Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Concerten

Utopia (1970-1988) en Zion (1988-1990)

Hieronder een overzicht van de minimaal 212 (!!) concerten die plaatsvonden in Jongerencentrum Utopia (1970 t/m 1987) en Zion (1988 tot juni 1990) in Elsloo.

Utopia organiseerde niet alleen concerten in het eigen gebouw maar ook in andere locaties (Maaslandcentrum, zalen, feesttenten, openlucht) Utopia organiseerde daarnaast ook enkele concerten op verzoek van Fanfare de Maasgalm in Elsloo, Fanfare St.Joseph in Meers en het Maaslandcentrum. 

Utopia was gehuisvest op de achtereenvolgende adressen: Op de Berg 8A, Dorpstraat 7AII en Burg. Maenenstraat 43 in Elsloo. Zion was ook op deze laatste locatie gevestigd, in de kelder van het Maaslandcentrum.

Het overzicht is gebaseerd op krantenknipsels, plakboeken, oude agenda's, Limburgs Dagblad archief op Delpher, posters en bijdragen door oud-medewerkers en -bezoekers. Zie ook de colofon onder het overzicht.
Als je onvolkomenheden constateert of toevoegingen hebt, laat het ons weten en mail naar redactie@elsloo.info

Zoeken

In de tabel hieronder kun je zoeken op bandnaam, op datum (als xx.xx.19xx) of willekeurige andere zoekopdracht. 
Zodra je in het zoekveld begint te typen, zie je de zoekresultaten in de tabel bovenaan staan. Meerdere treffers staan op datum volgorde onder elkaar.
Met de "alle" velden kun je filteren op datum en bandnaam (niet beschikbaar op smartphone)

Wie wat bewaart...

Gelukkig hebben Jo Dohmen, Wil Pepels, Krina Scholten en enkele anderen veel bewaard uit de tijd dat zij actief waren bij Utopia.

Zo ook dit juweeltje dat tussen een lading vergeelde krantenknipsels zat. Een promotiekaartje (of uit de kluiten gewassen visitekaartje) van het Thin Lizzy management, ontvangen op 15.09.1973 toen Thin Lizzy in Elsloo speelde.... ja je leest het goed.
Mét de handtekening van de bandleden! Mooi collectors-item!

Contracten bands en artiesten

Utopia (1970-1988)

Hieronder een bloemlezing van contracten met bands en artiesten. Tot dusver hebben we alleen contracten t/m 1976. Wie heeft nog materiaal?

Om de vermelde gages in het juiste perspectief te plaatsen, moet je weten dat in 1970 het gemiddelde netto loon in Nederland 285 euro per maand bedroeg... In 1975 was dat verdubbeld naar 537 euro. In 1980 werd gemiddeld netto 782 euro verdiend. In 1985 was dat 957 euro per maand.

In de tabel hieronder kun je zoeken op datum, band of willekeurige andere zoekopdracht. 
Zodra je in het zoekveld begint te typen, zie je de zoekresultaten in de tabel bovenaan staan. Meerdere treffers staan op datum volgorde onder elkaar.
Met de "alle" velden kun je filteren op datum en bandnaam (niet beschikbaar op smartphone)

Holland Pop Festival - Kralingen - 1970

Nederlandse versie van Woodstock in Kralingen (Rotterdam) op 26-27-28 juni 1970.
Met o.a. Santana, Pink Floyd, Canned Heat, Jefferson Airplane, Dr. John, T.Rex, The Byrds, Soft Machine, Supersister, Focus e.v.a. Duur video 1 uur 36 min

De volledige Utopia-playlist bevat meer dan 350 nummers.