Hulp bij toegankelijkheid

ELSLOO

Kerstdiner voor alleenstaanden

Het Dorpsontmoetingscentrum organiseert donderdag 22 december een Kerstdiner voor de alleenstaande ouderen uit Elsloo.
U kunt genieten van een 3-gangen diner, geheel verzorgd door Lou Eussen van restaurant Aete Bie Lou. 

In de sfeervolle aangeklede kleine zaal van het Maaslandcentrum wordt u bediend en verwend door de vrijwilligers van het Dorpsontmoetingscentrum. 
De zaal is die 22e december open vanaf 16:30 uur, aanvang diner 17:00 uur.
De avond wordt muzikaal opgeluisterd door de jonge talentvolle zangeressen Chelsea en Laura.

U betaalt voor deze gezellige avond € 15 per persoon. Drank is voor eigen rekening. 

Inschrijven kan iedere woensdag vanaf 30 november tussen 14.00-16.00 uur in de kleine zaal van het Maaslandcentrum. 
Er is ruimte voor 80 alleenstaanden, VOL = VOL, dus snel aanmelden is gewenst!

Kerstdiner 2022

 • Laatste update op .

Noodpakket

Nederlanders niet goed voorbereid op ramp: 'We zijn een kwetsbaar land'
Nederlanders moeten zich beter voorbereiden op een potentiële ramp. Dat zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in een interview met het AD. Donderdag 1 december begint een nieuwe campagne. Lees verder >

Noodpakket
Met een noodpakket ben je goed voorbereid op rampen, calamiteiten of noodsituaties. Een noodpakket samenstellen is makkelijk en niet duur. De meeste spullen heb je waarschijnlijk zelfs al in huis.
Wat heb je nodig? 

 • rugzak, bij voorkeur waterdicht
 • radio op batterijen of opwindbare radio, afgestemd op de rampenzender
 • zaklamp
 • extra batterijen
 • eerstehulpkit met eerstehulphandboek
 • lucifers in waterdichte verpakking
 • waxinelichtjes
 • warmhouddekens
 • gereedschapsset
 • waarschuwingsfluitje
 • flessen water en houdbaar eten
 • contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
 • reservesleutels van huis en auto
 • plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen
 • desinfecterende handgel
 • verzorgingsartikelen zoals wc-papier, zeep en maandverband
 • medicijnen op doktersvoorschrift

Downloads

Bron: Rijksoverheid

 • Laatste update op .

Tip voor Sinterklaas en Kerst: Discogs

Op zoek naar een origineel cadeau voor de pap of de mam? Neem eens kijkje op de fantastische muziek-community discogs.com met een fabelachtig aanbod 2e hands vinyl, cd's en muziekvideo's. Goed geregeld, maar natuurlijk moet je uitkijken met wie je zaken doet. Bij verkopers met veel handel en goede reviews kun je probleemloos kopen; let wel op de verzendkosten, die kunnen de spuigaten uitlopen.

David Bowie Ziggy StardustWat dacht je bijvoorbeeld van een LP van David Bowie"The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars" originele persing uit 1972. 
Ga altijd voor kwaliteit minimaal "very good plus". Het is effe zoeken, maar voor 40 euro ben je spekkoper voor een juweel uit 1972. Of zoek een exemplaar uit 1983 in "near mint" voor 20 euro plus verzendkosten. Waarschuwing: je gaat 'm zelf houden na beluistering!

David Cassidy DaydreamerEn de mam of schoonmoeder? Die valt helemaal in kattenzwijm als je dit presentje voor haar inpakt: David Cassidy (op 21-11-2017 overleden) zijn hitsingle "Daydreamer" uit 1973.
Originele persing: voor 4 euro ben je het mannetje! En "The Puppy Song" staat op de B-side.

Album Cover Johnny Cash American IV The Man Comes AroundOm in de sfeer te blijven, tijdens deze donkere dagen met oorlog, armoede, hyperinflatie, energiecrisis: de 40 meest trieste albums volgens Discogs >
Johnny Cash, Nina Simone, Leonard Cohen, Nick Drake, Radiohead.... gordijnen dicht, kaarsen aan en genieten!

Album Cover Elton John Goodbye Yellow Brick RoadEn als je de ellende niet meer aan kunt, zoek dan je heil in de 25 meest happy albums aller tijden volgens Discogs >
Elton John, Rolling Stones, B 52's, Minnie Ripperton, Aretha Franklin.... genieten met een glimlach.

 • Laatste update op .

Zonder stofzuiger ben ik nergens

Op woensdag 16 november 2022 verscheen het boek Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid.

Miriam Janssen uit Meers (foto) is hierin met nog 25 andere vrouwen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

Otto Kalkhoven (1965) werkt sinds 1999 als professioneel fotograaf. Ambachten, het ‘land’leven, culinair, interieur, portretten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen. Fotograferen is zijn vak, houtbewerking zijn hobby. Vanuit deze twee passies ontstonden twee uitgaven van het boek Man & Werkplaats waarin hij diverse ambachtsmannen portretteerde. Otto wilde weten of werkplaatsen vandaag de dag nog steeds een typisch mannelijk fenomeen zijn. Zouden werkplaatsen van vrouwen er anders uitzien, hoe staan zij in het ambachtsveld?

Hij kwam in contact met houtbewerker Miriam Janssen die haar werkplaats heeft in de garage aan huis in Meers-Elsloo. Janssen: “Het was een langgekoesterde wens om iets met mijn handen te maken en het resultaat daarvan te kunnen zien en vasthouden. In 2011 ben ik gestart met de deeltijdopleiding meubelmaker bij Qrios Opleidingen in Maaseik en sinds een paar jaar ben ik bijna fulltime bezig met het bewerken van hout.

Ik gebruik verschillende technieken om kunstvoorwerpen, glas-in-houtramen en houten speelgoed te maken. Omdat ik veel verschillende machines gebruik en beperkt ruimte heb, heb ik ze op karretjes gezet. Ik trek naar me toe wat ik nodig heb en in het midden van de werkplaats staat de stofzuiger, waarop ik alle apparaten kan aansluiten.

Ik werk graag duurzaam, er is materiaal voldoende voorhanden. De mensheid gaat heel slordig met het schaarse hout op aarde om. Zo jammer om te zien hoeveel eikenhouten meubels er weggegooid worden. Ik gebruik bij voorkeur hout dat ik gered heb van de kachel of de stort. Dan krijgt het weer een nieuwe functie in plaats van dat het kortstondige warmte biedt in de houtkachel. Ik verzamel alle resten hout die ik kan krijgen. Daardoor heb ik allemaal kleine stukjes, zelfs de kleinste stukjes bewaar ik nog. Het is een sport; je kunt immers ook naar een houthandel gaan en daar een vers gezaagde boom kopen. Ik heb eens een teakhouten tafeltje gekregen, je wilt niet weten wat dat allemaal geworden is: een kistje, speelgoed en wat al niet meer. Zo mooi!

Het boek Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid bevat 26 interviews met ruim 300 foto’s met bijschriften, en is verkrijgbaar in de (online) boekhandel of via www.vrouwenwerkplaatsboek.nl

 • Laatste update op .

Alzheimer Café Stein-Elsloo

Het AlzheimerCafé is een trefpunt voor mensen met dementie, hun naasten, familie, vrienden en andere belangstellenden. 

Wij heten u weer van harte welkom op dinsdag 6 december.

Door dementie worden dagelijkse bezigheden steeds moeilijker, want bij bijna alles wat we doen hebben we ons geheugen nodig. Hoe kan ergotherapie hierbij helpen? 
Astrid Schoonbrood van Ergotherapiepraktijk Zuid-Limburg bespreekt hulpmiddelen en deelt tips.

Locatie: Punt 39, Burgemeester Maenenstraat 39 in Elsloo
Tijdstip: 19.30 uur tot 21.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur
Wilt u nadere informatie, dan kunt u contact opnemen met 
Pia Bronckhorst (06-83668178) of Manon Pennings (06-48437115)
Mailen mag ook via ons mailadres:  
 

alzheimer cafe stein elsloo footer

 • Laatste update op .

Dialezingen IVN Elsloo

Foto boven, Hans en Nancy Janssen: Daslook in Bunderbos

Elke eerste maandag van de maand kunt u weer genieten van een dia-lezing in het Maaslandcentrum. IVN Elsloo tekent voor de organisatie. Aanvang steeds om 20.00 uur en de entree is gratis!

Dialezingen het komende winterseizoen en voorjaarsdagwandeling 2022-2023

Maandag 12 december 2022 
Lezing door Guus en Martine Reinartz uit Schaesberg, met als onderwerp: Aosta en Piëmonte (Italië) dat met zijn betoverende gebieden, van natuurschoon, cultuur en historie. Dat door Guus en Martina op een zeer gewaardeerde en boeiende wijze wordt gepresenteerd. Zoals altijd: gratis entree.
 
Maandag 2 januari 2023
Wim Derks, natuurgids bij IVN-Meerssen, IVN-Ulestraten en het Limburgs Landschapk, geeft een lezing over invasieve exoten. Er komen steeds meer ongewenste planten en dieren in onze natuur, planten en dieren die een bedreiging  van  onze inheemse flora en fauna kunnen vormen. Veel onderwerpen  over willens en wetens, aanschaf en meeliften met transporten van vele soorten exoten komen aan de orde.  
 
Maandag 6 februari 2023
René Krekels (1962 Geleen) uit Malden bij Nijmegen, is bioloog en natuurfotograaf, met een voorliefde voor het gedrag van de kleinere dieren en natuurfotografie.   
Reeds eerder gaf René met succes bij ons diapresentaties waaronder de laatste keer in het seizoen van 2018- 2019.Hij heeft  in de tussentijd weer spannende beelden gemaakt over diverse onderwerpen. René past een serie special aan voor IVN Elsloo,  waarover in het decembernummer van de Kroetwusj meer details.

Maandag 6 maart 2023
Presentator Olaf Op den Kamp, Morsbach - Schleiden (Eifel), met het onderwerp:Nationale Parken in Spanje met speciale aandacht voor vogels.
Voor het voetlicht komen Flamingos, diverse soorten reigers, Moorse nachtzwaluw,Purperkoet ,Blauwe ekster, Alpenkraaien, Lammergieren. Vorkstaartplevieren, zangvogels en reigerachtigen enz. en een exotische flora 

 • Laatste update op .

Kraanwater 13% duurder

De prijs van drinkwater gaat in 2023 flink omhoog. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven, omdat de bedrijven te maken hebben met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen. Daarnaast moet er veel geïnvesteerd worden om de beschikbaarheid van leidingwater in de toekomst te kunnen garanderen, aldus de bedrijven. 

Bij WML in Limburg bedraagt de stijging ongeveer 13% voor een gemiddeld huishouden dat 105 m3 (105.000 liter...) per jaar gebruikt. Een heel jaar drinkwater kost 247,04 euro (waterverbruik inclusief vastrecht, voorlopige belastingen en toeslagen) oftewel gemiddeld 20,59 euro per maand.

Hier staat het tarievenoverzicht van WML met rekenvoorbeeld >
En dat rekenvoorbeeld is nodig, anders begrijp je er niks van, hetzelfde als bij de gas- en stroomnota.... maar ja, dat is de keerzijde van "transparantie"

 • Laatste update op .

Knöppele Café op 17 december

 

Op zaterdag 17 december organiseren De Knöppele vanaf 20.00 uur hun Knöppele Café in café Oos Heim aan de Stationsstraat in Elsloo.

Optredende artiesten zijn: Ziesjoem, La Bamba, May, Wild Vleisj, Katja en natuurlijk de originele Patronaatsknöppele !

De entree is helemaal gratis!

knoppele 17.12.2022

 • Laatste update op .

Rock Around The Christmas Tree

Rock & Roll Club Double U organiseert op zondag 18 december 2022 in het Maaslandcentrum weer haar fameuze rock & roll event Rock Around The Christmas Tree

The Class Of '58 verzorgt de muzikale omlijsting van het sfeervolle feest. 

 Kaarten zijn voor 5 euro in de voorverkoop verkrijgbaar via
Aan de kassa betaal je 7,50 euro. Aanvang 14.00 uur. Be There !

 

 • Laatste update op .

Onderzoek naar rondkomen in Stein

We merken allemaal dat de prijzen van voeding, energie en brandstof flink zijn gestegen. We zijn benieuwd naar wat dit voor onze inwoners betekent. Heeft het gevolgen voor hun uitgaven? Kunnen ze hulp gebruiken om rond te komen, en zo ja, welke? Weten ze waar ze hulp kunnen vinden? De gemeente nodigt alle inwoners van 16 jaar en ouder uit om vóór 10 december de rondkomen-vragenlijst te vullen.

button vragenlijst rondkomen

Jouw mening telt!
Wethouder Frank Dassen: “Als wethouder sociaal domein maak ik mij hard voor de ondersteuning aan inwoners met geldzorgen. De uitkomsten van de vragenlijst zijn voor ons zeer waardevol. Daarmee kunnen we de informatie en ondersteuning op het gebied van rondkomen verder verbeteren. Jouw mening telt!”                

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer vijf minuten. Alle informatie wordt anoniem verwerkt. Wij weten dus niet wie welke antwoorden heeft gegeven. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Invior.  


Nibud Buffer-berekenaar

Het Nibud streeft naar een Nederland zonder geldproblemen. Iedereen zou moeten kunnen rondkomen, nu en in de toekomst.
Kun jij onverwachte kosten opvangen? Zoals een nieuwe wasmachine of een autoreparatie? Vul de Nibud Buffer-berekenaar eens in om te checken of je financiële buffer voldoende is voor jouw situatie.
Bereken je persoonlijke buffer >

Met het online huishoudboekje van de Rabobank kun je op een eenvoudige manier je inkomsten en uitgaven bijhouden. Dit geeft je niet alleen rust, maar laat ook zien waar je eventueel bespaarkansen laat liggen.
Download het huishoudboekje hier >

Bron: Rabobank en Nibud | Photo by Elisa Ventur on Unsplash

 • Laatste update op .

1958 fanfare "De Maasgalm" viert haar 60-jarig bestaansfeest

Van 12 tot 20 juli 1958 viert fanfare "De Maasgalm" haar 60-jarig bestaansfeest. Een hoogtepunt, niet alleen voor de 49 spelende leden, directeur M. Janssen en de 10 mannen van het bestuur, maar voor het hele dorp.
De grote muziektent, die toegang geeft aan 2500 personen, staat in de feestweide die belangeloos ter beschikking is gesteld door Jacq. Odekerken. Léon Fredrix (destijds 10 jaar) weet dat die feestweide lag waar nu de Pastoor Tissenstraat en Pastoor Daemenstraat liggen.

Lees verder >

 

 • Laatste update op .

Hondenbelasting eindelijk afgeschaft in Stein

Eindelijk...De gemeenteraad van Stein heeft op 10 november 2022 besloten dat de hondenbelasting in de gemeente Stein wordt afgeschaft.

De afschaffing stond al jarenlang op het verlanglijstje van de plaatselijke VVD-fractie, maar die liepen steeds tegen een onwillende meerderheid in de raad op. Nu Frank Dassen namens de VVD wethouder in het college is, heeft hij blijkbaar de weerstand bij met name coalitiegenoot DOS kunnen wegnemen. Of het is een uitruil op een ander thema; zo gaat dat nu eenmaal in de politiek. Ook de CMB-fractie was een voorstander van afschaffing.

De hondenbelasting bracht jaarlijks 237.000 euro op, waarvan slechts een klein gedeelte daadwerkelijk werd aangewend voor het opruimen van drollen en het plaatsen van hondenbakken. De rest van het geld werd gebruikt voor andere zaken. De gemiste inkomsten kan men in Stein blijkbaar gemakkelijk opvangen gezien de riante begrotingscijfers.

Het is wel te hopen dat hondeneigenaren deze lastenverlichting van 90 euro op waarde weten te schatten en nu nog beter de drollen in de bakken deponeren. 

Voor de afschaffing stemden: VVD, DOS, PvdA en een deel van de CMB-fractie.

Lees meer: Hondenbelasting eindelijk afgeschaft in Stein

 • Laatste update op .

Meedenken over Elsloo in 2030

Fase 3 Transformatieagenda

Op dit moment bevindt het project zich in de derde en laatste fase. Samen met de stakeholders* wordt bepaald wie wat wanneer gaat doen en binnen welke kaders. Dit wordt samengevat in een Transformatieagenda. 

Concept Transformatieagenda
In deze derde fase van het onderzoek zijn de tussentijdse resultaten op 8 september 2022 teruggekoppeld naar de leden van de kerngroep. Zij gaven hun opmerkingen over de eerste versie van de projectenlijst. De verzamelde input werd gebruikt om de projectenlijst te verwerken tot een concept Transformatieagenda.

De concept Transformatieagenda is te raadplegen via > gemeentestein.nl/elsloo2030


Wat mij daarbij opvalt en stoort:

• Als Dorpsplatform, Domein Elsloo en Huurdersbelangenvereniging zijn aangemerkt als vertegenwoordiging maatschappij/inwoners in de kerngroep: daar zit niemand bij jonger dan 60 jaar!

• Er zijn geen vrouwen in de kerngroep opgenomen, behalve een huisarts. Niemand tussen 15 en 50 jaar. Geen werkenden in loondienst, alleen gepensioneerden en ondernemers.

• Zover ik kan beoordelen woont slechts 1/3 deel van de kerngroep daadwerkelijk in Elsloo.

Kortom, dit is géén demografische afspiegeling van Elsloo en haar inwoners!

• In deelproject Dor. Verschureplein wordt terecht geconstateerd dat succes afhankelijk is van toekomst kerk…Waarom dan geen vertegenwoordiger van het kerkbestuur in de kerngroep?

• Ik heb niemand van de kerngroepleden bij de bewonersbijeenkomsten gezien; als zij een vertegenwoordiging van de inwoners pretenderen te zijn, was enige interesse toch wel op z’n plaats geweest

• Ongeveer de helft van de kerngroep was niet aanwezig op meeting van 8 september. Is dat een incident of was de opkomst altijd zo slecht?


Tot en met zondag 6 november 2022 kon u op de concept Transformatieagenda reageren. Daarna wordt de definitieve Transformatieagenda opgesteld. Deze zal vervolgens ook weer gepubliceerd worden op > gemeentestein.nl/elsloo2030

Nieuwsbrief
Wilt u automatisch op de hoogte blijven over de ontwikkelingen?  Meld dan aan voor de Nieuwsbrief >

*Stakeholders
Stakeholders zijn personen, groepen van personen, organisaties en instanties die op een of andere wijze belang hebben bij in dit geval het ontwikkelen van een gemeentelijk project; daarbij betrokken worden en daar invloed op kunnen uitoefenen.
Hieronder de kerngroep van stakeholders. 

Elsloo 2030 stakeholders


Fase 1 en 2 afgerond

De eerste twee fases om te komen tot een Transformatievisie voor Elsloo zijn inmiddels afgerond. De twee wijkateliers hebben geleid tot een definitief Transformatieplan. Hiermee wordt fase 2 afgerond. Inmiddels zijn wij gestart met fase 3: Het opstellen van een Transformatieagenda.

Transformatieplan
Tijdens de beeldvormende bijeenkomst op 21 september 2022 heeft de gemeenteraad kennis genomen van het Transformatieplan Elsloo. De beeldvormende bijeenkomst is hier terug te kijken (agendapunt 5). 

elsloo 2030 gemeenteraad

Het definitieve transformatieplan is nu te raadplegen via gemeentestein.nl/elsloo2030

Transformatieagenda
In de derde en laatste fase bepalen wij samen met de stakeholders wie wat wanneer gaat doen en binnen welke kaders. Alles wordt samengevat in een Transformatieagenda.

De Wijkatlas (resultaat fase 1), Transformatieplan (resultaat fase 2) en Transformatieagenda (resultaat fase 3) vormen samen de Transformatievisie Elsloo. Deze visie leggen we in december 2022 voor aan de gemeenteraad om vast te stellen.

Lees meer: Meedenken over Elsloo in 2030

 • Laatste update op .

Gemeente Stein lijkt Sinterklaas wel....

Update 08.11.2022

Energiebespaaractie gemeente Stein

Inwoners van de gemeente Stein die in aanmerking zijn gekomen voor de eenmalige energietoeslag, kunnen rekenen op extra hulp bij het verlagen van hun energierekening.


Laatste nieuws:
Het college van de gemeente Stein heeft op 8 november 2022 besloten de de doelgroep voor zowel de Energiebespaaractie als de Eenmalige Energietoeslag te verhogen van 120% naar 130% van de toepasselijke bijstandsnorm (sociaal minimum) Daardoor gaat het niet langer om circa 750 huishoudens maar om circa 1200 huishoudens in de gemeente Stein die voor beide energieacties in aanmerking komen.

Wat betekent dit voor inwoners?
• Inwoners die de afgelopen maanden een aanvraag hebben gedaan, een afwijzing ontvingen en in de categorie 120%-130% vallen, hoeven geen nieuwe aanvraag te doen. Zij zullen het bedrag automatisch op hun rekening krijgen.
• Inwoners die nog niet eerder een aanvraag gedaan hebben en binnen de categorie 120%-130% vallen kunnen naar verwachting 1 december 2022 energietoeslag aanvragen via www.gemeentestein.nl/energietoeslag. Vidar voert het uitkeren van de eenmalige energietoeslag uit en blijft zorgdragen voor een goede dienstverlening aan alle inwoners.
• Inwoners die de eenmalige energietoeslag ontvangen, krijgen vanuit de gemeente automatisch per post een startpakket van de lokale energiebespaaractie toegestuurd.

Door middel van een adviesgesprek met een energiecoach, een pakket met energiebesparende producten en een witgoedactie biedt de gemeente een helpende hand. De inwoners die in aanmerking komen voor de energiebespaaractie krijgen op korte termijn een startpakket thuisbezorgd. 

De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Dit merken we allemaal aan onze energierekening. Er blijft minder over voor het huishoudbudget. Daar wil de gemeente Stein iets aan doen! Voor iedereen die in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag, biedt de gemeente Stein nu een extra helpende hand om de energiekosten te verlagen. Meer informatie over de energiebespaaractie is tevens te vinden op: www.gemeentestein.nl/energiebespaaractie.

Gratis startpakket en adviesgesprek
Inwoners die in aanmerking komen voor deze actie ontvangen een startpakket. Deze zal per post worden thuisbezorgd. In het startpakket zit een energiemeter, LED-lamp (E27), doorstroombegrenzers voor de douche- en keukenkraan en een thermometer.

In het startpakket zit ook een uitnodiging om een afspraak in te plannen met een onafhankelijke en gratis energiecoach van het Stein Support Team. De energiecoach kijkt in de woning waar er energie bespaard kan worden. Op basis van deze inventarisatie wordt gezamenlijk een energiebox samengesteld met een totale waarde van €90,-. De energiebox kan men vullen met nog meer energiebesparende producten. Denk hierbij aan producten zoals radiatorfolie of led verlichting.

Inwoners die hulp nodig hebben bij het installeren van de energiebesparende producten kunnen worden geholpen door de energieklusser. Hij/zij komt langs nadat de energiebesparende producten ontvangen zijn en verzorgt de installatie.

Witgoedactie
De energiecoach zal bekijken of er een witgoedapparaat, dat ouder dan 6 jaar is, vervangen kan worden door een zuiniger exemplaar. Het gaat hier om maximaal één apparaat. Maakt men geen gebruik van de energiecoach? Dan is er géén recht op een witgoedapparaat. Alleen apparaten van 6 jaar of ouder mogen worden vervangen. Het te vervangen apparaat mag niet worden behouden.

Lees meer: Gemeente Stein lijkt Sinterklaas wel....

 • Laatste update op .

Miljaar! De Aldi vertrekt uit Elsloo

Raadsfracties dienen motie in tegen vertrek Aldi

De raadsfracties CMB, CDA en PvdA hebben deze week een motie ingediend met als strekking dat het vertrek van Aldi veel mensen uit Elsloo (die moeten rondkomen van een minimum inkomen) in problemen brengt. Het vertrek van Aldi tast de leefbaarheid van de kern Elsloo aan. Zeker in een tijd waar de energiecrisis en hoge inflatie de koopkracht van burgers aantasten. Daardoor is een steeds grotere groep inwoners op deze low-budget winkels aangewezen.

Door het vertrek is een  boodschappenvoorzieningen op acceptabele afstand in het geding geraakt. Zo'n supermarkt is met name voor ouderen onmisbaar voor hun eerste levensbehoeften én als sociaal-maatschappelijke voorziening. 
Bijkomend nadeel is dat andere lokale winkeliers als een kettingreactie ook negatieve effecten kunnen gaan ondervinden.

De motie-indieners Kyle Hoeveler, Suzanne Cramers en José Ie zijn namens hun partij van mening dat de betreffende locatie, ook na het vertrek van Aldi, een (supermarkt) winkelbestemming in het lage prijssegment moet houden. Zij verwijzen ook naar de door de Raad vastgestelde "Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg" waarin opgenomen is dat tot 2030 het aantal vierkante meters supermarkt gelijk blijft in de zogenaamde balansgebieden, waar Elsloo er een van is. Zij zien dus mogelijkheden om op basis van voornoemd rapport juridisch te kunnen ingrijpen dan wel te sturen.

De indieners vragen het college om alternatieve vestigingsplaatsen voor een low-budget supermarkt nabij het dorpshart te zoeken (wat een uitdrukkelijke wens dan wel eis van Aldi was)
Ze verwachten dat het college hierover voor 1 april 2023 een tussenrapport uitbrengt. 


Aldi vertrekt uit Elsloo

Miljaar! zal menigeen geroepen hebben toen deze week bekend werd dat de Aldi per 1 december 2022 uit Elsloo gaat vertrekken. Een week eerder gonsde het al van de geruchten op facebook, schoolplein en huiskamers.

Reden?
Te weinig winkeloppervlakte en te weinig parkeerplaatsen luidt het officieel. Is dat zo?
Die blijkbaar te beperkte winkeloppervlakte en parkeerplaatsen zijn de afgelopen decennia toch ook geen probleem geweest?! Er is alleen maar krimp in Elsloo en omringende dorpen. Zowel in mensen als in geld.
Dus uitbreiding voor een groeiende bevolking is niet meer nodig. Beide krimpfactoren zorgen er ook voor dat steeds meer mensen met de fiets, te voet of achter de rollator naar de Aldi gaan. Dus parkeerplaatsen genoeg. Ook in de omringende straten. 

Aldi staat bekend om haar beperkt assortiment, dus daarvoor hoef je ook niet uit te breiden. Sinds een paar jaar bieden ze ook een wisselend maar steeds beperkt aantal A-merken aan.

Naar het schijnt is het (gehuurde) winkelpand ook dringend aan verduurzaming toe. Wie moet dat laten doen? En wie gaat dat betalen?

Doelgroep
Waar vroeger de doelgroep van de Aldi de man met de kleine beurs was, hebben ze die nu blijkbaar opnieuw geformuleerd. De Aldi richt zich namelijk op de groep jongvolwassenen en jongeren die zich in de keuze voor een supermarkt nog volledig moet vormen. Die doelgroep is 'generatie Z' geboren tussen ruwweg 1996 en 2010.

Ligging
Tja met het oog op die nieuw geformuleerde doelgroep moet je vooral veel parkeerplaats hebben en een goed bereikbare ligging. En die is ook niet ideaal aan de Koolweg in Elsloo. Trouwens ook niet voor de loeigrote aanvoertrucks.

Aldi heeft in het verleden al meermalen uitgesproken dat ze graag zouden willen verhuizen naar de omgeving van het Dorine Verschureplein. Ter aanvulling op het Albert Heijn fliliaal dat daar al ligt. Laat daar nou geen plek zijn, tenminste niet zonder te slopen. De Mariakerk bijvoorbeeld, een instituut dat ook al last van krimp heeft. De achterliggende voormalige St. Gillisschool en de sporthal die aan modernisering toe is. Kortom, áls je wilt slopen zijn daar heel wat vierkante meters te winnen.
Deze gedachtenspinsels kunt u lezen in het Transformatieplan Elsloo 2030 waarin o.a. de visie over de ontwikkeling van het Dorine Verschureplein op de proppen komt. De titel van het plan is op z'n zachtst uitgedrukt "ambitieus" ... 2040 zou realistischer zijn.

Optelsom
Ik denk dat het een optelsom van factoren is waarom Aldi vertrekt, maar allemaal met dezelfde aanleiding en uitkomst: GELD.

Wat denkt u van de enige aandeelhouder van Aldi, de familie Albrecht? De nazaten van de gebroeders Albrecht zijn goed voor zo'n slordige 35 miljard euro's. Maar ook die zijn onderhevig aan inflatie, dus hun motto is en blijft "meer, meer, sneller, sneller"
En waarom zou je dan die oubollige, pietleuterige Aldi in Elsloo handhaven als nog geen 3 km verder in Stein een hypermoderne Aldi ligt?! Vijf minuten met de auto!
Maar onbereikbaar en ondoenbaar te voet en met rollator. De menselijke maat wordt helemaal vergeten door Aldi en dat is eigenlijk onacceptabel!

Alternatief
Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat de huismerken van Albert Heijn, Jumbo en andere ketens in veel gevallen niet veel duurder zijn dan het assortiment bij Aldi en Lidl. En als je bonus-acties en 2-voor-1 acties meeweegt (die Aldi nooit heeft) scheelt de prijs nauwelijks. Dus wat let u?! 

Bijkomend voordeel van meer klandizie is dat daardoor het verblijf van Albert Heijn in Elsloo wellicht langer gaat duren dan ik nu pessimistisch inschat. Want ook daar zitten aandeelhouders te rekenen en te wikken en te wegen. Op nog geen 3 km afstand ligt in Makado Beek een groot hypermodern AH filiaal... 5 minuten met de auto... Als kettingreactie zal het afnemend winkelaanbod ook de overblijvende winkeliers in Elsloo nadelig gaan treffen.

Als het winkelaanbod in Elsloo niet minimaal op het huidige peil blijft, vrees ik dat Elsloo in 2040 een uit de kluiten gewassen Geulle is... Voorkom dat en KOOP LOKAAL !

Bericht uit 2018

Aldi Verschureplein 555x370

 • Laatste update op .

FNV: Geldzorgen enorm toegenomen 

Schokkende resultaten onderzoek FNV 
Veel Nederlanders moeten hun leven en gewoontes aanpassen door geldgebrek. Uit een onderzoek dat de FNV twee keer hield onder 28.000 leden, blijkt dat mensen bijvoorbeeld maaltijden overslaan of hun kinderwens uitstellen. Om maar niet te spreken over de energierekening of de boodschappen.

De rek is er écht uit. Daarom slaat de FNV terug met de campagne ‘Nederland verdient beter’. De lonen, uitkeringen en de AOW moeten nú omhoog. Kom naar de startmanifestatie op zaterdag 26 november in Amsterdam en laat politiek en werkgevers weten dat het genoeg is geweest. Lees verder >

 • Laatste update op .

SteinPas: eigen cadeaukaart voor Stein

Vanaf 1 november 2022 is de SteinPas te koop en in te wisselen bij de deelnemende bedrijven.

SteinPas is een lokale cadeaukaart die te besteden is bij een heleboel ondernemers in de gemeente Stein. De SteinPas is een initiatief van lokale ondernemers en wordt gesteund door het Ondernemersfonds Stein en de gemeente Stein. 

Nu krijgen mantelzorgers elk jaar een cadeaubon van bol.com of een VVV-bon. Zeker in het eerste geval vloeit er geen cent in de kassa van plaatselijke ondernemers en dat kan en moet anders volgens de gemeente. Vandaar deze nieuwe "SteinPas" In Stein wordt jaarlijks zo’n vijf miljoen euro besteed aan en met cadeaukaarten. Het geld op deze kaarten wordt voor het grootste deel uitgegeven bij landelijke en online bedrijven. Daarom komt deze € 5 miljoen niet bij bedrijven in Stein terecht.

De gemeente Stein en het Ondernemersfonds Stein willen samen met een nieuw initiatief bereiken dat deze € 5 miljoen weer besteed wordt bij ondernemers in Stein. In oktober introduceert het Ondernemersfonds Stein daarom een multifunctionele fysieke en digitale pas: De SteinPas. Deze cadeaukaart is exclusief te gebruiken bij onder meer winkels, horeca, cultuur, sport en wijkcentra in de gemeente Stein.

Het ontwerp van de pas is gemaakt door de Urmondse kunstenaar Roy Wagemans, ook wel bekend van de kunstwerken op enkele viaducten in Stein.

Lees meer: SteinPas: eigen cadeaukaart voor Stein

 • Laatste update op .

Energie: kijk en huiver !

30.09.2022

Nationaliseren!
Er is maar één oplossing om energiebedrijven in het gareel te houden en energielevering te borgen: nationaliseren die handel! 
In plaats van hun kas te spekken met belastingmiljarden.

Prijsplafond helpt miljoenen mensen onvoldoende
Het prijsplafond voor de energierekening, waar het kabinet aan werkt, voorkomt niet dat grote delen van de laagste inkomensgroepen te maken krijgen met energiearmoede. Dat blijkt uit een doorrekening van onderzoeksbureau ABF Research op basis van de gegevens van zo'n 50.000 huishoudens. Uit de berekening komt naar voren dat energiearmoede zal optreden bij meer dan de helft van de huishoudens met de laagste inkomens. Lees verder op nos.nl --->

Prijsplafond calculator
Ben jij benieuwd naar jouw energiekosten voor volgend jaar? Met deze prijsplafond calculator kun je eenvoudig de verwachte energietarieven berekenen voor 2023. Voer jouw stroom- en gasverbruik in en ontdek de verwachte energierekening vanaf 1 januari 2023. Afhankelijk van je energieleverancier kan jouw energienota dus hoger of lager uitvallen! Bekijk hier de actuele energietarieven >

< Prijsplafond energie: besparing berekenen >


27.09.2022

Hoe energiemaatschappijen en onze regering de burger uitbuiten!

Het kabinet heeft een prijsplafond voor energieprijzen aangekondigd, maar is dat voor iedereen een oplossing? Wat is de invloed van marktwerking op de huidige energieprijzen? Waarom betalen we in Nederland de allerhoogste gasprijs van Europa? En kunnen een paar cowboys zomaar energieleverancier worden met extreme tarieven? 

Gasprijzen Europa 08.2022

In Radar de berekeningen en de uitslagen van de enquête die al door meer dan 30.000 mensen is ingevuld. Zo blijkt dat meer dan 80 procent de levensstijl heeft aangepast. Duizenden mensen laten weten dat het om grote aanpassingen gaat, zoals niet meer douchen, koken of verwarmen... Nederland anno 2022...

Renske Leijten en Pieter Omtzigt doen een boekje open over een falend beleid van kabinet Rutte. En hoe die in het weekend voor Prinsjesdag een rammelende deal met de energiemaatschappijen sluiten, zogenaamd in het belang van de burger. Maar de enige die hier garen bij spinnen zijn de Essent's, Eneco's en de aandeelhouders van 60 andere graaiers én onze overheid...
En waarom verhoogden verschillende leveranciers na het bekend worden van de plafonddeal, opnieuw hun prijzen per 1 oktober?

Kijk hier naar de spraakmakende uitzending van Radar op 26.09.2022 >

Afbeelding: AvroTros Radar (embedded)

Tips:

• Brandweer over veilig en gezond je huis verwarmen >


Archief

21.09.2022

4 op 10 verwachten rekeningen niet te kunnen betalen

Een grote meerderheid heeft zorgen over zijn koopkracht de komende maanden. Terwijl de prijzen blijven stijgen, komt overheidshulp vooral pas in 2023 op gang. Een flinke groep lagere inkomens (42 procent) verwacht rekeningen straks niet te kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag voorafgaand aan Prinsjesdag. Lees verder >

Lees meer: Energie: kijk en huiver !

 • Laatste update op .

De minister tegen energiegebruik

Luuk Koelman

Al nachtenlang kan Anton de slaap niet vatten. Hij woont in een rijtjeshuis, samen met zijn vrouw Angela en hun 3-jarig zoontje Finn. Laatst kreeg hij post van zijn energieboer. Het termijnbedrag gaat van 175 naar 702 euro per maand...Lees verder >

 • Laatste update op .

Nieuwe woningen in Elsloo!

Update september 2022

Bezwaar tegen Elckerlyc bouwplan

Een buurtbewoner heeft officieel bezwaar aangetekend tegen het plan om op voormalige schoollocatie Elckerlyc aan de Burg. Eussenstraat in Elsloo een 3-laags appartementengebouw te bouwen.

Volgens het bezwaarschrift vindt de buurtbewoner dat er een garantie moet komen dat deze appartementen gasloos worden. dit met het oog op Natura 2000 groengebied 't Meldert dat enkele honderden meters van de bouwlocatie ligt. In datzelfde kader wijst bezwaarmaker op de aanwezigheid van beschermde uilen en vleermuizen ter plaatse. Tenslotte wordt bezwaar gemaakt tegen een te laag ingeschat aantal verkeersbewegingen en te weinig parkeerplaatsen die in het plan zijn opgenomen.

Volgens welingelichte bron zijn er ook al bezwaren ingediend tegen bouwlocatie De Poolster aan de Dross. Essersstraat. Daarover ontbreken echter nog details.

Daarentegen is deze week de verkoop begonnen van de kavels op het voormalige BTL-complex aan de Stationsstraat.


Update juli 2022
Foto boven: BTL-complex aan de Stationsstraat 57-61: levensloopbestendige woningen en kantoorruimte.

Ondertekening woningbouw Poolster & Elckerlyc

Samen met projectontwikkelaar Zuyd Vastgoed uit Voerendaal werkt de gemeente Stein aan de ontwikkeling van nieuwe woningen op twee locaties in Elsloo. Het gaat om de locaties van de voormalige basisscholen De Poolster en Elckerlyc.

Stein Zuyd Vastgoed 14.07.2022

Donderdag 14 juli heeft wethouder Danny Hendrix samen met Roger Urlings en Roger Verspagen van Zuyd Vastgoed een handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst en de koopovereenkomsten voor de twee locaties. Dit is weer een belangrijke stap dichterbij twee mooie woonlocaties in onze gemeente.

De bestemmingsplannen zijn inmiddels vastgesteld door de gemeenteraad. De komende tijd wordt gewerkt aan de vormgeving van de woningen en de openbare ruimte.

Meer informatie over de projecten is terug te vinden op onze website:

Woningbouwlocatie De Poolster >
Woningbouwlocatie Elckerlyc >


Update juni 2022

In de raadsvergadering van 2 juni jl. zijn de volgende bestemmingsplannen vastgesteld:

• Woningbouw locatie BTL Elsloo;
• Woningbouw locatie Elckerlyc Elsloo;
• Woningbouw locatie Poolster Elsloo.

De plannen liggen t/m 3 augustus a.s. in het gemeentehuis ter inzage, met de hogere grenswaarden-besluiten die daar betrekking op hebben. De bestemmingsplannen zijn ook digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

U kunt daar zoeken op de naam van het plan of op identificatienummer:

• NL.IMRO.0971.BPBTLElsloo-0003;
• NL.IMRO.0971.BPElckerlyc-0003;
• NL.IMRO.0971.BPPoolster-0003.

Tot die datum kan beroep bij de Raad van State worden ingesteld.

De volledige bekendmakingen hierover kunt u vinden in het gemeenteblad van 22 juni jl. of via www.overheid.nl. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met dhr H. Janssen (bestemmingsplannen) tel. nr. 046 – 435 92 33 of dhr L. van den Akker (hogere grenswaarden-besluiten) tel. nr. 043 – 389 78 12


Poolster en Elckerlyc

De plannen voor woningbouw op de plekken van de te slopen basisscholen De Poolster (Dross Essersstraat) en Elckerlyc (Burg. Eussenstraat) beginnen stilaan vorm te krijgen.

Elsloo Poolster woningbouw

Woningbouw aan de Dross Essersstraat, linksonder en de Dross Saldenstraat, rechtsonder.
Afbeelding: gemeente Stein.

Op het terrein van de Poolster, direct achter het Maaslandcentrum, zullen straks 10 levensloopbestendige huurwoningen en 7 kleinere ook levensloopbestendige koopwoningen gerealiseerd worden. Alle vertrekken komen op de begane grond. Het mag duidelijk zijn dat deze woningen bedoelt zijn voor senioren. De bewoners kunnen ook op het terrein parkeren. En hoera: de speeltuin en de vele bomen blijven!

Elsloo Elckerlyc woningbouw

Appartementencomplex Burg Eussenstraat. Afbeelding: gemeente Stein

Op het terrein van de Elckerlyc-school aan de Burg. Eussenstraat verrijst na de sloop een complex in 3 woonlagen met totaal 19 appartementen. Ook daar kunnen bewoners op het terrein parkeren en de bomen blijven staan.

Bij beide locaties is al vooroverleg geweest met omwonenden. Bij het appartementencomplex werden zorgen geuit over de inkijk. Maar die zorgen over de privacy werden weggenomen, daar wordt goed rekening mee gehouden.

De projectontwikkelaar Bergvast verzorgt de verkoop van de koopwoningen en Zaam Wonen gaat de huurwoningen exploiteren. Slopen en bouwen gaat op beide locaties hetzelfde tijdpad volgen: slopen december 2022 en bouwen van medio 2023 tot medio 2024.


Voorbereidingsbesluit woningbouwlocaties BTL-Poolster-Elckerlyc Elsloo

De gemeenteraad heeft op 18 maart jl. een voorbereidingsbesluit genomen voor 3 locaties in Elsloo: BTL (Stationsstraat), Poolster ( Dross. Essersstraat) en Elckerlyc (Burg. Eusssenstraat). 

Het besluit ligt vanaf 1 april a.s. ter inzage in het gemeentehuis. Vanaf dan is het ook te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. via het identificatie­nummer: NL.IMRO.0971.VBWoningbouwElsloo-0001. Tegen dit besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om op deze locaties woningbouw te realiseren. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek wordt daarna een bestemmingsplan opgesteld. Naar verwachting zal dat bestemmingsplan nog dit jaar ter inzage kunnen worden gelegd. 
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Janssen (tel. nr. 046-4359233) of mevrouw L. Fuchs (tel. 046-4359334).


Het karakteristieke voormalige BTL-complex aan de Stationsstraat 57-61 is medio 2020 verkocht. De koper is Zuyd Vastgoed Invest/Bergvast. De oude boerderijwoning blijft gelukkig zoals ze nu is en wordt kantoorruimte met bovenwoning. De achterliggende schuren maken plaats voor levensloopbestendige woningen. 

Toen Zuyd Vastgoed bij de gemeente Stein een vergunningaanvraag indiende, werden ze geattendeerd op twee leegstaande scholen die ook een nieuwe bestemming moeten krijgen, waarbij de voorkeur ook uitgaat naar woningen/appartementen. Te weten De Poolster aan de Dross Essersstraat en Elckerlyck aan de Burg. Eussenstraat. Van het een kwam het ander en nu liggen er plannen om samen met woningbouwvereniging Zaam Wonen om ook in de twee scholen levensloopbestendige woningen te realiseren. Binnenkort wordt door de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit in behandeling genomen waarna het bestemmingsplan aangepast kan worden. De realisatie duurt vervolgens nog maximaal 5 jaar.

Opvallend: tijdens de reconstructie van de Stationsstraat waren er parkeer- en opslagproblemen. De Pijpers-weide was voorzien maar zorgde voor veel weerstand. Het voornoemde BTL-complex werd door een inwoner als oplossing voorgesteld. En niet alleen tijdelijk, maar ook als prachtige woonlocatie. Betrokken wethouder Hendrix zag geen heil in dat plan omdat het geen haalbare kaart was en ook voor investeerders onrendabel zou zijn.... Het kan verkeren.

Overigens: is de gemeente Stein er niet beter bij gebaat als er ook eens jongerenhuisvesting in Elsloo wordt gerealiseerd? 

Op de foto onder: links De Poolster, rechts het Elckerlyc gebouw

Elsloo Poolster Elckerlyc

 

 • Laatste update op .

Overzicht beschikbare subsidies en leningen verduurzamen woning

Huis verduurzamen populair in coronatijd: overzicht beschikbare subsidies en leningen
Nederlanders verbouwen flink in tijden van corona en ook duurzaamheid staat hierbij hoog in het vaandel. Het Nationaal Warmtefonds sprak bij BNR zelfs over een forse toename in het aantal aanvragen van de Energiebespaarlening, een lening die het huis verduurzamen aantrekkelijker maakt. Ook de overheid stimuleert particulieren nog steeds om de woning energiezuiniger te maken door financiële mogelijkheden aan te bieden. Sommige financiële regelingen zijn echter veranderd door corona. Pricewise zet op een rijtje welke leningen en subsidies er op dit moment zijn, wat de status is van de subsidiepotten en welke regelingen zijn aangepast. 

Leningen en subsidies vanuit de overheid
Voor een groot aantal maatregelen waarmee direct bespaard wordt op het gebruik van energie in huis, is gebruik te maken van leningen en subsidies. Deze leningen en/of subsidies worden aangeboden vanuit de Rijksoverheid of partijen die nauw samenwerken met de overheid. De meeste subsidies en leningen zijn te combineren, waardoor verduurzamen nog voordeliger wordt. De volgende lening en subsidies zijn beschikbaar voor particuliere woningeigenaren, VvE’s en verhuurders:

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
- Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)
- Energiebespaarlening via Nationaal Warmtefonds

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
Alle soorten isolatie aan de woning dragen bij aan een energie- en daarmee CO2-besparing. De overheid draagt daarom graag bij aan het realiseren van een beter geïsoleerd huis en stelt hiervoor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) beschikbaar. 

Door het coronavirus is de regeling tot het eind van dit jaar anders dan normaal: De subsidiebedragen van de SEEH zijn tijdelijk verhoogd ter tegemoetkoming in deze onzekere tijden. Dit betekent dat er voor VvE’s nu 30% in plaats van 20% aan isolatiekosten terug te krijgen is. Particulieren kunnen ook in aanmerking komen voor een hoger subsidiebedrag tussen 1 juni en 31 december 2020 als zij minimaal één van de twee maatregelen uitvoeren en betalen na 1 juni 2020. 

Met de SEEH voor eigenaar én bewoner wordt doorgaans een subsidie van € 10.000,- geboden voor energiebesparende maatregelen. Wordt het zeer-energiezuinig-pakket (ZEP) gebruikt, dan geldt een subsidie van € 15.000,-. Er moeten minimaal twee isolatiemaatregelen worden getroffen om recht te hebben op de subsidie. De SEEH voor eigenaar én bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met eind 2020. Vanaf 2021 wordt de subsidie voor isolatie voor particulieren vanuit de ISDE aangeboden en vervalt de SEEH voor eigenaar én bewoner. De SEEH voor VvE’s is wel nog tot en met 31 december 2022 te gebruiken.  

Status subsidie SEEH: De SEEH voor eigenaar én bewoner heeft een budget van € 84.000.000,-. Daarvan was eind juni dit jaar nog € 65.545.989,- beschikbaar. Voor de VvE’s is er in totaal € 12.000.000,- beschikbaar voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen en € 2.000.000,- voor energieadvies, onderhoudsplannen en begeleiding van het proces. Op 7 juli was er voor het treffen van de energiebesparende maatregelen nog bijna € 5.855.922,- beschikbaar en voor adviesgeving nog € 1.489.651,-.   

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wordt vanuit de overheid beschikbaar gesteld om huizen op een duurzame manier te verwarmen en het gasverbruik te verminderen. De ISDE-regeling is verlengd en verbreed tot 2030. Waar de subsidie voorheen ook gold voor de aanschaf van biomassaketels en pelletkachels, is de subsidie er sinds dit jaar alleen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. Vanaf 2021 wordt isolatie ook als maatregel meegenomen in de ISDE. Op dat moment komt de SEEH te vervallen. De ISDE is te combineren met de Energiebespaarlening en de soms regionaal te krijgen Duurzaamheids- en Stimuleringslening. 

Voor warmtepompen en zonneboilers geldt doorgaans een subsidie van € 500,- tot € 2.500,-, afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en zonneboiler die wordt aangeschaft. Ook moeten deze op de Apparatenlijst Warmtepomp of Apparatenlijst Zonneboilers staan. 

Status subsidie ISDE: In 2020 is er € 100.000.000,- beschikbaar voor particuliere en zakelijke aanvragen. In totaal is er van januari tot en met juli 2020 € 45.100.000,- gebruikt door particulieren. Wat betekent dat er nog € 54.900.000,- beschikbaar is.

Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)
Het aansluiten van sociale en particuliere huurwoningen op het warmtenet kost de verhuurder veel geld. Met de Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) wil de overheid van 2020 tot 2024 nog 100.000 verhuurders stimuleren om zich aan te sluiten op het warmtenet en zich af te sluiten van aardgas. Met deze subsidie wordt bijvoorbeeld de radiator vervangen of worden leidingen verlegd. Een groot deel van de subsidie is bedoeld voor de kosten voor de aansluiting op het warmtenet en om de woningen geheel aardgasvrij te maken. Hoeveel subsidie te krijgen is voor de verduurzaming van een woning, ligt aan de startdatum van de verduurzaming. De subsidie kan oplopen tot maximaal € 5.000,- per huurwoning. 

Status subsidie SAH: In totaal is er voor voor aanvragen tussen begin 2020 en eind 2023 € 194.300.000,- vrijgemaakt voor deze subsidie. Waarvan € 10.000.000,- voor aanvragen kleiner dan € 25.000,-. is. Het overige bedrag is voor aanvragen vanaf € 25.000,- en subsidieaanvragen voor huurwoningen die al op het warmtenet zijn aangesloten. Op 6 juli 2020 was er nog € 130.470.109,- beschikbaar.

Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds
In februari werd het Warmtefonds onderdeel van het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). Vanaf dat moment zijn de financieringsmogelijkheden vanuit het fonds uitgebreid. Zo is de looptijd van de lening voor particuliere woningeigenaren naar twintig jaar opgeschroefd; voor februari waren zeven, tien en vijftien jaar de mogelijkheden. Voor reguliere VvE’s stond die looptijd op tien en vijftien jaar, waar in februari ook de twintig jaar is toegevoegd. Met een Zeer Energiezuinig Pakket en bij Nul op de Meter, kan de looptijd opgeschroefd worden tot dertig jaar. Ook is het minimale aantal appartementen of wooneenheden binnen de VvE van tien naar acht bijgesteld. Sinds 22 juli is het Nationaal Energiebespaarfonds verdergegaan onder de naam Nationaal Warmtefonds. 

Hoeveel iemand krijgt en of iemand in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening, hangt van een aantal factoren af. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen particulieren en VvE’s en de mate van energiebezuiniging die gerealiseerd gaan worden. Het minimale leenbedrag is € 2.500,-, het maximale leenbedrag € 65.000,-. De Energiebespaarlening mag voor 75% ingezet worden voor de financiering van zonnepanelen. De overige 25% moet verplicht voor een (of meer) van de andere maatregelen die op de maatregelenlijst staat, worden gebruikt. 

Regionale leningen en subsidies
Als er geen landelijke subsidie of lening beschikbaar is, betekent dat niet dat er geen financiële tegemoetkomingen meer zijn. Sommige provincies en gemeenten stimuleren duurzame maatregelen namelijk ook en hebben genoeg toereikende financiële middelen beschikbaar. Zo biedt een groot deel van de gemeenten een Duurzaamheidslening of een Stimuleringslening aan. Alle energiebesparende subsidies hebben, net zoals de leningen en subsidies van de Rijksoverheid, gunstige voorwaarden. Om te ontdekken wat de gemeente kan betekenen, is de energiesubsidiewijzer te raadplegen

Kijk voor de uitgebreide, diepgaande informatie over de subsidies en leningen bij Pricewise, de bron van dit artikel: Huis verduurzamen: overzicht financiële mogelijkheden.

Foto: Margot Polinder / Unsplash

 • Laatste update op .

Redactie

 • Dross de Limpensstraat 4
  6181EJ Elsloo

 • 06.10572675

Voorwaarden & Info

© Wim Hanssen Elsloo

Cookies
Voor het optimaal functioneren van deze website worden cookies op uw computer geplaatst. Daarbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteert u het plaatsen van cookies. Als u cookies weigert, kunt u de website gewoon blijven gebruiken maar dan werken de website of onderdelen daarvan mogelijk niet optimaal.