rijkswaterstaat met omvangrijke werkzaamheden op dit traject van het Julianakanaal, een drukke route voor schepen tussen havens in Nederland, België en Frankrijk. Maar vorig jaar in februari kwamen ze tot stilstand omdat er door een gat in de damwand water in de bouwkuip liep. Dat betekende dat daar wekenlang geen scheepvaartverkeer mogelijk was.

Nu is de damwand hersteld en geldt er ook nog steeds een snelheidsbeperking voor schepen, maar het is nog steeds niet veilig. Volgens Rijkswaterstaat zijn er sinds eind september al acht incidenten geweest in het versmalde deel van het kanaal. Ook lekt er nog steeds water in de natuur rond de Kingbeek. Dat kan flinke schade veroorzaken. Daarom moet die hele bouwkuip eruit. 

Impact tijd en route
Het kanaal wordt tussen Berg aan de Maas en de sluis in Born drooggelegd. Rijkswaterstaat denkt dat ze in oktober kunnen beginnen met de klus. Afhankelijk van het weer kan dat tot april of mei 2025 duren.

De werkzaamheden gaan een flinke impact hebben op de scheepvaart. Bijkomend risico is dat de keersluis Limmel, net ten noorden van Maastricht, op de omvaarroute via Antwerpen naar Rotterdam ligt. Als die sluis dicht moet vanwege hoog water of een storing, dan is de enige route richting Antwerpen/Rotterdam niet te gebruiken.

Werkzaamheden A2
Daarbij komt ook nog dat in diezelfde tijd rigoreuze werkzaamheden plaats vinden op de A2. Tussen knooppunten Kerensheide en Vonderen wordt de autoweg met een extra rijbaan verbreed. Daar wordt dan veel langzaam rijdend verkeer en ook fileverkeer verwacht. Dus eventueel alternatief vervoer van scheepvaart naar vrachtverkeer kan daar nog meer roet in het eten gaan gooien.

Bedrijfsleven 
Het Limburgse bedrijfsleven voelt zich echt in de steek gelaten en flink benadeeld door die aankondiging dat het Julianakanaal tussen Berg aan de Maas en de sluis in Born dichtgaat.  De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) zegt dat het kanaal gedurende dat half jaar ook deels open had kunnen blijven als Rijkswaterstaat niet voor de goedkoopste optie had gekozen. Berekeningen wijzen uit dat de schade kan oplopen tot wel 100 miljoen euro. 

+ Foto boven: Jan Smeets, 2018 aanleg passeervak Julianakanaal nabij Elsloo. Meer info ⇢

  • Laatste update op .

Gratis voorjaarsprogramma ecsplore

  • Afbeeldingen | Bron: Microsoft Designer ©

Ook dit jaar organiseert ECSPLORE weer een leuk en sportief Voorjaarsprogramma voor alle volwassenen en senioren!

Het programma bestaat uit een vijftal activiteiten die tussen 30 april en 8 mei op diverse locaties in de gemeenten Sittard-Geleen en Stein worden georganiseerd. De activiteiten waar u aan kunt deelnemen: padel, aquarobics, dans- en bewegingsexpressie, een informatiesessie over Positieve Gezondheid en een wandeling. Meer info over het programma ⇢

Meedoen en meer informatie
Aanmelden voor één of activiteiten? Vul dan op hun website het aanmeldformulier in ⇢

Deelname is gratis maar aanmelden is verplicht. Geen inschrijving = helaas geen deelname! Na aanmelding krijgt u gelijk een bevestiging van deelname. Géén bevestiging ontvangen? Controleert u dan uw SPAM map. Elke activiteit kent een maximum aantal deelnemers: vol=vol! Deelname geschiedt op volgorde van aanmelding.

  • Laatste update op .

Winst PVV te danken aan de door hun verafschuwde media?!

  • Afbeeldingen | Bron: VPRO | foto PVV fractie in 2019: Wikimedia/YouTube CC0 license ©

Welke rol speelden de media bij de verkiezingswinst van Geert Wilders? Journalisten noemde hij eerder "tuig van de richel"
De overwinning van de PVV bij de laatste Kamerverkiezingen kwam voor velen als een verrassing, ook voor de pers. Hoe kan dat?

Een reconstructie van de verkiezingscampagne van Geert Wilders. Hoe gaat een van de invloedrijkste politici van het land om met journalisten en zij met hem? Aan het woord komen o.a. Frank Hendrickx (de Volkskrant) en Maurice de Hond (Peil.nl)
Belangrijkste conclusie in deze uitzending: de kiezer wil bij de winnaar horen...! En daar hebben de media, met het NOS-journaal voorop, een behoorlijk steentje aan bijgedragen.

+ Kijk de VPRO/Human uitzending "Milder gestemd" terug op NPO Start ⇢


De opkomst van het populisme

Na de enorme verkiezingsoverwinning van de PVV in november 2023 besteedden kranten en tijdschriften heel wat pagina’s aan deze zege. Blijkbaar was het ook tijd voor een nieuwe editie van Waarom is de burger boos?, het veelgelezen boek van historicus Maarten van Rossem over het populisme. Die nieuwe editie heet simpelweg "Over populisme en onze democratie"

De nieuwe editie van het boek bevat, net als zijn voorganger, een vrij uitgebreide passage over de geschiedenis van het populisme. Dat wordt door de auteur gekarakteriseerd als een politieke richting die het ondeelbaar geachte volk ziet als het slachtoffer van de uitbuiting door de ‘elite’. De persoon van de charismatische en als onfeilbaar beschouwde partijleider speelt een hoofdrol in de strijd tegen dit onrecht.

+ Lees verder op Historiek.net ⇢

  • Laatste update op .

Heeft u de aanslag gemeentelijke belastingen al gehad?

  • Afbeeldingen | Bron: nvt ©

Naar nu blijkt zijn er duizenden Limburgers, waaronder ook tal van Steindenaren, die in februari géén aanslag "Gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen" hebben ontvangen. Het betreft o.a. de onroerende zaakbelasting (WOZ), afvalstoffenheffing, rioolheffing en zuiverinfgheffing. BsGW is de uitvoerende instantie namens alle Limburgse gemeenten.

Steindenaar Jan Meijers heeft dit euvel enkele weken geleden al aangekaart toen hij omstreeks 25 februari geen aanslag had ontvangen terwijl die bij anderen wel op de mat of mailbox plofte. Als u heeft aangemeld voor MijnOverheid kunt u de aanslag daar vinden.
Gebeld met BsGW in Roermond 088-8420 420, die hem (ten onrechte blijkt later) naar de gemeente Stein verwijzen. De gemeente belt in eerste instantie ook niet terug met een antwoord, maar reageert na aandringen toch bij monde van wethouder Wingelaar. Die neemt actie richting BsGW en zegt toe via sociale media aandacht te schenken aan het probleem.

Een IT-probleem bij BsGW schijnt de oorzaak te zijn. Maar het steekt Meijers dat er in het antwoord van de BsGW directie (hieronder geplaatst) geen excuses worden gemaakt, geen intentie blijkt om hierover te communiceren met de burgers en geen aangepaste betalingsregeling wordt voorgesteld.
De aanslag voorziet standaard in 10 betalingstermijnen en de eerste betaaldatum is 25 maart a.s, maar door deze vertraging zou het zo maar kunnen zijn dat mensen die nog geen aanslag hebben ontvangen deze in 9 of misschien wel 8 termijnen moeten gaan betalen.

Meijers besluit met "De toeslagen affaire zit nog vers in ons geheugen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat inwoners zélf achter hun aanslag aan moeten."

+ Info gemeente Stein over aanslag BsGW ⇢


Antwoord directie BsGW aan de wethouder Wingelaar:

De aanslag voor de heer Meijers staat er inderdaad nog aan te komen.

BsGW legt jaarlijks in de maand februari ruim 500.000 aanslagen op. Daarbij is volledigheid van de aanslagen (lees: het opleggen van alle aanslagregels die bij een adres horen) het uitgangspunt.
Het kan voorkomen dat een bepaalde aanslagregel uitvalt. Soms wordt een aanslag in z’n totaliteit nog niet verzonden. Hieraan kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen; zie hieronder.
Vanwege de conversie van het oude naar het nieuwe belastingpakket zijn miljoenen data overgezet. Dit heeft een extra impact gehad op de aanslagoplegging 2024.

Wanneer bij de aanslagoplegging een onderdeel niet goed staat, dan wordt zo’n onderdeel ‘geparkeerd’ en na de bulk-oplegging gecontroleerd.
Het gaat hierbij om kleine aantallen. Het niet beschikken kan te maken hebben met een openstaand bezwaar, een openstaand beroep, extra controles vanuit mutatiedetectie, marktanalyse, bouwvergunningen, blokkeringen op andere heffingen etc. etc.
BsGW kiest er in de regel niet voor om in een dergelijk geval de aanslag in zijn geheel tegen te houden en legt vaak een deelaanslag op. Dit om te voorkomen dat de burger denkt dat de aanslag om welke reden dan ook niet bezorgd is.
Soms en dat is afhankelijk van de situatie wordt de aanslag zoals hierboven aangegeven wel in z’n geheel tegengehouden.

Nadat de aanslagoplegging 2024 in z’n geheel heeft plaatsgevonden, worden de ‘uitgevallen’ aanslagregels nader bekeken, indien nodig aangepast en vervolgens op aanslag gebracht.
BsGW streeft ernaar om eind maart alles opgelegd te hebben.
In het geval dat de WOZ-waarde (nog) niet is beschikt, kan er ook nog geen aanslag OZB worden opgelegd.
Zodra de WOZ-waarde beschikt is, zal ook de OZB-aanslag volgen.
Uiteraard begint dan ook pas de bezwaartermijn te lopen voor de betreffende belanghebbende.

Tot slot. In de piekperiode maakt BsGW gebruik van inhuurkrachten bij het KCC. Op basis van het via jou doorgegeven signaal van de heer Meijer heeft BsGW deze inhuurkrachten nogmaals duidelijk geïnstrueerd dat een terug- c.q. doorverwijzing naar de gemeente niet aan de orde is.

Hartelijke groet,
Noël Lebens

  • Laatste update op .

Milieupark Stein tijdelijk gesloten

  • Afbeeldingen | Bron: Microsoft Designer ©

Het milieupark in Stein is tijdelijk gesloten van 11 maart tot en met 12 april. In deze periode vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats om het milieupark veiliger en milieuvriendelijker te maken. Vanaf zaterdag 13 april is het milieupark weer geopend.

Grof tuinafval, PMD en oud papier
De tijdelijke afvallocatie aan de Dieterenstraat (naast het gemeentehuis) blijft gewoon open, hier kan men terecht voor het inleveren van grof tuinafval, PMD en oud papier.

Milieuparken Geleen, Sittard en Born
Tijdens de sluiting van het milieupark in Stein kunnen inwoners gebruik maken van de milieuparken in Geleen, Sittard en Born. De adressen en openingstijden zijn te vinden op rwm.nl ⇢

  • Laatste update op .

Knopen Lopen vanaf 2025

  • Afbeeldingen | Bron: Carl Spitzweg, Public domain, via Wikimedia Commons/Microsoft Designer ©

 Geweldig nieuws voor alle wandelliefhebbers in Zuid-Limburg!
Tegen het einde van dit jaar wordt het plannen van je volgende wandeling een fluitje van een cent. Dankzij het nieuwe project genaamd "Knopen Lopen", wordt er een netwerk van wandelroutes opgezet door Zuid-Limburg; in totaal 1.900 km. Het initiatief ligt bij Visit Zuid-Limburg, de provincie en de Zuid-Limburgse gemeenten.

Je kent vast wel die traditionele wandelroutes met gekleurde paaltjes? Die maken plaats voor genummerde knooppunten die je door het prachtige landschap van Zuid-Limburg zullen leiden. De fietsknooppunten zijn inmiddels een groot succes.

Donderdag 14 maart 2024 werd het eerste routepaaltje onthult in Maastricht, waarbij de Steinse wethouder Gina van Mulken ook aanwezig was. In het najaar worden de routepalen op verschillende plekken geplaatst. Hierop komen QR-codes te staan waar je als wandelaar extra informatie krijgt, zoals een kaart van de omgeving. Begin 2025 kun je de route 'Knopen lopen Zuid-Limburg' gaan bewandelen.

Kosten voor partners
De kosten voor dit project worden geschat op zo'n 1,5 miljoen euro die worden betaald door de provincie en door de gemeenten in Zuid-Limburg. De aanleg staat gepland voor de tweede helft van het jaar. De wandelaars worden ondersteund met informatieborden, een speciale website en kaarten met allerlei thematische routes verwachten.

Stimuleren toerisme
Het belangrijkste doel van dit hele project is om het toerisme in Zuid-Limburg te stimuleren en het gemakkelijker te maken voor wandelaars om digitaal te navigeren. De ontwerpers van het project hebben volgens alles echt geluisterd naar de feedback van de lokale gemeenschap, wandel- en fietsclubs en natuurorganisaties.

Dus, vanaf 2025 kun je volop genieten van het prachtige landschap van Zuid-Limburg tijdens je wandelingen, allemaal dankzij Knopen Lopen!

  • Laatste update op .

Wat eten we vandaag?

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 / royalty free ©


Klik op recept van uw keuze voor meer info. https://www.okokorecepten.nl
Foto: heeft geen betrekking op dagmenu; met dank aan Unsplash.

  • Laatste update op .

Hemelbeek: eindelijk verbetering

  • Afbeeldingen | Bron: Kyle Hoeveler, Wim Hanssen ©

Update 12.03.2024

Vandaag 12 maart is onze vliegende reporter het probleemgebied bij de Hemelbeek gaan bekijken, nadat het Waterschap meldde dat de "zandvang" geleegd was. Duidelijk is dat dit een positief effect heeft gehad op de waterstand. Om de zandvang te legen, moest de toegangsweg naar het water met grove kiezels worden opgevuld om deze begaanbaar te maken.

Op de foto hieronder de veelbesproken "zandvang". Links het uitgediepte deel waar het zand naar de bodem zakt, rechts het ondiepe deel waar het zand goed zichtbaar is.

Hemelbeek 03.2024 12 WimHanssen

Zandvang
Zandvangen vangen het zand en slib op dat door het snelstromende water wordt meegenomen. Ze voorkomen dat de beek dichtslibt en er wateroverlast ontstaat. Er zijn twee soorten zandvangen: een betonnen bak afgedekt met een rooster en natuurlijke zandvangers. Deze laatste wordt bij de Hemelbeek gebruikt.
Bij natuurlijke zandvangen is de beek breder gemaakt waardoor de stroomsnelheid afneemt en het meegevoerde zand naar de bodem zakt. Voordat het slib uit de zandvangers wordt verwijderd, wordt het slib gecontroleerd op aanwezigheid van amfibieën (vuursalamanders/kikkers) vissen en andere organismen. Als er leven aanwezig is, wordt dit elders in de beek weer uitgezet. Het slib wordt onderzocht op eventuele schadelijke stoffen en vervolgens afgevoerd. Per jaar voert het Waterschap in dit gebied (Bunderbos en Hemelbeek) 350 tot 400 kubieke meters af. Dat zijn zo'n 20 vrachtwagens per jaar.

Hemelbeek 03.2024 03 GuusPeters

Momenteel is het gebied aan het opdrogen, maar dit zal nog geruime tijd duren. We hebben waargenomen dat het onder water staande gebied zich zo'n 200 meter in de richting van Geulle uitstrekt.

De doorstroming vanuit de beek naar het open watergebied ten noorden van de Kromme Dijk lijkt te zijn verbeterd, maar blijft nog steeds vrij smal en dus vatbaar voor verstopping met bijvoorbeeld hout en klei, materiaal dat ter plaatse ruim voorhanden ligt. Een deel van de problemen is ook ontstaan door vandalisme, waarbij de beek herhaaldelijk moedwillig werd verstopt. Het verbreden of verleggen van de uitstroom van de beek zou hier de situatie kunnen verbeteren en het water afleiden van het voetpad, dat momenteel nog steeds een dikke modderbrij is. Wandelaars lopen daarom nu "schuin" over de voet van de Kromme Dijk.

Hemelbeek 03.2024 14 WimHanssen

Als we verder gaan, komen we bij een bocht naar rechts, waar het pad ook niet meer dan een dikke modderbrij is. Inwoners of bezoekers hebben zelfs materialen meegenomen om het enigszins begaanbaar te maken. Goed te zien is dat het waterpeil in de beek gezakt is.

Hemelbeek 03.2024 13 WimHanssen

Na de bocht doemt het volgende probleemgebied op, waar het voetpad iets lager ligt dan de rest van de directe omgeving. Er is daar een overloop ontstaan naar het voormalige droge gebied ten zuiden van de Kromme dijk en richting Geulle en dat staat nu dus ook onder water. Dit zal een modderige plek blijven omdat het pad op het niveau van het waterpeil van de beek ligt. Inwoners en de gemeente Stein hebben geprobeerd dit op te lossen door hout op de modderbrij te leggen.

Hemelbeek 03.2024 11 WimHanssen

Lees meer …Hemelbeek: eindelijk verbetering

  • Laatste update op .

1,5 miljoen euro naar onderkomen Wijkbeheer

  • Afbeeldingen | Bron: Google Maps ©

Op 8 februari 2024 heeft de gemeenteraad van Stein ingestemd met een investering van bijna 1,5 miljoen euro voor de renovatie en uitbreiding van de huisvesting van afdeling Wijkbeheer. Aanleiding hiervoor is het belang van adequate werkomstandigheden en een veilige en passende omgeving voor het personeel. De wijkbeheerders zijn momenteel gehuisvest zijn in tijdelijke containerunits; een tijdelijke oplossing en verre van ideaal.

Het bestaande pand, gelegen nabij het gemeentehuis en gedeeld door diverse diensten zoals de brandweer, RWM en de boa’s, is verouderd en te krap. Het gebrek aan ruimte, ontoereikende kleedruimtes en verouderde douchefaciliteiten hebben geleid tot het besluit een extra verdieping toe te voegen. Dit zal de verwijdering van tien noodcontainers mogelijk maken, die momenteel de opslag- en parkeercapaciteit beperken.

De raad erkende de noodzaak van behoorlijke huisvesting voor deze afdeling, ondanks de aanzienlijke kosten. Wethouder Danny Hendrix gaf echter aan dat de verbouwing en uitbreiding zullen resulteren in aanzienlijke besparingen op energie- en operationele kosten.

  • Laatste update op .

Herinrichting Michiel de Ruyterstraat

  • Afbeeldingen | Bron: Gemeente Stein, Veilig Verkeer Nederland, Wikipedia, Wim Hanssen ©

Op donderdag 1 februari 2024 heeft de gemeente Stein een eerste bewonersavond georganiseerd in het kader van de herinrichting van de Michiel de Ruyterstraat in Elsloo.
Daar waar deze avonden tot enkele jaren geleden openbaar waren, kiest de gemeente er tegenwoordig voor om daar alleen bewoners van de betreffende straat of wijk voor uit te nodigen. 

Tien jaar geleden heeft de Michiel de Ruyterstraat ook al eens hoog op de agenda gestaan. Lees het dossier hieronder.


MICHIEL DE RUYTERSTRAAT: VEILIGHEID EN WOONGENOT
DOSSIER 2014-2016

Update juni 2016

Het heeft wat voeten in de aarde gehad... Maar na veelvuldig overleg, plannen maken, plannen herzien of naar de prullenmand verwijzen, bezwaren, dilemma's tussen eigen belang en algemeen belang en vooral veel niet kunnen of niet mogen discussies, is het hoofdpijndossier "Michiel de Ruyterstraat" eindelijk in de (voorlopige) finale beland.

Niet de gewenste 30 km-zone, geen parkeervakken, geen middengeleiders, geen straatjuwelen of welke maatregel dan ook om de snelheid in te perken en onveilige verkeerssituaties op te lossen. Maar uiteindelijk werden toch enkele verbeteringen gerealiseerd.

Lees meer …Herinrichting Michiel de Ruyterstraat

  • Laatste update op .

Modeltreinen Beurs zondag 12 mei

  • Afbeeldingen | Bron: Microsoft Designer ©

Op zondag 12 mei organiseert Team Kleine Modelspoorders een Modeltreinen Beurs in het Maaslandcentrum. Aanvang 10.00 uur en de beurs duurt tot 16.00 uur. Entree bedraagt 4 euro.

Dit team heeft een passie voor de modelbouw en beleeft er ook veel plezier aan om beginnende modelbouwers en andere geïnteresseerden te laten kennismaken met een mooie gevarieerde hobby.

  • Laatste update op .

BuitenBeter app

  • Afbeeldingen | Bron: buitenbeter.nl (embedded) rawpixel royalty free AI generated ©

Vanaf 1 februari 2024 stapt de gemeente Stein over naar een nieuwe app om je meldingen over de openbare ruimte door te geven.

Tot dan wordt de app MijnGemeente nog gebruikt, maar die voldoet al langer niet meer en levert veel frustratie bij de gebruikers op.

Met de BuitenBeter app meld je een probleem snel en makkelijk bij de gemeente. Meteen op de plek én het moment dat jij het ziet. Bijvoorbeeld kapotte straatverlichting, zwerfafval of een omgevallen boom. Jouw melding komt meteen bij de gemeente binnen en die gaan ermee aan de slag. Je kunt altijd zien wat de status van jouw melding is.

De gemeente vraagt of jij ook mee helpt de gemeente Stein mooi, veilig en schoon te houden. Zo ja, download dan deze app.

 

+ Download de BuitenBeter app gratis in Google Play Store ⇢

+ Download de BuitenBeter app gratis in de Appstore ⇢

+ Meer informatie op gemeentestein.nl ⇢

+ Meer informatie lees je op buitenbeter.nl ⇢

 

  • Laatste update op .

Energie-crisis...lees en huiver!

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 ©

Berekent jouw energieleverancier straks kosten voor je zonnepanelen?

Update 19.02.2024

De Eerste Kamer heeft de afbouw van de salderingsregeling niet goedgekeurd, maar energieleveranciers zijn al een nieuwe koers ingeslagen. Een groeiend aantal leveranciers maakt onderscheid tussen klanten met én zonder zonnepanelen. Bij vijf energieleveranciers moeten klanten nu terugleverkosten betalen. Meer energieleveranciers brengen tegenwoordig op verschillende manieren kosten in rekening bij zonnepaneelbezitters. 

Lees verder op Radar ⇢


Salderingsregeling zonnepanelen blijft bestaan

Update 13 februari 2024

De afschaffing van de salderingsregeling is op 13 februari door de Eerste kamer verworpen en blijft dus ongewijzigd bestaan, voorlopig althans. Hiermee is het plan van demissionair minister Jetten om de salderingsregeling langzaam af te bouwen nu definitief van tafel geschoven. Zonnepaneelbezitters zouden door het afschaffen van de salderingsregeling de opgewekte stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet niet meer kunnen wegstrepen tegen de afgenomen stroom. Gedurende zes jaar, vanaf 2025, zouden bezitters steeds minder kunnen salderen. In 2031 zou dit volledig zijn afgebouwd.

Lees verder op Radar 13.02.2024⇢

Lees ook Radar 12.02.2024 ⇢

Lees ook Radar 25.01.2024 ⇢


Tijdelijk noodfonds energie open voor aanvragen

Update 6 februari 2024
Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen tot en met 31 maart 2024 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag.

Kijk voor steun op de pagina van het Noodfonds Energie ⇢

Het tijdelijk Noodfonds Energie is géén regeling vanuit de gemeente, maar een onafhankelijke privaatrechtelijke stichting. Dit betekent dat de stichting geen overheidstaken uitvoert. Energieleveranciers en de Rijksoverheid steunen dit Noodfonds.


Energiekosten blijven stijgen

Update 6 februari 2024
Energiebedrijven waarschuwen consumenten dat hun energiekosten blijven stijgen, primair niet door hun prijsbeleid (lees je tussen de regels door) maar door stijgende energiebelasting en netwerkkosten. Het prijsplafond uit 2023 is per 1 januari vervallen en de energiebelasting is gestegen.

Tot 2035 betalen huishoudens die geen geld hebben om hun oude koopwoning of huurhuis te isoleren, tot 800 euro per jaar meer aan energie. Overigens is de beste besparing nog altijd: minder energie gebruiken... Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet als je in een niet-geïsoleerd tochtig huis woont.

De Essent-baas pleit al om van het Noodfonds Energie een permanent gebeuren te maken en om de subsidies op duurzame maatregelen vooral te handhaven. En wat doen Essent en collega's om het betaalbaar te houden?

Energiebelasting
De overheid wil dat we minder gas gaan gebruiken, daarom is van 01.01.2024 de energiebelasting op gas verhoogd. Dus de huishoudens die geen geld hebben om hun oude cv ketel te vervangen door een zuinige HR ketel en al helemaal niet om zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler te installeren, worden hiermee ook kind van de (gas)rekening. Vanaf 2026 moet men bij vervanging van een oude cv-ketel verplicht een hybride-warmtepomp aanschaffen. De handel in tweedehands cv-ketels zal welig gaan tieren.

Zo'n 2,8 miljoen huishoudens dreigen in de problemen te komen. Dus overheid, wat bereik je hiermee?! De tweedeling in Nederland wordt weer groter, met alle sociale gevolgen van dien.
Wie het meeste geld heeft, kan het meest besparen...

