Skip to main content
Filters

Dorpsdagvoorziening Meers 'Bie Gerda' in voorjaar 2015 van start

'Bie Gerda' is de nieuwe naam van de beoogde dorpsdagvoorziening in Meers die tijdens de informatieavond op 28 januari 2015 aan de inwoners bekend werd gemaakt. De naam is door 24 mensen ingezonden naar aanleiding van een oproep in het Limburgs Dagblad.

Fondsenwerving voor start pilot
De dorpsdagvoorziening is een burgerinitiatief dat in het voorjaar zijn deuren zal openen. Met een subsidie van 75.000 euro van de provincie Limburg durft de stichting Dorpsdagvoorziening Meers het aan om dit voorjaar van start te gaan. Eerder had de gemeente Stein al een bijdrage toegezegd van 75.000 euro voor de verbouwing van de beoogde locatie voor de voorziening, de voormalige bakkerij, gelegen in het centrum van het dorp . Samen met eerder verworven gelden van het o.a. Oranjefonds (35.000), de Stichting Bevordering Woon- en Leefomgeving Limburg (5.000), de firma Prominent (8.000) en de Stichting Fonds Sociale Instellingen in Geleen (3.000) is er een pilot voor de dagsvoorziening opgezet voor de duur van 14 maanden. Na die tijd moet de voorziening zichzelf bedruipen. Verschillende subsidieaanvragen lopen nog om de begroting sluitend te krijgen.

Ontstaan vanuit Eigen kracht en DOP Meers
De dorpsdagvoorziening past helemaal in het idee van de DOPsgewijze aanpak en de Eigen Krachtvisie van de gemeente Stein, waarbij wordt uitgegaan van de kracht van inwoners en dorpsgemeenschappen. De realisatie van Dorpsdagvoorziening komt voort uit de werkgroep Jong en Oud van het Dorpsontwikkelingsproces (DOP) Meers, dat in 2012 van start ging en ondersteund wordt door de gemeente Stein.

Centrale én multifunctionele plek in Meers
Bie Gerda zal met inzet van vele vrijwilligers gaan voorzien in de behoefte van het dorp aan een centrale en toegankelijke plek voor o.a. de oudere Meersenaren met een ondersteuningsvraag.
Met inkomsten uit de dorpsdagvoorziening, door bijv. het verhuren van ruimten aan zorgaanbieders en verenigingen, hoopt de stichting over een jaar zonder aanvullende subsidie verder te kunnen.

Elke woensdag staat een sociaal restaurant gepland en ook zal er vanuit de voorziening vervoer van en naar Meers worden gecoördineerd. Deze zgn. 'wensauto' is door de provincie Limburg toegekend aan de stichting Dorpsdagvoorziening die op deze pilot had ingeschreven. De wensauto kan naar behoefte worden ingezet in plaats van de reguliere lijnbus die vanaf 2016 voor Meers wegvalt. De sleutels van de auto werden vrijdag 23 januari jl. symbolisch overhandigd door gedeputeerde Patrick van der Broeck aan de voorzitter van de stichting Cel Thans en de coördinator Peter Lambrichts.


Open dag Bie Gerda in Meers op 25 april 2015

Officiële opening op vrijdag 24 april
Op vrijdag 24 april 2015 gaat de nieuwe Dorpsdagvoorziening Meers 'Bie Gerda' aan de Kloosterstraat 19a in Meers officieel van start. In aanwezigheid van een groot aantal genodigden verrichten burgemeester Marion Leurs en wethouder Hub Janssen samen de officiële openingshandeling.

Aansluitend overhandigt gedeputeerde Patrick van der Broeck de Wensauto Meers aan Stichting Dorpsdagvoorziening Meers. Ook wordt de nieuwe website gepresenteerd: www.dorpsdagvoorzieningmeers.nl

Open Dag op zaterdag 25 april
Op zaterdag 25 april houdt Dorpsdagvoorziening Meers 'Bie Gerda' van 10-14 uur Open Dag. Jong en oud zijn van harte welkom!

Het nieuwe ontmoetingscentrum ligt in hartje Meers (naast basisschool en jeugdwerk) en biedt vrije inloop voor de inwoners van Meers, Veldschuur, De Weerd, Maasband en omgeving die
op zoek zijn naar gezelligheid en leuke activiteiten.

Voorzitter Cel Thans van Stichting Dorpsdagvoorziening Meers: "We merken dat met name oudere mensen in de buurt behoefte hebben aan gezelschap. Op deze manier hopen wij hen een fijne plek te bieden waar ze gezellig onder de mensen kunnen zijn. Daarbij stellen wij ons tot doel om jong en oud samen te brengen. Iedereen is van harte welkom!"

Viering Koningsdag op maandag 27 april
Op maandag 27 april viert men 'Bie Gerda' Koningsdag. Met live-muziek van De Bolsterband en zolang de voorraad strekt zijn er oranje tompoezen voor de bezoekers. Het volledig programma van het openingsweekend vindt u op de website van Dorpsdagvoorziening Meers.

High Tea 'Bie Gerda' op dindag 28 april
De vrijwilligers van 'Bie Gerda' zorgen tussen 10 en 12 uur voor een heerlijke zelfgemaakte High Tea. Vrije inloop (en er zijn geen kosten aan verbonden): dus kom en geniet 'Bie Gerda'!

Jong & oud samen
Iedereen kan 'Bie Gerda' binnenlopen en tegen geringe betaling een kopje koffie of glaasje fris drinken, of naar wens meedoen met een spelletje of andere activiteit. De activiteiten variëren van gezellig samen zijn tot schilderen, geheugentraining, spel en beweging, of samen vlaai bakken of koken. Afhankelijk van de activiteit vindt begeleiding plaats door vrijwilligers of professionele activiteitenbegeleiders. De vrije inloop is op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) van 9.00-17.00 uur. Bij bepaalde activiteiten kan sprake zijn van ruimere openingstijden. Ook kan er in bepaalde gevallen een geringe vergoeding worden gevraagd voor materialen e.d.

Mulifunctioneel
Daarnaast heeft de dorpsdagvoorziening een multifunctionele functie. U vindt er bijvoorbeeld van meet af aan een praktijk voor fysiotherapie en een praktijk voor logopedie. Verdere voorzieningen zoals een prikdienst volgen.
Ook een uitleen-, reparatie- en herstelservice staat op het wensenlijstje. 'Noaberzorg' - elkaar een handje helpen- is daarbij het uitgangspunt.

Wilt u iets betekenen voor een ander?
Vrijwilligers en suggesties voor activiteiten zijn welkom. Heeft u een leuke hobby die u met anderen wilt delen? Neem contact op met de coördinator en doe mee 'Bie Gerda'!

Meer weten?
Voor actuele informatie kunt u steeds terecht op www.dorpsdagvoorzieningmeers.nl of bellen met coördinator Peter Lambrichts via tel. (046) 426 33 95.

Dorpsdagvoorziening Meers 'Bie Gerda' dankt zijn naam aan een prijsvraag in Dagblad De Limburger. Hierbij kwamen meerdere mensen met het voorstel om de dorpsdagvoorziening de naam 'Bie Gerda' te geven. Gerda is de naam van de mevrouw die naast de nieuwe dorpsdagvoorziening woont en hier vele jaren met wijlen haar man een bakkerij annex dorpswinkel heeft gehad.
logo sddv meers

 

 

Deel dit artikel ⇢
  • Laatste update op .

Aelser Revue, Sjiek Nondedjuu !

De repetities voor de 38e Aelser Revue zijn al vele maanden in volle gang. Het organiserende Aelser Revue Comité heeft ook in 2015 weer meer dan 125 medewerkers bereid gevonden om aan de slag te gaan. Scènes worden ingestudeerd, de begeleidende muziek en zang worden ingeoefend, sjminkschema's worden gemaakt, décors gebouwd, kostuums genaaid, geluidsbanden vervaardigd etc. Volgens Angelo Everaers is iedereen tot op het bot gemotiveerd: ”Ze hebben er weer 100% zin in!”
Het streven van de revuemedewerkers is er op gericht, dat iedereen na afloop roept: "Aelser Revue, sjiek nondedjuu!"

 

Over de historie van de revue
De Aelser Revue kent een rijke historie. Toen in 1977 carnavalsvereniging de Sajelaire in Elsloo op sterven na dood was vonden een aantal jongeren dat er weer leven in de brouwerij moest komen. Ze formeerden een nieuwe Raad van Elf en stelden een programma samen voor het carnavalsseizoen.

Begonnen werd met één revueavond waarop alleen "artiesten" uit het eigen dorp zouden optreden. Ze slaagden in hun opzet. De belangstelling was overweldigend. Het publiek amuseerde zich grandioos. De Aelser Revue was geboren. Het jaar daarna was de belangstelling voor kaartjes zo groot dat drie revuevoorstellingen op het programma stonden. Vanaf 1980 worden er in het Maasdorp jaarlijks vier voorstellingen op de bühne gebracht.

Velen zetten zich in de loop van de jaren in voor dit jaarlijkse spektakelstuk. Van jong tot oud. Bekende Elsloonaren speelden mee, van de wethouder tot de plaatselijke begrafenisondernemer. Maar ook de kapper, de fritesboer en leden van de Raad van Elf. Vele honderden mensen hebben in de loop van de jaren hun bühnevrees in Elsloo verloren. Talent ontwikkelde zich. Net zoals de voor de Revue benodigde techniek, die in de loop van de jaren steeds met sprongen vooruit ging. Carnavalsvereniging de Sajelaire bouwde in Catsop een loods, waar jaarlijks maanden gewerkt wordt aan de decors voor de revue. Menig kostuum wordt vervaardigd door actieve "naaiploegen". Een 10-koppig team schminkt de artiesten met veel creativiteit. Voor de organisatie en de regie zorgt het Aelser Revue Comité, dat de laatste jaren flink verjongd is.

Er zijn echter nog steeds een aantal mensen die vanaf het eerste jaar de schouders er onder zetten. Zo zijn René Snellings, Annemie Beckers en Dymphy Lenssen vanaf het eerste uur van de partij. René trad eerst hij op als revuespeler, later zat hij in het regieteam en nu noemt hij zich het manusje van alles van de revue. Annemie en Dymphy zaten eerst in dansgroepen, naderhand hielden ze zich bezig met respectievelijk schmink en kleding. Ook Jan Wilting en Pierre Duckers en Marielle Nijsten (decorploeg) zijn al heel veel jaren actief betrokken. De slotvoorstelling zal dit jaar de 144e voorstelling zijn!

RecensieRevue2015

 

Lees hier de vollediger recensie van de Aelser Revue 2015 in De Limburger >>

 

Leven voor de revue 24.01.2015
(klik op afbeelding voor vergroting)

Vanf het prille begin, 38 geleden, staat René Snellings op de planken tijdens de Aelser Revue. Daarnaast is hij vele jaren voorzitter van 't Revue Comité geweest, heeft hij de dagelijkse regie gevoerd, draaiboek gecontroleerd, mediator en mentor geweest, waarschijnlijk vrouwlief Jeanne ook nog geholpen met naaiwerk en vooral pispaaltje geweest. Kortom, iemand die onmisbaar is voor elke Revue. Zaterdag 26 januari 2015 een portret -samen met een lotgenoot uit Lindenheuvel- in De Limburger.
(Bron: De Limburger)

Deel dit artikel ⇢
  • Laatste update op .