Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Boek "De Maasvallei in een stroomversnelling"

- De ontwikkelingen in Elsloo en omgeving tussen 1920 en 1940 -

Streekhistoricus Guus Peters is druk geweest met het schrijven en samenstellen van een nieuw boek. De uitgifte is helaas door diverse omstandigheden vertraagd. Maar nu is het zover: het boek gaat er eindelijk komen !
Kort na levering zijn alle 400 exemplaren van het boek al verkocht; waarvan het gros bij voorinschrijving. 

In dit boek wordt de ontwikkeling en het leven in een typisch Maaslands dorp beschreven tussen 1920 en 1940. Een periode waarin de aanleg van de Staatsmijn Maurits in Geleen en de mijn Limbourg-Meuse in Eisden-Maasmechelen, de daarbij horende huisvesting van arbeiders en de aanleg van infrastructuur - zoals het Julianakanaal - zorgen voor een landschappelijke, economische, sociale en culturele omwenteling. 
Elsloo achten wij representatief voor deze ontwikkelingen in alle dorpen in de Maasvallei tussen Geulle en Grevenbicht en aan de Belgische zijde van de Maas tussen Rekem en Stokkem.

  • Een verzameling van foto's, informatie, anekdotes, krantenberichten en meer...
  • 28 x 21 centimeter groot, harde kaft, 20 hoofdstukken en meer dan 300 pagina's
  • Professionele vormgeving, volledig in kleur gedrukt en duurzaam gebonden.

De vormgeving is net als bij het Catsop-boek in de creatieve handen van Luc van Kan. Kortom een boek dat u niet mag gaan missen!

Het boek was bij uitgifte gelijk uitverkocht, maar u kunt het hier gratis lezen/downloaden ⇢ 

 

Subsidies
De uitgifte van het boek werd voor het eerst aangekondigd in 2016, maar om diverse redenen keer op keer uitgesteld, onder andere vanwege de financiële haalbaarheid.
Samensteller Guus Peters en uitgever Historiehuis van de Maasvallei zijn van mening dat het boek een dermate belangrijke periode beschrijft voor de inwoners van de streek dat de aanschaf voor iedereen bereikbaar moet zijn, zonder concessies te doen aan de omvang en de vormgeving. 

LEADER Zuid-Limburg subsidieert bij het Historiehuis van de Maasvallei de inrichting van een kennis- en informatiecentrum over de Nederlands-Belgische Maasvallei. Het nieuwe boek is daar een wezenlijk onderdeel van, vandaar dat LEADER ook een financiële bijdrage aan het boek levert. Daarnaast kan de uitgever subsidies tegemoet zien van Nationaal Landschap Zuid-Limburg, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, Provincie Limburg, Gemeente Stein, VSB Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Iets verderop in Elsloo subsidieerde LEADER Zuid-Limburg eerder dit jaar nog een project: de opknapbeurt van Buitenplaats Kasteel Elsloo. Meer weten over deze projecten?

>> Ga naar leaderzuidlimburg.nl/Kennis- en Informatiecentrum Maasvallei 

>> Ga naar leaderzuidlimburg.nl/Historische Buitenplaats Kasteel Elsloo 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien