Skip to main content

UTOPIA
jongerencentrum 1970-1988

Documenten

Utopia (1970-1988)

Hieronder een overzicht van diverse documenten uit voornamelijk de beginjaren van Utopia. Met dank aan Jo Dohmen die heel veel materiaal bewaard heef uit de tijd dat hij bestuurslid bij Utopia was.
Veel dank ook aan Drukkerij Knoben die ons hun hele jaargangen Wegwijzers in bruikleen gaf om te scannen en te documenteren. Delpher was een goede online informatiebron.

Uit de latere jaren zijn geen documenten bewaard gebleven of in elk geval nog niet aangeboden. Wel foto's van diverse makers en de plakboeken van Wil Pepels die u onder "Beeldmateriaal" en "In de pers" op deze site kunt vinden.

De documenten zijn alleen bedoeld om een indruk te geven hoe jongeren, de meesten jonger dan 21, het realiseren van hun wensdroom aanpakten. Geweldig om te lezen welke kansen zij zagen.
Maar het was niet allemaal pais en vree. Ze kwamen veel obstakels tegen op hun weg naar "Utopia"... hun ideale wereld. 

Ledenkaarten

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting. Deze ledenkaarten zijn door de eigenaren ter beschikking gesteld. Dank daarvoor!
Heb je ook nog jouw ledenkaart? Scan en stuur in die handel! Geen scanner? Dan doen wij het voor je.

De eerste twee ledenkaarten hieronder ontvingen we van Lillian Henzen, die destijds op de Koolweg woonde en van Lenie Schepers uit de Jurgensstraat.
In de Utopia-werkgroep is niemand die zich deze kaart kan herinneren!

De kaart is uitgegeven in 1970, toen de jeugdsoos in het jeugdhuis -voormalig zusterklooster- naast de oude kerk was gevestigd.
Op de voorkant wordt de naam "Utopia" niet vermeld. Op de achterkant staan wel stempels met die naam.
Het zou kunnen dat deze kaarten een "erfenis" zijn van de jeugdbeweging waar Hub Meijers en Jo Dohmen toen vrijwilliger waren. De eerste 2 stempels op de kaart van Lenie vermelden "jongerensociëteit". In april 1970 is de stempel van Utopia gebruikt.
Lilian heeft haar kaart zelf vrolijk ingekleurd.

Vanaf april 1970 werden de kaarten vanaf nummer 3 gebruikt

Lilian Henzen

voorzijde

Lilian Henzen

achterzijde

Lenie Schepers

voorzijde

Lenie Schepers

achterzijde

Hilda Vossen

Annelies Bothmer

Bèr Everaers

Marian Schepers

Nellie Ramakers

Frans Janssen

Hans Thomassen

T. Smeets

voorzijde

Diverse documenten

In de tabel hieronder kun je zoeken op datum, document, naam of willekeurige andere zoekopdracht. 
Zodra je in het zoekveld begint te typen, zie je de zoekresultaten in de tabel bovenaan staan. Meerdere treffers staan op datum volgorde onder elkaar.
Met de "alle" velden kun je filteren op datum en bandnaam (niet beschikbaar op smartphone)

Wie wat bewaart...

Gelukkig hebben Jo Dohmen, Wil Pepels, Krina Scholten en enkele anderen veel bewaard uit de tijd dat zij actief waren bij Utopia.

Zo ook dit juweeltje dat tussen een lading vergeelde krantenknipsels zat. Een promotiekaartje (of uit de kluiten gewassen visitekaartje) van het Thin Lizzy management, ontvangen op 15.09.1973 toen Thin Lizzy in Elsloo speelde.... ja je leest het goed.
Mét de handtekening van de bandleden! Mooi collectors-item!

Contracten bands en artiesten

Utopia (1970-1988)

Hieronder een bloemlezing van contracten met bands en artiesten. Tot dusver hebben we alleen contracten t/m 1976. Wie heeft nog materiaal?

Om de vermelde gages in het juiste perspectief te plaatsen, moet je weten dat in 1970 het gemiddelde netto loon in Nederland 285 euro per maand bedroeg... In 1975 was dat verdubbeld naar 537 euro. In 1980 werd gemiddeld netto 782 euro verdiend. In 1985 was dat 957 euro per maand.

In de tabel hieronder kun je zoeken op datum, band of willekeurige andere zoekopdracht. 
Zodra je in het zoekveld begint te typen, zie je de zoekresultaten in de tabel bovenaan staan. Meerdere treffers staan op datum volgorde onder elkaar.
Met de "alle" velden kun je filteren op datum en bandnaam (niet beschikbaar op smartphone)

Toevalstreffer 1982

Bij toeval gevonden in de spelonken van Flickr bij zoektocht naar foto's van The Toolsheds die op 14.05.1982 in Utopia optraden.
We zien hun toerschema in Nederland met daarbij hun gage per optreden. Winterswijk, Rotterdam en Elsloo betaalden de hoofdprijs....!

Waren toch mooie verdiensten voor deze Engelse band voor een weekje toeren door Nederland. Ze waren destijds vast voorprogrogramma van Madness.

Bovenaan hun gewenste drankvoorraad.... die was heel bescheiden. En zo was hun muzikale prestatie eerlijk gezegd ook.

Huisdrukkerij Utopia

Aardig om grafische- en drukkwaliteit te vergelijken met gelikt drukwerk vandaag.

Het Utopia "drukwerk" van o.a. programmaboekjes met afbeeldingen, afwijkende lettertypes en handschrift, werd gemaakt met een stencilapparaat. Om precies te zijn de 2e generatie waar je al plakletters en foto's mee kon "inbranden".... Wat 'n ellende! Jo Collard was expert en onze huisdrukker.

Zo'n ding zag ongeveer zoals op de foto uit. Maar in Utopia werd niet vaak gelachen bij 't stencillen, meestal gevloekt als zo'n vel, waar je uren aan geknutseld had, weer eens stuk ging of de inkt overal uit droop. 

De enige plicht die we tegenover de geschiedenis hebben, is haar te beschrijven.

Oscar Wilde