Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Meld nesten van Aziatische hoornaar

(Bron: Paul M Smeets op Facebook Foto boven natuurpunt.nl embedded)

Zoals bekend zijn bijen (ook wilde bijen), vlinders, hommels, zweefvliegen belangrijk voor de natuur vanwege hun bestuiving van planten en dus regelrecht ook voor de mens (voedsel!). Al deze bestuivers worden in grote mate bedreigd door de Aziatische hoornaar. De AH (afgekort) is een veelvraat die een gigantische hoeveelheid van deze belangrijke bestuivers uitroeit. Dat heeft natuurlijk een flinke negatieve invloed op de natuur en qua voedsel voor de mens.

Aziatische hoornaar
(foto embedded Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit)

Stel je even voor dat een hoornaar-koningin de winter overleeft en een nieuw nest gaat bouwen...uit zo'n nest komen waarschijnlijk tussen de 50 en 500 (het is een schatting) nieuwe koninginnen. Zo'n 10 tot 20% daarvan overleeft weer de volgende winter en dus: meer nesten in het jaar daarna. Dat gaat snel!

Daarom is het van het grootste belang als u een Aziatische-hoornaar-nest ziet in uw tuin of in de vrije natuur om dit te melden. Dat kan bij een lokale imker, bij een imkervereniging of beter nog: op de website waarneming.nl 
De Aziatische hoornaar maakt 2 nesten. Eentje in het voorjaar en eentje in de zomer.

Hier kun je de uiterlijke kenmerken van de Aziatische hoornaar bekijken ⇢

Zie je een nest of een AH, maak er een foto van en onthoudt de locatie. De foto is nodig omdat degene waar u het nest meldt dan meteen kan zien of het daadwerkelijk AH's betreft. Als laatste nog een dringende waarschuwing: als je een nest aantreft dat in een struik hangt, verstoor het dan niet! AH's zullen agressief reageren en hun steken zijn pijnlijker dan de steken van bijen of wespen. Ook kunnen ze meerdere keren steken.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien