Gemeente Stein neemt maatregelen tegen zwerfafval in RivierPark Maasvallei
- Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com, Wim Hanssen
De gemeente Stein heeft in samenwerking met Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Natuurmonumenten, het Waterschap en RivierPark Maasvallei, nieuwe maatregelen aangekondigd om de zwerfafvalproblematiek langs de Maas bij Meers aan te pakken. De hernieuwde entree van het natuurgebied, voorzien van afvaltasjes, moet recreanten stimuleren om het gebied schoon te houden.
Ernstige vervuiling door recreanten
Afgelopen jaar stuurde de werkgroep Sjwan Meas, die actief is in het opruimen van zwerfafval in het gebied, een brandbrief naar de gemeente Stein. Hierin werd de ernstige vervuiling door recreanten, vooral tijdens de zomermaanden, benadrukt. Na een constructief overleg tussen de werkgroep, de gemeente en Natuurmonumenten, werden afspraken gemaakt om de overlast te verminderen. Vorig jaar werden al extra maatregelen getroffen, zoals frequentere controles door BOA’s en een verhoogde frequentie van afvalophaling. Hoewel deze maatregelen enige verbetering brachten, bleef de problematiek bestaan.
Nieuwe entree en bewustwording
Bij de entree van het natuurgebied is een boog met een tasjesdispenser geplaatst, ontworpen door gedragswetenschappers om bezoekers bewust te maken van hun gedrag. Recreanten kunnen na hun bezoek hun afvaltasje gemakkelijk deponeren in speciale afvalbakken, die regelmatig door de gemeente worden geleegd. Deze aanpak maakt deel uit van het Programma Plasticvrije Rivieren, uitgevoerd door Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het natuurgebied in Meers sluit perfect aan bij de doelstellingen van dit programma en werd door de gemeente voorgesteld voor deelname.
Daarnaast is besloten de hoofdentree verder te optimaliseren met een duidelijke informatiezuil en fietsleunrekken, om de toegankelijkheid en informatievoorziening te verbeteren.
Gezamenlijke inspanningen
Wethouder Danny Hendrix benadrukt het belang van de gezamenlijke inspanningen: “Met deze gezamenlijke inspanningen hopen wij ook in Meers een significante afname van de afvaloverlast te realiseren en het natuurgebied voor iedereen schoon en toegankelijk te houden.”
Succesvolle pilots in andere steden
Vergelijkbare projecten in Wageningen, Nijmegen, Wijk bij Duurstede en Den Bosch hebben al positieve resultaten laten zien. In Nijmegen leidde een dergelijke interventie tot een afname van zwerfafval met 70% binnen een jaar. Gemeente Stein hoopt met deze maatregelen een vergelijkbaar succes te boeken en de schoonheid van RivierPark Maasvallei te behouden.
- Laatste update op .