Skip to main content

Lobby je hobby

Dorpsgenoten met een speciale hobby bieden we hier een podium om anderen daarmee kennis te laten maken. Dus lobby hier jouw hobby!

Guus Peters, streekhistoricus

  • Afbeeldingen | Bron: Guus Peters, Wim Hanssen ©

Guus Peters is geboren en getogen in Elsloo en is van de jaargang 1957. Vroeger woonde hij “Ônger op de Staasjewaeg” maar tegenwoordig “Ônger in ut Törp”. Zijn vader was van "Marie van Gus Klaose" en zijn moeder van de "meule van de Pieper".

Maasdal
Als amateurhistoricus onderzoekt hij de historische achtergronden van dorpen, wegen, landschap en Maaslopen in en rond het (Grens)Maasdal. Tevens heeft het onderzoeken van de sociale en culturele historische achtergronden van de bewoners van het Maasdal zijn speciale interesse.

Historisch gidsen
Na zijn vervroegd uitreden bij DSM waar hij werkzaam was op de financiële afdeling, heeft Guus een tweejarige opleiding in Hasselt gevolgd voor professionele gids. Hij leidt als gids met veel plezier groepen rond bij het bezoeken van steden. In de regio zijn dat bijvoorbeeld Sittard, Maaseik, Hasselt, Tongeren, Maastricht, Rekem, Luik en Aken. Maar ook verder gelegen steden als Leuven, Antwerpen, Mechelen, Gent, Brussel en Brugge zijn hem niet vreemd.

Hij is als bestuurslid en gids verbonden aan het Historiehuis van de Maasvallei, voorheen het Streekmuseum. De meeste mensen kennen hem ook als gids in het Historiehuis, de oude kern en het landschap rond Catsop. In het Historiehuis is hij niet alleen als gids actief maar ook met het beheer en inrichting van de collectie.

Lobby hobby Historiehuis Maasvallei

Kennisoverdracht
Guus heeft diverse publicaties op zijn naam staan of er als co-auteur aan meegewerkt zoals o.a. het boek over Catsop, De Maasvallei in een stroomversnelling, Op het netvlies gebrand en de Stiefköppige Maaskentjer. Verder geeft hij jaarlijks een cursus van ca 25 avonden onder de naam "Omgevingscursus". Hierin worden alle aspecten van de rijke geschiedenis van de Maasvallei vanaf de oerknal tot heden tussen Maastricht en Maaseik behandeld.

Politiek en verenigingen
Verder is Peters raadslid voor DOS in de gemeenteraad van Stein, waar hij  voor zijn fractie woordvoerder is op het gebied van toerisme en cultuur. Tenslotte is hij lid van het Oranje Comite Stein en lid van het Regiment Graaf d’Arberg, waarmee hij graag aan diverse historische evenementen deelneemt.

Guus Peters beleeft veel plezier aan zijn boeiende hobby en komt daardoor met veel mensen en instanties in contact. Hij vindt het ook leuk als mensen de weg naar hem of het Historiehuis vinden; hij helpt hun graag op weg met eigen onderzoek of met het verstrekken van info. Kortom, een zeer bezige bij!

(Foto's fam. Peters)

  • Laatste update op .

Kyle Hoeveler, KNVB-scheidsrechter

  • Afbeeldingen | Bron: Kyle Hoeveler ©

& scheidsrechterscoördinator SV Haslou

De tweede in de rij voor "Lobby je hobby" is Kyle Hoeveler (jaargang 1998) uit de Elserveldstraat, afkomstig uit een bekende familie uit Terhagen.

Kyle is al sinds 2012 actief als scheidsrechter. Aanvankelijk als verenigingsscheidsrechter bij het Elsloose SV Haslou, sinds 2016 als bondscheidsrechter voor de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Hoofdzakelijk acteert hij bij de senioren mannen (eerste en tweede klasse), maar ook in het jeugd- en vrouwenvoetbal is Kyle sporadisch actief. Zo mocht hij onlangs debuteren in de Eredivisie Vrouwen bij de wedstrijd AFC Ajax – VV Alkmaar op sportpark De Toekomst te Amsterdam.

 

Naast het arbitreren bij de KNVB houdt Kyle zich ook bij SV Haslou als scheidsrechterscoördinator achter de schermen met een team van (oud)scheidsrechters bezig met de opleiding en coaching van de nieuwe generatie voetbalscheidsrechters.

Deze maand (april 2023) is wederom een nieuwe lichting jeugdscheidsrechters klaargestoomd om binnenkort de eerste meters in hun scheidsrechterscarrière te maken. 

 

Kyle Hoeveler Elsloo

Kyle heeft een passie voor het scheidsrechtersvak. Zonder scheidsrechters is er immers geen voetbal en geen fairplay op de voetbalvelden. De rol van de scheidsrechter in het veld is volgens hem enorm belangrijk als het gaat om spelplezier, het toepassen van de regels en voorkomen en oplossen van conflicten.

 Iedere zondagmiddag staat Kyle ergens in Nederland op de wei om bij te dragen aan een sportief en eerlijk verloop van de wedstrijd én daarmee ook aan het plezier van alle voetballers en kijkers.
Ook scheidsrechter worden? Kyle komt graag met jou in contact!  Bekijk de mogelijkheden bij SV Haslou ⇢

In het dagelijks leven is Kyle werkzaam als jurist en daarnaast ook gemeenteraadslid in Stein voor CMB.

  • Laatste update op .

Jo Nijsten, radio dj

De eerste in de rij voor de nieuwe rubriek "Lobby je hobby" is Jo Nijsten (jaargang 1958) uit de Burg. Maenenstraat, bij de Elsloonaren ook wel bekend als Jo van Tilla van Willemke (voormalig café Willemke in Catsop)

Jo maakt onder de naam DJ Joni al bijna 3 jaar internetradio voor het Belgische webradiostation Atlantis ⇢
Elke zaterdagochtend is hij van 9.00 tot 12.00 uur live te horen. In deze 3 uur durende uitzending presenteert Jo diverse vaste rubrieken zoals o.a.  “De jukebox van mijn opa en oma” vanaf 10.45 uur.
Dan draait hij de smartlappen die hij als kind hoorde in het café van zijn opa en oma.

Verder presenteert hij een rubriek met veel weetjes over de muziek en de groepen uit de jaren 60/70. En natuurlijk een rubriek met flashbacks naar de piratenzenders van toen zoals radio Veronica / Noordzee / Mi amigo.
Kortom veel muziek en info uit de tijd van zoals The Who zou zeggen "My Generation". 

Luister hier naar Atlantis Webradio ⇢

Afbeelding: Atlantis en Istock ©

  • Laatste update op .