Maastricht Aachen Airport: een horrordossier zonder einde
- Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com, wikipedia (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license)
Dramatisch verlies MAA
Update 13.11.2024
Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft een financieel zwaar jaar achter de rug, met een nettoverlies van 6,7 miljoen euro in 2023. In 2022 maakte het vliegveld nog een kleine winst. Maar 8 weken sluiting in 2023 voor renovatie van de start- en landingsbaan, zorgden voor grote omzetverliezen.
Bodemloze put
Die renovatie kostte overigens maar liefst 35 miljoen euro en werd door mede-eigenaar Provincie Limburg betaald... dus met uw belastinggeld! Een schande; als er ooit een moment en aanleiding is geweest om het vliegveld te sluiten was dat in april 2022. Maar toen heeft de provincie juist de beslissing genomen om geld te blijven pompen in die bodemloze put.
En de provincie heeft ook nog eens 14 miljoen euro gereserveerd voor de noodzakelijke isolatie van woningen in de overlastzone van MAA.
Onderschat
MAA zegt onderschat te hebben hoe groot de gevolgen van de sluiting zouden zijn: veel vrachtvervoerders kozen een andere luchthaven en kwamen na de renovatie slechts deels of helemaal niet meer terug. Ook het verbod op lawaaiige vliegtuigen, zorgde voor minder vluchten. Het totale vrachtvolume daalde met 70 procent, van 108.000 ton in 2022 naar 32.000 ton in 2023. Ook het aantal passagiers daalde, van 266.000 naar 223.000, mede doordat vliegmaatschappijen Corendon en Ryanair het aantal bestemmingen vanaf "Beek" beperkten en hun heil bij de airports in Eindhoven en Luik zochten.
Vrachtvervoer
De omzet van MAA is vooral afhankelijk van vrachtvervoer. Door de grote daling in het vrachtvolume liepen de inkomsten uit landings- en afhandelingsgelden fors terug, van 26,4 miljoen euro naar 19,2 miljoen euro. Wel nam het volume van vracht die per vrachtwagen naar MAA wordt gebracht fors toe. Dus meer overlast voor minder geld?!
De provincie Limburg (en Schiphol Group, sinds september 2023 mede-eigenaar met 40 procent) staan garant voor eventuele tekorten. Ondanks de financiële tegenvallers blijft de luchthaven optimistisch; voor 2025 verwacht MAA betere resultaten in zowel luchtvracht als passagiersvervoer.... Waar dat op gebaseerd is, blijft een raadsel....
Vrachtvervoer MAA stort in
Update augustus 2024
In de eerste helft van 2024 vervoerde Maastricht Aachen Airport (MAA) veel minder luchtvracht, waardoor het op weg is naar het slechtste resultaat in tien jaar. Dit is opvallend, omdat MAA vooral wil groeien in vrachtvervoer. Vergeleken met de drie voorgaande jaren daalde de vracht met ruim 60 procent, en mogelijk hebben sommige luchtvrachtbedrijven gekozen om elders te blijven na de sluiting van de baan voor onderhoud in 2023.
Het aantal passagiers daalde ook met 20 procent, wat opnieuw een tegenvaller is.
In 2022 besloot de provincie Limburg dat MAA open mag blijven, maar wel onder voorwaarden. Zo moet het vliegveld later openen, omwonenden mogen niet meer geluidsoverlast ervaren dan in 2019, en grote vliegtuigen zoals de Boeing 777 moeten minder vaak landen om de geluidsnormen te halen. MAA’s directeur zegt dat het vliegveld ondanks deze beperkingen economisch kan blijven draaien.
De provincie Limburg werd in 2019 volledig eigenaar van het vliegveld om het te redden van sluiting. In 2023 werd 40 procent van de aandelen aan Schiphol verkocht. MAA heeft de jaarrekening over 2023 nog niet gepubliceerd, maar verwacht wordt dat het jaar verlies zal opleveren, mede door de slechte vrachtresultaten.
In 2021 maakte Pieter van Geel een toekomstplan voor MAA, met als doel jaarlijks 200.000 tot 300.000 ton vracht te vervoeren tegen 2030. Om dat te halen, zou het vrachtvolume de komende vijf jaar zeven tot acht keer moeten toenemen.
Baanrenovatie
In 2023 werd de start- en landingsbaan van Maastricht Aachen Airport (MAA) grondig gerenoveerd, een project dat acht weken duurde en noodzakelijk was vanwege slijtage aan het asfalt. Door de slijtage bestond er namelijk een risico dat kleine steentjes los zouden komen en schade aan vliegtuigen zouden veroorzaken. Dit project liep van mei tot eind juni.
De renovatie was een grootschalig project. Zo werd er 71.000 ton asfalt aangebracht, verving men ongeveer 1000 lichtarmaturen langs de baan, en werd 15 kilometer aan belijning toegevoegd. Ook legde men maar liefst 100 kilometer aan kabels aan voor de elektriciteit en communicatie van het vliegveld. Tijdens de drukste dagen werkten er zo’n 250 mensen aan de vernieuwing.
De totale kosten van de baanrenovatie bedroegen ongeveer 35 miljoen euro. De provincie Limburg, die aandeelhouder van het vliegveld is, financierde dit bedrag. Dura Vermeer, de aannemer die de renovatie uitvoerde, kreeg een bedrag van ongeveer 22 miljoen euro voor de werkzaamheden, exclusief extra kosten zoals de projectvoorbereiding, leiding en toezicht.
Tijdens de renovatie bleef het vliegveld acht weken gesloten, wat de uitstoot door vliegtuigen tijdelijk drastisch verminderde. Maastricht Aachen Airport gaf aan dat de tijdelijke sluiting de extra stikstofuitstoot die tijdens de werkzaamheden ontstond, volledig compenseerde.
Sluiting MAA wordt bespreekbaar
Update 05.04.2022
Er liggen alternatieve plannen om de landingsbanen na sluiting vol te leggen met zonnepanelen.
Laatste ontwikkeling is dat Schiphol Vracht mogelijk wil participeren in MAA, samen met Schiphol het enige vliegveld in Nederland dat vrachtvluchten afhandelt. Volgens mij is dat het laatste waar we op staan te wachten...
Op 19 april wordt een voorstel van het Provinciebestuur verwacht.
Uit een brief van het college van Gedeputeerde Staten aan alle fracties van de Provinciale Staten Limburg blijkt dat een sluiting van Maastricht Aachen Airport niet langer onbespreekbaar is. Letterlijk schrijft GS ‘daadwerkelijk álle opties open en transparant met de Staten te willen wegen’.
Eerder wilde de provincie het scenario van sluiting niet eens onderzoeken, laat staan in overweging nemen, ondanks aandringen van enkele Statenfracties. Deze ommezwaai verrast alle fracties, waarbij de linkse partijen vooral blij verrast zijn. Overigens is nog lang niet zeker dat een meerderheid van de Staten voor sluiting zal gaan stemmen als het zover komt. Daarvoor is meer informatie nodig en duidelijkheid over de financiële impact van sluiting, dan wel open houden van het vliegveld in Beek.
Maar nu in 2023 de start- en landingsbaan gerenoveerd moet worden, kosten maar liefst 55 miljoen euro, gaat het provinciale bestuur de onverzettelijkheid van eerdere college's heroverwegen. En dat is een goede zaak, temeer omdat naast deze eenmalige investering van 55 miljoen euro, de provincie jaarlijks ook nog eens 5,5 miljoen euro structureel tekort moet aanvullen. Als je de baan gaat renoveren moet je ervan uitgaan dat het vliegveld zeker nog 10 jaar in bedrijf blijft, dat betekent een totale investering van maar liefst 110 miljoen euro.... belastinggeld !
En waarvoor? Voorstanders van het vliegveld schermen continue met de "gigantische werkgelegenheid" die het vliegveld en gerelateerde bedrijven op het omringende bedrijventerrein opleveren. Triomfantelijk schermde men in 2019 met maar liefst 3300 banen, 500 banen bij het vliegveld zelf, de rest indirecte banen bij andere bedrijven. Dat zou gebleken zijn uit onderzoek door de Erasmus Universiteit. Niet veel later werd dat onderzoek ondeugdelijk verklaard omdat de cijfers in de verste verten niet klopten. Het totaal aantal banen werd bijgesteld naar 2800. Nadat vliegveld-tegenstanders, verenigd in Alliantie tegen Uitbreiding MAA, ook deze cijfers als onjuist bestempelden en met een officiële klacht dreigden, gingen de onderzoekers nog eens rekenen en kwamen tot 1740 banen. Maar ook dat aantal klopt niet zeggen de verenigde actiegroepen; er zijn hooguit 700 tot 900 banen in de regio die direct en indirect te herleiden zijn tot het vliegveld.
De Alliantie diende vervolgens een klacht in bij de integriteitscommissie en die verwijt de onderzoekers van de Erasmus Universiteit vervolgens "bedenkelijk gedrag".
Maar gelukkig gaan nu ook zaken als milieu, welzijn van omwonenden en financiën een rol in de Staten-discussie spelen.
In augustus 2020 bleek al dat de Rijksoverheid zich zorgen maakt over de ontwikkeling rond MAA, zo is te lezen in de Luchtvaartnota 2020-2025 van het ministerie.
Het wordt hoog tijd om het vliegveld te transformeren tot Energy Valley. Dan gaat dat perceel eindelijk na 75 jaar geld opleveren en ook nog eens voorkomen dat kwetsbare landschappen in de omgeving worden opgeofferd voor zonnenparken.
+ Lees ook in dagblad Trouw van 22.07.2021 >>
+ Lees ook in De Limburger van 08.09.2021 >>
+ Website Alliantie Tegen Uitbreiding MAA >>
+ Burgerinitiatief Omwonenden MAA >>
+ Website Natuur- en Milieufederatie Limburg >>
Energy Valley
Update 20 mei 2021
Vandaag in De Limburger ruime aandacht voor een proefballonnetje: Energy Valley.
Twee onderzoekers presenteerden de Statenleden hun ultieme energieplan. Leg het vliegveld in Beek vol met 400.000 zonnepanelen, wat windmolens, ondergrondse thermische buffering en een waterstoffabriek. Goed om 100.000 huishoudens vanaf 2030 van energie te voorzien. Of zijn minikernreactoren toch een betere optie? En hoe zit het met schadeclaims van bedrijven rond het vliegveld? En laat Maastricht Aachen Airport nou toevallig vorig jaar als enige luchthaven in Nederland winst hebben gemaakt. In het najaar staat de luchthaven op de Staten-agenda... Lees verder in De Limburger ⇢
Omwonenden meten vliegtuiglawaai Maastricht Aachen Airport
Update 10.08.2020
Omdat ze de cijfers van de officiële instanties niet vertrouwen hebben omwonenden het initiatief genomen om zelf het vliegtuiglawaai te gaan meten, veroorzaakt door verkeer van en naar Maastricht Aachen Airport (MAA)
Gustaaf van Ditzhuijzen uit Bunde begon vorig jaar op proef het geluid van toestellen die van en naar Maastricht Aachen Airport vliegen te meten. In mei haakten de actiegroepen Alliantie Tegen Uitbreiding MAA en Omwonenden MAA aan. Het netwerk telt nu achttien meetstations van Geleen tot Bemelen. Omdat de cijfers van de provincie Limburg steevast lang op zich laten wachten, vermoeden de initiatiefnemers dat ermee wordt gesjoemeld.
Er zijn vooralsnog meetpunten in Bemelen, Catsop, Moorveld, Bunde, Meerssen, Geleen, Geverik, Kasen, Rothem, Maastricht, Schietecoven en Ulestraten.
De particuliere metingen zijn te volgen via de website van European Aircraft Noise Services > www.eans.net
Op maa-monitor.nl is een overzicht van metingen en lawaaitoestellen te zien.
Lees verder in De Limburger van 07.08.2020 >
De provincie Limburg is eigenaar van het vliegveld en geeft al jarenlang tientallen miljoenen euro's steun (van ons belastinggeld) In 2020/2021 wordt de (enige) start- en landingsbaan opgeknapt en dat gaat nog eens 25 miljoen extra kosten. De kosten van het vliegveld staan in geen enkele verhouding tot de baten. Het economisch belang voor de regio wordt ook overdreven. De balans is zo zoek dat ook de Rijksoverheid zich zorgen maakt over de ontwikkeling rond MAA, zo is te lezen in de Luchtvaartnota 2020-2025 van het ministerie.
Verzet tegen uitbreiding Maastricht Aachen Airport groeit
10.01.2017
Het vliegveld kreeg eind 2016 toestemming om de volledige start- en landingsbaan te gebruiken, daar waar tot nu slechts een deel van de baan wordt gebruikt. Grote vrachtvliegtuigen konden daardoor niet in Beek landen. Vanaf nu kan dat dus wel.
Foto Google Maps | klik voor vergroting
Diverse actiegroepen hebben daar tegen geprotesteerd: er zal niet alleen méér vrachtverkeer naar Beek komen, maar ook nog eens zwaardere toestellen. Die zorgen voor meer luchtvervuiling en geluidsoverlast, terwijl zeker ook de veiligheid in het geding komt. Men vreest dat de leefbaarheid van de verre omgeving erdoor aangetast gaat worden.
Zoals gewoonlijk doen de provincie en luchthaven er "luchtig" over en zij bezweren omwonenden dat de uitbreiding binnen de afgesproken voorwaarden blijft.
- Laatste update op .