Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Waarom geen 3-jarig energiecontract?!

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain CC0 ©

Op de website van Essent staat (en ook bij andere aanbieders in soortgelijke bewoordingen):

Waarom kan ik geen contract van 3 jaar afsluiten?
Waarschijnlijk heb je zonnepanelen. Omdat er steeds meer zonne-energie opgewekt wordt, nemen ook de terugleverkosten toe. Die verrekenen we in ons stroomtarief en verdelen we over alle klanten. Dus ook over mensen die geen zonnepanelen hebben.
Of je nu wel of geen zonnepanelen hebt, we willen voor iedereen de kosten zo laag mogelijk houden. Daarom kun je nu alleen een jaarcontract of een variabel contract afsluiten als je zonnepanelen hebt.

Dit is juridisch natuurlijk volstrekt onaanvaardbaar. Begrijp ook niet waarom consumentenorganisaties en politiek hiertegen niet in verweer komen. Dit is het uitsluiten van een specifieke groep klanten. Klanten die de energieboeren (of hun dochterbedrijven zoals Volta) in het verleden vaak zelf zonnepanelen hebben verkocht! En daar toen veel geld aan hebben verdiend.
Wentel de terugleverkosten dan af op alleen de gebruikers van zonnepanelen zou ik zeggen, maar dat zal administratief of technisch wel een brug te ver zijn.

Maar niet-zonnepanelen gebruikers profiteren toch ook mee van zonnepanelen?! Door de lage vergoedingen voor teruggeleverde stroom (na saldering) betalen zij nu minder voor hun stroom dan dat zij zonder bestaan van zonnepanelen zouden moeten betalen. 

Los van de vraag of je in dit stadium wel een 3-jarig contract moet afsluiten. Want voordat je het weet worden de kleine lettertjes in je contract opeens hoofdletters en zit je 3 jaar met de gebakken peren. Want het enige vaste in je contract ben jijzelf en de kale energieprijs, al het andere is aanpasbaar! Of voor hetzelfde geld komt de politiek met een of ander energiekonijn uit de hoge hoed, waarvan je niet kunt profiteren vanwege je lopende contract.

Er is maar één echte remedie: energie moet terug naar waar het thuis hoort: terug naar de overheid! Nationaliseren die handel.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien