Skip to main content
Historisch gidsen

Guus Peters, streekhistoricus

  • Afbeeldingen | Bron: Guus Peters, Wim Hanssen ©

Guus Peters is geboren en getogen in Elsloo en is van de jaargang 1957. Vroeger woonde hij “Ônger op de Staasjewaeg” maar tegenwoordig “Ônger in ut Törp”. Zijn vader was van "Marie van Gus Klaose" en zijn moeder van de "meule van de Pieper".

Maasdal
Als amateurhistoricus onderzoekt hij de historische achtergronden van dorpen, wegen, landschap en Maaslopen in en rond het (Grens)Maasdal. Tevens heeft het onderzoeken van de sociale en culturele historische achtergronden van de bewoners van het Maasdal zijn speciale interesse.

Historisch gidsen
Na zijn vervroegd uitreden bij DSM waar hij werkzaam was op de financiële afdeling, heeft Guus een tweejarige opleiding in Hasselt gevolgd voor professionele gids. Hij leidt als gids met veel plezier groepen rond bij het bezoeken van steden. In de regio zijn dat bijvoorbeeld Sittard, Maaseik, Hasselt, Tongeren, Maastricht, Rekem, Luik en Aken. Maar ook verder gelegen steden als Leuven, Antwerpen, Mechelen, Gent, Brussel en Brugge zijn hem niet vreemd.

Hij is als bestuurslid en gids verbonden aan het Historiehuis van de Maasvallei, voorheen het Streekmuseum. De meeste mensen kennen hem ook als gids in het Historiehuis, de oude kern en het landschap rond Catsop. In het Historiehuis is hij niet alleen als gids actief maar ook met het beheer en inrichting van de collectie.

Lobby hobby Historiehuis Maasvallei

Kennisoverdracht
Guus heeft diverse publicaties op zijn naam staan of er als co-auteur aan meegewerkt zoals o.a. het boek over Catsop, De Maasvallei in een stroomversnelling, Op het netvlies gebrand en de Stiefköppige Maaskentjer. Verder geeft hij jaarlijks een cursus van ca 25 avonden onder de naam "Omgevingscursus". Hierin worden alle aspecten van de rijke geschiedenis van de Maasvallei vanaf de oerknal tot heden tussen Maastricht en Maaseik behandeld.

Politiek en verenigingen
Verder is Peters raadslid voor DOS in de gemeenteraad van Stein, waar hij  voor zijn fractie woordvoerder is op het gebied van toerisme en cultuur. Tenslotte is hij lid van het Oranje Comite Stein en lid van het Regiment Graaf d’Arberg, waarmee hij graag aan diverse historische evenementen deelneemt.

Guus Peters beleeft veel plezier aan zijn boeiende hobby en komt daardoor met veel mensen en instanties in contact. Hij vindt het ook leuk als mensen de weg naar hem of het Historiehuis vinden; hij helpt hun graag op weg met eigen onderzoek of met het verstrekken van info. Kortom, een zeer bezige bij!

(Foto's fam. Peters)

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien