Skip to main content
Tweede Kamer

EenVandaag Opiniepanel

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com, EenVandaag, beeldbank Tweede Kamer der Staten-Generaal

Helft linkse kiezers wil immigratie beperken

Zorgen om opvangtekort en polarisatie
Linkse kiezers zijn verdeeld over de beperking van migratie naar Nederland, maar ze hebben er wel bijna allemaal zorgen over. Over hoe de opvang eruit moet zien, spanningen in de samenleving en de gevolgen voor de woningmarkt.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 29.000 leden van het Opiniepanel. Zorgen over immigratie zijn er vooral bij rechtse kiezers, maar uit het onderzoek blijkt dat ook de helft (51 procent) van stemmers op linkse partijen, zoals GroenLinks-PvdA, SP en D66, over het algemeen vindt dat het aantal immigranten moet worden ingeperkt.  Lees verder ⇢

Imago partijleiders VVD en PvdA-GroenLinks verbeterd

25.09.2024

VVD-kiezers geloven weer in Yeşilgöz als partijleider, ook imago Timmermans verbeterd onder eigen kiezers
Ruim 8 op de 10 mensen die in november op de VVD stemden, steunen Dilan Yeşilgöz nu als leider van die partij. Een heel ander cijfer dan in januari, toen nog niet de helft vertrouwen in haar had. Ook Frans Timmermans krijgt meer steun van zijn kiezers.
Hoe het vertrouwen is in de andere partijleiders? Lees verder ⇢

NSC verliest fors in zetelpeiling

NSC verliest in een maand tijd 6 zetels en komt daarmee uit op 3. Dat blijkt uit de zetelpeiling van EenVandaag en Verian. Bij de verkiezingen had de partij er nog 20. De overgebleven NSC-stemmers zijn ook lang niet allemaal zeker van hun keuze.
Lees hier ⇢ hoe dat komt, hoe wordt gedacht over partijleider Omtzigt en hoe andere partijen ervoor staan in de zetelpeiling.


Koopkrachtverbetering een farce

17.09.2024

Volgens het kabinet gaan mensen er volgend jaar op vooruit, maar slechts 17 procent gelooft dat. Dat blijkt uit onderzoek onder het Opiniepanel. "Nog geen procent erbij, ik geloof het niet met de inflatie en gestegen zorgpremies."

Uit de Prinsjesdagstukken zou blijken dat huishoudens er komend jaar gemiddeld 0,7 procent op vooruit gaan, maar veel deelnemers geloven dat niet. Bovendien hebben velen het gevoel dat het kabinet vooral de rijkere Nederlanders helpt. Met name de uitgelekte plannen over de zogenoemde 'expatregeling' en overdrachtsbelasting stemmen mensen somber.

+ Lees verder op EenVandaag ⇢


Kabinet weet wat er speelt, maar daadkracht wordt lastig

Uit het onderzoek in de aanloop naar de presentatie van de regeerplannen van het kabinet-Schoof bleek dat kiezers vinden dat het kabinet weet wat er speelt. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen laag als het gaat om daadkracht. Volgens kiezers zijn onervarenheid, stroeve verhoudingen en de erfenis van Rutte zijn volgens hen de grootste struikelblokken.

Kiezers PVV, NSC en BBB negatiever over kabinet
In het onderzoek ná de bekendmaking van het regeerprogramma bleek dat veel coalitiekiezers somberder zijn over het kabinet nu het regeerprogramma bekend is. Het nieuwe asielbeleid is welkom, maar plannen voor het eigen risico, voor de landbouw en de bezuinigingen op onderwijs zorgen voor gefronste wenkbrauwen. 

Weinig geloof in koopkrachtplus
Ook over plannen uit de Miljoenennota, de concrete plannen voor het komende jaar, zijn lang niet alle kiezers tevreden. De voortzetting van belastingvoordeel voor expats, het verlagen van de overdrachtsbelasting voor bezitters van huizen die er zelf niet in wonen en de BTW-verhoging op bijvoorbeeld hotels, boeken en sportwedstrijden staat coalitie- en oppositiekiezers tegen. Ook verwachten maar weinig mensen erop vooruit te gaan. 

+ Lees verder op EenVandaag ⇢ 



De Nationale Politieke Index 2024 toont o.a. de 30 meest actieve Kamerleden. De 37-koppige PVV-fractie scoort laag: alleen fractievoorzitter Geert Wilders zelf presteert iets boven het gemiddelde op de ranglijst van alle 150 Kamerleden. En: welke drie Kamerleden staan het hoogst? (Bron: HP/DeTijd)

+ Lees verder op Nationale Politieke Index ⇢

+ Meer informatie Tweede Kamer: alle kamerleden voorgesteld ⇢

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien