Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content
Repair Cafe

Repair Café Elsloo

  • Afbeeldingen: rawpixel.com royalty free ©

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Weggooien? Mooi niet!

Dorpsplatform Elsloo organiseert elke 2e zaterdag van de maand, van 09:30 – 12:30 uur het allereerste Repair Café in Elsloo.

Reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad
In Punt 39, aan de Burgemeester Maenenstraat 39 draait het allemaal om repareren. Tussen 09:30 en 12:30 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Duurzaamheid
Door repareren te promoten, wil Dorpsplatform Elsloo bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Jo Dohmen, voorzitter van Dorpsplatform Elsloo. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

Repareren bespaart ook geld en kostbare grondstoffen, en draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot.

Ontmoeten
Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.

Dorpsplatform Elsloo organiseert ook na 9 september op regelmatige basis een Repair Café in Elsloo. Iedere tweede zaterdag van de maand kunt u terecht bij Repair Café Elsloo

Overige Repair Cafés in de gemeente Stein:
• Buurtcentrum Nieuwdorp, Bergènkenstraat 1 te Nieuwdorp-Stein op de eerste zaterdag van de maand.
• Dorpsdagvoorziening Meers, Kloosterstraat 19A te Meers op de derde zaterdag van de maand. Telkens van 09:30 – 12:30 uur.

Stichting Repair Café International
Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Elsloo.

Aanmelden Repair Café

Artikel van 31 mei 2023

Na de zomervakantie wil Dorpsplatform Elsloo starten met een Repair Café. De bedoeling is om dat elke tweede zaterdag van de maand te houden. Voorlopig startdatum is zaterdag 9 september van 10.00-12.30 uur in Punt 39, Burg Maenenstraat 39 Elsloo.

Duurzaam
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten met als doel om (samen) zaken te repareren die daarna weer heel goed bruikbaar blijven of worden. Duurzaamheid en bezuinigen op geld, grondstoffen en energie zijn het motto tegenwoordig.

Kennis en gereedschap
Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatie-kennis en -vaardigheden op allerlei gebied.
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren.

Samen en gezellig
Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.
Voor dit nieuwe Repair Café hebben we behoefte aan nieuwe vrijwilligers, bijvoorbeeld in de rol van reparatiedeskundige. Er is eigenlijk altijd plaats voor mensen die handig zijn met:
• elektrische apparaten
• fietsen
• meubels/houten voorwerpen

En die het leuk vinden om hun kennis te delen met buurtgenoten.
Daarnaast zijn vaak ook vrijwilligers welkom voor de functie van gastvrouw/heer. In deze rol zorg je voor koffie en thee, heet je de bezoekers welkom en fungeer je als aanspreekpunt voor zowel de bezoekers als de reparateurs in het Repair Café.

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger door een bericht te sturen naar secretariaat@dorpsplatform-elsloo.nl.
Het Dorpsplatform Elsloo neemt na je aanmelding zo snel mogelijk contact met je op.

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien