Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.
PVV fractie 2019

PVV verliest in nieuwe zetelpeiling

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: VPRO | foto PVV fractie in 2019: Wikimedia/YouTube CC0 license

Na bekendmaking ministers

Update 25.06.2024

De PVV verliest in juni 4 zetels in de peiling van EenVandaag en Ipsos I&O. En hoewel VVD en NSC in zetels gelijk blijven, is de onvrede over het nieuwe kabinet bij kiezers van die partijen groter dan bij de PVV. GroenLinks-PvdA krijgt er 3 zetels bij.

Een week na bekendmaking van de nieuwe ministers van de coalitie met PVV, VVD, NSC en BBB heeft 33 procent van alle kiezers vertrouwen in dat kabinet. Dat is onder kiezers van coalitiepartijen VVD en NSC maar net iets hoger. Nog voordat het kabinet officieel moet beginnen, staat nog niet de helft van de VVD-kiezers achter de coalitie. Bij NSC-kiezers is dat 45 procent, blijkt uit aanvullend onderzoek dat EenVandaag deed onder kiezers in het Opiniepanel.

+ Lees verder op EenVandaag ⇢


Winst PVV te danken aan de door hun verafschuwde media?!

20.03.2024

Welke rol speelden de media bij de verkiezingswinst van Geert Wilders? Journalisten noemde hij eerder "tuig van de richel"
De overwinning van de PVV bij de laatste Kamerverkiezingen kwam voor velen als een verrassing, ook voor de pers. Hoe kan dat?

Een reconstructie van de verkiezingscampagne van Geert Wilders. Hoe gaat een van de invloedrijkste politici van het land om met journalisten en zij met hem? Aan het woord komen o.a. Frank Hendrickx (de Volkskrant) en Maurice de Hond (Peil.nl)
Belangrijkste conclusie in deze uitzending: de kiezer wil bij de winnaar horen...! En daar hebben de media, met het NOS-journaal voorop, een behoorlijk steentje aan bijgedragen.

+ Kijk de VPRO/Human uitzending "Milder gestemd" terug op NPO Start ⇢


De opkomst van het populisme

Na de enorme verkiezingsoverwinning van de PVV in november 2023 besteedden kranten en tijdschriften heel wat pagina’s aan deze zege. Blijkbaar was het ook tijd voor een nieuwe editie van Waarom is de burger boos?, het veelgelezen boek van historicus Maarten van Rossem over het populisme. Die nieuwe editie heet simpelweg "Over populisme en onze democratie"

De nieuwe editie van het boek bevat, net als zijn voorganger, een vrij uitgebreide passage over de geschiedenis van het populisme. Dat wordt door de auteur gekarakteriseerd als een politieke richting die het ondeelbaar geachte volk ziet als het slachtoffer van de uitbuiting door de ‘elite’. De persoon van de charismatische en als onfeilbaar beschouwde partijleider speelt een hoofdrol in de strijd tegen dit onrecht.

+ Lees verder op Historiek.net ⇢

  • Laatste update op .