ELSLOO

Politiek

Raadslid Jack Meijers overleden

Elslonaar en raadsnestor Jack Meijers is woensdagavond 8 april 2021 na een vrij kort ziekbed overleden. Jack is getrouwd met José Vaessen uit Meers en heeft 3 kinderen en 5 kleinkinderen. Hij is sedert juni 1970 onafgebroken raadslid maar ook wethouder en loco-burgemeester geweest; eerst in Elsloo en na de herindeling in de gemeente Stein. Een politicus pur sang is niet meer. Wij condoleren zijn familie en wensen hen veel sterkte toe.

Met zijn 23 jaar was de toenmalige glaszetter in 1970 niet alleen het jongste raadslid van Limburg maar van heel Nederland. Zijn raadszetel kreeg hij overigens niet zonder slag of stoot; daar moest destijds de rechter nog aan te pas komen omdat een partijgenoot van de lijst Wagemans weigerde plaats te maken voor de met voorkeurstemmen gekozen Meijers.

Meijers jongste raadslid 1970
Limburgs Dagblad 4 juni 1970

In die ruim 50 jaar dienstbaarheid aan de gemeenschap is hij vier periodes wethouder geweest, een periode in Elsloo en de andere drie in Stein. Hij is mede-oprichter van politieke partij DOS geweest. Na politieke meningsverschillen met die partij heeft hij samen met Graad Coumans de politieke partij CMB (Communiceren Met Burgers) opgericht.

Jack Meijers stond bekend om zijn weergaloze dossierkennis waarbij met name financiële zaken zijn grote aandacht hadden. Hij was ook een sociaal mens en politicus; zwakkeren in de samenleving konden altijd een beroep op hem doen.

Debatteren kon hij als de beste: vasthoudend, recht voor z'n raap en vooral niet kort van stof. Omdat er wel meer van dat slag in de Steinse gemeenteraad zaten, kwam die raad daardoor wel vaker in het nieuws en niet altijd positief. De laatste jaren is men in rustiger vaarwater gekomen.
Zijn spreekkunsten deed hij wellicht op in zijn jonge jaren als microfonist bij tal van wielerwedstrijden. Naast de wielersport ging hem ook voetbal aan het hart.

Nadat hij eerst als glaszetter in loondienst was, richtte hij later zijn eigen bedrijf Glashandel Meijers op dat tegenwoordig door zijn zoon Dave gerund wordt. Zijn beide dochters zitten net als pa in de politiek; Chantal in Stein als raadslid voor CMB en dochter Fabiënne stond op de provinciale kieslijst van Forum Voor Democratie.

Artikel in De Limburger van 8 april 2021 >

Stein Lokaal interviewde Jack Meijers in juni 2020 bij gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum in de politiek.

 

  • Laatste update op .

Nederlandse gemeenten bespieden op grote schaal burgers

De Volkskrant besteed er op 18 mei 2021 als eerste aandacht aan: Nederlandse gemeenten houden op grote schaal hun burgers in de gaten!

Dat blijkt uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Slechts 156 van de 352 gemeenten werkten mee aan het onderzoek. Vooral kleine en middelgrote gemeenten houden zich niet aan de regels.

Gemeenten houden Facebookgroepen, Twitterprofielen en andere sociale media in de gaten om zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties. Ze schuwen het zelfs niet om daarvoor nepaccounts aan te maken en dat is verboden: ze mogen niet voor politie of inlichtingendienst spelen.

Ambtenaren worden onder valse namen lid van besloten Facebookgroepen. En speuren Marktplaats af op zoek naar bijstandsfraude. Ook slaan ze persoonlijke gegevens op die naieve burgers online zetten.
Het overheidspersoneel blijkt zich er zelfs niet van bewust te zijn dat ze daarmee de wet overtreden...

Eerder bleek ook al uit onderzoek van NRC dat de Nederlandse krijgsmacht social media analyseert op zoek  naar onrust in de samenleving...
Big Brother is watching you!

Lees ook in de Volkskrant >           Lees ook op nos.nl >        Photo by Pawel Czerwinski on Unsplash

  • Laatste update op .

Mea Culpa (en tot ziens?!)

Vrijdag 15 januari 2021 viel dan toch eindelijk het kabinet Rutte III. Het had al veel eerder kunnen (en moeten) gebeuren: bij de uitgebleven afhandeling van aardbevingschade in Groningen, bij de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, bij de herziening van het pensioenstelsel (door de strot geduwd bij onmachtige vakbonden), bij de ongestructureerde aanpak van de Coronacrisis (de grote concerns worden goed geholpen, maar horeca en winkeliers zitten met de gebakken peren). Maar uiteindelijk viel het kabinet over de Toeslagenaffaire Kinderopvang, met dank aan Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) Twee echte volksvertegenwoordigers, de laatsten der Mohikanen. 

 

Thijs de Boer schrijft in Vrij Nederland: Tienduizenden mensen onterecht van fraude beschuldigd, hun levens systematisch de vernieling in geholpen, huisuitzettingen, loonbeslagen, duizenden kinderen die in armoede moesten opgroeien, gebroken huwelijken, zelfmoordpogingen, de Tweede Kamer die werd voorgelogen, zwartgelakte dossiers, talloze ambtenaren, bestuursrechters, Kamerleden en bewindslieden die toen het erop aankwam de andere kant opkeken of zelfs moedwillig doorgingen met het afknijpen van onschuldige burgers, en tot overmaat van ramp de systematische weigering de gedupeerden snel en ruimhartig tegemoet te komen. Een betere reden om collectief af te treden is niet te verzinnen, zou je zeggen.

"Mea culpa" is nu het devies
... tenminste zo denken ze er mee weg te komen. Asscher (PvdA) zag de bui hangen en trok zich terecht helemaal terug uit de politiek. Een dag later deed Wiebes (VVD) dat ook, want onder zijn verantwoordelijkheid is de Belastingdienst ooit de jacht op "fraudeurs" gestart. Hij is misschien niet de architect, maar het gebeurde wel mede in zijn opdracht en onder zijn neus. Wiebes leed er volgens ingewijden echt onder, hij is dan toch blijkbaar geen echt epoliticus want dan was het wel langs hem afgegleden. Rutte heeft volgens alles geen poging ondernomen om hem binnen boord te houden. Kwam hem ook wel goed uit eigenlijk, ook een VVD-er die opstapt nadat PvdA-er Asscher dat doet. Een goed signaal in aanloop naar de verkiezingen. En bovenal leidt het de aandacht af van de hoofdverantwoordelijke, stemmenkanon Rutte zelf.
Na 6 jaar pakt Wiebes zijn biezen met als laatste woorden "ik voel me niet mede-schuldig maar wel heel erg mede-verantwoordelijk" En zo denkt de meerderheid van het kabinet er blijkbaar ook over en gaat straks na de verkiezingen gewoon door, alsof er niets aan de hand is. Pluche plakt.

  

Foto Eric Wiebes: Rijksoverheid/GUUS SCHOONEWILLE (embed)

Wiki Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher

Wiebes akkefietjes
Wiebes nam in 2014 maar al te graag het stokje over van Frans Weekers (VVD) staatsecretaris van Financiën in kabinet Rutte I. Die vertrok na aanhoudende kritiek op zijn functioneren in het dossier "Belastingdienst" die 100.000 burgers dupeerden door achterstand in de afhandeling van Zorg- en Huurtoeslagen. Overigens in 2013 overleefde Weekers al tenauwernood een motie van wantrouwen (ingediend door Pieter Omtzigt!) vanwege de "Bulgaren"-affaire. De Bulgaren-affaire: grootschalige fraude door Bulgaren (en ongetwijfeld ook andere handige balkanbandieten) die met nep-adressen jarenlang Zorg- en Huurtoeslagen opstreken. Zowel Weekers als de toenmalige minister van Sociale Zaken Asscher, daar is ie weer, bleken al een jaar van deze fraude te weten, maar deden niets. Opvallend dat de drie betrokkenen over de affaires met de belastingdienst zeggen dat ze nooit meer dan een "halve" memo over de problemen onder hun neus hebben gekregen. Tussen de ministers en de ambtenaren zit, zoals ook in elk groot bedrijf, een "sturende" tussenlaag: managers die vooral aan zichzelf denken "hoe kan ik met zo weinig mogelijk energie zolang mogelijk en zoveel mogelijk verdienen". Men weet dat ze er zijn, maar krijgt er geen grip op. 

Wiebes was al eerder in opspraak: in 2016 informeerde hij de Tweede Kamer bewust niet over de problemen en overschrijdingen bij de vertrekregeling voor werknemers bij de Belastingdienst. Toen was daar de Bulgarenaffaire net achter de rug en de Kinderopvang-Toeslagenaffaire al in ontwikkeling: dus busladingen ambtenaren met goede dossierkennis -en zeker over de foute dossiers- werden met overvloedige gouden handdrukken naar de uitgang gereden! Op dat moment tekenen die ook voor zwijgplicht, dus daar hoor je nooit niks meer van. Opgeruimd staat netjes!

Ook in zijn laatste functie als minister van Economische Zaken en Klimaat (alleen die combinatie al...dat kan niet goed gaan) bakte Wiebes er niks van en joeg hij in 2019 heel Groningen tegen zich in het harnas door gemaakte beloftes niet na te komen.  

 

Over de rode loper of...
En de grote baas zelf? Rutte lacht effe niet meer, maar probeert schuldbewust over te komen en legt de verantwoordelijkheid bij het zittende kabinet, zo gaat dat nu eenmaal. Altijd is een groter geheel het schuld bij Rutte, nooit eens de hand in eigen boezem steken: hij is als enige al 10 jaar verantwoordelijk! Een paar dagen geleden vond hij het nog onzin om af te treden. Hij vond het zelfs "een gepasseerd station". VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, de Brabantse feestneus valt hem bij.
Maar deze vrijdag 15 januari 2021 gaat Rutte toch breed lachend op z'n fietsje naar de koning om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Je ziet hem twijfelen of hij bij het paleis over de rode loper naar binnen gaat... of toch maar via de personeelsingang?

Afwijkend kleurtje? Vreemd accentje? Geen werk? Verdacht!
De kern van het hele Toeslagenprobleem ligt besloten in de genen van de VVD. Het VVD verhaal is overzichtelijk: het individu is de heilige maagd, commercie de weg naar het paradijs en elk pleidooi voor solidariteit de oproep van een duivelsgebroed. Wie succesvol is, heeft dat alleen aan zichzelf te danken, wie niet succesvol is, is helemaal in zijn uppie een dikke vette loser. Aldus Ron Meyer in een column in De Limburger van 26 februari 2019.
Meyer spuwt zijn gal over de VVD verder met: „Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden”, riepen ze in koor tegen mensen die door hun miljardenbezuinigingen op straat waren gekwakt. En hun valse slogan „een vangnet is geen hangmat” ging niet over Shell en Unilever die opnieuw voor miljarden aan belastingcadeaus wensen, maar over mensen zonder werk, ongeacht de reden. Lees de hele column van Ron Meyer 26.02.2019 De Limburger > 

Al 10 jaar trekt de VVD van Rutte ten strijde tegen iedereen met een etnische achtergrond, tegen iedereen die geen baan meer heeft, tegen iedereen die geen werk kan vinden, tegen iedereen met een bijstandsuitkering, tegen iedereen die afwijkt van de VVD norm.
Hun verkiezingsslogans spraken boekdelen:
De economie kan wel wat VVD gebruiken.
Handen uit de mouwen in plaats van ophouden.

Niet doorschuiven maar aanpakken.
Kies voor doen.
Normaal.Doen.

Toen in 2012 bekend werd dat de werkloosheid in Nederland tot boven de half miljoen was gestegen, liet staatssecretaris De Krom (VVD) weten dat werklozen te laks zijn, hun neus ophalen voor tijdelijk werk, te weinig solliciteren en – als klap op de vuurpijl – te weinig aan hun uiterlijk doen. Bron: Sadet Karabulut (SP) 04.09.2012 >

Kortom, in de crisistijd had Nederland juist behoefte aan een linkse regering en wat kreeg het vanaf 2010: rechts-conservatieve liberale haantjes! Die van een betrouwbare overheid én van de verzorgingsstaat een puinhoop maakten!

Zwart of wit, grijs bestaat niet.
Tegen die achtergrond werd na de Bulgarenaffaire de strijd aangebonden tegen fraude. De ministeries van Financiën en Sociale zaken gaven de opdracht en de topambtenaren bij de Belastingdienst wisten wel hoe ze fraudeurs moesten opsporen, daar waren ze op kleinere schaal al jaren mee bezig. Zoektermen in hun software waren "etnische achtergrond" en "land van herkomst" en "niet westerse achternaam". En de brave ambtenaren op de werkvloer deden wat hun opgedragen werd en ontketenden een heuse jacht op zogenaamde fraudeurs en dat was iedereen die niet aan het standaard VVD-profiel voldeed. Tussenliggende opties waren niet mogelijk. Zwart of wit, grijs bestond niet.  
En ook PvdA-er Lodewijk Asscher maakte zich als mede-opsteller van de jachtorders verdienstelijk in deze drijfjacht. Vandaar zijn plotselinge vertrek, die weet welke lijken komende week in het kamerdebat nog allemaal uit de kast vallen: wegwezen! 

 

En de gedupeerden?
De overgrote meerderheid van de 26.000 gedupeerden wacht nog steeds op teruggave van hun toeslag en boetes én op de toegezegde compensatie van 30.000 euro. Enkele honderden slachtoffers hebben een paar duizend euro's ontvangen. Kort daarna gevolgd door een blauwe brief: of ze maar even openstaande vorderingen wilden betalen....!
Daarop heeft de regering besloten om de gedupeerden alle belastingschuld en andere schulden aan overheidsinstanties kwijt te schelden, waarmee ze gelijk hun status als preferente schuldeiser weggeven en daarmee de deur openzetten voor andere schuldeisers. De regering vraagt andere schuldeisers ook hun vordering kwijt te schelden. Die vertikken dat, want in tegenstelling tot de overheid hebben die wél hun zaakjes in orde en beschikken die wél over dossiers. Kortom, de overheid brengt de ouders opnieuw en nóg meer in de problemen!

En de VVD?
In een peiling van Maurice de Hond twee dagen na het opstappen van het kabinet wint de VVD 2 zetels...
En uiteindelijk op 17 maart 2021 bij de Tweede Kamerverkiezingen stijgt de VVD van 33 naar 34 zetels... 
Driekwart van Nederland hoeft niets, maar dan ook NIETS te verwachten van de VVD... die zijn er alleen voor een elitaire burger- en ondernemerslaag en voor multinationals die Nederland primair als belastingparadijs zien en leverancier van relatief goedkope, hoogopgeleide maar slecht georganiseerde arbeidskrachten.
Nederland wordt wakker!

Lees hier kort en bondig alles over de Toeslagenaffaire >

Toeslagenaffaire in woord en beeld (ANP) >

 

Foto kabinet Rutte III: Rijksoverheid/Valerie Kuypers (embed)

  • Laatste update op .

Stein moet bezuinigen

Na jarenlang op royale voet geleefd te hebben, moet de gemeente Stein nu de buikriem gaan aantrekken en flink gaan bezuinigen.

Rapen gaar
De kosten van het sociaal domein en dan met name Jeugdzorg en WMO zijn fors gestegen. Het kabinet heeft dit een paar jaar geleden de gemeenten in de buik gespitst: zowel de zorg als de kosten. Landelijk komen de gemeenten maar liefst een miljard euro tekort!
In eerste instantie werd de gemeentebijdrage van de overheid verhoogd, maar je kon op je vingers uittellen dat dit niet zo zou blijven.
En inderdaad: nu zijn de rapen gaar. De gemeente Stein moet 1,4 miljoen euro gaan bezuinigen en daarvan moet 840.000 euro bij het sociaal domein vandaan komen. In 2024 moeten de bezuinigingen maar liefst 2,6 miljoen euro opgeleverd hebben!

Sociaal gezicht gemeente Stein blijft
Desondanks is wethouder Huub Janssen niet bang dat het sociaal gezicht van de gemeente Stein gaat verdwijnen. "Dat is en blijft een stabiel fundament, want het gaat immers veelal om kwetsbare mensen. De pijn en de lasten worden zo veel mogelijk verdeeld"

Pas in mei 2020 kwam de onvoorziene kostenstijging aan het licht en moest er halsoverkop actie genomen worden. De raadsfracties mochten allemaal vijf onderdelen noemen waarop bezuinigd mocht worden en vijf waarop absoluut niet.
Bezuinigingen binnen het sociaal domein waren niet toereikend om het dreigende miljoenentekort te voorkomen. Daarom werd ook beknibbeld op andere onderdelen, zoals muziekonderwijs, dorpsschouwen, verkeerseducatie en de bijdrage aan Monumentendag werd helemaal afgeschaft....In dat laatste geval ging om liefst 1000 euro per jaar...dat schiet lekker op richting 2.600.000 !

Gouden randjes zijn taboe
Volgens wethouder Natascha Wingelaar (DOS, economie) gaat men hooguit "de gouden randjes" wegbezuinigen. Iedereen gaat pijn voelen, maar niemand wordt écht hard geraakt. De woonlasten zullen amper stijgen. (Ik ben benieuwd wanneer de aanslag Onroerendgoed Belasting op de deurmat valt)
En in 2024 verwacht Wingelaar alweer een paar honderdduizend euro in de plus te eindigen: niet gigantisch ruim, maar wel stevig gezond. (Dus een beetje zoals de winterjas die burgemeester Marion Leurs aan het goede doel doneerde?)

Zij besluit met "Ons spaarvarken is bij de dokter geweest en kan er weer wat jaren tegenaan".... Nou belastingbetaler, u weet wat u te wachten staat...

Wet is wet
Als je gaandeweg de rit ontdekt dat de Participatiewet wat betreft Jeugdzorg en WMO de gemeentekas aan de rand van de afgrond brengt omdat te veel en vaak ook nog de "verkeerde" mensen een beroep op die wet doen, moet je tijdens het proces op de rem trappen en niet klakkeloos uitvoeren. Lijkt een beetje op de belastingdienst in de Toeslagenaffaire. Wet is wet, ook al zegt je gezond verstand iets anders.... Er bestaat ook nog zoiets als je eigen morele kompas.
Of anders gezegd: een piloot moet niet alleen op zijn meters kijken, maar ook eens naar buiten kijken en en ook eens vragen hoe het met zijn passagiers gaat.


Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie Universiteit Maastricht, legt in dit artikel op Zorgvisie.nl de vinger op de zere plek. Hieronder een korte samenvatting van zijn bevindingen.

Opvoedvragen op bordje gemeente
Wat betreft Jeugdzorg komt de stijging vooral voort uit de ambulante jeugdzorg: ouders worden uitgenodigd om met al hun opvoedvragen naar de gemeente te gaan. Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 is het gebruik van jeugdhulp met 18,5 procent gestegen. Vorig jaar kregen bijna 424.000 jongeren jeugdhulp. Inmiddels ontvangt bijna een op de acht jongeren beneden 18 jaar jeugdhulp.

Hogere inkomens profiteren en lage inkomens betalen de rekening
Een van de oorzaken van de forse stijging van de WMO kosten is vooral de afschaffing van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo. Hiervoor is het kabinet-Rutte verantwoordelijk. Door de afschaffing van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage is het vooral voor midden- en hogere inkomens aantrekkelijk geworden om huishoudelijke hulp te vragen. Terecht klagen gemeenten over deze kabinetsmaatregel waar vooral de hogere inkomens van profiteren (en bij bezuinigingen door de kostenstijging de lage inkomens de rekening betalen). 

Wildgroei zorgaanbieders
En last-but-not-least: de wildgroei aan zorgaanbieders. Alle zorgaanbieders die dat willen kunnen een contract bij gemeenten krijgen. Maar daarna kunnen de gemeenten niet of nauwelijks toezicht houden op de noodzaak, kwaliteit en kosten van de zorg die deze aanbieders leveren. Daarvoor hebben gemeenten niet voldoende menskracht en ontbreekt het ook aan bestuurlijke kwaliteit en uitvoeringskwaliteit.

Bronnen: De Limburger 05.11.2020 / Zorgvisie.nl 17.07.2020 / Foto: Cottonbro / Pexels

 

  • Laatste update op .

Coalitie Stein rond, wethouders benoemd

Ofschoon de coalitie eigenlijk al op voorhand beklonken was na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018, duurde het in Stein nog tot 7 juli totdat de wethouders benoemd werden. 

De coalitie DOS, Steins Belang, CDA en VVD kan rekenen op de steun van 13 van de 21 raadsleden. DOS levert 3 wethouders: Danny Hendrix, Natascha Wingelaar en Joep Ummels. Door de benoeming van de 3 wethouders worden hun DOS raadszetels nu ingenomen door Kevin Van de Wauw, Paul Thomassen en Meddy Goossens.

Voor het CDA mag Huub Janssen weer in het college plaats nemen. En Gina van Mulken mag opnieuw op het pluche gaan zitten voor Steins Belang.

De VVD heeft geen wethouderspost, maar is blijkbaar een volwaardige gesprekspartner bij de coalitievergaderingen en zal daar ongetwijfeld een aantal headlines uit haar programma in de komende periode gerealiseerd willen zien. Het overeengekomen Coalitie Akkoord 2018-2022 kunt u hier lezen en downloaden >

Uit anonieme bronnen hebben wij vernomen dat bij DOS een paleisrevolutie in de kiem gesmoord is nadat ook Julie Meijers zich kandidaat stelde voor een wethouderszetel. Desgevraagd deelt het bestuur van DOS echter mee dat de wethoudersverkiezing tijdens de ledenvergadering conform de DOS-regels is verlopen.

(foto Fons Verhoeve) 

  • Laatste update op .

Redactie

  • Dross de Limpensstraat 4
    6181EJ Elsloo

  • 06.10572675

Cookies
Voor het optimaal functioneren van deze website worden cookies op uw computer geplaatst. Daarbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteert u het plaatsen van cookies. Als u cookies weigert, kunt u de website gewoon blijven gebruiken maar dan werken de website of onderdelen daarvan mogelijk niet optimaal.