ELSLOO

Politiek

ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Mea Culpa (en tot ziens?!)

Vrijdag 15 januari 2021 viel dan toch eindelijk het kabinet Rutte III. Het had al veel eerder kunnen (en moeten) gebeuren: bij de uitgebleven afhandeling van aardbevingschade in Groningen, bij de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, bij de herziening van het pensioenstelsel (door de strot geduwd bij onmachtige vakbonden), bij de ongestructureerde aanpak van de Coronacrisis (de grote concerns worden goed geholpen, maar horeca en winkeliers zitten met de gebakken peren). Maar uiteindelijk viel het kabinet over de Toeslagenaffaire Kinderopvang, met dank aan Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) Twee echte volksvertegenwoordigers, de laatsten der Mohikanen. 

 

Thijs de Boer schrijft in Vrij Nederland: Tienduizenden mensen onterecht van fraude beschuldigd, hun levens systematisch de vernieling in geholpen, huisuitzettingen, loonbeslagen, duizenden kinderen die in armoede moesten opgroeien, gebroken huwelijken, zelfmoordpogingen, de Tweede Kamer die werd voorgelogen, zwartgelakte dossiers, talloze ambtenaren, bestuursrechters, Kamerleden en bewindslieden die toen het erop aankwam de andere kant opkeken of zelfs moedwillig doorgingen met het afknijpen van onschuldige burgers, en tot overmaat van ramp de systematische weigering de gedupeerden snel en ruimhartig tegemoet te komen. Een betere reden om collectief af te treden is niet te verzinnen, zou je zeggen.

"Mea culpa" is nu het devies
... tenminste zo denken ze er mee weg te komen. Asscher (PvdA) zag de bui hangen en trok zich terecht helemaal terug uit de politiek. Een dag later deed Wiebes (VVD) dat ook, want onder zijn verantwoordelijkheid is de Belastingdienst ooit de jacht op "fraudeurs" gestart. Hij is misschien niet de architect, maar het gebeurde wel mede in zijn opdracht en onder zijn neus. Wiebes leed er volgens ingewijden echt onder, hij is dan toch blijkbaar geen echt epoliticus want dan was het wel langs hem afgegleden. Rutte heeft volgens alles geen poging ondernomen om hem binnen boord te houden. Kwam hem ook wel goed uit eigenlijk, ook een VVD-er die opstapt nadat PvdA-er Asscher dat doet. Een goed signaal in aanloop naar de verkiezingen. En bovenal leidt het de aandacht af van de hoofdverantwoordelijke, stemmenkanon Rutte zelf.
Na 6 jaar pakt Wiebes zijn biezen met als laatste woorden "ik voel me niet mede-schuldig maar wel heel erg mede-verantwoordelijk" En zo denkt de meerderheid van het kabinet er blijkbaar ook over en gaat straks na de verkiezingen gewoon door, alsof er niets aan de hand is. Pluche plakt.

  

Foto Eric Wiebes: Rijksoverheid/GUUS SCHOONEWILLE (embed)

Wiki Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher

Wiebes akkefietjes
Wiebes nam in 2014 maar al te graag het stokje over van Frans Weekers (VVD) staatsecretaris van Financiën in kabinet Rutte I. Die vertrok na aanhoudende kritiek op zijn functioneren in het dossier "Belastingdienst" die 100.000 burgers dupeerden door achterstand in de afhandeling van Zorg- en Huurtoeslagen. Overigens in 2013 overleefde Weekers al tenauwernood een motie van wantrouwen (ingediend door Pieter Omtzigt!) vanwege de "Bulgaren"-affaire. De Bulgaren-affaire: grootschalige fraude door Bulgaren (en ongetwijfeld ook andere handige balkanbandieten) die met nep-adressen jarenlang Zorg- en Huurtoeslagen opstreken. Zowel Weekers als de toenmalige minister van Sociale Zaken Asscher, daar is ie weer, bleken al een jaar van deze fraude te weten, maar deden niets. Opvallend dat de drie betrokkenen over de affaires met de belastingdienst zeggen dat ze nooit meer dan een "halve" memo over de problemen onder hun neus hebben gekregen. Tussen de ministers en de ambtenaren zit, zoals ook in elk groot bedrijf, een "sturende" tussenlaag: managers die vooral aan zichzelf denken "hoe kan ik met zo weinig mogelijk energie zolang mogelijk en zoveel mogelijk verdienen". Men weet dat ze er zijn, maar krijgt er geen grip op. 

Wiebes was al eerder in opspraak: in 2016 informeerde hij de Tweede Kamer bewust niet over de problemen en overschrijdingen bij de vertrekregeling voor werknemers bij de Belastingdienst. Toen was daar de Bulgarenaffaire net achter de rug en de Kinderopvang-Toeslagenaffaire al in ontwikkeling: dus busladingen ambtenaren met goede dossierkennis -en zeker over de foute dossiers- werden met overvloedige gouden handdrukken naar de uitgang gereden! Op dat moment tekenen die ook voor zwijgplicht, dus daar hoor je nooit niks meer van. Opgeruimd staat netjes!

Ook in zijn laatste functie als minister van Economische Zaken en Klimaat (alleen die combinatie al...dat kan niet goed gaan) bakte Wiebes er niks van en joeg hij in 2019 heel Groningen tegen zich in het harnas door gemaakte beloftes niet na te komen.  

 

Over de rode loper of...
En de grote baas zelf? Rutte lacht effe niet meer, maar probeert schuldbewust over te komen en legt de verantwoordelijkheid bij het zittende kabinet, zo gaat dat nu eenmaal. Altijd is een groter geheel het schuld bij Rutte, nooit eens de hand in eigen boezem steken: hij is als enige al 10 jaar verantwoordelijk! Een paar dagen geleden vond hij het nog onzin om af te treden. Hij vond het zelfs "een gepasseerd station". VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, de Brabantse feestneus valt hem bij.
Maar deze vrijdag 15 januari 2021 gaat Rutte toch breed lachend op z'n fietsje naar de koning om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Je ziet hem twijfelen of hij bij het paleis over de rode loper naar binnen gaat... of toch maar via de personeelsingang?

Afwijkend kleurtje? Vreemd accentje? Geen werk? Verdacht!
De kern van het hele Toeslagenprobleem ligt besloten in de genen van de VVD. Het VVD verhaal is overzichtelijk: het individu is de heilige maagd, commercie de weg naar het paradijs en elk pleidooi voor solidariteit de oproep van een duivelsgebroed. Wie succesvol is, heeft dat alleen aan zichzelf te danken, wie niet succesvol is, is helemaal in zijn uppie een dikke vette loser. Aldus Ron Meyer in een column in De Limburger van 26 februari 2019.
Meyer spuwt zijn gal over de VVD verder met: „Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden”, riepen ze in koor tegen mensen die door hun miljardenbezuinigingen op straat waren gekwakt. En hun valse slogan „een vangnet is geen hangmat” ging niet over Shell en Unilever die opnieuw voor miljarden aan belastingcadeaus wensen, maar over mensen zonder werk, ongeacht de reden. Lees de hele column van Ron Meyer 26.02.2019 De Limburger > 

Al 10 jaar trekt de VVD van Rutte ten strijde tegen iedereen met een etnische achtergrond, tegen iedereen die geen baan meer heeft, tegen iedereen die geen werk kan vinden, tegen iedereen met een bijstandsuitkering, tegen iedereen die afwijkt van de VVD norm.
Hun verkiezingsslogans spraken boekdelen:
De economie kan wel wat VVD gebruiken.
Handen uit de mouwen in plaats van ophouden.

Niet doorschuiven maar aanpakken.
Kies voor doen.
Normaal.Doen.

Toen in 2012 bekend werd dat de werkloosheid in Nederland tot boven de half miljoen was gestegen, liet staatssecretaris De Krom (VVD) weten dat werklozen te laks zijn, hun neus ophalen voor tijdelijk werk, te weinig solliciteren en – als klap op de vuurpijl – te weinig aan hun uiterlijk doen. Bron: Sadet Karabulut (SP) 04.09.2012 >

Kortom, in de crisistijd had Nederland juist behoefte aan een linkse regering en wat kreeg het vanaf 2010: rechts-conservatieve liberale haantjes! Die van een betrouwbare overheid én van de verzorgingsstaat een puinhoop maakten!

Zwart of wit, grijs bestaat niet.
Tegen die achtergrond werd na de Bulgarenaffaire de strijd aangebonden tegen fraude. De ministeries van Financiën en Sociale zaken gaven de opdracht en de topambtenaren bij de Belastingdienst wisten wel hoe ze fraudeurs moesten opsporen, daar waren ze op kleinere schaal al jaren mee bezig. Zoektermen in hun software waren "etnische achtergrond" en "land van herkomst" en "niet westerse achternaam". En de brave ambtenaren op de werkvloer deden wat hun opgedragen werd en ontketenden een heuse jacht op zogenaamde fraudeurs en dat was iedereen die niet aan het standaard VVD-profiel voldeed. Tussenliggende opties waren niet mogelijk. Zwart of wit, grijs bestond niet.  
En ook PvdA-er Lodewijk Asscher maakte zich als mede-opsteller van de jachtorders verdienstelijk in deze drijfjacht. Vandaar zijn plotselinge vertrek, die weet welke lijken komende week in het kamerdebat nog allemaal uit de kast vallen: wegwezen! 

 

En de gedupeerden?
De overgrote meerderheid van de 26.000 gedupeerden wacht nog steeds op teruggave van hun toeslag en boetes én op de toegezegde compensatie van 30.000 euro. Enkele honderden slachtoffers hebben een paar duizend euro's ontvangen. Kort daarna gevolgd door een blauwe brief: of ze maar even openstaande vorderingen wilden betalen....!
Daarop heeft de regering besloten om de gedupeerden alle belastingschuld en andere schulden aan overheidsinstanties kwijt te schelden, waarmee ze gelijk hun status als preferente schuldeiser weggeven en daarmee de deur openzetten voor andere schuldeisers. De regering vraagt andere schuldeisers ook hun vordering kwijt te schelden. Die vertikken dat, want in tegenstelling tot de overheid hebben die wél hun zaakjes in orde en beschikken die wél over dossiers. Kortom, de overheid brengt de ouders opnieuw en nóg meer in de problemen!

En de VVD?
In een peiling van Maurice de Hond twee dagen na het opstappen van het kabinet wint de VVD 2 zetels...
En uiteindelijk op 17 maart 2021 bij de Tweede Kamerverkiezingen stijgt de VVD van 33 naar 34 zetels... 
Driekwart van Nederland hoeft niets, maar dan ook NIETS te verwachten van de VVD... die zijn er alleen voor een elitaire burger- en ondernemerslaag en voor multinationals die Nederland primair als belastingparadijs zien en leverancier van relatief goedkope, hoogopgeleide maar slecht georganiseerde arbeidskrachten.
Nederland wordt wakker!

Lees hier kort en bondig alles over de Toeslagenaffaire >

Toeslagenaffaire in woord en beeld (ANP) >

 

Foto kabinet Rutte III: Rijksoverheid/Valerie Kuypers (embed)

  • Laatste update op .
Jan Meijers
Mark Rutte
Mark Rutte is de aanvoerder van de ploeg die met 3-0 verloren heeft waarbij de scheidsrechter 2 spelers een rode kaart heeft gegeven en Mark doodleuk tegen de voorzitter van de club gaat zeggen dat hij niet heeft meegespeeld .
0
Laat reactieformulier zien

Redactie

  • Dross de Limpensstraat 4
    6181EJ Elsloo

  • 06.10572675

Voorwaarden & Info

© Wim Hanssen Elsloo

Cookies
Voor het optimaal functioneren van deze website worden cookies op uw computer geplaatst. Daarbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteert u het plaatsen van cookies. Als u cookies weigert, kunt u de website gewoon blijven gebruiken maar dan werken de website of onderdelen daarvan mogelijk niet optimaal.