Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

ELSLOO

Energie-crisis...lees en huiver!

  • Afbeeldingen: rawpixel.com public domain free CC0 ©

Bron: zelfenergieproduceren.nl

Essent en EnergieDirect bieden huishoudens met zonnepanelen geen driejarige energiecontracten meer aan!

Nieuwsbericht 21.08.2023
Essent en Energiedirect besloten vandaag door de hoge kosten en lagere opbrengsten om mensen mét zonnepanelen geen langdurige energiecontracten meer aan te bieden. Volgens beide aanbieders is deze maatregel tijdelijk nodig om de energieprijzen laag te houden.

"Helaas zijn er op dit moment geen driejarige contracten beschikbaar voor klanten met zonnepanelen. Omdat er te veel wordt terug geleverd. We begrijpen dat deze maatregel vervelend is" twittert Essent.


Energierekening huishoudens stijgt met 37%

Nieuwsbericht 17.08.2023.
Recente berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat de jaarlijkse energierekening voor een gemiddeld huishouden met maar liefst € 670,- is gestegen vergeleken met vorig jaar. Dankzij een lichte afname in het energieverbruik beperkten de huishoudens de energiekosten wel met gemiddeld € 40. Lees verder ⇢


Extra heffing voor zonne energie op komst

Nieuwsbericht 15.08.2023
Energieleveranciers gaan straks een extra heffing doorvoeren voor alle klanten die energie terugleveren met bijvoorbeeld zonnepanelen. VandeBron is de eerste energieleverancier die deze heffing per direct voor haar nieuwe klanten doorvoert. De verwachting is dat andere energieleveranciers dit voorbeeld spoedig gaan volgen. Lees verder ⇢


Update 27 juni 2023

Tijdelijke tegemoetkoming energiekosten verlengd

Het college van B en W heeft besloten dat inwoners van Stein langer gebruik kunnen maken van de tegemoetkoming voor energielasten. De tijdelijke tegemoetkoming liep tot 1 juli. Stein heeft besloten de maatregel te verlengen tot 1 januari 2024.

De huidige landelijke maatregelen bieden niet voor alle huishoudens voldoende ondersteuning. Daarom ontvangen inwoners die ervoor in aanmerking komen, via Vidar aanvullend met een tijdelijke tegemoetkoming voor de energiekosten. Het gaat dan om huishoudens met aantoonbaar gestegen energiekosten.

Aanvragen
Aanvragen van deze tijdelijke tegemoetkoming kan nu dus tot 1 januari 2024. Meer informatie over de bijzondere bijstand en het aanvragen ervan lees je op hulp bij hoge energiekosten van Vidar.


Update 19 mei 2023 Bron: Radar AvroTros

Vanaf 1 juni een fikse boete bij het opzeggen van een vast energiecontract

Vanaf 1 juni worden de regels voor overstappen met een vast energiecontract aangescherpt. Niet langer is er sprake van maximale boete, maar de boete wordt afhankelijk van verschillende factoren. Hoe dat precies werkt vragen we aan Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer.

1. Vaste contracten krijgen vanaf 1 juni een opzegboete, wat houdt dat in?
‘’Er is nu ook al een opzegboete als je een vast contract hebt. Alleen deze is vastgesteld op een vast bedrag, voor een eenjarig contract is dat tussen de 50 en maximaal 100 euro. Naarmate je contract nog langer doorloopt komt dat bedrag hoger uit.’’

‘’Vanaf 1 juni verandert dat. Alle vaste contracten die vanaf dan worden afgesloten - het werkt dus niet met terugwerkende kracht - vallen dan onder een nieuwe boeteregeling. Er is dan niet langer meer sprake van een vast boetebedrag, maar het bedrag hangt dan af van de prijzen, je verbruik en de duur van je contract. ’’

Lees verder op Radar ⇢

Redactie: Dus als je toch een vast contract wilt, kun je dat het best afsluiten voor 1 juni. Dan heb je een jaar de tijd om tegen lage kosten over te sluiten als de tarieven verder dalen. De verwachting is dat na 1 juni ook weer 3- en 5-jarige contracten worden aangeboden....de energiebandieten houden de regering en consument doorlopend voor de gek!


Update 28 februari 2023

Gemeente Stein biedt extra hulp voor inwoners met hoge energiekosten

Gemeente Stein gaat-net als de gemeente Sittard-Geleen en Beek- naast de standaard landelijke energietoeslag huishoudens met hoge energiekosten tijdelijk ondersteunen via de bijzondere bijstand. Daarnaast blijft de gemeente Stein huishoudens motiveren om hun huis energiezuinig te maken.

Landelijk en lokaal zijn maatregelen genomen om huishoudens te helpen met de stijgende energiekosten. Deze maatregelen bieden niet voor alle huishoudens voldoende ondersteuning. Ook huishoudens die niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen kunnen te maken hebben met hogere energielasten waardoor ze geldzorgen hebben.

Tijdelijke tegemoetkoming bijzondere bijstand
Huishoudens met onverwachte en bijzondere hoge kosten kunnen nu ook al bijzondere bijstand aanvragen. Door een besluit van de gemeente Stein worden de regels om in aanmerking te komen voor de bijzondere bijstand versoepeld waardoor er meer huishoudens bijzondere bijstand kunnen krijgen.

Energietoeslag
“Om inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum ook in 2023 alvast meer financiële ruimte te bieden heeft ons college van Burgemeester en Wethouders besloten om hen alvast € 500,- over te maken. Dit vooruitlopend op de energietoeslag 2023” - aldus wethouder Dassen. De wetgeving die energietoeslag 2023 mogelijk maakt gaat naar verwachting pas in juni of juli 2023 in werking. De drie gemeenten vinden het te lang om daarop te wachten.

Huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum hoeven hiervoor geen nieuwe aanvraag te doen. Zij krijgen dit bedrag medio maart 2023 automatisch uitbetaald.
Huishoudens met een inkomen tussen 120% en 130%, die eerder in de gemeente Stein wél energietoeslag ontvingen, komen hiervoor niet in aanmerking. Zij kunnen wel een aanvraag doen voor tijdelijke ondersteuning via de bijzondere bijstand.

Verduurzamen
Daarnaast blijft de gemeente Stein huishoudens motiveren om hun huis energiezuinig te maken. Wethouder van Mulken met Duurzaamheid in haar portefeuille: “Huishoudens die in aanmerking komen voor de energietoeslag komen automatisch en gratis in aanmerking voor energiebesparende middelen, een energiecoach en (onder voorwaarden) gratis vervangend energiezuinig witgoed om hun woning energiezuiniger te maken. Deze energiebespaaractie zorgt uiteindelijk ook voor lagere energiekosten”. Ga naar www.gemeentestein.nl/energiebespaaractie voor meer achtergrondinformatie.

Aanvragen en meer informatie
Inwoners van de gemeente Stein kunnen net zoals inwoners van de gemeenten Sittard-Geleen en Beek energietoeslag en bijzondere bijstand aanvragen via www.vidar.nl/hulp-bij-hoge-energiekosten.


Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode.

Wie kan steun aanvragen bij het Noodfonds Energie:
De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 
• Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
• Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. Lees verder ⇢ 


Vattenfall verlaagt energietarieven

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april 2023 onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, in het AD.

‘We gaan de tarieven halveren voor alle consumenten en mkb-klanten’, zegt Kroon. Het gaat daarbij om ongeveer 700.000 bestaande klanten. 

Zij betalen vanaf april 48 cent per kWh voor elektriciteit en 1,83 euro per kubieke meter voor gas. De 700.000 huishoudens en kleine bedrijfjes die al langer bij Vattenfall klant zijn, krijgen daar voor hun stroom nog een ‘vaste klantenkorting’ van 25 procent bovenop. Waarmee hun stroomprijs dus onder het prijsplafond duikt. Lees verder ⇢


Ondanks prijsplafond, flink meer kwijt aan energie

Het zogenoemde prijsplafond voor gas en stroom blijkt in de praktijk toch anders in elkaar te zitten dan op papier lang het geval leek. Wanneer het plafond op 1 januari ingaat, wordt er niet enkel gekeken naar het verbruik over een heel kalenderjaar. Er wordt ook gekeken naar het verbruik in de periode voor en na de jaarafrekening en dat is voor iedereen anders, omdat de jaarrekening voor iedereen op een ander moment in het jaar komt. Bron: nos.nl
Lees meer >

Rijksoverheid: uitleg prijsplafond voor gas, stroom etc >


Nationaliseren!

Er is maar één oplossing om energiebedrijven in het gareel te houden en energielevering te borgen: nationaliseren die handel! 
In plaats van hun kas te spekken met belastingmiljarden.

Prijsplafond helpt miljoenen mensen onvoldoende
Het prijsplafond voor de energierekening, dat op 9 december definitief accoord is bevonden, voorkomt niet dat grote delen van de laagste inkomensgroepen te maken krijgen met energiearmoede. Dat blijkt uit een doorrekening van onderzoeksbureau ABF Research op basis van de gegevens van zo'n 50.000 huishoudens. Uit de berekening komt naar voren dat energiearmoede zal optreden bij meer dan de helft van de huishoudens met de laagste inkomens. Lees verder op nos.nl --->

Prijsplafond calculator
Ben jij benieuwd naar jouw energiekosten voor volgend jaar? Met deze prijsplafond calculator kun je eenvoudig de verwachte energietarieven berekenen voor 2023. Voer jouw stroom- en gasverbruik in en ontdek de verwachte energierekening vanaf 1 januari 2023. Afhankelijk van je energieleverancier kan jouw energienota dus hoger of lager uitvallen! Bekijk hier de actuele energietarieven >

< Prijsplafond energie: besparing berekenen >


Prijsplafond blijkt in praktijk voor iedereen anders uit te pakken

14.12.2022

Het zogenoemde prijsplafond voor gas en stroom blijkt in de praktijk toch anders in elkaar te zitten dan op papier lang het geval leek. Wanneer het plafond op 1 januari ingaat, wordt er niet enkel gekeken naar het verbruik over een heel kalenderjaar.
Er wordt ook gekeken naar het verbruik in de periode voor en na de jaarafrekening en dat is voor iedereen anders, omdat de jaarrekening voor iedereen op een ander moment in het jaar komt. Lees verder >
Bron: nos.nl

Rijksoverheid: uitleg prijsplafond voor gas, stroom etc >


Lagere inkomens met handen in het haar

21.09.2022

4 op 10 verwachten rekeningen niet te kunnen betalen
Een grote meerderheid heeft zorgen over zijn koopkracht de komende maanden. Terwijl de prijzen blijven stijgen, komt overheidshulp vooral pas in 2023 op gang. Een flinke groep lagere inkomens (42 procent) verwacht rekeningen straks niet te kunnen betalen.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag voorafgaand aan Prinsjesdag. Lees verder >

Foto door Andrea Piacquadio


 27.09.2022

Hoe energiemaatschappijen en onze regering de burger uitbuiten!

Het kabinet heeft een prijsplafond voor energieprijzen aangekondigd, maar is dat voor iedereen een oplossing? Wat is de invloed van marktwerking op de huidige energieprijzen? Waarom betalen we in Nederland de allerhoogste gasprijs van Europa? En kunnen een paar cowboys zomaar energieleverancier worden met extreme tarieven? 

In Radar de berekeningen en de uitslagen van de enquête die al door meer dan 30.000 mensen is ingevuld. Zo blijkt dat meer dan 80 procent de levensstijl heeft aangepast. Duizenden mensen laten weten dat het om grote aanpassingen gaat, zoals niet meer douchen, koken of verwarmen... Nederland anno 2022...

Renske Leijten en Pieter Omtzigt doen een boekje open over een falend beleid van kabinet Rutte. En hoe die in het weekend voor Prinsjesdag een rammelende deal met de energiemaatschappijen sluiten, zogenaamd in het belang van de burger. Maar de enige die hier garen bij spinnen zijn de Essent's, Eneco's en de aandeelhouders van 60 andere graaiers én onze overheid...
En waarom verhoogden verschillende leveranciers na het bekend worden van de plafonddeal, opnieuw hun prijzen per 1 oktober?

Kijk hier naar de spraakmakende uitzending van Radar op 26.09.2022 >

Afbeelding: AvroTros Radar (embedded)

Tips:

• Brandweer over veilig en gezond je huis verwarmen >


Gemeente Stein bekijkt verhoging inkomensgrens energietoeslag

30.09.2022

Het is nu 3 maanden verder en de gemeente Stein heeft nog steeds geen beslissing genomen over het voorstel dat door de gehele raad gesteund werd. Waar schort het aan? Verantwoordelijkheid en daadkracht waarschijnlijk.

01.07.2022

Minister Schouten van Armoedebeleid gaat in op de randvoorwaarden van gemeenten om 500 euro extra energietoeslag aan inwoners uit te keren. Voor de uitvoering en de extra kosten is er een budget van 550 miljoen euro dat komt uit de verwachte hogere gasopbrengsten. Deze toeslag moet de koopkracht ietsjes verbeteren van mensen met een laag of middeninkomen, tot 120% van het minimum inkomen. Hetgeen neerkomt op zo'n 25.000 euro bruto per jaar.

De PvdA-fractie in de Steinse gemeenteraad vindt 120% van het minimum inkomen niet ver genoeg gaan omdat steeds meer huishoudens met een vrij modaal inkomen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. Daarom heeft José Ie van de PvdA een motie ingediend om op gemeentelijk niveau te onderzoeken of deze toeslag niet uitgekeerd kan worden tot inkomens van 130 of 140% van het minimum loon. De PvdA-motie werd door de hele Steinse gemeenteraad aangenomen.

Tweede Kamer
De oppositie in de Tweede Kamer is echter helemaal niet tevreden met de uitkomst van minister Schouten, omdat de gemeenten dit alleen kunnen regelen voor de huishoudens tot 120 procent van het minimum loon. Terwijl ook miljoenen werkenden die daar net boven zitten grote moeite hebben de vaste lasten en boodschappen te blijven betalen. PvdA en GroenLinks hebben eerder een voorstel gedaan om deze toeslag toe te kennen aan iedereen die nu zorgtoeslag ontvangt. De inkomengrens voor zorgtoeslag ligt op bijna 32.000 euro; voor tweeverdieners is dat ca 41.000 euro. Dan zou een veel grotere groep mensen geholpen kunnen worden. Maar dat voorstel strandde omdat het technisch niet uitvoerbaar bleek (...)

Daardoor blijft de volledige oppositie ontevreden en vol onbegrip. PVV en SP dienden een motie van wantrouwen in, GroenLinks en PvdA zeggen de Voorjaarsnota niet te steunen.
De oppositie heeft gevraagd deze 500 euro nog voor de zomer uit te keren. Maar premier Rutte ziet geen noodzaak (!!!) voor zoveel haast.... en hoopt dat de uitkering voor 31 december kan plaats vinden...
Voor veel huishoudens is het doek dan al gevallen.

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een voorstel waarin gevraagd wordt om gemeenten te compenseren die de inkomensgrens voor de energietoeslag hoger leggen. 


4 op 10 verwachten rekeningen niet te kunnen betalen

21.09.2022

Een grote meerderheid heeft zorgen over zijn koopkracht de komende maanden. Terwijl de prijzen blijven stijgen, komt overheidshulp vooral pas in 2023 op gang. Een flinke groep lagere inkomens (42 procent) verwacht rekeningen straks niet te kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag voorafgaand aan Prinsjesdag. Lees verder >


11.07.2022

Gemeente Stein wil inkomensgrens energie toeslag verhogen

Minister Schouten van Armoedebeleid gaat in op de randvoorwaarden van gemeenten om 500 euro extra energietoeslag aan inwoners uit te keren. Voor de uitvoering en de extra kosten is er een budget van 550 miljoen euro dat komt uit de verwachte hogere gasopbrengsten. Deze toeslag moet de koopkracht ietsjes verbeteren van mensen met een laag of middeninkomen, tot 120% van het minimum inkomen. Hetgeen neerkomt op zo'n 25.000 euro bruto per jaar.

De PvdA-fractie in de Steinse gemeenteraad vindt 120% van het minimum inkomen niet ver genoeg gaan omdat steeds meer huishoudens met een vrij modaal inkomen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. Daarom heeft José Ie van de PvdA een motie ingediend om op gemeentelijk niveau te onderzoeken of deze toeslag niet uitgekeerd kan worden tot inkomens van 130 of 140% van het minimum loon. De PvdA-motie werd door de hele Steinse gemeenteraad aangenomen.

Tweede Kamer
De oppositie in de Tweede Kamer is echter helemaal niet tevreden met de uitkomst van minister Schouten, omdat de gemeenten dit alleen kunnen regelen voor de huishoudens tot 120 procent van het minimum loon. Terwijl ook miljoenen werkenden die daar net boven zitten grote moeite hebben de vaste lasten en boodschappen te blijven betalen. PvdA en GroenLinks hebben eerder een voorstel gedaan om deze toeslag toe te kennen aan iedereen die nu zorgtoeslag ontvangt. De inkomengrens voor zorgtoeslag ligt op bijna 32.000 euro; voor tweeverdieners is dat ca 41.000 euro. Dan zou een veel grotere groep mensen geholpen kunnen worden. Maar dat voorstel strandde omdat het technisch niet uitvoerbaar bleek (...)

Daardoor blijft de volledige oppositie ontevreden en vol onbegrip. PVV en SP dienden een motie van wantrouwen in, GroenLinks en PvdA zeggen de Voorjaarsnota niet te steunen.
De oppositie heeft gevraagd deze 500 euro nog voor de zomer uit te keren. Maar premier Rutte ziet geen noodzaak (!!!) voor zoveel haast.... en hoopt dat de uitkering voor 31 december kan plaats vinden...
Voor veel huishoudens is het doek dan al gevallen.

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een voorstel waarin gevraagd wordt om gemeenten te compenseren die de inkomensgrens voor de energietoeslag hoger leggen. 


BTW-verlaging en energietoeslag

10.07.2021

Btw-verlaging energie scheelt een standaard huishouden rond de 250 euro
Vanaf 1 juli betaalt een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ tot eind 2022 gemiddeld 253 euro minder btw voor de energierekening. Per maand komt dat uit rond de 43 euro. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise met actuele en fictieve* variabele energieprijzen. Pricewise keek hiervoor naar de meest voorkomende gezinssamenstellingen en verbruiken en stelde op basis daarvan vier profielen op. Vanaf 1 juli betalen consumenten in plaats van 21% nog maar 9% btw over energie (stroom en gas). De belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening, loopt tot het einde van het jaar en geldt alleen voor de kosten die in het tweede halfjaar van 2022 gemaakt worden.

Belastingvoordeel scheelt paar tientjes per maand
Naast het standaardgezin met kinderen (jaarverbruik: 3.500 kWh, 1.500 m3) dat 253 euro bespaart volgend halfjaar, stelde Pricewise nog drie andere profielen op. Een stel dat samenwoont (jaarverbruik: 1.800 kWh, 975 m3) is gemiddeld 150 euro goedkoper uit in het tweede halfjaar van 2022. Per maand betaalt het stel rond de 25 euro minder. Een alleenstaande (jaarverbruik: 1.350 kWh, 725 m3) betaalt het tweede halfjaar van 2022 rond de 110 euro minder, per maand komt dat uit op 18 euro. Een huishouden in een geëlektrificeerd huis (jaarverbruik: 7.500 kWh en geen gasaansluiting) heeft een voordeel van ongeveer 150 euro in het tweede half jaar. Per maand betaalt dit huishouden 30 euro minder aan energiekosten.

Btw-verlaging soms zichtbaar in portemonnee
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Het is de bedoeling dat de btw-verlaging direct voelbaar is voor consumenten. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe ze de verlaging doorvoeren, als ze dat maar doen. De ACM liet deze week al weten dat energieleveranciers ook duidelijk moeten communiceren naar hun klanten. Hoe gaan zij die belastingverlaging verrekenen in de energierekening? Leveranciers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het termijnbedrag direct te verlagen. Dat betekent dus ook dat dit in 2023 waarschijnlijk meteen verhoogd wordt. Hier moeten consumenten rekening mee houden zodat ze niet voor een verrassing komen te staan als de btw-verlaging weer wordt opgeheven. Afgelopen week bleek al dat een deel van de klanten op dit moment een te laag voorschot per maand betaalt, zodat zij de energienota kunnen ophoesten. Hopelijk zorgt de daling van de btw de aankomende maanden voor een passender maandbedrag, zodat consumenten niet schrikken van hun eindafrekening en nog aan het einde van het jaar moeten bijbetalen.”

* Fictief contract (€ 0,40 per kWh, € 1,50 per m³en € 70 vaste leveringskosten per jaar) en Modelcontract Energie HEM (op 24/06/2022) op postcode 1111AA

Bron: Pricewise.nl 


Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2022 een eenmalige tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. De zogenaamde energietoeslag van € 800 euro. Met dit extra geld kunnen zij (een deel van) de energiekosten betalen.

Antwoorden op vragen als:

  • Wie krijgt de energietoeslag?
  • Wat zijn de voorwaarden?
  • Hoe en wanneer krijg ik de energietoeslag?

vind je op gemeentestein.nl/energietoeslag

Gemeenten bepalen of je in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel heeft de landelijke overheid een richtlijn gegeven. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het 'sociaal minimum' in aanmerking komen voor de energietoeslag. Meer informatie op woonbond.nl


65% trof in energiecrisis maatregelen om thuis energie te besparen  

10.07.2022

Van tochtstrips tot isolatie: bijna twee derde van de Nederlanders (65%) nam het afgelopen jaar maatregelen om thuis te besparen op energie, zodat de energierekening lager werd. Van deze groep nam 54% kleine maatregelen. Zij plaatsten bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en/of hielden de deuren goed dicht. 12% van de Nederlanders die thuis maatregelen nam, pakte het groter aan en plaatste bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie en/of een waterpomp. Een derde van deze Nederlanders (34%) trof zowel grote als kleine maatregelen. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1.000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Slechts 9% van de Nederlanders heeft geen idee hoe zij het energieverbruik thuis kunnen verminderen voor een lagere energierekening. Gasverbruik beperken scheelt honderden euro's per jaar 
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Een kleine aanpassing kan al zorgen voor een groot verschil in je energieverbruik. Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming in huis tijdens wintermaanden, maar dat kun je vooral reguleren in koudere periodes. Zet je de temperatuur een graad lager, dan scheelt je dat zo zes à zeven procent op je gasverbruik, wat voor een standaardhuishouden* uitkomt op honderden kuubs gas en dus honderden euro's per jaar. In de zomer neemt het gasverbruik automatisch af, maar je kunt nog wel letten op het gebruik van je elektriciteit. Iets heel eenvoudigs als een theemuts of een goede thermosfles scheelt je tientallen kWh per jaar omdat je dan niet meer voor ieder kopje thee de waterkoker aanzet. Daarnaast kun je bijvoorbeeld in de daluren een was draaien." 

Subsidie nog altijd beschikbaar voor particulieren 
De Kok: “Het is in de huidige situatie voor velen al moeilijk het energietermijnbedrag op te hoesten. Het spreekt voor zich dat niet iedereen ook zelf over de financiële middelen beschikt voor grote energiebesparende aanpassingen in huis. Of ook niet kan investeren omdat het geen koophuis is. Toch raad ik iedereen aan wel te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het kabinet verbeterde onlangs de voorwaarden om in aanmerking te komen voor duurzame leningen en/of subsidies. De overheid stelt tot 2030 miljoenen euro's beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatie en de aansluiting op het warmtenet. Met deze instrumenten vervang je gas voor duurzame warmte en dat zorgt op zijn tijd voor een lagere energierekening. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden zoals extra ruimte in je hypotheek, een persoonlijke lening of een lening via het Warmtefonds. Ook provincies en gemeenten stimuleren duurzame maatregelen en hebben daarvoor toereikende financiële middelen en gratis advies beschikbaar.” 

* huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ / Bron: Pricewice


01.07.2022

BTW-verlaging en energietoeslag

Btw-verlaging energie scheelt een standaard huishouden rond de 250 euro
Vanaf 1 juli betaalt een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ tot eind 2022 gemiddeld 253 euro minder btw voor de energierekening. Per maand komt dat uit rond de 43 euro. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise met actuele en fictieve* variabele energieprijzen. Pricewise keek hiervoor naar de meest voorkomende gezinssamenstellingen en verbruiken en stelde op basis daarvan vier profielen op. Vanaf 1 juli betalen consumenten in plaats van 21% nog maar 9% btw over energie (stroom en gas). De belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening, loopt tot het einde van het jaar en geldt alleen voor de kosten die in het tweede halfjaar van 2022 gemaakt worden.

Belastingvoordeel scheelt paar tientjes per maand
Naast het standaardgezin met kinderen (jaarverbruik: 3.500 kWh, 1.500 m3) dat 253 euro bespaart volgend halfjaar, stelde Pricewise nog drie andere profielen op. Een stel dat samenwoont (jaarverbruik: 1.800 kWh, 975 m3) is gemiddeld 150 euro goedkoper uit in het tweede halfjaar van 2022. Per maand betaalt het stel rond de 25 euro minder. Een alleenstaande (jaarverbruik: 1.350 kWh, 725 m3) betaalt het tweede halfjaar van 2022 rond de 110 euro minder, per maand komt dat uit op 18 euro. Een huishouden in een geëlektrificeerd huis (jaarverbruik: 7.500 kWh en geen gasaansluiting) heeft een voordeel van ongeveer 150 euro in het tweede half jaar. Per maand betaalt dit huishouden 30 euro minder aan energiekosten.

Btw-verlaging soms zichtbaar in portemonnee
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Het is de bedoeling dat de btw-verlaging direct voelbaar is voor consumenten. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe ze de verlaging doorvoeren, als ze dat maar doen. De ACM liet deze week al weten dat energieleveranciers ook duidelijk moeten communiceren naar hun klanten. Hoe gaan zij die belastingverlaging verrekenen in de energierekening? Leveranciers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het termijnbedrag direct te verlagen. Dat betekent dus ook dat dit in 2023 waarschijnlijk meteen verhoogd wordt. Hier moeten consumenten rekening mee houden zodat ze niet voor een verrassing komen te staan als de btw-verlaging weer wordt opgeheven. Afgelopen week bleek al dat een deel van de klanten op dit moment een te laag voorschot per maand betaalt, zodat zij de energienota kunnen ophoesten. Hopelijk zorgt de daling van de btw de aankomende maanden voor een passender maandbedrag, zodat consumenten niet schrikken van hun eindafrekening en nog aan het einde van het jaar moeten bijbetalen.”

* Fictief contract (€ 0,40 per kWh, € 1,50 per m³en € 70 vaste leveringskosten per jaar) en Modelcontract Energie HEM (op 24/06/2022) op postcode 1111AA

Bron: Pricewise.nl 

Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2022 een eenmalige tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. De zogenaamde energietoeslag van € 800 euro. Met dit extra geld kunnen zij (een deel van) de energiekosten betalen.

Antwoorden op vragen als:

  • Wie krijgt de energietoeslag?
  • Wat zijn de voorwaarden?
  • Hoe en wanneer krijg ik de energietoeslag?

vind je op gemeentestein.nl/energietoeslag

Gemeenten bepalen of je in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel heeft de landelijke overheid een richtlijn gegeven. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het 'sociaal minimum' in aanmerking komen voor de energietoeslag. Meer informatie op woonbond.nl


 

4 op de 10 huishoudens in financiële problemen

25.04.2022

 Financiële problemen door fikse koopkrachtdaling
Ondanks de compensatiemaatregelen van het kabinet verwachten 4 op de 10 huishoudens financiële problemen. Minder boodschappen, niet naar de bioscoop of grote aankopen uitstellen. Lage én hoge inkomens letten nu al extra op hun portemonnee.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 26.000 mensen. De stijgende energieprijzen en de Russische inval in Oekraïne zorgen er dit jaar voor dat de gemiddelde koopkracht in 2022 met misschien wel 5% daalt. Alle energie maatregelen die het kabinet nu neemt kunnen op ruime steun rekenen. Maar ze zijn volgens de meerderheid (58 procent) onvoldoende om de daling van de koopkracht op te vangen.

Lees verder >>

Bron: EenVandaag AvroTros / Photo by Ethan Medrano on Unsplash


Energie besparen? Gemeente Stein helpt je op weg.

Het verlagen van je energierekening kan een flinke opgave zijn. We helpen je graag op weg met een aantal praktische tips. In dit artikel leggen we uit hoe je je stroomverbruik aanpakt. Daarnaast geeft de gemeente tijdelijk €90,- cadeau bij een bestelling van minimaal €100,- bij de WoonWijzerWinkel!

Energieverbruik in kaart brengen
Om inzicht te krijgen in het energieverbruik van je apparaten kun je een energiemeter gebruiken. Je plaatst de energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. Zet het apparaat aan en je ziet hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Lees zoveel mogelijk apparaten uit en schrijf het verbruik op een kladblokje.

Tip: Meet apparaten ook in stand-by stand, zoals een televisie of een stereo set. Daarmee breng je sluipverbruik in kaart.

(Sluip)verbruik aanpakken
Apparaten die veel stroom verbruiken kun je aansluiten op een stekkerdoos met aan/uit knop. Na gebruik van het apparaat zet je de stekkerdoos uit, zo bespaar je stroom. Je kunt apparaten ook aansluiten op een tijdschakelklok of een slimme stekkerdoos, waarmee je tijdschema’s kunt instellen voor je apparaten.

Tip: Verbruikt een apparaat écht te veel stroom? Denk er dan eens over na om deze te vervangen door een energiezuinigere versie.

Vervangen van lampen
Ben je toch bezig met het in kaart brengen van je stroomverbruik? Vervang dan meteen alle gloei- en halogeenlampen in je woning door LED lampen. Wist je dat LED lampen 90% zuiniger zijn dan gloeilampen en in vrijwel alle soorten en maten te vinden zijn?

Tip: LED lampen zijn ook te vinden in verschillende kleuren of met dim functie.

€90 cadeau op energiebesparende producten en/of een adviesgesprek
LED lampen, energiemeters, (slimme) stekkerdozen met aan/uit functie en tijdschakelklokken zijn te bestellen bij de WoonWijzerWinkel. De gemeente geeft tijdelijk €90,- cadeau bij een bestelling van minimaal €100,- bij de WoonWijzerWinkel! Kijk voor meer informatie en het aanvragen op www.woonwijzerwinkel.nl/stein.

Gemiddelde energietarieven voor consumenten


60% Nederlanders maakt zich zorgen over hard stijgende energietarieven

14.09.2021

Zelfs zachte winter drukt energierekening dit jaar nauwelijks

De gastarieven hebben een recordhoogte bereikt. De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden* is in de tweede helft van 2021 met maar liefst 360 euro gestegen. Het merendeel (60%) van de Nederlanders maakt zich zorgen over de stijgende energietarieven. Ook geeft 30% aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen. Bij bijna een derde van de Nederlanders (30%) gaat nu al 10% van het inkomen naar de energierekening. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. De hoop is gevestigd op een zachte winter, maar deze zal de rekening hooguit minder hard laten oplopen, want zicht op het einde van de tariefstijgingen is er voorlopig niet.

Energierekening 500 euro duurder dan 2020
Een gemiddeld huishouden* zag de energierekening het eerste halfjaar van 2021 al met 360 euro stijgen. Ten opzichte van vorig jaar is de stijging zelfs meer dan 500 euro, zo blijkt uit een analyse van Pricewise. De vaste gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit: maar liefst 15% hoger dan het hoogste punt in 2009. Alleen in de laatste maand steeg de gemiddelde prijs voor gas al met 15 tot 20%. Het tarief voor stroom bereikt het hoogste punt sinds 2009. Deze explosieve stijging is te wijten aan de oplopende tekorten aan gas en de kostbare opwekking van stroom.

Gasopslag blijft leeg
Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, geeft aan dat er echt iets moet veranderen. “Als de prijzen blijven stijgen, wordt het een hele dure winter, waarbij je kunt verwachten dat ook de variabele energietarieven per 1 januari een verhoging tegemoetzien.” Zelfs een zachte winter doet de energietarieven op de groothandelsmarkt volgens Bleker niet dalen. “Een zachte winter zorgt voor minder gasverbruik. Maar ondanks een lager verbruik van huishoudens, zal de schaarste van gas aanhouden, met hoge tarieven tot gevolg. Een zachte winter zal de toename in kosten dus hooguit wat drukken, maar dat er opnieuw een prijsstijging aankomt is onvermijdelijk.”

Tegemoetkoming energiearme gezinnen
Op dit moment heeft 17% van de Nederlanders moeite met het betalen van de energierekening. Bij bijna een derde van de Nederlanders (30%) gaat maar liefst 10% van het inkomen op aan deze maandelijkse vaste last. Met het oog op de stijgende trend van de tarieven, is het volgens Bleker tijd dat de overheid ingrijpt. "De situatie wordt steeds nijpender voor gezinnen die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. In andere landen zie je dat de overheid hen tegemoetkomt. Zoals in Spanje, waar de btw op energie tijdelijk is verlaagd van 21% naar 10%. Onze hoop is dat de Nederlandse overheid dit voorbeeld volgt en tijdens Prinsjesdag een passende oplossing presenteert die energiearme gezinnen tegemoetkomt.”

* Gemiddeld huishouden: eenjarig vast contract met een verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³


Variabele energietarieven met 25% omhoog

Artikel uit juni 2021

Kwart huishoudens dreigt per 1 juli zo'n 400 euro meer te betalen

Net als de vaste energietarieven, volgen ook de variabele energietarieven de stijgende trend. Per 1 juli 2021 stijgen deze met 25%. De energierekening van een Nederlands huishouden gaat hierdoor met gemiddeld 160 euro omhoog ten opzichte van het afgelopen jaar. Huishoudens waarvan het vaste energiecontract afloopt, gaan automatisch over op de variabele tarieven en betalen gemiddeld 400 euro per jaar extra. Uit de Energiemonitor 2021 van de ACM blijkt dat dit om maar liefst twee miljoen (27%) Nederlandse huishoudens gaat. De reden van de stijgende tarieven is het koude voorjaar, de prijs van CO2-rechten en het herstel van de economie. Dat blijkt uit een analyse van Pricewise op basis van eigen onderzoek en de bekendmaking van de nieuwe tarieven van Vattenfall. De berekening gaat uit van een gemiddeld Nederlands huishouden (met een energieverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³).

Tarieven blijven hoog
Elk half jaar, op 1 januari en op 1 juli, wijzigen de variabele energietarieven. Hoewel de variabele tarieven de afgelopen vier keer op rij daalden, stijgen deze nu fors. Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, zet deze trend voorlopig door. “Elektriciteit speelt een steeds grotere rol bij verduurzaming en het streven om gasverbruik te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische auto's en warmtepompen. De vraag naar elektriciteit neemt toe, maar op momenten dat er weinig zon en wind is, wordt toch naar kolen- of gascentrales uitgeweken. Die prijzen blijven hoog door onder andere de prijs van CO2-rechten. Bovendien moet de netcapaciteit worden uitgebreid, om het hogere stroomverbruik aan te kunnen. Ook dat brengt kosten met zich mee, die deels in de netbeheerkosten worden doorberekend.”

Miljardenbesparing voor twee miljoen huishoudens
De vaste energietarieven zijn met zo'n 200 euro gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Momenteel liggen deze hoger dan de variabele tarieven. Per 1 juli zullen de variabele tarieven zich echter naar een hoger niveau bewegen. Een gemiddeld Nederlands huishouden dat niet overstapt op het moment dat hun vaste energiecontract afloopt, gaat automatisch over op de variabele energietarieven en betaalt gemiddeld 400 euro meer op jaarbasis voor energie. Stappen zij wel over, dan besparen zij met een eenjarig energiecontract rond de 200 euro. Bleker: “Onlangs heeft de ACM de Energiemonitor 2021 gedeeld. Daaruit blijkt dat maar liefst 73% van de Nederlandse huishoudens afgelopen jaar niet is overgestapt. Doen ze dat dit jaar opnieuw niet? Dan laten ze gezamenlijk ruim een miljard euro aan besparingen liggen.” Volgens Bleker is dit hét moment om over te stappen en de energietarieven vast te zetten voor één jaar. “Zo voorkom je dat je honderden euro's per jaar te veel betaalt.”

  • Laatste update op .
P.Engelen
energie
Hier uit blijkt dat Nederland onbetaalbaar wordt
en alleen geschikt gemaakt wordt voor de rijken
maar zonder werkende geen rijke Nederlanders.

Ps, Nederland is gestoord

0
Laat reactieformulier zien