ELSLOO

1961 St. Jozefschool schoolreis Bokrijk

1961 St.Jozefschool Bokrijk

Klik op de foto voor vergroting

Weer een foto uit de collectie van meester Pesch. Volgens zijn bijschrift in het album is dit de St. Jozefschool in 1961 op schoolreis in Bokrijk (B) 

Hieronder nog een foto gemaakt tijdens diezelfde schoolreis. Aan de tafel herkennen we helemaal rechts meester Ton Lenssen. Van de kinderen erachter herkennen wij links Nel (Taaimans) Janssen en ook Wim Pesch jr.

Wie herkent u nog? Laat het ons weten via  of via reactie hieronder.

1961 St.Jozefschool Bokrijk 2

Klik op de foto voor vergroting

 • Laatste update op .

1960 St. Jozefschool schoolreis watervallen Coo

1960 St.Jozefschool watervallen Coo

Klik op de foto voor vergroting

Uit de collectie van meester Wim Pesch; volgens zijn bijschrift in het album is de St.Jozefschool hier op schoolreis naar de watervallen in Coo (B)

Als u mensen herkent, laat het ons weten via  of via reactie hieronder.

 • Laatste update op .

1950? Kleuterschool

1935 kleuterschool Elsloo
klik op afbeelding voor vergroting

Met dank aan Wim Pesch jr hierbij een mooie foto uit de collectie van meester Pesch. Volgens zijn bijschrift in het album betreft het de kleuterschool. Het hier eerder vermelde jaartal 1935 had betrekking op een andere foto.

Herkent u iemand? Laat het ons weten via

voorste rij vlnr:


2e rij vlnr:

 • Laatste update op .

1964 St. Jozefschool klas 6

1964 St.Jozefschool klas 6
klik op afbeelding voor vergroting

Met dank aan Wim Pesch jr hierbij dit statieportret van de 6e klas op de St. Jozefschool uit 1964. We zoeken nog een aantal namen.

voorste rij vlnr:
Jos Odekerken -Burg. de Witstraat, Theo Vrancken -Koolweg, ??, Pauline Vossen? -Dr. Poelsstraat, Jan Gulikers -Stationsstraat, Math Bekkers -Stationsstraat, Lou Eussen -Dor.Verschureplein, Wim Gubbels -Koolweg

2e rij vlnr:
Phil Ubaghs -Dr.Poelsstraat, Emile Claessen -Stationsstraat, Albert Schrasser -Stationsstraat, Guus Bartels -Burg. van Mulkenstraat, Jan Aspers -Stationsstraat, Marij? Janssen -Jurgensstraat, Maria Lenssen -Koolweg, Truus Huynen -Burg. van Mulkenstraat, Ietie Bos -Koolweg

3e rij vlnr:
Meester Pesch, Roelie Drent -Bandkeramiekersstraat, Sjeffie Janssen -Dor.Verschureplein (toen nog genummerd Jurgensstraat 118 of zo) Jos Janssen -Stationsstraat, Frans Bron -Dr. Poelsstraat, Theo van Loenen -Dr.Poelsstraat, Riet Pesch -Stationsstraat, Els Houben-Burg. van Mulkenstraat, Marie-José Fredrix - Burg. van Mulkenstraat, José Claessen -Stationsstraat

 • Laatste update op .

2010 Guus Peters en René Snellings in de voetsporen van de Bokkenrijders

Voormalige nieuwszender Docuz uit Stein zond in 2010 een mooie en boeiende reportage uit waarin Guus Peters (op de foto rechts) en René Snellings u meenemen naar de 2e helft van de 18e eeuw toen in onze contreien de Bokkenrijders de boel onveilig maakten.
Ze wandelen ca 12 km langs huizen waar ooit een Bokkenrijder woonde, langs plaatsen waar ze werden opgehangen (al dan niet schuldig), langs veel historische landschapselementen en op wegen en paden die toen al bestonden.

Op YouTube staat de uitzending in 6 afleveringen op u te wachten!

Deel 1 >
Deel 2 >
Deel 3 >
Deel 4 >
Deel 5 >
Deel 6 >

De Bokkenrijders zijn een fenomeen in Limburg. Waren het georganiseerde bendes? Of was het een verzameling bandieten die plunderend rond trokken en een spoor van vernieling achterlieten?
Daarover laat het wandelboekje "In de voetsporen van de bokkenrijders" van het Bokkenrijdersgenootschap zich niet uit.
Wel neemt het u mee naar de plekken waar tastbare overblijfselen, monumenten, standbeelden en historisch nawijsbare gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

Links:

Bokkenrijdersgenootschap >>>

 • Laatste update op .

Zondag 14 augustus Parkconcert "Castello Classico"

Zondag 14 augustus 2022 vanaf 20.00 uur is het weer zover: Parkconcert "Castello Classico"

Ook in 2022 gaat u door Ivo van der Bijl en zijn muzikale gasten verwend worden met de mooiste opera-aria’s en liederen die er in de wereld bestaan en dat alles in de sprookjesachtige omgeving van Kasteel Elsloo, onder aan het theehuisje.
Het programma omvat optredens van mezzosopraan Lien Haegeman, sopraan Claudia Couwenberg en tenor Ivo van der Bijl. Zij worden op piano begeleid door Robert Weirauch.

Ook zijn er weer VIP -kaarten te verkrijgen voor een complete verwen-middag en -avond, ontvangst met aperitief, amuses, diner met wijnen, water, koffie en friandises en een vaste zitplaats tijdens het concert met wijn en water inclusief.

Voor kaarten of meer info kunt u een mail sturen naar

 • Laatste update op .

Oostenrijkse middag zondag 21 augustus

Op zondagmiddag 21 augustus 2022 wordt in café Oos Heim / Aete Bie Loe een gezellige Oostenrijkse middag georganiseerd.
Voor de muzikale omlijsting zorgen de Steirische Harmonika Freunde. Bekijk hun CD-presentatie op YouTube >
Een heerlijk koel glaasje bier of een wijntje en de smakelijke BBQ doen de rest.
Aanvang 14.30 uur en de entree is gratis.

Elsloo Oos Heim Oostenrijkse middag 21.08.2022

 • Laatste update op .

Rundje Catsop 27 augustus

Na ruim twee jaar wachten, kunnen hardlopers op zaterdag 27 augustus hun hart weer ophalen in Catsop. Daar zal deze zomer voor de 7e keer de hardloopwedstrijd Rundje Catsop worden georganiseerd. Ook deze editie zal wederom plaatsvinden tijdens het Zomerfeest van FC Catsop ’79.
 
“Voor ons blijft dat een ideale combinatie”, geeft voorzitter Ger Lemmens aan. “Het Zomerfeest heeft ook twee jaar niet kunnen doorgaan, en nu dat wel weer kan, zijn wij er weer graag bij met Rundje Catsop. Naast het lopen van de wedstrijd, is de sfeer die het Zomerfeest met zich meebrengt een mooie beleving voor alle lopers én toeschouwers”. Net als voorgaande edities kunnen hardlopers zich inschrijven voor de 5 of 10 KM wedstrijd, en ook dit jaar is er als vanouds een jeugdloop. “Sport en bewegen is en blijft belangrijk, voor jong en oud. Dat willen we blijven promoten, dus ik ben blij dat we weer mogen dit jaar”, aldus Lemmens. De jeugdlopen startten om 18:00 uur, in hopelijk een mooie zomeravond-sfeer. 
 
Inschrijven voor Rundje Catsop kan via rundjecatsop.nl en de voorinschrijving loopt t/m 21 augustus. 

Foto door RUN 4 FFWPU

 • Laatste update op .

Zomerfeest FC Catsop 27 + 28 augustus

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus wordt alweer voor de 41e keer het feestweekend van FC Catsop gehouden, nadat de twee vorige edities werden afgelast vanwege Corona.
Diverse artiesten maken hun opwachting en zoals altijd kunt u genieten van een koel glas bier en een smakelijke BBQ. 

Als u op zaterdag op tijd komt kunt u genieten van de hardloopwedstrijd Rundje Catsop die voor het feestpleintje passeert.

Op zondag 28 augustus is er weer een zeskamp in Catsopper stijl! De vroegere "boerelympics" heeft een upgrade gekregen en zal vanaf nu als "ExpeditieCatsop" plaatsvinden. Gaan jij en je vrienden de strijd aan?
Meld je snel aan via: !

 • Laatste update op .

Helft Nederland: energierekening betalen wordt lastig

Bijna de helft van de Nederlanders (47%) geeft aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen. In september 2021 was dat nog 30%. Op datzelfde moment gaf nog maar 3 op de 10 Nederlanders aan dat 10% van het inkomen naar de energierekening gaat, nu geldt dat voor bijna 5 op de 10  Nederlanders (45%). Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Deze cijfers zijn niet onverwacht: ten opzichte van juli 2021 zijn de prijzen van nieuwe energiecontracten fors gestegen. Het tarief voor stroom in een éénjarig energiecontract steeg gemiddeld met 538%, voor een variabel contract is dat 623%. De gasprijs in een éénjarig energiecontract steeg met 249%, in een variabel contract komt die stijging neer op 662%.  

Voorschotbedrag flink gestegen 
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Inmiddels is de stijging van de energiekosten voor sommige huishoudens duizenden euro's per jaar. Het is dus niet vreemd dat het aantal mensen dat zich afvraagt of ze de rekening nog kunnen betalen snel toeneemt. Er zijn huishoudens waarbij het voorschotbedrag 400 euro per maand hoger werd wanneer zij een nieuw contract moesten afsluiten of oversluiten wanneer hun vaste contract eindigde. De onzekerheid over de gaslevering blijft de energieprijzen helaas nog steeds opdrijven, ondanks de tijdelijke btw-verlaging.” 

Stijging energiekosten voorbode rest van economie 
De Kok: “Deze eerste forse stijging van de energieprijzen vanaf het derde kwartaal in 2021 was eigenlijk een voorbode voor de rest van de economie. Energie zit indirect overal in verweven en we krijgen nu te maken met een spin-off-effect. Bedrijven geven steeds vaker aan dat zij hun prijzen noodgedwongen verhogen vanwege de hoge kosten. De kosten voor productie en transport stijgen en het is duurder om voedsel te produceren en te koelen, dus veel boodschappen worden duurder. Het komt er dus op neer dat eigenlijk alles duurder wordt.” 

Bron: Pricewice / Foto door Andrea Piacquadio

 • Laatste update op .

Toch lekker slapen in warme nachten?

Voor iedereen die moeite heeft met slapen tijdens de hitte, hierbij de meest voorkomende én opmerkelijke tips. 

De klassieke airco of ventilator
Veruit de meest genoemde, en tevens voor de hand liggende tip: een ventilator of een airco in je slaapkamer. 'Ik zet altijd een ventilator bij het voeteneind...heerlijk', zegt Anke. 
Voor extra verkoeling zijn er ook mensen die een natte handdoek over de ventilator leggen, of er bevroren flessen water voor zetten. Zo wordt de lucht koeler. Het is dan wel verstandig om er ook even een droge handdoek of een bakje onder te leggen om het vocht op te vangen.  Lees verder op Radar >

Redenen om geen ventilator te gebruiken
De snelste, goedkoopste en meest eenvoudige optie is het gebruiken van een ventilator. Het werkt, maar het is voor je gezondheid beter om op zoek te gaan naar andere manieren om jezelf te koelen. Lees verder in De Telegraaf >

Bron: Radar AvroTros / De Telegraaf / Photo by yechan park on Unsplash

 

 • Laatste update op .

Garagesale Aelserkruudje

Buurtvereniging 't Aelserkruudje (Aronskelk en tussenliggende straten) organiseert op zondag 18 september van 09.00 uur tot 16.00 uur een garagesale.

Iedereen is welkom om bij de ca. 30 deelnemers te komen snuffelen of er iets van zijn gading bij ligt. De deelnemers zijn te herkennen aan balonnen en een raamposter "Wij doen mee".

Meer informatie op aelserkruudje.nl

Photo by Charisse Kenion on Unsplash

 • Laatste update op .

Wat is vishing?

Gebeld worden met de vraag geld over te maken. Het gebeurt en criminelen hebben er succes mee. Ze pakken dit zogenaamde ‘vishing’ dan ook steeds slimmer aan. 
Zo melde de NOS dat Engelstalige neptelefoontjes in minder dan een jaar tijd wel minimaal 1,7 miljoen euro aan schade hebben veroorzaakt. 

Lees verder op KPN.com >

 • Laatste update op .

Botanische Tuin

Claude Hollebecque van de Botanische Tuin in Elsloo neemt ons mee langs perkplanten en nodigt jullie uit om een bezoekje aan deze prachttuin te brengen. 
U vindt de Botanische Tuin van het IVN rechts naast de toren van Kasteel Elsloo. Open op zondag van 14.00 tot 17.00 uur, tot 1 oktober.

Elsloo Botanische Tuin video met button

 • Laatste update op .

50 jaar Popkoor Escolum

In 1972 is Popkoor Escolum opgericht. Dat betekent dat in 2022 het 50-jarig jubileum gevierd wordt!

Hou hun website of Facebookpagina in de gaten voor nieuws over de verschillende activiteiten die in het kader van het jubileum georganiseeerd worden.

Hou in ieder geval zaterdag 8 oktober 2022 al vrij voor de feestavond met Blizzert Band in het Maaslandcentrum in Elsloo. Check voor kaartjes >

 • Laatste update op .

Aanleg zonnepark bij Catsop gaat NIET door!

Update 3 augustus 2022

De aanleg van het zonnepark Hoogkuil aan de rand van Catsop gaat definitief NIET door!

Protesten door inwoners van Catsop, een dreigende rechtzaak door de gemeente Stein en een negatief oordeel door de provincie vanwege de hoge landschappelijke waarde van het gebied, hebben de gemeente Beek uiteindelijk laten inzien dat het project van landbouwbedrijf Roebroek onhaalbaar is. Ze hebben daarom besloten het bestemmingsplan niet te wijzigen.

De gemeente Beek moet nu terug naar de tekentafel om te bekijken hoe ze nu wel aan de energiedoelstelling kunnen gaan voldoen. En dat wordt lastig zegt men. Vreemd, want al eerder werd van verschillende kanten geadviseerd het hele vliegveld vol zonnepanelen te leggen...En ook op vele tientallen bedrijfsgebouwen zijn nog flinke zonnevelden te realiseren. Te beginnen bij de familie Roebroek zelf...

Het gezonde verstand heeft gelukkig gewonnen en een uniek landschap blijft behouden!

Catsop Hoogkuil

Lees meer: Aanleg zonnepark bij Catsop gaat NIET door!

 • Laatste update op .

SteinPas: eigen cadeaukaart voor Stein

In Stein wordt jaarlijks zo’n vijf miljoen euro besteed aan en met cadeaukaarten. Het geld op deze kaarten wordt voor het grootste deel uitgegeven bij landelijke en online bedrijven. Daarom komt deze € 5 miljoen niet bij bedrijven in Stein terecht.

De gemeente Stein en het Ondernemersfonds Stein willen samen met een nieuw initiatief bereiken dat deze € 5 miljoen weer besteed wordt bij ondernemers in Stein. In oktober introduceert het Ondernemersfonds Stein daarom een multifunctionele fysieke en digitale pas: De SteinPas. Deze cadeaukaart is exclusief te gebruiken bij onder meer winkels, horeca, cultuur, sport en wijkcentra in de gemeente Stein.

Het ontwerp van de pas wordt gemaakt door de Urmondse kunstenaar Roy Wagemans, ook wel bekend van de kunstwerken op enkele viaducten in Stein.

ondernemersfonds.720x400

Wat is de SteinPas?
Je geeft de SteinPas om iemand blij te maken. Werkgevers benutten de SteinPas als extra beloning of als eindejaarsgeschenk en de gemeente kan met SteinPas eenmalig of langere financiële ondersteuning bieden aan inwoners. Ook zal deze lokale cadeaukaart eind november uitgereikt worden aan meer dan 1.000 Steinse mantelzorgers, een extra lokale omzet van meer dan € 40.000,-

De SteinPas zal te koop zijn in de winkel en online. De klant bepaalt bij aankoop de geldwaarde die de SteinPas krijgt. De actuele waarde is altijd op te vragen via de website, waar je ook het saldo kunt verhogen. De SteinPas gebruik je zoals een pinpas. Je betaalt ermee voor bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen, duurzame aankopen, cultuur en sport. Onder toezicht van het  Ondernemersfonds Stein en een stichting derdengelden wordt de introductie en het beheer van de SteinPas uitgevoerd door de marktleider op het gebied van lokale cadeaukaarten: Groupcard B.V. in Aalsmeer.

Flexibel gebruik
De pas is echt mega uitbreidbaar en te gebruiken voor heel veel doeleinde. Er is nu besloten om basic te starten en later uit te breiden. De mantelzorgwaardering hebben we al weten aan te sluiten. We zijn tevens met de gemeente in gesprek om deze pas ook beschikbaar te stellen voor energiebesparende maatregelen, aldus de lokale ambassadeur in Stein, Ilona de Schwartz-Meijers.

Kosten en contributie
De kosten voor de introductie van de pas worden gedekt door investeringen van de Gemeente Stein, het Ondernemersfonds Stein en Groupcard BV. Meedoen is voor de lokale ondernemers dus het eerste jaar helemaal gratis. Het verdienmodel van Groupcard is een jaarlijkse contributie en een procentuele fee. 
Ilona de Schwartz-Meijers licht desgevraagd toe: "De gemeente én het ondernemersfonds dekken de kosten voor de pas voor tenminste 1 jaar. Dit zijn de abonnementskosten én de af te dragen fee per geïnde bedrag. In mei 2023 gaan we bekijken of het ondernemersfonds deze kosten kan blijven dragen of dat we deze geheel of gedeeltelijk moeten gaan doorberekenen aan de ondernemers. De ondernemers sluiten nu een gratis contract dat op 1 september 2023 afloopt. Ze krijgen tijdig bericht over verlenging en eventuele kosten. Ons streven is om voor 1 oktober a.s. minimaal 75 Steinse bedrijven als deelnemer te kunnen registreren."

Als ondernemer benut je natuurlijk alle mogelijkheden om je omzet te laten groeien. Daarom kun je nu al laten weten dat klanten met de SteinPas ook bij jou welkom zijn. Aanmelden is eenvoudig. Stuur een e-mail naar Ilona de Schwartz 


Betaalpas minima

Op  verschillende plaatsen in Nederland loopt een proef om mensen met een minimaal inkomen, die gebruik "mogen" maken van de Voedselbank, deze vernederende gang te besparen. Daarvoor in de plaats krijgen zij van de gemeente een Betaalpas waarmee zij bij reguliere supermarkten hun basisboodschappen kunnen kopen.

Wat dat betreft kan de gemeente Stein de SteinPas ook als zodanig inzetten. Als we de zin "de gemeente kan met SteinPas eenmalig of langere financiële ondersteuning bieden aan inwoners" in elk geval goed interpreteren.

De betaalpas voor minima kwam deze week in het journaal langs > 

NPO Card in plaats van Voedselbank

Deze nieuwe pinpas is een alternatief voor de voedselbank: ‘Geeft gevoel van eigenwaarde terug’

Een voedselpakket ophalen bij een Voedselbank is voor tienduizenden huishoudens in Nederland bittere noodzaak. Niemand staat er voor zijn lol voor in de rij. 
In Rotterdam is nu een proef gestart waarbij mensen die leven in armoede, een betaalpas krijgen waarop wekelijks een vast bedrag wordt gestort om zelf boodschappen mee te doen. Stigma-vrije voedselhulp noemen de initiatiefnemers het. 

Ook te vinden:

> Artikel Binnenlandsbestuur.nl

> Artikel gemeente Nijmegen


Eigen cadeaukaart voor Stein

11.06.2022

In navolging van o.a. Beek komen nu ook de Steinse ondernemers en de gemeente met een eigen cadeaukaart. Die kan alleen ingewisseld worden bij plaatselijke deelnemende winkels en instellingen. Wie dat precies zijn is nog niet duidelijk; de werving door Ondernemersfonds Stein is nog lopende. Meer informatie op website Ondernemersfonds Stein.

De gemeente vindt in elk geval dat de plaatselijke ondernemers gesteund moeten worden en heeft daarom 25.000 euro voor het project uitgetrokken. Waaraan dit geld besteed wordt, is vooralsnog onduidelijk. Ook is het onbekend of de deelnemende winkeliers een jaarlijkse contributie moeten gaan betalen en zo ja, hoe hoog die is. 

Nu krijgen mantelzorgers elk jaar een cadeaubon van bol.com of een VVV-bon. Zeker in het eerste geval vloeit er geen cent in de kassa van plaatselijke ondernemers en dat kan en moet anders volgens de gemeente. Vandaar deze nieuwe "Stein Card".

In de loop van dit jaar is de "SteinPas" voor iedereen te koop. Het is nog niet bekend in welke "coupures" de kaart te koop zal zijn. De cadeaubon van Ondernemend Beek is alleen in een coupure van 25 euro te koop.

Afbeelding: eigen interpretatie van cadeaukaart, foto Kenny Eliason / Unsplash

 • Laatste update op .

Studietoeslag als extra steuntje in de rug

Ben je student en kun je door ziekte of een andere medische reden niet werken naast je studie? Dan ontvang je misschien wel een individuele studietoeslag als extra steuntje in de rug.

De hoogte van de individuele studietoeslag is afhankelijk van je leeftijd en varieert tussen ruim € 90,- voor een 15-jarige tot € 323,- voor een 21-jarige. Deze bedragen, die de colleges van B&W van Sittard-Geleen, Stein en Beek opnieuw hebben vastgesteld, zitten boven de landelijke normbedragen. Wanneer je een studietoeslag krijgt, mag je in bepaalde gevallen bijverdiensten hebben. Ook daarmee wijken we af van het landelijk beleid.

Aanvragen
Wil je weten of jij hiervoor in aanmerking komt,  kijk op www.vidar.nl of ga naar het Jongerenloket van de gemeente Sittard-Geleen. Het Jongerenloket is geopend van maandag tot en met vrijdagmiddag vanaf 12:30 tot 16:00 uur via het telefoonnummer 14 046 of bezoek de Stadswinkel Geleen, Markt 1 in Geleen.

Photo by Wouter on Unsplash

 • Laatste update op .

1932 St. Augustinusschool-meisjes klas ?

1932 St.Augustinusschool Elsloo klas onbekend

klik voor vergroting

Van Guus Smeets hebben we deze foto ontvangen die volgens alles in 1932 voor de St. Augustinusschool gemaakt is

Bovenste rij: van links naar rechts juffrouw Lenssen, juffrouw Penders, ? , meester Paumen, ?  Bours Catsop,  juffrouw Trees Vranken, ? , juffrouw Agnes Paumen, ?
3e rij : o.a. Bartels Julianastraat,  Reul Jurgenstraat
2e rij: o.a. Ria Eussen
1e rij vooraan:

Wie herkent nog meer mensen?

 

 • Laatste update op .

Nieuw kunst- en cultuurbeleid in Stein

Aandacht voor trends, verbinding en financiën

Huidige activiteiten op het gebied van kunst en cultuur zijn niet vormgegeven op basis van vastgesteld beleid omdat de vorige beleidsnota uit 2010 gedateerd is.

In het coalitieakkoord 2022-2026 is de expliciete wens opgenomen om tot een volwaardig Kunst en Cultuurbeleid, inclusief meerjarige begroting te komen die past bij de ambities, wensen en behoeften van Stein en bijdraagt aan de unieke culturele identiteit. Het nieuwe beleid moet ten minste:

1. Een visie schetsen voor de gemeente Stein op kunst een cultuur die aansluit bij haar identiteit (strategische toekomstvisie);
2. Inzichtelijk geven in het huidige aanbod en waar nog voorzieningen ontbreken, inzicht geven in hoe voorzieningen efficiënter en doelgerichter (op basis van behoeften) zouden moeten worden ingericht;
3. Een duidelijk inzicht geven in de prioritering voor de periode 2023 -2027;
4. Samen met belanghebbende organisaties zijn opgesteld.

Op basis hiervan heeft het college van Burgemeester en Wethouders globale uitgangspunten geformuleerd (zie bijlage 1) die in 2022/2023 verder vorm en invulling moeten krijgen. 
Het Kunst en Cultuur beleid raakt de volgende disciplines:

• Muziekonderwijs
• Kunst en cultuureducatie
• Bibliotheekwerk/ geletterdheid/ streektaal
• Evenementen
• Cultureel erfgoed en immaterieel erfgoed
• Culturele kunstwerken in de openbare ruimte (incl. streetart)
• Gemeentelijke kunst (binnenshuis)
• Musea
• Lokale makers en talentontwikkeling

Beoogd wordt om in 2022 input en informatie op te halen bij de gemeenteraad en belanghebbende organisaties aan de hand van themabijeenkomsten, om zo te komen tot een visie en volgorde van uitvoering voor de hierboven vermelde disciplines. De uitgangspunten vormen enkeleen alleen een vertrekpunt om te komen tot een uitwerking van het nieuwe kunst en cultuurbeleid.

Download bijlage "Uitgangspunten Kunst en cultuurbeleid 2023-2027"

 • Laatste update op .

Economische Groei. Maar waarom?

Door Luuk Koelman

Zon, stad, lekkere trek. Op het terras van een restaurant nuttig ik een rijk belegd broodje Filet Americain. Vóór corona kostte me dat 7,50. Maar nu, zie ik op de kaart, is het al 9,50. Nou, vooruit dan maar. Totdat ik afreken en de ober 10,50 vraagt voor het broodje. Op mijn verbaasde blik antwoordt hij: “Oh, dat moeten we nog aanpassen op de kaart.” En nadat ik betaald heb: “Poetin hè. Kunnen wij ook niets aan doen.” 

Ja, geef die Russische pik maar weer de schuld. Ik denk terug aan de overgang van de gulden naar de euro; door de horeca dankbaar misbruikt om de prijzen fors te verhogen. Over de hele linie met zo’n tien procent. Ach ja, de horeca. Obers, buigend als knipmessen. Maar niet heus, want uiteindelijk is het altijd weer de consument die bereidwillig bukt om eens goed genomen te worden. Ik bedoel, alsof de prijs van een pilsje ooit nog naar beneden wordt bijgesteld als straks de energie- en graanprijzen weer dalen. Echt niet.

Geen wonder dat aan het tafeltje naast me twee millennials al anderhalf uur als hondjes zitten te lebberen aan een kleintje pils (vóór corona 20 cl, nu plots 18 cl). Gelijk hebben ze.

Lees verder >

Photo by freestocks on Unsplash

 • Laatste update op .

Nieuw Talent Orkest Elsloo en Stein

Ontdek het plezier van samen muziek maken!
Heb je altijd al eens een blaas- of slagwerkinstrument willen leren bespelen? Of lijkt samen muziek maken je geweldig? Dan is dit je kans!

Na de zomer organiseren de fanfares van Elsloo én Stein het Nieuw Talent Orkest, een superleuk muziekproject voor volwassenen. In tien repetities laten beide verenigingen je ervaren hoe fantastisch het is om samen muziek te maken. De aftrap, op zaterdag 8 oktober in Stein en op zondag 9 oktober in Elsloo, belooft een bijzonder gebeuren te worden onder enthousiaste muzikale leiding van Guus Pieksma uit Sneek, Friesland. Hij is initiatiefnemer van dit succesvolle concept.

Om mee te kunnen doen hoef je geen muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen. De repetities duren twee uur en die vliegen voorbij! Natuurlijk is er een pauze en belangrijk: het plezier staat voorop. We sluiten de repetitieperiode af met een daverend concert.

Doe jij mee?
Wij zorgen voor een lessenaar en een instrument. Misschien weet je al welk instrument je zou willen hebben en anders zoek je ter plekke eentje uit. Verder krijg je een complete lesmap. Meer dan duizend Nieuw Talent Orkest muzikanten gingen je voor en ontdekten een geweldige nieuwe hobby! Video >

Alles wat je moet weten
Opgeven voor 1 oktober. Alle informatie over data, tijden, repetitielocatie, kosten en aanmelden vind je op nieuwtalentsteinelsloo.nl

 • Laatste update op .

Stein wil inkomensgrens energietoeslag verhogen

Minister Schouten van Armoedebeleid gaat in op de randvoorwaarden van gemeenten om 500 euro extra energietoeslag aan inwoners uit te keren. Voor de uitvoering en de extra kosten is er een budget van 550 miljoen euro dat komt uit de verwachte hogere gasopbrengsten. Deze toeslag moet de koopkracht ietsjes verbeteren van mensen met een laag of middeninkomen, tot 120% van het minimum inkomen. Hetgeen neerkomt op zo'n 25.000 euro bruto per jaar.

De PvdA-fractie in de Steinse gemeenteraad vindt 120% van het minimum inkomen niet ver genoeg gaan omdat steeds meer huishoudens met een vrij modaal inkomen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. Daarom heeft José Ie van de PvdA een motie ingediend om op gemeentelijk niveau te onderzoeken of deze toeslag niet uitgekeerd kan worden tot inkomens van 130 of 140% van het minimum loon. De PvdA-motie werd door de hele Steinse gemeenteraad aangenomen.

Tweede Kamer
De oppositie in de Tweede Kamer is echter helemaal niet tevreden met de uitkomst van minister Schouten, omdat de gemeenten dit alleen kunnen regelen voor de huishoudens tot 120 procent van het minimum loon. Terwijl ook miljoenen werkenden die daar net boven zitten grote moeite hebben de vaste lasten en boodschappen te blijven betalen. PvdA en GroenLinks hebben eerder een voorstel gedaan om deze toeslag toe te kennen aan iedereen die nu zorgtoeslag ontvangt. De inkomengrens voor zorgtoeslag ligt op bijna 32.000 euro; voor tweeverdieners is dat ca 41.000 euro. Dan zou een veel grotere groep mensen geholpen kunnen worden. Maar dat voorstel strandde omdat het technisch niet uitvoerbaar bleek (...)

Daardoor blijft de volledige oppositie ontevreden en vol onbegrip. PVV en SP dienden een motie van wantrouwen in, GroenLinks en PvdA zeggen de Voorjaarsnota niet te steunen.
De oppositie heeft gevraagd deze 500 euro nog voor de zomer uit te keren. Maar premier Rutte ziet geen noodzaak (!!!) voor zoveel haast.... en hoopt dat de uitkering voor 31 december kan plaats vinden...
Voor veel huishoudens is het doek dan al gevallen.

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een voorstel waarin gevraagd wordt om gemeenten te compenseren die de inkomensgrens voor de energietoeslag hoger leggen. 

Photo by Brett Jordan on Unsplash

 

 • Laatste update op .

84% van de minima niet op vakantie

Nederland kampt al een aantal maanden met hoge inflatie. Goederen, diensten en ook veel reizen zijn duurder geworden en door de oorlog in Oekraïne stijgen de prijzen van vooral brandstof, zoals gas en benzine, nog harder.

De hoge inflatie gooit roet in het eten bij de vakantieplannen van minima. Bijna 1 op de 5 kan door de hoge inflatie zijn of haar zomervakantie niet door laten gaan. En dat terwijl veel minima het voor de prijsstijgingen ook al niet konden betalen.
Van de minima gaat nu in totaal maar 16 procent op vakantie deze zomer. Een groot verschil met middeninkomens en hogere inkomens: van hen gaat respectievelijk 41 procent en 64 procent er deze zomer op uit.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 27.000 leden van het Opiniepanel. Lees verder >

Photo by Paul Chambers on Unsplash

 • Laatste update op .

Redactie

 • Dross de Limpensstraat 4
  6181EJ Elsloo

 • 06.10572675

Voorwaarden & Info

© Wim Hanssen Elsloo

Cookies
Voor het optimaal functioneren van deze website worden cookies op uw computer geplaatst. Daarbij worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteert u het plaatsen van cookies. Als u cookies weigert, kunt u de website gewoon blijven gebruiken maar dan werken de website of onderdelen daarvan mogelijk niet optimaal.