Skip to main content

ELSLOO

energie-stroom

Energie...lees en huiver!

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com

Per 1 januari 2025 stijgen de netbeheerkosten voor stroom en gas landelijk gemiddeld met 60 euro. Voor huishoudens met een standaard huisaansluiting bij Enexis stijgen de netwerkkosten voor stroom en gas samen maximaal 7,45 euro per maand inclusief btw. En dat is dus bijna 90 euro per jaar!
Met een standaard huisaansluiting bedoelen zij een stroomaansluiting tot en met 3 x 25 ampère en een gasaansluiting tot en met G6. De meeste huishoudens hebben deze aansluiting. 

Beetje goed nieuws: de energiebelasting daalt licht.

+ Vereniging Eigen Huis zet de veranderingen van 2025 op een rij ⇢ 

+ Enexis over verhoging netwerkkosten ⇢


Twistpunt Salderingsregeling gaat als kaars uit

Update 20.12.2024

Dat wat jongstleden oktober nog als een politiek twistpunt werd aangemerkt is eigenlijk vrij geruisloos door de Tweede en Eerste Kamer gejast. Op 17 december 2024 werd het oordeel geveld: per 1 januari 2027 vervalt de salderingsregeling.

Hieronder de vóór- en tegenstemmers:
De Tweede Kamer heeft het voorstel (EK, A) op 14 november 2024 aangenomen.
Voor afschaffing: Volt, D66, NSC, ChristenUnie, CDA, VVD, BBB, JA21, FVD en PVV.
Tegen: GroenLinks-PvdA, SP, DENK, PvdD en SGP.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 17 december 2024 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen.
Voor afschaffing: D66, CDA, Volt, PVV, FVD, VVD, JA21, ChristenUnie, BBB, 50PLUS.
Tegen: OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, SP en PvdD.

Het wetsvoorstel van minister Hermans (VVD) om de regeling per 2027 volledig af te schaffen, kreeg eerder forse kritiek: zonnepaneelbezitters vrezen lage vergoedingen en blijvende terugleverkosten. In de Tweede Kamer werden daarom meerdere wijzigingen (amendementen) aangenomen om het voorstel te verbeteren. Welke veranderingen zijn er doorgevoerd en wat betekent dat voor jou?

+ Lees verder op AvroTros Radar ⇢ 

+ Lees ook op Rijksoverheid ⇢


Afschaffing salderingsregeling in 2027 nog politiek twistpunt

Update 10.10.2024

Het afschaffen van de salderingsregeling is op meerdere punten problematisch. Het eerste punt is de abrupte einddatum per januari 2027. Consumenten én de technieksector zijn hiermee overvallen. Consequenties hiervan zijn gelijk merkbaar. We zien een dramatische terugval in de orders van zonnepanelen en dat is rampzalig voor de bedrijven die ze leveren en installeren. Het heeft ook pijnlijke gevolgen voor de energietransitie. Want onzekerheid in de sector gaat uiteindelijk weer zorgen voor hogere prijzen, en dat remt de transitie. Opvallend is ook dat deze maatregel in geen enkel verkiezingsprogramma stond.
Daar komt bij dat PVV en BBB het vorige voorstel, voor een geleidelijke en verstandige afbouw, begin dit jaar nog wegstemden in de Eerste Kamer omdat zij vonden dat de regeling in stand moest worden gehouden.
(Bron: Radar/AvroTros)

+ Lees verder op Radar ⇢

+ Welke zekerheden na stoppen salderingsregeling? Radar ⇢

+ En blijven de terugleverkosten bestaan? Radar ⇢ 


Vaste leveringskosten fors omhoog

Update 12.07.2024

De vaste leveringskosten van modelcontracten bij energieleveranciers zijn op 1 juli 2024 flink omhoog geschoten. Gemiddeld stijgen de kosten met 222 euro per jaar. Bij twee energieleveranciers is de prijs zelfs 847 euro per jaar hoger. Radar zet de verschillende bedragen per leverancier voor je op een rij.

Wat is een modelcontract?
Een modelcontract is een standaard energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. De tarieven veranderen meestal per 1 januari en 1 juli, maar soms ook op andere momenten. Als klant mag je dit contract iedere maand opzeggen.

+ Lees verder op Radar ⇢


Enexis Buurtaanpak

Update 01.07.2024

Op 1 juli ontvang ik per mail een nieuwsbrief van Enexis. Zover ik weet is dit de eerste keer dat Enexis "nieuws" voor me heeft. Ze willen graag met me delen dat ze een voorlopige planning hebben gemaakt wanneer ze in mijn buurt aan de slag gaan met de buurtaanpak. Aha, dat is goed nieuws... hopenlijk nog voor de winter of anders erna, volgend jaar..... 
Hieronder de inhoud van de "nieuwsbrief".

Waar gaat dit ook alweer over?
We willen met zijn allen flink verduurzamen. Hierdoor gebruiken we meer stroom dan ooit. Deze snelgroeiende vraag naar het afnemen en tegelijkertijd terugleveren van elektriciteit vraagt steeds meer van ons stroomnet. Meer dan ons stroomnet nu aankan. We merken steeds vaker dat bijvoorbeeld omvormers uitvallen of stroomstoringen ontstaan. Daarom gaan we aan de slag met de grootste verbouwing ooit: het uitbreiden van ons stroomnet. Dit doen we met de buurtaanpak. Buurt voor buurt verzwaren we het stroomnet of breiden deze uit, in 1 keer.

Wanneer is uw buurt aan de beurt?
In dit document  ⇢ vindt u de voorlopige planning en hoe deze tot stand is gekomen. Hierin ziet u per gemeente en buurt wanneer we beginnen met de buurtaanpak. Dit document is een eerste stap om u nu alvast inzicht te geven. Ondertussen werken we aan een online planning waarin u makkelijker kunt zoeken. We verwachten dit later dit jaar beschikbaar te maken op enexis.nl/planning-buurtaanpak.

Conclusie
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: bespaar u de moeite om de link bij "dit document" te openen... u wordt er niet vrolijk van. Gemiddeld duurt het 6 tot 10 jaar eer uw buurt aan de beurt is.
Voor het gemak hebben wij de planning voor de gemeente Stein hieronder gezet.

Enexis Buurtaanpak 2024 2034

Wie is Enexis?
Enexis is een onafhankelijke netbeheerder en is financieel, organisatorisch en juridisch volledig afgescheiden van het moederbedrijf Essent. Enexis heeft een eigen Raad van Commissarissen. Alle aandelen van Enexis zijn in handen van zes Nederlandse provincies en zo'n 130 gemeenten in die provincies.
Gelukkig zijn de netbeheerder in 2009 afgesplitst bij de privatisering van hun moederbedrijven; lees "verkwanseling door provincies en gemeenten". Anders waren we nu helemaal overgeleverd aan buitenlandse duitenjagers en de energiemaffia.

+ Lees de geschiedenis van Essent ⇢


Webinar

Eind juni 2024 heeft Woonwijzerwinkel een webinar gepresenteerd "Het einde van de salderingsregeling; wat betekent dit voor de toekomst van zonnepanelen’ 

+ Je kunt die hier terugkijken: https://youtu.be/QWzZybGe6yY

Mochten er aan de hand van het webinar nog vragen bij je te binnen schieten dan nodigen we je graag uit om langs te komen in ons adviescentrum of ons te mailen via: info@limburg.woonwijzerwinkel.nl
Daarnaast zijn de vragen die tijdens het webinar zijn gesteld ook beantwoord door onze adviseurs.


Salderingsregeling behouden voor sociale huurders en/of tot bepaald maximum?

Update 13.06.2024

De Woonbond en Aedes, de vereniging voor woningcorporaties, pleiten ervoor om de salderingsregeling te behouden voor huurders van een sociale woning met zonnepanelen. Ze maken zich zorgen dat het afschaffen van deze regeling in 2027 zal leiden tot hogere energiekosten voor deze huurders en de verduurzaming van woningen zal vertragen.

Het afbouwen van de salderingsregeling en de bijbehorende onzekerheden veroorzaken onrust. Sociale huurders, die momenteel profiteren van lagere energierekeningen dankzij zonnepanelen, dreigen financieel benadeeld te worden door extra kosten en het schrappen van de regeling. 

Uit een onderzoek van de Woonbond blijkt dat bij vier van de zeven onderzochte energieleveranciers sociale huurders met zonnepanelen geen financieel voordeel hebben en soms zelfs duurder uit zijn. De bond adviseert huurders om jaarlijks van energieleverancier te wisselen en goed op de voorwaarden te letten.

De Woonbond stelt voor om de saldering tot een bepaald maximum te behouden, zodat iedereen met zonnepanelen een bescheiden voordeel behoudt zonder dat welvarende huishoudens buitensporig profiteren.


Terugleverkosten nu ook voor nieuwe vaste contracten

Update 02.06.2024

Met ingang van 1 juni worden ook nieuwe klanten (met zonnepanelen) bij o.a. Essent en Vattenfall geconfronteerd met te betalen terugleverkosten. Bij Essent kan die categorie nieuwe klanten nu ook weer 3 jarige contracten afsluiten.

We namen de proef op de som en vroegen Essent naar het 3-jaars tarief voor een nieuwe klant met zonnepanelen. De terugleverkosten worden nu ook vermeld: 0,93229 euro per dag, is 340 euro per jaar !
Het eerste jaar worden die nog een beetje verdoezeld door een korting van 200 euro.

(klik op afbeelding voor vergroting)


Essent verlaagt stroomtarief variabel contract met 35%

Update 29.05.2024

Energiebedrijf Essent kondigt een forse verlaging van het stroomtarief aan. Vanaf 1 juli gaat het tarief van een variabel energiecontract met 35% omlaag. Bijna 1 miljoen huishoudens hebben zo'n variabel contract en gaan van deze verlaging profiteren....maar niet allemaal evenveel. Deze daling komt vooral ten goede aan klanten zonder zonnepanelen, die hun energierekening met tientallen euro’s per maand zullen zien dalen. 

En voert terugleverkosten in per 1 juli

De verlaging van de stroomtarieven wordt mogelijk gemaakt door de invoering van terugleverkosten op de overproductie van zonnestroom die zonnepaneelbezitters moeten gaan betalen. Essent maakt 28 mei bekend dat huishoudens met variabele contracten en ook nieuwe contracten vanaf 1 juli terugleverkosten gaan betalen. Die terugleverkosten betaal je overigens over de hele teruglevering, voordat gesaldeerd wordt. Bijvoorbeeld met 10 zonnepanelen van 400 wp lever je gemiddeld 2500 kwh per jaar terug aan Essent. Dat gaat je vanaf 1 juli zo'n 28 euro per maand kosten... Onlangs heeft de Tweede Kamer overigens aangekondigd deze terugleverkosten te gaan verbieden. Kun je het nog volgen...?!

+ Essent over terugleverkosten ⇢

Essent erkent de zorgen van zonnepaneelbezitters en werkt aan initiatieven om hen tegemoet te komen. Een van deze initiatieven is een verduurzamingspot die korting biedt op warmtepompen of deelname aan proeven met thuisbatterijen. Klanten zullen hierover binnenkort persoonlijk worden geïnformeerd. Net zoals ze jarenlang klanten hebben overreed om zonnepanelen op hun dak te leggen....hoe hypocriet kun je zijn?!

Ondanks de invoering van terugleverkosten blijft het volgens Essent aantrekkelijk om zonnepanelen te installeren. Want die kunnen nog steeds binnen gemiddeld acht jaar terugverdiend worden, waarna ze nog ongeveer zeventien jaar een jaarlijkse besparing van gemiddeld 600 euro opleveren.

Essent adviseert klanten om het aantal zonnepanelen af te stemmen op hun eigen energieverbruik om overproductie van zonne-energie te minimaliseren.


Zonnepanelen 
Mijn energieleverancier zegt dat mijn panelen het zwaar verouderde netwerk overbelasten. Foei! Betalen! Dat zou ook eerlijk zijn ten opzichte van klanten zonder panelen. Ontroerend, die betrokkenheid. Ik voel me bedrogen.
Geloof het of niet, uit ideële overweging heb ik voor een klein kapitaal op het dak gelegd. Mijn bescheiden bijdrage aan de energiecrisis wordt niet gewaardeerd en zelfs afgestraft.

Resten nog wat vragen. Ik lever één kWh aan het net. Krijg daarvoor 5 cent. Buurman verbruikt één kWh en betaalt 30 cent. Wie krijgt het verschil van 25 cent?
Betalen zonneweides ook een terugleververgoeding? Als er zonnig weer voorspeld wordt en er dus veel stroom van de panelen komt, waarom schakelen energieverslindende centrales dan niet alvast een tandje terug? Dan is er ruimte op het net voor de stroom van al die panelen op al die Nederlandse daken. We willen toch groene energie in plaats van fossiel? En wat als de omvormer door overspanning uitslaat? Je kunt dan zelfs je eigen opgewekte stroom niet gebruiken en mag je de volle mep betalen.
Begrijpt u het?
Jo Janssen, Elsloo (ingezonden brief De Limburger 28.05.2024)


Bestaande klanten toch 3-jarig contract bij Essent

Update 23 mei 2024

Bestaande klanten van Essent met zonnepanelen kunnen nu toch een 3-jarig contract afsluiten. Is een Retail aanbod samen met MediaMarkt (o.a. deze week in Beek) Kan niet online of telefonisch afgesloten worden. Gas 3 jaar vast aan 1,2866 euro en stroom 3 jaar vast aan 0,30105. En nog een cadeaubon van MediaMarkt van 175 euro. Vrij te besteden en zonder minumum bestedingsbedrag.
Voor het geval je zekerheid wilt over prijs en voorwaarden het overwegen waard.


Toch geen terugleverkosten stroom

Donderdag 23 mei heeft de meerderheid van de Tweede Kamer laten weten dat ze de terugleverkosten voor stroom, die diverse energiebedrijven (Eneco, Vattenfall, Essent e.a.) gaan berekenen, willen gaan verbieden. 
Maar hou er in dat geval rekening mee dat de energiebedrijven deze gemiste winst wel op een andere manier op u gaan verhalen: hogere gas- en stroom prijzen voor zonnepaneelbezitters, alleen variabele contracten, 0 euro voor teruggeleverde stroom, hogere leveringskosten etc.

Vandebron brengt haar klanten al sinds vorig jaar terugleverkosten voor stroom in rekening; onbekend of die mensen hun betaalde kosten terug krijgen. 

Overigens blijft de beoogde regering wel vasthouden aan de directe stop op de salderingsregeling in 2027. Maar met de politiek weet je het nooit... de week is nog niet om.


Prijsverschillen per postcode

Update 21 mei 2024

Opnieuw een bewijs dat energiemaatschappijen tegenwoordig maar wat aanrommelen in hun jacht naar klanten en winstmaximalisatie. 

+ lees en kijk ook Radar 20 mei 2024 ⇢

We nemen vandaag de proef op de som en willen aanmelden als nieuwe klant bij Essent. We hebben geen slimme meter en geen zonnepanelen.
Daarvoor gebruiken we een adres in Nuth en een adres in Stein. Zoek hieronder de verschillen in de aanbieding qua looptijd en prijs. 

Nuth: 

Aanbod: 3 jaar vast, 1 jaar vast, maandelijks opzegbaar. De prijs voor gas en stroom is in beide gevallen hetzelfde.

en Stein

Aanbod: 1 jaar vast, variabel... géén 3 jaar. En géén korting! De prijs voor gas en stroom is in beide gevallen hetzelfde.

Essent Stein 21.05.2024


Bestaande trouwe klanten worden genaaid

Wist u trouwens dat Essent en collega cowboys ook verschillende stroom- en gasprijzen berekenen voor nieuwe klanten en bestaande klanten?!
Bestaande klanten die hun contract Bij Essent met 1 jaar willen verlengen betalen voor gas 1,347 terwijl nieuwe klanten bij een 1-jarig contract slechts 1,28 betalen.
Bij stroom hetzelfde, een bestaande klant met zonnepanelen betaalt 0,397 bij 1-jarige verlenging. Een nieuwe klant met zonnepanelen daarentegen 0,336.
Hetzelfde verhaal als je al dan niet zonnepanelen hebt: zonder zonnepanelen betaal je minder.


Terugleverkosten minimaliseren

Update 6 mei 2024

Eneco kondigde deze week aan dat ze terugleverkosten gaan rekenen aan mensen met zonnepanelen. En ook andere grote energiemaatschappijen (als Essent en Vattenfall) voeren dit in of gaan dit binnenkort doen.

Let op: de terugleverkosten betaal je over de volledige teruglevering. Dit staat los van de salderingsregeling. 
Een voorbeeld: Stel je hebt op jaarbasis 3.000 kWh opgewekt en teruggeleverd via de meter (dus niet meteen zelf verbruikt) en 3.500 kWh verbruikt. Dan kun je de 3.000 kWh die je hebt opgewekt wegstrepen tegen de 3.500 kWh die je hebt verbruikt: netto verbruik je dan dus 500 kWh. Alleen voor die 500 kWh moet je de stroomprijs betalen.
Maar je moet wél voor de volledige 3.000 kWh die je teruglevert kosten betalen. Bijvoorbeeld bij Vattenfall betaal je voor die teruglevering 240 euro per jaar.

+ Terugleverkosten bij Vattenfall (gaat in op 1 juli 2024) ⇢

+ Terugleverkosten bij Eneco  (gaat in op 1 juni 2024) ⇢

+ Terugleverkosten Essent (nog niet van toepassing, gaat wel zeker komen)

+ Terugleverkosten overigen ⇢

Wil je deze terugleverkosten minimaliseren? Dan moet je zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie gebruiken. Radar vertelt je hoe je dit doet. Lees verder ⇢


Waarom geen 3-jarig contract?!

Update 13 april 2024

Op de website van Essent staat (en ook bij andere aanbieders in soortgelijke bewoordingen):

Waarom kan ik geen contract van 3 jaar afsluiten?
Waarschijnlijk heb je zonnepanelen. Omdat er steeds meer zonne-energie opgewekt wordt, nemen ook de terugleverkosten toe. Die verrekenen we in ons stroomtarief en verdelen we over alle klanten. Dus ook over mensen die geen zonnepanelen hebben.
Of je nu wel of geen zonnepanelen hebt, we willen voor iedereen de kosten zo laag mogelijk houden. Daarom kun je nu alleen een jaarcontract of een variabel contract afsluiten als je zonnepanelen hebt.

Dit is juridisch natuurlijk volstrekt onaanvaardbaar. Begrijp ook niet waarom consumentenorganisaties en politiek hiertegen niet in verweer komen. Dit is het uitsluiten van een specifieke groep klanten. Klanten die de energieboeren (of hun dochterbedrijven zoals Volta) in het verleden vaak zelf zonnepanelen hebben verkocht! En daar toen veel geld aan hebben verdiend.

Maar niet-zonnepanelen gebruikers profiteren toch ook mee van zonnepanelen?! Door de lage vergoedingen voor teruggeleverde stroom (na saldering) betalen zij nu minder voor hun stroom dan dat zij zonder bestaan van zonnepanelen zouden moeten betalen. 

Los van de vraag of je in dit stadium wel een 3-jarig contract moet afsluiten. Want voordat je het weet worden de kleine lettertjes in je contract opeens hoofdletters en zit je 3 jaar met de gebakken peren. Want het enige vaste in je contract ben jijzelf en de energieprijs; door mogelijke overheidsmaatregelen zijn voorwaarden altijd aanpasbaar. Of voor hetzelfde geld komt de politiek met een of ander energiekonijn uit de hoge hoed, waarvan je niet kunt profiteren vanwege je lopende contract.

Er is maar één echte remedie: energie moet terug naar waar het thuis hoort: terug naar de overheid! Nationaliseren die handel.


Berekent jouw energieleverancier straks kosten voor je zonnepanelen?

Update 19 februari 2024

De Eerste Kamer heeft de afbouw van de salderingsregeling niet goedgekeurd, maar energieleveranciers zijn al een nieuwe koers ingeslagen. Een groeiend aantal leveranciers maakt onderscheid tussen klanten met én zonder zonnepanelen. Bij vijf energieleveranciers moeten klanten nu terugleverkosten betalen. Meer energieleveranciers brengen tegenwoordig op verschillende manieren kosten in rekening bij zonnepaneelbezitters. 

Lees verder op Radar ⇢


Salderingsregeling zonnepanelen blijft bestaan

Update 13 februari 2024

De afschaffing van de salderingsregeling is op 13 februari door de Eerste kamer verworpen en blijft dus ongewijzigd bestaan, voorlopig althans. Hiermee is het plan van demissionair minister Jetten om de salderingsregeling langzaam af te bouwen nu definitief van tafel geschoven. Zonnepaneelbezitters zouden door het afschaffen van de salderingsregeling de opgewekte stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet niet meer kunnen wegstrepen tegen de afgenomen stroom. Gedurende zes jaar, vanaf 2025, zouden bezitters steeds minder kunnen salderen. In 2031 zou dit volledig zijn afgebouwd.

Lees verder op Radar 13.02.2024⇢

Lees ook Radar 12.02.2024 ⇢

Lees ook Radar 25.01.2024 ⇢


Tijdelijk noodfonds energie open voor aanvragen

Update 6 februari 2024
Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen tot en met 31 maart 2024 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag.

Kijk voor steun op de pagina van het Noodfonds Energie ⇢

Het tijdelijk Noodfonds Energie is géén regeling vanuit de gemeente, maar een onafhankelijke privaatrechtelijke stichting. Dit betekent dat de stichting geen overheidstaken uitvoert. Energieleveranciers en de Rijksoverheid steunen dit Noodfonds.


Energiekosten blijven stijgen

Update 6 februari 2024
Energiebedrijven waarschuwen consumenten dat hun energiekosten blijven stijgen, primair niet door hun prijsbeleid (lees je tussen de regels door) maar door stijgende energiebelasting en netwerkkosten. Het prijsplafond uit 2023 is per 1 januari vervallen en de energiebelasting is gestegen.

Tot 2035 betalen huishoudens die geen geld hebben om hun oude koopwoning of huurhuis te isoleren, tot 800 euro per jaar meer aan energie. Overigens is de beste besparing nog altijd: minder energie gebruiken... Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet als je in een niet-geïsoleerd tochtig huis woont.

De Essent-baas pleit al om van het Noodfonds Energie een permanent gebeuren te maken en om de subsidies op duurzame maatregelen vooral te handhaven. En wat doen Essent en collega's om het betaalbaar te houden?

Energiebelasting
De overheid wil dat we minder gas gaan gebruiken, daarom is van 01.01.2024 de energiebelasting op gas verhoogd. Dus de huishoudens die geen geld hebben om hun oude cv ketel te vervangen door een zuinige HR ketel en al helemaal niet om zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler te installeren, worden hiermee ook kind van de (gas)rekening. Vanaf 2026 moet men bij vervanging van een oude cv-ketel verplicht een hybride-warmtepomp aanschaffen. De handel in tweedehands cv-ketels zal welig gaan tieren.

Zo'n 2,8 miljoen huishoudens dreigen in de problemen te komen. Dus overheid, wat bereik je hiermee?! De tweedeling in Nederland wordt weer groter, met alle sociale gevolgen van dien.
Wie het meeste geld heeft, kan het meest besparen...

Netwerkkosten
Toen de Nederlandse overheid de afgelopen decennia jaarlijks vele miljarden uit Gronings gas binnen harkte, werd dat geld overal voor gebruikt. Vooral werden er veel wegen aangelegd, watermaatregelen getroffen, ongebruikte nieuwe vliegvelden aangelegd (Lelystad) onrendabele toch gesteund (Maastricht-Aachen) en Schiphol waanzinnig uitgebreid, hoge snelheidstrajecten voor internationale treinen etc.
Maar ook om multi-nationals met subsidies en steunmaatregelen te plezieren (om ze voor Nederland te behouden, zegt men dan) En de rijkste Nederlanders fiscaal te bevredigen. 

Als ze sedert de opkomst van de zonnepanelen zo'n 20 jaar geleden ook maar een fractie besteed hadden aan onderhoud en uitbreiding van de stroomnetwerken, dan zaten Enexis en andere netwerkbeheerders vandaag niet met de handen in het haar. Maar ook die hadden veel eerder aan de bel moeten trekken. 
Nu moet de consument gaan boeten: achterstallige miljarden investeringen moeten nu vooral uit de verhoogde energiebelasting betaald worden, bedrijven moeten soms tot jaren op een netwerkaansluiting wachten, zonnepanelen-bezitters worden door energiebedrijven én de overheid afgestraft voor hun duurzame investering. Bezitters van elektrische auto's hunkeren weer naar een hybride en zelfs een benzine-model. Warmtepomphouders weten het misschien nog niet, maar ook zij komen vast en zeker aan de beurt met strafmaatregelen! 

Gasprijs
De gasprijs blijft naar verwachting hoog zeggen Essent en andere inkopers. Zeker zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt, daarna zal Rusland toch hopelijk honderden miljarden herstelbetalingen aan Oekraïne moeten gaan uitkeren. Zij waren immers de aanvaller. Om dat te financieren zal de wereld waarschijnlijk overstelpt worden met goedkoop Russisch gas, olie en steenkool. Alle klimaatdoelen zullen helaas weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

+ Rijksoverheid over energiebelasting 2024 ⇢


In 2024 nog meer betalen voor energie

2 december 2023

Je gaat volgend jaar nog meer betalen voor energie. Bovenop de gestegen energiekosten, worden namelijk miljarden geïnvesteerd in onderhoud en uitbreiding van de energienetten. 

Kosten die netbeheerders zoals Liander en Steding hiervoor maken, worden doorberekend aan de consument. Het gaat om zeven euro per maand. Dat is 84 euro per jaar.
De verhoging is mogelijk na een besluit van Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Maar niet alleen door zogeheten transportkosten wordt de energierekening hoger. Eneco, Essent en Vattenval maakten afgelopen week bekend dat de energierekening voor klanten met een variabel contract omhoog gaat. Dat komt volgens de energieleveranciers door hogere belastingen. Lees verder op AvroTros Radar ⇢

Tijdelijk Noodfonds Energie heropent: deze huishoudens kunnen subsidie krijgen

Ben je relatief veel geld kwijt aan gas en licht? Dan kun je ook in 2024 een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Omdat de energieprijzen nog steeds redelijk hoog liggen, heropent het noodfonds. De voorwaarden om subsidie te krijgen zijn wel aangescherpt.

Subsidie voor 70.000 huishoudens
Het kabinet heeft besloten om het Tijdelijk Noodfonds Energie met een jaar te verlengen. Hoewel de energieprijzen iets gedaald zijn, liggen ze namelijk nog steeds redelijk hoog. Het noodfonds heeft 60 miljoen euro in kas, genoeg om 70.000 huishoudens te helpen.

Lees verder op Radar/AvroTros ⇢


Vidar start met het uitbetalen van de € 800 energietoeslag 2023

8 november 2023

De kosten voor gas zijn nog steeds hoog. Daarom krijgen inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm ook dit jaar energietoeslag. De uitbetaling van € 800 per huishouden vindt vóór het einde van 2023 plaats. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 7 november besloten. Vidar voert deze regeling uit voor huishoudens uit de gemeenten Stein, Sittard-Geleen en Beek.

Om huishoudens in de wintermaanden al te ondersteunen, heeft het college besloten om in maart 2023 een voorschot van € 500 energietoeslag uit te keren. Het uitbetalen van de overige € 800 heeft enige tijd op zich laten wachten, doordat de landelijke wet en het lokale beleid nog moesten worden vastgesteld.

Bij Vidar bekende huishoudens ontvangen energietoeslag automatisch
Huishoudens in de gemeenten Stein, Sittard-Geleen en Beek, die een uitkering krijgen vanuit Vidar ontvangen uiterlijk 22 november 2023 de energietoeslag 2023. Ook overige huishoudens die in 2022 energietoeslag ontvingen van Vidar en daar nog steeds recht op hebben, krijgen de energietoeslag automatisch uitbetaald vóór het einde van 2023.

Aanvragen energietoeslag kan vanaf 1 januari 2023
Huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, die eerder geen energietoeslag ontvingen, kunnen de energietoeslag vanaf 1 januari 2024 tot 1 juni 2024 aanvragen. Dit kan via www.vidar.nl/energietoeslag

Andere hulp bij hoge energiekosten
Huishoudens die geen recht hebben op de energietoeslag, maar wel graag hulp willen bij hoge energiekosten, kunnen terecht op www.vidar.nl/hulp-bij-hoge-energiekosten. Daar vinden zij informatie over financiële regelingen, tips over energie besparen en wat de gemeente voor hen kan betekenen.

Energie besparen blijft prioriteit
Naast de energietoeslag blijven de gemeenten ook inzetten op het besparen van energie. Zo kunnen huishoudens zich nog tot en met 31 december 2023 aanmelden voor de energie-bespaaractie waarbij ze gratis advies krijgen van een energiecoach en mogelijk een gratis witgoedapparaat. Aanvragen kan via: www.gemeentestein.nl/energie-bespaaractie.


Update 27.10.2023 | Bron: L.Kuipers, Venlo

Bezitters van zonnepanelen zorgen voor een groot aandeel aan groene stroom. Met het afschaffen van de salderingsregeling en het ook moeten betalen voor het terugleveren van opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet, gaat de discussie alleen nog maar over ordinaire verdienmodellen van energieleveranciers én overheid. Zonnestroom gaat straks tegen ‘nultarief’ het net in. Vervolgens nemen we het weer af. Daar moet dan plotseling de volle mep voor betaald worden. Hoe mooi is dat voor al die energiemaatschappijen! Gratis energie dus 100 procent winst! Ook onze overheid spint hier garen bij door inkomsten vanuit de btw en energiebelasting. Ik zie dat hetzelfde als dat ik ga werken en daarvoor een deel van mijn salaris weer voor moet inleveren.

Het wordt hoog tijd dat de hele energiemarkt drastisch aangepakt wordt. Het gaat al lang niet meer over energie, het gaat alleen nog maar over energie als verdienmodel! Energie is een gemeengoed dat voor iedereen, kostendekkend, bereikbaar moet blijven zonder dat de energieaanbieders er garen bij spinnen. Terug naar de tijd van de nutsbedrijven! Welke politieke partij heeft het lef, om met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht, de ‘energieknuppel’ in het hoenderhok te gooien? (Ingezonden brief in De Limburger 27.10.2023)


Update 18.10.2023 | Bron: Radar AvroTros

Betalen we te veel voor ons gas?!

In de uitzending van 16 oktober 2023 heeft Radar aandacht besteed aan de huidige gasprijzen. Waarom betalen wij nog zoveel voor ons gas en betalen we niet te veel?
De prijs van gas is de afgelopen maanden flink gedaald. Maar er valt iets op: de prijs voor gas op de beurs daalt veel harder dan de prijs die wij als consumenten betalen. Dat roept vragen op. Betalen wij als consument veel en is daar een redelijke verklaring voor? Of wordt er gewoon veel geld verdiend en betalen wij te veel? Radar zet alles op een rij en Pieter Omtzigt reageert.

Bekijk hier de volledige Radar uitzending ⇢


Essent en EnergieDirect bieden huishoudens met zonnepanelen geen driejarige energiecontracten meer aan!

Update 21.08.2023  Bron: zelfenergieproduceren.nl

Essent en EnergieDirect besloten vandaag door de hoge kosten en lagere opbrengsten om mensen mét zonnepanelen geen langdurige energiecontracten meer aan te bieden. Volgens beide aanbieders is deze maatregel tijdelijk nodig om de energieprijzen laag te houden.

"Helaas zijn er op dit moment geen driejarige contracten beschikbaar voor klanten met zonnepanelen. Omdat er te veel wordt terug geleverd. We begrijpen dat deze maatregel vervelend is" twittert Essent.


Energierekening huishoudens stijgt met 37%

Nieuwsbericht 17.08.2023.
Recente berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat de jaarlijkse energierekening voor een gemiddeld huishouden met maar liefst € 670,- is gestegen vergeleken met vorig jaar. Dankzij een lichte afname in het energieverbruik beperkten de huishoudens de energiekosten wel met gemiddeld € 40. Lees verder ⇢


Extra heffing voor zonne-energie op komst

Nieuwsbericht 15.08.2023
Energieleveranciers gaan straks een extra heffing doorvoeren voor alle klanten die energie terugleveren met bijvoorbeeld zonnepanelen. VandeBron is de eerste energieleverancier die deze heffing per direct voor haar nieuwe klanten doorvoert. De verwachting is dat andere energieleveranciers dit voorbeeld spoedig gaan volgen. Lees verder ⇢


Update 27 juni 2023

Tijdelijke tegemoetkoming energiekosten verlengd

Het college van B en W heeft besloten dat inwoners van Stein langer gebruik kunnen maken van de tegemoetkoming voor energielasten. De tijdelijke tegemoetkoming liep tot 1 juli. Stein heeft besloten de maatregel te verlengen tot 1 januari 2024.

De huidige landelijke maatregelen bieden niet voor alle huishoudens voldoende ondersteuning. Daarom ontvangen inwoners die ervoor in aanmerking komen, via Vidar aanvullend met een tijdelijke tegemoetkoming voor de energiekosten. Het gaat dan om huishoudens met aantoonbaar gestegen energiekosten.

Aanvragen
Aanvragen van deze tijdelijke tegemoetkoming kan nu dus tot 1 januari 2024. Meer informatie over de bijzondere bijstand en het aanvragen ervan lees je op hulp bij hoge energiekosten van Vidar.


Update 19 mei 2023 Bron: Radar AvroTros

Vanaf 1 juni een fikse boete bij het opzeggen van een vast energiecontract

Vanaf 1 juni worden de regels voor overstappen met een vast energiecontract aangescherpt. Niet langer is er sprake van maximale boete, maar de boete wordt afhankelijk van verschillende factoren. Hoe dat precies werkt vragen we aan Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer.

1. Vaste contracten krijgen vanaf 1 juni een opzegboete, wat houdt dat in?
‘’Er is nu ook al een opzegboete als je een vast contract hebt. Alleen deze is vastgesteld op een vast bedrag, voor een eenjarig contract is dat tussen de 50 en maximaal 100 euro. Naarmate je contract nog langer doorloopt komt dat bedrag hoger uit.’’

‘’Vanaf 1 juni verandert dat. Alle vaste contracten die vanaf dan worden afgesloten - het werkt dus niet met terugwerkende kracht - vallen dan onder een nieuwe boeteregeling. Er is dan niet langer meer sprake van een vast boetebedrag, maar het bedrag hangt dan af van de prijzen, je verbruik en de duur van je contract. ’’

Lees verder op Radar ⇢

Redactie: Dus als je toch een vast contract wilt, kun je dat het best afsluiten voor 1 juni. Dan heb je een jaar de tijd om tegen lage kosten over te sluiten als de tarieven verder dalen. De verwachting is dat na 1 juni ook weer 3- en 5-jarige contracten worden aangeboden....de energiebandieten houden de regering en consument doorlopend voor de gek!


Update 28 februari 2023

Gemeente Stein biedt extra hulp voor inwoners met hoge energiekosten

Gemeente Stein gaat-net als de gemeente Sittard-Geleen en Beek- naast de standaard landelijke energietoeslag huishoudens met hoge energiekosten tijdelijk ondersteunen via de bijzondere bijstand. Daarnaast blijft de gemeente Stein huishoudens motiveren om hun huis energiezuinig te maken.

Landelijk en lokaal zijn maatregelen genomen om huishoudens te helpen met de stijgende energiekosten. Deze maatregelen bieden niet voor alle huishoudens voldoende ondersteuning. Ook huishoudens die niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen kunnen te maken hebben met hogere energielasten waardoor ze geldzorgen hebben.

Tijdelijke tegemoetkoming bijzondere bijstand
Huishoudens met onverwachte en bijzondere hoge kosten kunnen nu ook al bijzondere bijstand aanvragen. Door een besluit van de gemeente Stein worden de regels om in aanmerking te komen voor de bijzondere bijstand versoepeld waardoor er meer huishoudens bijzondere bijstand kunnen krijgen.

Energietoeslag
“Om inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum ook in 2023 alvast meer financiële ruimte te bieden heeft ons college van Burgemeester en Wethouders besloten om hen alvast € 500,- over te maken. Dit vooruitlopend op de energietoeslag 2023” - aldus wethouder Dassen. De wetgeving die energietoeslag 2023 mogelijk maakt gaat naar verwachting pas in juni of juli 2023 in werking. De drie gemeenten vinden het te lang om daarop te wachten.

Huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum hoeven hiervoor geen nieuwe aanvraag te doen. Zij krijgen dit bedrag medio maart 2023 automatisch uitbetaald.
Huishoudens met een inkomen tussen 120% en 130%, die eerder in de gemeente Stein wél energietoeslag ontvingen, komen hiervoor niet in aanmerking. Zij kunnen wel een aanvraag doen voor tijdelijke ondersteuning via de bijzondere bijstand.

Verduurzamen
Daarnaast blijft de gemeente Stein huishoudens motiveren om hun huis energiezuinig te maken. Wethouder van Mulken met Duurzaamheid in haar portefeuille: “Huishoudens die in aanmerking komen voor de energietoeslag komen automatisch en gratis in aanmerking voor energiebesparende middelen, een energiecoach en (onder voorwaarden) gratis vervangend energiezuinig witgoed om hun woning energiezuiniger te maken. Deze energie-bespaaractie zorgt uiteindelijk ook voor lagere energiekosten”. Ga naar www.gemeentestein.nl/energie-bespaaractie voor meer achtergrondinformatie.

Aanvragen en meer informatie
Inwoners van de gemeente Stein kunnen net zoals inwoners van de gemeenten Sittard-Geleen en Beek energietoeslag en bijzondere bijstand aanvragen via www.vidar.nl/hulp-bij-hoge-energiekosten.


Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode.

Wie kan steun aanvragen bij het Noodfonds Energie:
De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 
• Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
• Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. Lees verder ⇢ 


Vattenfall verlaagt energietarieven

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april 2023 onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, in het AD.

‘We gaan de tarieven halveren voor alle consumenten en mkb-klanten’, zegt Kroon. Het gaat daarbij om ongeveer 700.000 bestaande klanten. 

Zij betalen vanaf april 48 cent per kWh voor elektriciteit en 1,83 euro per kubieke meter voor gas. De 700.000 huishoudens en kleine bedrijfjes die al langer bij Vattenfall klant zijn, krijgen daar voor hun stroom nog een ‘vaste klantenkorting’ van 25 procent bovenop. Waarmee hun stroomprijs dus onder het prijsplafond duikt. Lees verder ⇢


Ondanks prijsplafond, flink meer kwijt aan energie

Het zogenoemde prijsplafond voor gas en stroom blijkt in de praktijk toch anders in elkaar te zitten dan op papier lang het geval leek. Wanneer het plafond op 1 januari ingaat, wordt er niet enkel gekeken naar het verbruik over een heel kalenderjaar. Er wordt ook gekeken naar het verbruik in de periode voor en na de jaarafrekening en dat is voor iedereen anders, omdat de jaarrekening voor iedereen op een ander moment in het jaar komt. Bron: nos.nl
Lees meer >

Rijksoverheid: uitleg prijsplafond voor gas, stroom etc >


Nationaliseren!

Er is maar één oplossing om energiebedrijven in het gareel te houden en energielevering te borgen: nationaliseren die handel! 
In plaats van hun kas te spekken met belastingmiljarden.

Prijsplafond helpt miljoenen mensen onvoldoende
Het prijsplafond voor de energierekening, dat op 9 december definitief akkoord is bevonden, voorkomt niet dat grote delen van de laagste inkomensgroepen te maken krijgen met energiearmoede. Dat blijkt uit een doorrekening van onderzoeksbureau ABF Research op basis van de gegevens van zo'n 50.000 huishoudens. Uit de berekening komt naar voren dat energiearmoede zal optreden bij meer dan de helft van de huishoudens met de laagste inkomens. Lees verder op nos.nl --->

Prijsplafond calculator
Ben jij benieuwd naar jouw energiekosten voor volgend jaar? Met deze prijsplafond calculator kun je eenvoudig de verwachte energietarieven berekenen voor 2023. Voer jouw stroom- en gasverbruik in en ontdek de verwachte energierekening vanaf 1 januari 2023. Afhankelijk van je energieleverancier kan jouw energienota dus hoger of lager uitvallen! Bekijk hier de actuele energietarieven >

< Prijsplafond energie: besparing berekenen >


Prijsplafond blijkt in praktijk voor iedereen anders uit te pakken

14.12.2022

Het zogenoemde prijsplafond voor gas en stroom blijkt in de praktijk toch anders in elkaar te zitten dan op papier lang het geval leek. Wanneer het plafond op 1 januari ingaat, wordt er niet enkel gekeken naar het verbruik over een heel kalenderjaar.
Er wordt ook gekeken naar het verbruik in de periode voor en na de jaarafrekening en dat is voor iedereen anders, omdat de jaarrekening voor iedereen op een ander moment in het jaar komt. Lees verder >
Bron: nos.nl

Rijksoverheid: uitleg prijsplafond voor gas, stroom etc >


Lagere inkomens met handen in het haar

21.09.2022

4 op 10 verwachten rekeningen niet te kunnen betalen
Een grote meerderheid heeft zorgen over zijn koopkracht de komende maanden. Terwijl de prijzen blijven stijgen, komt overheidshulp vooral pas in 2023 op gang. Een flinke groep lagere inkomens (42 procent) verwacht rekeningen straks niet te kunnen betalen.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag voorafgaand aan Prinsjesdag. Lees verder >

Foto door Andrea Piacquadio


 27.09.2022

Hoe energiemaatschappijen en onze regering de burger uitbuiten!

Het kabinet heeft een prijsplafond voor energieprijzen aangekondigd, maar is dat voor iedereen een oplossing? Wat is de invloed van marktwerking op de huidige energieprijzen? Waarom betalen we in Nederland de allerhoogste gasprijs van Europa? En kunnen een paar cowboys zomaar energieleverancier worden met extreme tarieven? 

In Radar de berekeningen en de uitslagen van de enquête die al door meer dan 30.000 mensen is ingevuld. Zo blijkt dat meer dan 80 procent de levensstijl heeft aangepast. Duizenden mensen laten weten dat het om grote aanpassingen gaat, zoals niet meer douchen, koken of verwarmen... Nederland anno 2022...

Renske Leijten en Pieter Omtzigt doen een boekje open over een falend beleid van kabinet Rutte. En hoe die in het weekend voor Prinsjesdag een rammelende deal met de energiemaatschappijen sluiten, zogenaamd in het belang van de burger. Maar de enige die hier garen bij spinnen zijn de Essent's, Eneco's en de aandeelhouders van 60 andere graaiers én onze overheid...
En waarom verhoogden verschillende leveranciers na het bekend worden van de plafonddeal, opnieuw hun prijzen per 1 oktober?

Kijk hier naar de spraakmakende uitzending van Radar op 26.09.2022 >

Afbeelding: AvroTros Radar (embedded)

Tips:

• Brandweer over veilig en gezond je huis verwarmen >


Gemeente Stein bekijkt verhoging inkomensgrens energietoeslag

30.09.2022

Het is nu 3 maanden verder en de gemeente Stein heeft nog steeds geen beslissing genomen over het voorstel dat door de gehele raad gesteund werd. Waar schort het aan? Verantwoordelijkheid en daadkracht waarschijnlijk.

01.07.2022

Minister Schouten van Armoedebeleid gaat in op de randvoorwaarden van gemeenten om 500 euro extra energietoeslag aan inwoners uit te keren. Voor de uitvoering en de extra kosten is er een budget van 550 miljoen euro dat komt uit de verwachte hogere gasopbrengsten. Deze toeslag moet de koopkracht ietsjes verbeteren van mensen met een laag of middeninkomen, tot 120% van het minimum inkomen. Hetgeen neerkomt op zo'n 25.000 euro bruto per jaar.

De PvdA-fractie in de Steinse gemeenteraad vindt 120% van het minimum inkomen niet ver genoeg gaan omdat steeds meer huishoudens met een vrij modaal inkomen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. Daarom heeft José Ie van de PvdA een motie ingediend om op gemeentelijk niveau te onderzoeken of deze toeslag niet uitgekeerd kan worden tot inkomens van 130 of 140% van het minimum loon. De PvdA-motie werd door de hele Steinse gemeenteraad aangenomen.

Tweede Kamer
De oppositie in de Tweede Kamer is echter helemaal niet tevreden met de uitkomst van minister Schouten, omdat de gemeenten dit alleen kunnen regelen voor de huishoudens tot 120 procent van het minimum loon. Terwijl ook miljoenen werkenden die daar net boven zitten grote moeite hebben de vaste lasten en boodschappen te blijven betalen. PvdA en GroenLinks hebben eerder een voorstel gedaan om deze toeslag toe te kennen aan iedereen die nu zorgtoeslag ontvangt. De inkomensgrens voor zorgtoeslag ligt op bijna 32.000 euro; voor tweeverdieners is dat ca 41.000 euro. Dan zou een veel grotere groep mensen geholpen kunnen worden. Maar dat voorstel strandde omdat het technisch niet uitvoerbaar bleek (...)

Daardoor blijft de volledige oppositie ontevreden en vol onbegrip. PVV en SP dienden een motie van wantrouwen in, GroenLinks en PvdA zeggen de Voorjaarsnota niet te steunen.
De oppositie heeft gevraagd deze 500 euro nog voor de zomer uit te keren. Maar premier Rutte ziet geen noodzaak (!!!) voor zoveel haast.... en hoopt dat de uitkering voor 31 december kan plaats vinden...
Voor veel huishoudens is het doek dan al gevallen.

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een voorstel waarin gevraagd wordt om gemeenten te compenseren die de inkomensgrens voor de energietoeslag hoger leggen. 


4 op 10 verwachten rekeningen niet te kunnen betalen

21.09.2022

Een grote meerderheid heeft zorgen over zijn koopkracht de komende maanden. Terwijl de prijzen blijven stijgen, komt overheidshulp vooral pas in 2023 op gang. Een flinke groep lagere inkomens (42 procent) verwacht rekeningen straks niet te kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag voorafgaand aan Prinsjesdag. Lees verder >


11.07.2022

Gemeente Stein wil inkomensgrens energie toeslag verhogen

Minister Schouten van Armoedebeleid gaat in op de randvoorwaarden van gemeenten om 500 euro extra energietoeslag aan inwoners uit te keren. Voor de uitvoering en de extra kosten is er een budget van 550 miljoen euro dat komt uit de verwachte hogere gasopbrengsten. Deze toeslag moet de koopkracht ietsjes verbeteren van mensen met een laag of middeninkomen, tot 120% van het minimum inkomen. Hetgeen neerkomt op zo'n 25.000 euro bruto per jaar.

De PvdA-fractie in de Steinse gemeenteraad vindt 120% van het minimum inkomen niet ver genoeg gaan omdat steeds meer huishoudens met een vrij modaal inkomen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen. Daarom heeft José Ie van de PvdA een motie ingediend om op gemeentelijk niveau te onderzoeken of deze toeslag niet uitgekeerd kan worden tot inkomens van 130 of 140% van het minimum loon. De PvdA-motie werd door de hele Steinse gemeenteraad aangenomen.

Tweede Kamer
De oppositie in de Tweede Kamer is echter helemaal niet tevreden met de uitkomst van minister Schouten, omdat de gemeenten dit alleen kunnen regelen voor de huishoudens tot 120 procent van het minimum loon. Terwijl ook miljoenen werkenden die daar net boven zitten grote moeite hebben de vaste lasten en boodschappen te blijven betalen. PvdA en GroenLinks hebben eerder een voorstel gedaan om deze toeslag toe te kennen aan iedereen die nu zorgtoeslag ontvangt. De inkomensgrens voor zorgtoeslag ligt op bijna 32.000 euro; voor tweeverdieners is dat ca 41.000 euro. Dan zou een veel grotere groep mensen geholpen kunnen worden. Maar dat voorstel strandde omdat het technisch niet uitvoerbaar bleek (...)

Daardoor blijft de volledige oppositie ontevreden en vol onbegrip. PVV en SP dienden een motie van wantrouwen in, GroenLinks en PvdA zeggen de Voorjaarsnota niet te steunen.
De oppositie heeft gevraagd deze 500 euro nog voor de zomer uit te keren. Maar premier Rutte ziet geen noodzaak (!!!) voor zoveel haast.... en hoopt dat de uitkering voor 31 december kan plaats vinden...
Voor veel huishoudens is het doek dan al gevallen.

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een voorstel waarin gevraagd wordt om gemeenten te compenseren die de inkomensgrens voor de energietoeslag hoger leggen. 


BTW-verlaging en energietoeslag

10.07.2021

Btw-verlaging energie scheelt een standaard huishouden rond de 250 euro
Vanaf 1 juli betaalt een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ tot eind 2022 gemiddeld 253 euro minder btw voor de energierekening. Per maand komt dat uit rond de 43 euro. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise met actuele en fictieve* variabele energieprijzen. Pricewise keek hiervoor naar de meest voorkomende gezinssamenstellingen en verbruiken en stelde op basis daarvan vier profielen op. Vanaf 1 juli betalen consumenten in plaats van 21% nog maar 9% btw over energie (stroom en gas). De belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening, loopt tot het einde van het jaar en geldt alleen voor de kosten die in het tweede halfjaar van 2022 gemaakt worden.

Belastingvoordeel scheelt paar tientjes per maand
Naast het standaardgezin met kinderen (jaarverbruik: 3.500 kWh, 1.500 m3) dat 253 euro bespaart volgend halfjaar, stelde Pricewise nog drie andere profielen op. Een stel dat samenwoont (jaarverbruik: 1.800 kWh, 975 m3) is gemiddeld 150 euro goedkoper uit in het tweede halfjaar van 2022. Per maand betaalt het stel rond de 25 euro minder. Een alleenstaande (jaarverbruik: 1.350 kWh, 725 m3) betaalt het tweede halfjaar van 2022 rond de 110 euro minder, per maand komt dat uit op 18 euro. Een huishouden in een geëlektrificeerd huis (jaarverbruik: 7.500 kWh en geen gasaansluiting) heeft een voordeel van ongeveer 150 euro in het tweede half jaar. Per maand betaalt dit huishouden 30 euro minder aan energiekosten.

Btw-verlaging soms zichtbaar in portemonnee
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Het is de bedoeling dat de btw-verlaging direct voelbaar is voor consumenten. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe ze de verlaging doorvoeren, als ze dat maar doen. De ACM liet deze week al weten dat energieleveranciers ook duidelijk moeten communiceren naar hun klanten. Hoe gaan zij die belastingverlaging verrekenen in de energierekening? Leveranciers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het termijnbedrag direct te verlagen. Dat betekent dus ook dat dit in 2023 waarschijnlijk meteen verhoogd wordt. Hier moeten consumenten rekening mee houden zodat ze niet voor een verrassing komen te staan als de btw-verlaging weer wordt opgeheven. Afgelopen week bleek al dat een deel van de klanten op dit moment een te laag voorschot per maand betaalt, zodat zij de energienota kunnen ophoesten. Hopelijk zorgt de daling van de btw de aankomende maanden voor een passender maandbedrag, zodat consumenten niet schrikken van hun eindafrekening en nog aan het einde van het jaar moeten bijbetalen.”

* Fictief contract (€ 0,40 per kWh, € 1,50 per m³en € 70 vaste leveringskosten per jaar) en Modelcontract Energie HEM (op 24/06/2022) op postcode 1111AA

Bron: Pricewise.nl 


Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2022 een eenmalige tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. De zogenaamde energietoeslag van € 800 euro. Met dit extra geld kunnen zij (een deel van) de energiekosten betalen.

Antwoorden op vragen als:

  • Wie krijgt de energietoeslag?
  • Wat zijn de voorwaarden?
  • Hoe en wanneer krijg ik de energietoeslag?

vind je op gemeentestein.nl/energietoeslag

Gemeenten bepalen of je in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel heeft de landelijke overheid een richtlijn gegeven. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het 'sociaal minimum' in aanmerking komen voor de energietoeslag. Meer informatie op woonbond.nl


65% trof in energiecrisis maatregelen om thuis energie te besparen  

10.07.2022

Van tochtstrips tot isolatie: bijna twee derde van de Nederlanders (65%) nam het afgelopen jaar maatregelen om thuis te besparen op energie, zodat de energierekening lager werd. Van deze groep nam 54% kleine maatregelen. Zij plaatsten bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en/of hielden de deuren goed dicht. 12% van de Nederlanders die thuis maatregelen nam, pakte het groter aan en plaatste bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie en/of een waterpomp. Een derde van deze Nederlanders (34%) trof zowel grote als kleine maatregelen. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1.000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Slechts 9% van de Nederlanders heeft geen idee hoe zij het energieverbruik thuis kunnen verminderen voor een lagere energierekening. 
Gasverbruik beperken scheelt honderden euro's per jaar 
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Een kleine aanpassing kan al zorgen voor een groot verschil in je energieverbruik. Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming in huis tijdens wintermaanden, maar dat kun je vooral reguleren in koudere periodes. Zet je de temperatuur een graad lager, dan scheelt je dat zo zes à zeven procent op je gasverbruik, wat voor een standaardhuishouden* uitkomt op honderden kuubs gas en dus honderden euro's per jaar. In de zomer neemt het gasverbruik automatisch af, maar je kunt nog wel letten op het gebruik van je elektriciteit. Iets heel eenvoudigs als een theemuts of een goede thermosfles scheelt je tientallen kWh per jaar omdat je dan niet meer voor ieder kopje thee de waterkoker aanzet. Daarnaast kun je bijvoorbeeld in de daluren een was draaien." 

Subsidie nog altijd beschikbaar voor particulieren 
De Kok: “Het is in de huidige situatie voor velen al moeilijk het energie-termijnbedrag op te hoesten. Het spreekt voor zich dat niet iedereen ook zelf over de financiële middelen beschikt voor grote energiebesparende aanpassingen in huis. Of ook niet kan investeren omdat het geen koophuis is. Toch raad ik iedereen aan wel te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het kabinet verbeterde onlangs de voorwaarden om in aanmerking te komen voor duurzame leningen en/of subsidies. De overheid stelt tot 2030 miljoenen euro's beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatie en de aansluiting op het warmtenet. Met deze instrumenten vervang je gas voor duurzame warmte en dat zorgt op zijn tijd voor een lagere energierekening. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden zoals extra ruimte in je hypotheek, een persoonlijke lening of een lening via het Warmtefonds. Ook provincies en gemeenten stimuleren duurzame maatregelen en hebben daarvoor toereikende financiële middelen en gratis advies beschikbaar.” 

* huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ / Bron: Pricewice


01.07.2022

BTW-verlaging en energietoeslag

Btw-verlaging energie scheelt een standaard huishouden rond de 250 euro
Vanaf 1 juli betaalt een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ tot eind 2022 gemiddeld 253 euro minder btw voor de energierekening. Per maand komt dat uit rond de 43 euro. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise met actuele en fictieve* variabele energieprijzen. Pricewise keek hiervoor naar de meest voorkomende gezinssamenstellingen en verbruiken en stelde op basis daarvan vier profielen op. Vanaf 1 juli betalen consumenten in plaats van 21% nog maar 9% btw over energie (stroom en gas). De belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening, loopt tot het einde van het jaar en geldt alleen voor de kosten die in het tweede halfjaar van 2022 gemaakt worden.

Belastingvoordeel scheelt paar tientjes per maand
Naast het standaardgezin met kinderen (jaarverbruik: 3.500 kWh, 1.500 m3) dat 253 euro bespaart volgend halfjaar, stelde Pricewise nog drie andere profielen op. Een stel dat samenwoont (jaarverbruik: 1.800 kWh, 975 m3) is gemiddeld 150 euro goedkoper uit in het tweede halfjaar van 2022. Per maand betaalt het stel rond de 25 euro minder. Een alleenstaande (jaarverbruik: 1.350 kWh, 725 m3) betaalt het tweede halfjaar van 2022 rond de 110 euro minder, per maand komt dat uit op 18 euro. Een huishouden in een geëlektrificeerd huis (jaarverbruik: 7.500 kWh en geen gasaansluiting) heeft een voordeel van ongeveer 150 euro in het tweede half jaar. Per maand betaalt dit huishouden 30 euro minder aan energiekosten.

Btw-verlaging soms zichtbaar in portemonnee
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Het is de bedoeling dat de btw-verlaging direct voelbaar is voor consumenten. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe ze de verlaging doorvoeren, als ze dat maar doen. De ACM liet deze week al weten dat energieleveranciers ook duidelijk moeten communiceren naar hun klanten. Hoe gaan zij die belastingverlaging verrekenen in de energierekening? Leveranciers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het termijnbedrag direct te verlagen. Dat betekent dus ook dat dit in 2023 waarschijnlijk meteen verhoogd wordt. Hier moeten consumenten rekening mee houden zodat ze niet voor een verrassing komen te staan als de btw-verlaging weer wordt opgeheven. Afgelopen week bleek al dat een deel van de klanten op dit moment een te laag voorschot per maand betaalt, zodat zij de energienota kunnen ophoesten. Hopelijk zorgt de daling van de btw de aankomende maanden voor een passender maandbedrag, zodat consumenten niet schrikken van hun eindafrekening en nog aan het einde van het jaar moeten bijbetalen.”

* Fictief contract (€ 0,40 per kWh, € 1,50 per m³en € 70 vaste leveringskosten per jaar) en Modelcontract Energie HEM (op 24/06/2022) op postcode 1111AA

Bron: Pricewise.nl 

Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2022 een eenmalige tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. De zogenaamde energietoeslag van € 800 euro. Met dit extra geld kunnen zij (een deel van) de energiekosten betalen.

Antwoorden op vragen als:

  • Wie krijgt de energietoeslag?
  • Wat zijn de voorwaarden?
  • Hoe en wanneer krijg ik de energietoeslag?

vind je op gemeentestein.nl/energietoeslag

Gemeenten bepalen of je in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel heeft de landelijke overheid een richtlijn gegeven. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het 'sociaal minimum' in aanmerking komen voor de energietoeslag. Meer informatie op woonbond.nl


 4 op de 10 huishoudens in financiële problemen

25.04.2022

 Financiële problemen door fikse koopkrachtdaling
Ondanks de compensatiemaatregelen van het kabinet verwachten 4 op de 10 huishoudens financiële problemen. Minder boodschappen, niet naar de bioscoop of grote aankopen uitstellen. Lage én hoge inkomens letten nu al extra op hun portemonnee.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 26.000 mensen. De stijgende energieprijzen en de Russische inval in Oekraïne zorgen er dit jaar voor dat de gemiddelde koopkracht in 2022 met misschien wel 5% daalt. Alle energie maatregelen die het kabinet nu neemt kunnen op ruime steun rekenen. Maar ze zijn volgens de meerderheid (58 procent) onvoldoende om de daling van de koopkracht op te vangen.

Lees verder >>

Bron: EenVandaag AvroTros / Photo by Ethan Medrano on Unsplash


Energie besparen? Gemeente Stein helpt je op weg.

Het verlagen van je energierekening kan een flinke opgave zijn. We helpen je graag op weg met een aantal praktische tips. In dit artikel leggen we uit hoe je je stroomverbruik aanpakt. Daarnaast geeft de gemeente tijdelijk €90,- cadeau bij een bestelling van minimaal €100,- bij de WoonWijzerWinkel!

Energieverbruik in kaart brengen
Om inzicht te krijgen in het energieverbruik van je apparaten kun je een energiemeter gebruiken. Je plaatst de energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. Zet het apparaat aan en je ziet hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Lees zoveel mogelijk apparaten uit en schrijf het verbruik op een kladblokje.

Tip: Meet apparaten ook in stand-by stand, zoals een televisie of een stereo set. Daarmee breng je sluipverbruik in kaart.

(Sluip)verbruik aanpakken
Apparaten die veel stroom verbruiken kun je aansluiten op een stekkerdoos met aan/uit knop. Na gebruik van het apparaat zet je de stekkerdoos uit, zo bespaar je stroom. Je kunt apparaten ook aansluiten op een tijdschakelklok of een slimme stekkerdoos, waarmee je tijdschema’s kunt instellen voor je apparaten.

Tip: Verbruikt een apparaat écht te veel stroom? Denk er dan eens over na om deze te vervangen door een energiezuinigere versie.

Vervangen van lampen
Ben je toch bezig met het in kaart brengen van je stroomverbruik? Vervang dan meteen alle gloei- en halogeenlampen in je woning door LED lampen. Wist je dat LED lampen 90% zuiniger zijn dan gloeilampen en in vrijwel alle soorten en maten te vinden zijn?

Tip: LED lampen zijn ook te vinden in verschillende kleuren of met dim functie.

€90 cadeau op energiebesparende producten en/of een adviesgesprek
LED lampen, energiemeters, (slimme) stekkerdozen met aan/uit functie en tijdschakelklokken zijn te bestellen bij de WoonWijzerWinkel. De gemeente geeft tijdelijk €90,- cadeau bij een bestelling van minimaal €100,- bij de WoonWijzerWinkel! Kijk voor meer informatie en het aanvragen op www.woonwijzerwinkel.nl/stein.

Gemiddelde energietarieven voor consumenten


60% Nederlanders maakt zich zorgen over hard stijgende energietarieven

14.09.2021

Zelfs zachte winter drukt energierekening dit jaar nauwelijks

De gastarieven hebben een recordhoogte bereikt. De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden* is in de tweede helft van 2021 met maar liefst 360 euro gestegen. Het merendeel (60%) van de Nederlanders maakt zich zorgen over de stijgende energietarieven. Ook geeft 30% aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen. Bij bijna een derde van de Nederlanders (30%) gaat nu al 10% van het inkomen naar de energierekening. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. De hoop is gevestigd op een zachte winter, maar deze zal de rekening hooguit minder hard laten oplopen, want zicht op het einde van de tariefstijgingen is er voorlopig niet.

Energierekening 500 euro duurder dan 2020
Een gemiddeld huishouden* zag de energierekening het eerste halfjaar van 2021 al met 360 euro stijgen. Ten opzichte van vorig jaar is de stijging zelfs meer dan 500 euro, zo blijkt uit een analyse van Pricewise. De vaste gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit: maar liefst 15% hoger dan het hoogste punt in 2009. Alleen in de laatste maand steeg de gemiddelde prijs voor gas al met 15 tot 20%. Het tarief voor stroom bereikt het hoogste punt sinds 2009. Deze explosieve stijging is te wijten aan de oplopende tekorten aan gas en de kostbare opwekking van stroom.

Gasopslag blijft leeg
Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, geeft aan dat er echt iets moet veranderen. “Als de prijzen blijven stijgen, wordt het een hele dure winter, waarbij je kunt verwachten dat ook de variabele energietarieven per 1 januari een verhoging tegemoetzien.” Zelfs een zachte winter doet de energietarieven op de groothandelsmarkt volgens Bleker niet dalen. “Een zachte winter zorgt voor minder gasverbruik. Maar ondanks een lager verbruik van huishoudens, zal de schaarste van gas aanhouden, met hoge tarieven tot gevolg. Een zachte winter zal de toename in kosten dus hooguit wat drukken, maar dat er opnieuw een prijsstijging aankomt is onvermijdelijk.”

Tegemoetkoming energiearme gezinnen
Op dit moment heeft 17% van de Nederlanders moeite met het betalen van de energierekening. Bij bijna een derde van de Nederlanders (30%) gaat maar liefst 10% van het inkomen op aan deze maandelijkse vaste last. Met het oog op de stijgende trend van de tarieven, is het volgens Bleker tijd dat de overheid ingrijpt. "De situatie wordt steeds nijpender voor gezinnen die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. In andere landen zie je dat de overheid hen tegemoetkomt. Zoals in Spanje, waar de btw op energie tijdelijk is verlaagd van 21% naar 10%. Onze hoop is dat de Nederlandse overheid dit voorbeeld volgt en tijdens Prinsjesdag een passende oplossing presenteert die energiearme gezinnen tegemoetkomt.”

* Gemiddeld huishouden: eenjarig vast contract met een verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³


Variabele energietarieven met 25% omhoog

Artikel uit juni 2021

Kwart huishoudens dreigt per 1 juli zo'n 400 euro meer te betalen

Net als de vaste energietarieven, volgen ook de variabele energietarieven de stijgende trend. Per 1 juli 2021 stijgen deze met 25%. De energierekening van een Nederlands huishouden gaat hierdoor met gemiddeld 160 euro omhoog ten opzichte van het afgelopen jaar. Huishoudens waarvan het vaste energiecontract afloopt, gaan automatisch over op de variabele tarieven en betalen gemiddeld 400 euro per jaar extra. Uit de Energiemonitor 2021 van de ACM blijkt dat dit om maar liefst twee miljoen (27%) Nederlandse huishoudens gaat. De reden van de stijgende tarieven is het koude voorjaar, de prijs van CO2-rechten en het herstel van de economie. Dat blijkt uit een analyse van Pricewise op basis van eigen onderzoek en de bekendmaking van de nieuwe tarieven van Vattenfall. De berekening gaat uit van een gemiddeld Nederlands huishouden (met een energieverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³).

Tarieven blijven hoog
Elk half jaar, op 1 januari en op 1 juli, wijzigen de variabele energietarieven. Hoewel de variabele tarieven de afgelopen vier keer op rij daalden, stijgen deze nu fors. Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, zet deze trend voorlopig door. “Elektriciteit speelt een steeds grotere rol bij verduurzaming en het streven om gasverbruik te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische auto's en warmtepompen. De vraag naar elektriciteit neemt toe, maar op momenten dat er weinig zon en wind is, wordt toch naar kolen- of gascentrales uitgeweken. Die prijzen blijven hoog door onder andere de prijs van CO2-rechten. Bovendien moet de netcapaciteit worden uitgebreid, om het hogere stroomverbruik aan te kunnen. Ook dat brengt kosten met zich mee, die deels in de netbeheerkosten worden doorberekend.”

Miljardenbesparing voor twee miljoen huishoudens
De vaste energietarieven zijn met zo'n 200 euro gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Momenteel liggen deze hoger dan de variabele tarieven. Per 1 juli zullen de variabele tarieven zich echter naar een hoger niveau bewegen. Een gemiddeld Nederlands huishouden dat niet overstapt op het moment dat hun vaste energiecontract afloopt, gaat automatisch over op de variabele energietarieven en betaalt gemiddeld 400 euro meer op jaarbasis voor energie. Stappen zij wel over, dan besparen zij met een eenjarig energiecontract rond de 200 euro. Bleker: “Onlangs heeft de ACM de Energiemonitor 2021 gedeeld. Daaruit blijkt dat maar liefst 73% van de Nederlandse huishoudens afgelopen jaar niet is overgestapt. Doen ze dat dit jaar opnieuw niet? Dan laten ze gezamenlijk ruim een miljard euro aan besparingen liggen.” Volgens Bleker is dit hét moment om over te stappen en de energietarieven vast te zetten voor één jaar. “Zo voorkom je dat je honderden euro's per jaar te veel betaalt.”

  • Laatste update op .
Jan Meijers
Laatste nieuws van de Fabertjes-krant,

Dit kabinet gaat voor het strengste “cobra beleid” ooit.
De mensen voelen een vuurwerk crisis.
Ik kom met een “vuurwerknoodmaatregelenpakket”.
Nogmaals er zullen extra grenscontroles komen .
Al het illegaal vuurwerk wordt tegengehouden en daar waar mogelijk teruggestuurd. De instroom móet worden teruggedrongen.
Ter Apel kan het niet nú al niet meer aan, overal liggen de cobra’s op straat . Dát moet ophouden.
Nogmaals ik bén beleid en diesel gewoon door en laat mij door niets en niemand tegenhouden.
Daarnaast schaffen we de salderingsregeling voor zonnepanelen in zonder al teveel lawaai in één klap af.

Voor nu …………oogjes toe en snaveltjes dicht.

1
P.Engelen
energie
Hier uit blijkt dat Nederland onbetaalbaar wordt
en alleen geschikt gemaakt wordt voor de rijken
maar zonder werkende geen rijke Nederlanders.

Ps, Nederland is gestoord

0
Laat reactieformulier zien