ELSLOO

PAREL VAN DE MAASVALLEI

In 2020 door de ANWB aangemerkt als een van de vijf allermooiste dorpen van Nederland!

noun Scroll 2836361

Welkom en veel plezier in Elsloo!

In de rijksbeschermde oude kern van Elsloo lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Langs de met kasseien geplaveide smalle straten liggen schilderachtige Maaslandse huizen met spekbanden en hardstenen raamomlijstingen of met vakwerk.
De oudste panden zijn gebouwd door rijke Maasschippers en dateren uit de 16e en 17e eeuw. Toen floreerde de Maashandel tussen Luik en Dordrecht, waarbij Elsloo en buurdorp Urmond belangrijke schakels waren. 

Aan de voet van de Maasberg -de enige kasseienhelling in Nederland- ligt Kasteel Elsloo. Met een oude watermolen en een prachtig kasteelpark dat overgaat in de unieke hellingbossen met talloze bronnen, lieflijk kabbelende beekjes en bijzondere planten. Vanaf "Op de Berg" heb je een schitterend uitzicht over de Maasvallei, tot ver in België.

Elsloo noemt men ook wel "het oudste boerendorp van Nederland" omdat in Elsloo en omgeving zo'n 7000 jaar geleden de Bandkeramiekers woonden. Van deze eerste boeren zijn talloze opgravingen in het dorp gedaan. Een klein gedeelte daarvan kun je zien in het plaatselijk Streekmuseum.

Op fietsafstand kun je aan weerszijden van de grens het nieuwe natuurgebied "RivierPark Maasvallei" bezoeken. Uiterwaarden met een unieke flora en fauna. Gallowayrunderen en Konikpaarden lopen er vrij rond en hebben een sleutelrol in het natuurbeheer.

 • Foto's copyright: Alamy / JoyFotografie / Bert Ramakers / Leo Everard e.a.

  Route en Parkeren

  Als je per auto vanuit het noorden naar Elsloo reist, neem je op de A2 richting Maastricht afrit 49. 
  Op het einde ga je linksaf en volg de Sanderboutlaan. Op de rotonde neem je de tweede afslag en rij via de Michiel de Ruyterstraat naar het centrum van Elsloo, het Dorine Verschureplein. 

  Vanuit het zuiden komend neem je overigens ook afrit 49. Op het einde linksaf, bij de eerstkomende rotonde neem je de derde afslag en je bent op de Sanderboutlaan, waarna je de voornoemde route volgt.

  Je komt langs het Dorine Verschureplein waar diverse winkels en horeca-gelegenheden liggen. In het Albert Heijn filiaal staat een geldautomaat.

  Bij het plein blijf je de hoofdweg volgen en rijdt via de Stationsstraat ca 1 km naar de parkeerplaats Kaakstraat/Terhagen, die vlakbij het oude, beschermde dorpsgezicht ligt. In de oude kern zelf zijn slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen. Een overzicht daarvan vind je hieronder.

  Via de kaart kun je de route vanaf je huisadres of elk ander adres plannen.

  Parkeren oude kern

  In de oude kern van Elsloo heb je te maken met smalle straten en een heel beperkt aantal parkeerplaatsen, welke primair gebruikt worden door de bewoners omdat zij meestal geen eigen oprit of garage hebben. Maar gelukkig liggen op loopafstand verschillende parkeerplaatsen.

  Als je parkeert in de nabijheid van de oude kern, liggen de bezienswaardigheden van Elsloo allemaal op loopafstand: het beschermd dorpsgezicht, Streekmuseum, Kasteelpark, hellingbossen met bronnen en veel zeldzame planten, Slakmolen, botanische tuin, St. Augustinuskerk en een prachtig vergezicht over het Maasdal.
  In de buurt liggen diverse horeca-gelegenheden met terras.


  Openbaar Vervoer

  Elsloo is overigens ook prima per openbaar vervoer bereikbaar. Vanaf het NS trein- en busstation Beek-Elsloo loop je binnen ca. 30 minuten naar de oude kern.
  Ga vanuit het station naar rechts en op het einde van de weg weer naar rechts, de overweg over. Direct achter de overweg ga je linksaf en loop je steeds rechtdoor. Je komt bij het Dorine Verschureplein. Voor de oude kern blijft je rechtdoor lopen. Volg de bordjes oude kern, Streekmuseum of Kasteel Elsloo.

      Plan hier je reis met openbaar vervoer naar Elsloo, vanaf je voordeur tot aan trein- en busstation Beek-Elsloo.
         
  ns logo     Trein: klik hier voor de NS reisplanner naar station Beek-Elsloo

  Wandelen en Fietsen

  Schilderachtige Maaslandse huizen met spekbanden en hardstenen raamomlijstingen, hier en daar zelfs nog een gebouw met vakwerk. Weelderig begroeide hellingen en lieflijk kabbelende beekjes die hun weg naar de rivier zoeken. Zo typeert de ANWB de wandelervaring in en rond Elsloo.

  Download hier gratis de Wandelgids van Stein (uitgave VVV Zuid-Limburg)
  Via vijf prachtige wandelroutes en een geheel nieuwe fietsroute kun je zelf ervaren hoeveel moois de gemeente Stein te bieden heeft!

  Klik hier voor een fiks aantal andere wandel- en fietsroutes in en rond Elsloo.

  En je hoeft onderweg niet om te komen van honger en dorst! Denk en dank aan onze adverteerders! Klik hier voor interactieve kaart >>

  ANWB

  Elsloo in top-5 mooiste dorpen van Nederland

  Op 17 augustus 2020 heeft de ANWB de winnaar bekend gemaakt van haar wedstrijd welk dorp het allermooiste van Nederland is.
  De winnaar werd het Groningse Winsum.

  Elsloo behoorde wel tot de 5 finalisten en plukt daar nu de toeristische vruchten van. 

  Archeologisch speerpunt 6

  Verdronken kasteel in de Maas

  Een verdronken kasteel uit de middeleeuwen. Je kunt het virtueel bezoeken op de plek waar het ooit stond: in Elsloo. Daar staat een nieuw archeologisch speerpunt: een ijzeren speer in het landschap die als toegangspoort naar het verleden dient. Met een mobiele telefoon duik je in de geschiedenis van het verdronken kasteel en is het zelfs in 3D te bekijken. Je vindt het verdronken kasteel en de speer bij het Auwt Vaer oftewel het Conincx Pop terrein aan de Westelijke Kanaalweg te Elsloo.

  Het archeologische speerpunt 6 in Elsloo is een van de 10 nieuwe speerpunten over het leven aan de Maas, die deel uitmaken van de Archeo Route Limburg en de gelijknamige app; gratis in de App store of Google play.

  Twee nieuwe fietsroutes in Zuid-Limburg

  Route vol verwondering

  Je staat op het punt om de ‘Route vol Verwondering’ te fietsen, een fietsroute in 2 lussen door de Zuid-Limburgse Grensmaasvallei die je onderweg laat verwonderen over de schitterende natuur, de vergezichten, het RivierPark Maasvallei bij Grevenbicht, Obbicht en Meers, het Geleenbeekdal en het culturele- en religieuze erfgoed.
  Onderweg kom je tal van bijzondere gebouwen en plekken tegen vol verhalen, maar wat doe je als de deuren gesloten zijn? Doorfietsen? Niet tijdens de Route vol Verwondering!

  Unieke flora en fauna

  Bunderbos

  Het Bunderbos strekt zich uit over een afstand van zo'n 5,5 km tussen Elsloo en Bunde. Het is een langgerekt loofbos tegen de helling van het Maasdal en één van de mooiste bronbossen van Nederland. Overal waar je kijkt, ontspringen bronnen en stromen kleine beekjes waardoor een bijzonder landschap is ontstaan. Plaatselijk komen er hoogteverschillen voor van wel 80 meter. Samen met aangrenzend bosgebied vormt het Bunderbos een Natura 2000-gebied onder de naam Bunder- en Elsloërbos.

  Anwb

  ANWB: wandelen in Elsloo

  Schilderachtige Maaslandse huizen met spekbanden en hardstenen raamomlijstingen, hier en daar zelfs nog een gebouw met vakwerk. Weelderig begroeide hellingen en lieflijk kabbelende beekjes die hun weg naar de rivier zoeken. De route loodst je door het Urdal ten noorden van Elsloo langs de beek en via een holle weg naar het Julianakanaal, om je te laten genieten van de groene omgeving rond het m...
  Voor elk wat wils

  Meer dan 500 routes in Zuid-Limburg

  Meer dan 500 (!) routes in Zuid-Lumburg liggen voor je klaar bij Visit Zuid-Limburg. Voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, wielrenners, hardlopers en ja, ook voor autorijdersn en bermtoeristen.

  Prachtig voor je gesorteerd, maak je keuze en ga genieten van Zuid-Limburg!

  Historie

  De groene geschiedenis van Kasteelpark Elsloo

  Grenzend aan Kasteel Elsloo ligt het kasteelpark, naar het zuiden toe overgaand in het Bunderbos. Het park werd in 1818 ontworpen door de toenmalige bewoners, de graven De Geloes. Het kasteelpark wordt begrensd door de Hemelbeek en doorsneden door de Slakbeek. De Slakbeek voedt de watermolen die zich ín het kasteel bevindt. Het kasteel en het park zijn historisch nauw met elkaar verbonden, een...
  IVN Elsloo

  Botanische Tuin

  Naast de toren van kasteel Elsloo is de ingang van de botanische tuin van IVN Elsloo. De omvang van de tuin is ca één hectare met veel thema perken, een aantal milieu perken alsmede een nieuw arboretum. 
  In de botanische tuin vindt je planten, waaronder veel kruiden, heesters, bomen en struiken uit vele werelddelen. De thema perken zijn ingericht onder het thema “Macht van planten en kruiden door de eeuwen heen”.

  Streekmuseum en Kenniscentrum

  Historiehuis van de Maasvallei

  Het Historiehuis van de Maasvallei herbergt een Streekmuseum en een kennis- en informatiecentrum over de Maasvallei. Het is gevestigd in een gebouw in Maaslandse stijl uit het begin van de 17e eeuw. Twee naastgelegen karakteristieke huisjes zijn ingericht zoals ze in vorige eeuwen werden bewoond. In een van de huisjes is een nostalgische dorpswinkel nagebouwd. Je vind er ook toeristische info over de regio.

  Interactieve speurtocht

  De sleutel van Elsloo

  De Sleutel van Elsloo is een spannende tocht door de historische kern van Elsloo in de stijl van een Escaperoom, waarbij je vertrekt vanuit B&B Bie Janssen of Het Slimme Schaap.
  Kun je goed tellen, speuren en puzzelen: ga dan deze uitdaging aan. Boek deze activiteit tijdens je verblijf of kom met vrienden, familie of collega´s naar Elsloo en kraak de code.

  Gratis magazine

  Mag Je Zien

  Tweemaal per jaar verschijnt bij onze buren aan de overkant van de Maas een hele aardige brochure onder de titel "Mag Je Zien"
  In het magazine vindt je o.a. wandelroutes, bezienswaardigheden, kalenderactiviteiten, op pad in de natuur, culinaire hoogtepunten uit de streek en tips voor reis en verblijf.

  Wandelroute

  Struinen langs Maaskeien met een verhaal

  Langs de Grensmaas in Meers is de ruige riviernatuur al behoorlijk ontwikkeld en optimaal te beleven. Hier kun je eindeloos struinen en genieten van een bijzonder landschap dat continu in beweging is. Voor wie in het wilde weg dwalen en speuren nog een beetje eng vindt, is er sinds kort het Klauwenpad: een korte, gemarkeerde struinroute tussen Meers en Maasband. Het Klauwenpad bestaat uit tien...
  Beste route van het jaar!

  Wandelroute Rivierpark Maasvallei

  Beste route van het jaar! Gejuich op beide oevers van de Maas, want op de virtuele Fiets- en Wandelbeurs van Gent en Utrecht werd zopas de prijs voor ‘beste wandelroute van 2021’ uitgereikt. En die gaat naar een unieke, grensoverschrijdende nieuwe wandelroute: de Lange Afstandswandeling in het RivierPark Maasvallei. “Deze ‘Lange Afstandswandeling’ verbindt alle ingrediënten van de Maasvallei m...
  Historie

  Herinneringstocht WO II (fietsroute)

  Deze (fiets)route van 28 km voert u langs een aantal plekken binnen de gemeente Stein, waar tijdens WO II historisch van belang zijnde feiten zijn gebeurd. RouteDe routebeschrijving met de daarbij vermelde historische punten (in rood op routebeschrijving vermeld) start bij het Streekmuseum in Elsloo. Omdat de route een complete lus vormt kunt u echter op een willekeurige andere plek starten. R...

  Logeren

  Klein maar fijn

  Camping Catsop

  De landelijke gelegen camping Catsop (aangesloten bij SVR) met een 40-tal kampeerplaatsen ligt in het prachtige gehucht Catsop aan de rand van Elsloo. Onder de hoogstam fruitbomen kunt u heerlijk genieten van het mooie uitzicht op het glooiende Siekendal. Vanaf de camping kunt u ook prachtige wandelingen en fietstochten maken. Bij de receptie liggen alvast talloze routes voor u klaar. 

  In Catsop

  Gastenverblijf 't Einde

  Beschikbaar een ruime studio (40m2) met eigen terras, airconditioning en gas-BBQ. Daarnaast zijn er in het gastenverblijf een koelkast, koffiezetapparaat, waterkoker en div. keukenbenodigdheden aanwezig.
  Het gastenverblijf ligt in Catsop,Privacy aan de rand van Elsloo. Maastricht, Luik, Aken, Valkenburg en Meerssen zijn vlakbij. En de schitterende omgeving met mooie fiets- en wandelwegen begint bij de voordeur.

  In woonboerderij

  B&B Catsop

  B&B Catsop is een modern ingericht vakantieappartement, geschikt voor een weekend/midweek/week weg in een heerlijke Zuid-Limburgse omgeving.
  Het appartement voor 2 tot 4 personen is gevestigd in een deel van een woonboerderij, landelijk gelegen in het gehucht Catsop aan de rand van Elsloo.

  In Meers

  B&B de Das

  B&B de Das is gelegen in het Maasdorp Meers, tussen het Julianakanaal en de Maas. Op een steenworp afstand van Elsloo en Stein. De omgeving is vooral geschikt voor fietsers, wandelaars, kanoërs en natuurgenieters. Vlakbij natuurgebied Rivierpark Maasvallei.
  Twee sfeervolle kamers op begane grond, met eigen badkamer en apart toilet. 

  In oude dorpskern Elsloo

  B&B Bie Janssen

  In de mooie oude dorpskern van Elsloo ligt de gezellige en sfeervolle Bed&Breakfast Bie Janssen.
  Eigenlijk is het meer een klein hotel maar dan wel met de gastvrijheid van een B&B. Er zijn 8 kamers en 1 familiekamer beschikbaar.
  Begin de ochtend met een heerlijk ontbijt. En de dag kun je afsluiten met een borrelplankje en een drankje.

  In oude dorpskern Elsloo

  Boerderijwoning Elsloo

  In het beschermd dorpsgezicht van Elsloo ligt de sfeervolle toplocatie Boerderijwoning Elsloo. Aan de overkant van de straat dromen de koeien in hun wei.
  Het vakantiehuis beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers, beddengoed, handdoeken, een flatscreen-tv met kabelzenders, een eethoek, een volledig uitgeruste keuken, barbecue en een terras met uitzicht op de tuin. Gratis parkeren bij de woning.

  In Kasteelpark

  Kasteel Elsloo

  Aan de voet van de Maasberg, in het beschermd dorpsgezicht ligt Hotel & Restaurant Kasteel Elsloo.
  Daar wordt u 's morgens wakker in het bos! Om daarna te genieten van een verrukkelijk ontbijt.
  Het restaurant is dagelijks vanaf 12 uur doorlopend open voor lunch of diner. 
  Het sfeervolle terras nodigt uit voor een hapje, drankje of een kopje koffie met Limburgse vlaai.

  Elslooër en Bunderbos

  Foto's met dank aan Hans en Nancy Janssen van 2dutchieslove2travel.nl

  Redactie

  • Dross de Limpensstraat 4
   6181EJ Elsloo

  • 06.10572675

  Voorwaarden & Info

  © Wim Hanssen Elsloo

  Cookies
  Voor het optimaal functioneren van deze website worden cookies op uw computer geplaatst. Daarbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteert u het plaatsen van cookies. Als u cookies weigert, kunt u de website gewoon blijven gebruiken maar dan werken de website of onderdelen daarvan mogelijk niet optimaal.