Skip to main content

HISTORIE

1958 Fanfare "De Maasgalm" 60-jarig bestaansfeest

1958 Fanfare De Maasgalm Elsloo 1898 1958 front

Ter beschikking gesteld door Marcel Fredrix, uit de nalatenschap van zijn oma Pauline Fredrix-Smeets en opa Ben Fredrix.
Het is een kopie van de originele feestgids in formaat 24 x 15,5 cm. Alleen de voorzijde en de foto's op pagina 41 en 48 zijn van origineel gescand door Wim Knoben, waarvoor hartelijke dank.
U kunt het boekje hier downloaden/lezen >
(bestand is 25 mb groot, dus kan even duren eer het opent)

Feestgids ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de fanfare "De Maasgalm" Elsloo

Van 12 tot 20 juli 1958 viert fanfare "De Maasgalm" haar 60-jarig bestaansfeest. Een hoogtepunt, niet alleen voor de 49 spelende leden, directeur M. Janssen en de 10 mannen van het bestuur, maar voor het hele dorp.
De grote muziektent, die toegang geeft aan 2500 personen, staat in de feestweide die belangeloos ter beschikking is gesteld door Jacq. Odekerken. Léon Fredrix (destijds 10 jaar) weet dat die feestweide lag waar nu de Pastoor Tissenstraat en Pastoor Daemenstraat liggen.

Volgens het voorwoord van de burgemeester E. Meijer is het "Neerlands beste fanfarekorps en Elsloo's trots"
Pastoor Bertin vindt dat je gerust ook alleen "De Maasgalm" kunt zeggen, zonder verdere plaatsaanduiding, want deze naam is voor muziekliefhebbers in en lande en ver daarbuiten, een begrip begrip geworden, een begrip van doorzettingsvermogen, opofferende liefde en kennis.
Mogen de jongere leden van onze fanfare een voorbeeld nemen aan de oprichters en oudere muzikanten die "De Maasgalm" deden opklimmen tot de hoogste sport van de muzikale ladder en nsuccessen boekten die nimmer werden overtroffen; aldus Jacques Beckers, die onlangs ere-voorzitter "meester" Paumen opvolgde als voorzitter.
Directeur Mathieu Janssen is op dat moment al 27 jaar de dirigent van het korps en dankt in zijn voorwoord de opofferende, ijverige en enthousiaste leden, die door hun taaie volharding en blijvende wilskracht onze "Maasgalm" tot steeds hoger niveau hebben opgevoerd.
Mathieu Alberigs, voorzitter van het feestcomité en voorzitter van de Veteranen, bedankt de bevolking van Elsloo die het comité in het voorbereidend werk van het feest, ook financieel, zo schitterend heeft gesteund, waardoor zij de jarige fanfare een passend feest kunnen aanbieden.
Voorzitter Jacob Penders van "De Maasgalmvrienden" memoreert in zijn lofuiting nog het behaalde landskampioenschap in 1955, 1956 en 1957 in de Superieure afdeling en met lof!
En beschermvrouwe L. Dutilh Jurgens wenst in haar voorwoord oprecht dat "De Maasgalm" nog vele grote successen ten deel mogen vallen. ( De familie Jurgens waren rijke boterfabrikanten uit Oss die aan de wieg stonden van de oprichting van Unilever. Zij waren eigenaren van het kasteel Elsloo en park, dat ze als zomerverblijf gebruikten)
Kortom, de notabelen en de bevolking van Elsloo zijn ape-trots op hun "famfaar" (ja met een M, zoals ras-Elsloonaren de fanfare noemen)

Het 22-koppig feestcomité onder leiding van Mathieu Alberigs heeft een geweldig feestprogramma in elkaar gezet. Heel veel muziek natuurlijk, een groot Bondsconcours en een concert door de Koninklijke Luchtmacht Kapel. Maar er stond ook een sportdag op het programma: turnen, een dames-volleybal wedstrijd, voetbalwedstrijd, demonstratie door een kunstwielerclub uit Heerlerheide en een sportquiz. Voor de kleintjes was er poppentheater door Hans Prein; grote kans dat het de avonturen van Jan Klaassen waren. En later die week nog een ballonwedstrijd. Voor de cultuurliefhebbers was er een uitvoering door het balletgezelschap van Wally Haacke. Met na afloop dansen tot 0.30 uur...
Kortom, voor elk wat wils.

Interessant zijn ook de advertentepagina's... een herinnering aan mijn jeugdjaren; ik was 5 jaar toen het feest gevierd werd. Heel veel van de 80 (!) winkels, café's en bedrijven kan ik me herinneren, maar niet de toenmalige uitbaters H. Paulissen- Op de Camp van café Juliana op de hoek van de Julianastraat/Schoolstraat. Of is dit Harie Paulissen die later café Edelweiss aan de Stationsstraat 137 heeft gehad?
Ook geen herinnering aan bakkerij Beckers-Vola aan de Jurgensstraat 3, waar later bakkers Stark en Cornelissen waren gevestigd. Hetzelfde gaat op voor confectie-atelier Tonnaer aan de Julianastraat 3. Levensmiddelen Willems-Lemmens op de Dries 35 zegt me ook niets meer. Evenmin textielhandel Martens-Driessen aan de Stationsstraat 31. Kunt u zich aannemersbedrijf Driessen aan de Julianastraat 19 herinneren?

Prachtige geschiedenis, die bedrijvigheid in een dorp in volle groei en bloei met een rijk verenigingsleven, met de "famfaar" voorop.

Meer over deze tijd in het boek "De Maasvallei in een stroomversnelling" en "Trampele mit Jo Cobben" die u hier kunt lezen >

 1958 Fanfare De Maasgalm Elsloo 1898 1958 feestprogramma 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien