Skip to main content

Brug Urmond 18 maanden dicht

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: MijnStreekVandaag, google maps, rawpixel.com

Wie trekt aan het langste eind?

Het botert niet bepaald tussen de gemeente Stein en Rijkswaterstaat als het gaat over de brug over het Julianakanaal in Urmond. Het gevolg? De inwoners van Oud- en Nieuw-Urmond zitten straks met de gebakken peren. De brug, een onmisbare verbinding tussen de twee delen van het dorp, gaat voor maar liefst 18 maanden dicht. En een fatsoenlijk alternatief is er niet echt.

De brug uit 1930 is aan groot onderhoud toe, dat is duidelijk. Maar de manier waarop dat onderhoud wordt aangepakt, zorgt voor forse ergernis. Volgens Rijkswaterstaat is een langdurige afsluiting de meest efficiënte optie. De gemeente Stein had liever een oplossing gezien waarbij de brug deels open bleef, bijvoorbeeld met tijdelijke rijstroken of een noodbrug. Maar daar ziet Rijkswaterstaat niets in: te duur en te complex. Al sinds 2017 wordt tussen partijen over de renovatie van de brug gesproken

"Geen gehoor voor onze zorgen", klinkt het inmiddels bij de gemeente. En ook bij veel inwoners van Urmond groeit de frustratie. Straks moeten ze via de brug bij Berg aan de Maas om van het ene naar het andere deel van hun eigen dorp te komen. Dat betekent omrijden, extra reistijd, en voor sommigen zelfs problemen met bereikbaarheid van voorzieningen zoals scholen, winkels en huisarts. En alle verkeer  tussen de twee bruggen moet dan over de smalle Molenweg; waarbij de verkeersveiligheid in het gedrang komt. Aan de andere kant van het kanaal moet het verkeer door de dorpskernen van Oud-Urmond en Berg aan de Maas.

Bewoners laten hun ongenoegen duidelijk horen. “We worden gewoon afgesneden,” zegt een bewoner van Oud-Urmond.

De spanningen tussen de gemeente en Rijkswaterstaat zijn inmiddels onderwerp van gesprekken op hoger niveau, maar de tijd dringt. De werkzaamheden zullen volgens planning in het najaar starten. 


Beantwoording raadsvragen CMB

De gemeente Stein heeft op 16 juli gereageerd op de raadsvragen over de aanstaande renovatie van de brug in Urmond. Hieronder een samenvatting; de schriftelijke beantwoording vindt u hier ⇢

Veel antwoorden blijven voorlopig uit: de gemeente is nog volop in overleg met Rijkswaterstaat (RWS) en heeft zelf nog geen werkplanning ontvangen. Ook het participatietraject met inwoners moet nog van start gaan.

Wel is duidelijk dat RWS vasthoudt aan de sluiting van de brug per 1 januari 2026 – ook als de werkzaamheden nog niet zijn begonnen. Alternatieven zoals een noodbrug zijn besproken, maar door RWS afgewezen op technische en financiële gronden. De gemeente vindt het de taak van RWS om deze afwijzing aan inwoners toe te lichten.

Over mogelijke compensatie voor ondernemers zegt de gemeente dat dit onder het beleid van RWS valt, en dat alleen schade boven het “normale maatschappelijke risico” in aanmerking komt. Een ingebrekestelling van RWS ziet de gemeente niet als kansrijk.

In september staat een informatiebijeenkomst gepland, voorafgegaan door de oprichting van een bewonersgroep. De gemeente zegt zich in te zetten voor realistische oplossingen en eist zorgvuldige communicatie van RWS. Zelf houdt zij een eigen informatiepagina bij op de gemeentelijke website.

Voor nu blijven veel vragen nog open, maar de gemeente belooft in september meer duidelijkheid te geven.


CMB fractie stelt vragen over brug Urmond

Op 10 juli heeft de CMB fractie in de Steinse gemeenteraad vragen gesteld aan het college van B & W. Hieronder een samenvatting; de schriftelijke vragen vindt u hier ⇢

Zoals De Limburger op 11 juli meldde, worden de geruchten bevestigd: de brug die Oud- en Nieuw-Urmond met elkaar verbindt, gaat per 1 januari 2026 dicht voor álle verkeer. En dat voor minimaal 15 maanden, tot eind eerste kwartaal 2027. De gemeente Stein geeft aan in verzet te komen tegen de plannen van Rijkswaterstaat (RWS), en dat geeft hoop.

Inwoners stellen zich echter steeds meer vragen: hoe kan het dat het verbreden van 4 km kanaal slechts 7 maanden duurt, terwijl het opknappen van een brug van 80 meter meer dan twee keer zo lang moet duren? En waarom zijn alternatieven, zoals nieuwbouw naast de huidige brug of een noodbrug voor voetgangers en fietsers, zomaar van tafel geveegd – zonder heldere uitleg?

Ook vragen inwoners zich af of de gemeente Stein eventueel financieel kan bijspringen om realistische oplossingen mogelijk te maken, zoals een tijdelijke oversteek. Ze maken zich zorgen over de bereikbaarheid voor jongeren, ouderen en ondernemers – en missen duidelijke communicatie van zowel RWS als de gemeente.

De roep om betere informatie, eerlijke verantwoording en concrete alternatieven klinkt luid in Urmond. Want één ding is zeker: het dorp mag niet het kind van de rekening worden.

+ Projectpagina Gemeente Stein ⇢

+ Projectpagina Rijkswaterstaat ⇢

+ Reconstructie renovatie sedert 2017 in De Limburger van 15.07.2025 ⇢

+ Beantwoording raadsvragen door B & W op 16.07.2025 ⇢

+ De vragen van CMB fractie op 10.07.2025 ⇢

Deel dit artikel ⇢
  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien