Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Welkom in Utopia

  • Afbeeldingen | Bron: werkgroep Reünie Utopia Elsloo ©

Het was er nooit van gekomen door werk, gezin, hobby's etc. Kortom, druk druk druk.
Maar in 2011 hebben een aantal oud-bestuursleden van Utopia een aanzet gemaakt tot "iets" dat moet leiden tot een uitvoerige documentatie over de roerige jaren van Utopia. Pak 'm beet: de periode 1970 tot 1988. 
De werkgroep bestaat uit: Hub Meijers, Jo Dohmen, Frans Fredrix, Lou Fredrix, Lei Ummels, Krina Lemmens-Scholten, Wil Pepels, Ruud Cox, Ruud Starmans, Wim Hanssen.

Deze werkgroep heeft daarnaast op 22 september 2012 en op 3 juni 2023 twee succesvolle Reünie's georganiseerd. In 2012 alleen voor oud-medewerkers en in 2023 voor oud-medewerkers plus oud-bezoekers.
Inmiddels heeft de werkgroep te kennen gegeven in deze samenstelling in elk geval géén reünie meer te organiseren. Maar wie weet wil de "jongere" garde de handschoen opnemen...

  • Laatste update op .

In Memoriam....

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com public domain free CC0 ©

Hier een alfabetisch overzicht van overleden oud-medewerkers en oud-bestuursleden van Jongerencentrum Utopia. Het jongerencentrum in Elsloo was actief tussen 1970 en 1990 (de laatste paar jaar onder de naam Zion)

Veel sterkte voor familie en nabestaanden van:

Frans Beckers, Patrice van Bergen, Nelly Bertrand,  Jos Fredrix, Jack (Pep) Fredrix, Bert Goossens, Rina Goossens, Johan Goossens, Jacques Hendriks, Gerard Janssen, Inge Lacroix, Mart Lemmens, Bert Lenaerts, Lydia Leurs, Jan van Loenen, Rietje van Loenen, Ans Luten, Mat Martens, Jos Meijers, Lia Meijers-Stipse, Jan van Mulken, Jean Penders, Frans Peters, Peter Peters, Fons Raven, Paul Tilmans, Jo Traarbach, Thei Venderbosch, Henny Vosdellen, Ruud Vossenberg, Theo Wagemans

Mutaties kun je doorgeven aan

  • Laatste update op .

Herinneringen en materiaal gezocht

  • Afbeeldingen | Bron: werkgroep Utopia Reünie ©

We hebben al heel wat materiaal online staan, maar we zoeken nog steeds foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten, oude posters, andere documenten over Utopia tussen 1970 en 1988.
Maar ook je verhalen en herinneringen zijn heel waardevol om de geschiedenis in kaart te brengen!

Oud-medewerkers en -bezoekers worden bij deze uitgenodigd hun historisch materiaal beschikbaar te stellen. Het materiaal zal uiteraard worden terugbezorgd. Heb je materiaal dan kun je dat bezorgen (in enveloppe voorzien van naam en adres) bij Wim Hanssen, Dross de Limpensstraat 4 in Elsloo
Materiaal kan ook digitaal worden toegestuurd aan: . Grote bestanden kun je gratis toesturen via wetransfer.com
Neem contact op met Wim Hanssen 06.10572675 of mail 

Via het menu vind je een overzicht van alle concerten, dcumenten, posters, film en foto's etc.


Alle materiaal dat we gevonden of ontvangen hebben tot juni 2023 is ingescand en staat hier online. 
In de rechterkolom zie je een aantal krantenknipsels vanaf 1970.
Als je hierboven aanmeldt voor de Nieuwsbrief, ontvang je van ons bericht als er weer interessant materiaal online geplaatst is.


Klik op de afbeeldingen hieronder voor vergroting

In voormalige pastorie naast oude kerk 1971.
Vlnr Wim Hanssen, Wim Gardeniers, Pauline Vossen, Hub Meijers, Frans Beckers (zittend op grond) Frans Fredix, Jo Dohmen, Lou Fredrix, Theo Wagemans

Protestactie op 28 mei 1970 door Elsloo eindigde voor de ingang van het patronaat waar op dat moment de gemeenteraad van Elsloo vergaderde. Drie  vertegenwoordigers -Hub Meijers, Jo Dohmen en Frans Fredrix- mochten plaats nemen op de publieke tribune.
Die tribune heeft Utopia (figuurlijk) nooit verlaten. Want later werd besloten dat het patronaat aan de Dorpstraat 7a het nieuwe Utopia home zou worden. 

Utopia medewerkers verzorgen de route-afzetting bij een jeugdwielerronde van de Wielervrienden uit Elsloo, begin jaren 70.

  • Laatste update op .

Utopia Quiz

  • Afbeeldingen | Bron: werkgroep Utopia Reünie ©

In aanloop naar de reünie op 3 juni 2023 werd een kleine online quiz georganiseerd. De 10e en 30e goede inzender zou een vrijkaart winnen.
Zover kwam het helaas niet... slechts 2 goede inzenders...! Ondanks het feit dat nog aangegeven werd waar de antwoorden te vinden waren.

Maria Everaers en Paula Penders, beiden uit Catsop, hebben de parate kennis in huis of hebben de antwoorden gezocht. In elk geval hebben zij als enigen de 100% score gehaald.
Proficiat dames! En de vrijkaarten zijn inmiddels in hun bezit. Hieronder de goede antwoorden.

Utopia oplossing quiz

  • Laatste update op .

Utopia Anekdotes

Heeft u ook een leuke anekdote?! We plaatsen die graag.


Wil Pepels geeft de aftrap: het is 1979 en Utopia viert haar 10-jarig bestaan met o.a. een optreden van de Golden Earring in het plaatselijke Maaslandcentrum. Kosten: Golden Earring kreeg 80% van de entreebaten met een minimum van ƒ 10.000 (€ 4500) Destijds een flinke smak geld. Er waren officieel 1000 kaarten verkocht aan ƒ 12,50 net genoeg om het minimum bedrag te kunnen uitbetalen.

Alleen het management van de Earring wist niet dat de kaartnummers 300 tot 500 dubbel gedrukt en verkocht waren! Op die manier hield Utopia toch nog een leuk bedrag over aan dit gedenkwaardige concert. De 1200 bezoekers zorgen voor een temperatuur van 45º op het podium.......
De Earring weigerden in eerste instantie ook nog om op te treden omdat het contractueel vastgelegde aantal ijsblokjes (echt waar!!) niet in hun kleedkamer aanwezig was.
De plaatselijke discotheek Palladium (later Djive) hielp ons op de valreep uit de brand met een flinke portie ijsblokjes uit hun machine. En ons dreigement dat bij niet optreden die 1200 mensen zouden uitflippen, hebben misschien ook geholpen.....

Let wel: dit was voor de verbouwing van het Maaslandcentrum en de grote zaal was toen een stuk kleiner dan nu, 40 jaar later. Fysiek was er toen plek voor hooguit 800 mensen.


 Lou Fredrix: Op zaterdagavond 13 maart 1971 hebben we op voorstel van oudercomite-lid Louis Janssen een bejaarden-avond gehouden in zaal De Dikke Stein. Louis en zijn vrouw Annie waren toen de uitbaters van het café. Blijkbaar was het nodig om een "charme-offensief" te organiseren voor de "bejaarden" zoals senioren toen werden genoemd. Bestuur en medewerkers hebben die avond de drankjes aan de bezoekers geserveerd.

Utopia bejaardenavond 1971


Ron Frijters: Ik kan me Sin-Drone nog goed herinneren. Mijn broer Eddy -die waarschijnlijk toen medewerker bij Utopia was- kwam ineens met deze man bij mijn ouders thuis aanzetten want hij had dringend behoefte aan een bad en eten:)

Zijn optreden tegenover de Dikke Stein tijdens de profronde van Elsloo was onvergetelijk en als ik me goed herinner produceerde hij behoorlijk wat decibellen wat de nodige klachten opleverde. Hij speelde trouwens ook op Coninx Pop dat jaar.


Guus Smeets uit Catsop: Ik heb een keer de hypnoseshow van Rasti Rostelli gezien in het Maaslandcentrum. Die was toen best bekend, met als gevolg een hoop volk.

Een jongen uit Catsop had meegedaan aan de show. Toen hij thuis kwam vonden zijn ouders dat ie zich wel vreemd gedroeg: hij hinnikte als een paard en had het schuim rond zijn mond zitten. De vader is toen naar het Maaslandcentrum gekomen en heeft verhaal gehaald bij Rostelli en het Utopia-bestuur. Het hele gezelschap is toen naar Catsop getogen en heeft de jongen uit hypnose gehaald, waarin hij blijkbaar nog verkeerde!

Rasti Rostelli treedt nog steeds op >www.rostelli.nl


Jo Dohmen: Tijdens diezelfde show heeft Hoebair Smeets (van de Pitsj) uit Stein met heel veel tegenzin een halve liter bier opgedronken; hij walgde ervan, trok de meest vieze gezichten en spuwde het kostelijke vocht herhaaldelijk uit. Normaal had Hoebair daar geen enkel probleem mee, in tegendeel..... Maar nu had Rostelli hem onder hypnose doen geloven dat het naar benzine smaakte.....


 

  • Laatste update op .