Netwerkkosten
Toen de Nederlandse overheid de afgelopen decennia jaarlijks vele miljarden uit Gronings gas binnen harkte, werd dat geld overal voor gebruikt. Vooral werden er veel wegen aangelegd, watermaatregelen getroffen, ongebruikte nieuwe vliegvelden aangelegd (Lelystad) onrendabele toch gesteund (Maastricht-Aachen) en Schiphol waanzinnig uitgebreid, hoge snelheidstrajecten voor internationale treinen etc.
Maar ook om multi-nationals met subsidies en steunmaatregelen te plezieren (om ze voor Nederland te behouden, zegt men dan) En de rijkste Nederlanders fiscaal te bevredigen. 

Als ze sedert de opkomst van de zonnepanelen zo'n 20 jaar geleden ook maar een fractie besteed hadden aan onderhoud en uitbreiding van de stroomnetwerken, dan zaten Enexis en andere netwerkbeheerders vandaag niet met de handen in het haar. Maar ook die hadden veel eerder aan de bel moeten trekken. 
Nu moet de consument gaan boeten: achterstallige miljarden investeringen moeten nu vooral uit de verhoogde energiebelasting betaald worden, bedrijven moeten soms tot jaren op een netwerkaansluiting wachten, zonnepanelen-bezitters worden door energiebedrijven én de overheid afgestraft voor hun duurzame investering. Bezitters van elektrische auto's hunkeren weer naar een hybride en zelfs een benzine-model. Warmtepomphouders weten het misschien nog niet, maar ook zij komen vast en zeker aan de beurt met strafmaatregelen! 

Gasprijs
De gasprijs blijft naar verwachting hoog zeggen Essent en andere inkopers. Zeker zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt, daarna zal Rusland toch hopelijk honderden miljarden herstelbetalingen aan Oekraïne moeten gaan uitkeren. Zij waren immers de aanvaller. Om dat te financieren zal de wereld waarschijnlijk overstelpt worden met goedkoop Russisch gas, olie en steenkool. Alle klimaatdoelen zullen helaas weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

+ Rijksoverheid over energiebelasting 2024 ⇢

 

Lees meer …Energie-crisis...lees en huiver!

  • Laatste update op .

Jaarlijks loost Chemelot tot 7000 kilo microplastics in de Maas

  • Afbeeldingen | Bron: Boven, de Maas bij Elsloo tijdens hoogwater 04.01.2024 / Wim Hanssen / Wikipedia ©

Update 15 maart 2024

In tegenstelling tot het Waterschap Limburg zelf vinden bedrijven op Chemelot in Geleen dat het waterschap te hoge eisen stelt aan het lozen van afvalwater. Beide partijen stonden op 14 maart 2024 tegenover elkaar in de rechtbank. Het waterschap gaf Sitech in 2020 een vergunning om afvalwater te lozen, maar met strengere voorwaarden dan voorheen vanwege eerdere incidenten, zoals lozingen van giftige stoffen en plastics in de Maas.

Sitech (nu Circle Wastewater Services) is het niet eens met de meldingsregels voor bijzondere bedrijfsactiviteiten, omdat dit extra lozingen kan veroorzaken. Het waterschap vindt de meldingsplicht juist handig voor risico-inschatting, terwijl Circle vindt dat het waterschap zich te veel bemoeit met hun bedrijfsvoering. Een twistpunt is ook de eis dat koelwater van nieuwe fabrieken geen chemicaliën mag bevatten vanaf 2026, wat volgens bedrijven als Circle, USG en Tessenderlo technisch nog niet haalbaar is. 
Waterschap Limburg gaf tijdens de rechtzaak daarover nog een sneer naar die bedrijven omdat deze week tijdens haar werkbezoek nog tegen koningin Máxima werd verteld hoe innovatief en duurzaam Chemelot wel is.
De rechtbank moet binnen zes weken uitspraak doen.

Lees meer …Jaarlijks loost Chemelot tot 7000 kilo microplastics in de Maas

  • Laatste update op .

Haslou Internationaal Jeugdtoernooi 15-16 juni 2024

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com royalty free ©

Noteer alvast in de agenda dat op 15 en 16 juni 2024 het Haslou Internationaal Jeugdtoernooi weer gaat plaatsvinden op sportcomplex Mergelakker!

Teams uit verschillende landen en leeftijdsklassen zullen leuke,en sportieve dagen beleven. Het programma ziet er als volgt uit:

𝗭𝗮𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟱 𝗷𝘂𝗻𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟰
- Jeugd Onder 9
- JO10
- JO12

𝗭𝗼𝗻𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟲 𝗷𝘂𝗻𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟰
- Jeugd Onder 7
- JO8
- JO11

  • Laatste update op .