Trump wint, de wereld verliest
- Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com, wikipedia, Alisdare Hickson-Canterbury, United Kingdom (licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.)
Donald Trump heeft de presidentsverkiezingen van 2024 gewonnen. Hij versloeg vicepresident Kamala Harris royaal na een slotrace die nooit spannend werd.
In een campagne vol scherpe aanvallen en omstreden beloftes wist Trump met name de steun van de blanke arbeidersklasse en traditionele Republikeinse kiezers te herwinnen. Trump sprak in zijn campagne veel over economische problemen zoals inflatie en hij beloofde strengere maatregelen op het gebied van immigratie.
Zijn verkiezingsteam richtte zich vooral op kiezers in arme, industriële gebieden en kreeg veel steun van bekende influencers en rijke aanhangers zoals Elon Musk. Die laatste werd op de dag na de verkiezingen door de stijgende beurskoersen van alleen al Tesla, op één dag maar liefst 25 miljard dollar "rijker" (qua beurswaarde) Zijn donatie van 130 miljoen dollar in de Trump-campagne heeft dus goed geloond.
Trump's overwinning betekent dat hij terugkeert naar het Witte Huis voor een tweede ambtstermijn. Hij zal samenwerken met een Republikeinse meerderheid in de Senaat en naar het uitziet ook een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, waardoor hij alle kans heeft om zijn plannen door te voeren. Hij heeft al aangegeven dat hij diverse maatregelen zal nemen, zoals verscherpte immigratiecontrole, economische bescherming met hoge importheffingen en het hervormen van overheidsinstellingen om loyalere ambtenaren aan te stellen. Deze beleidsplannen zouden verregaande implicaties kunnen hebben voor de Amerikaanse politiek, economie en sociale kwesties, en zijn al onderwerp van zorg bij veel Amerikanen die vrezen voor een autoritair beleid.
Staan we aan de vooravond van een gekozen dictatuur?l
Donald Trump weigerde al in 2016 te beloven de verkiezingsuitslag te accepteren als hij zou verliezen en deed hetzelfde na zijn nederlaag in 2020, waarbij hij herhaaldelijk sprak over verkiezingsfraude. Uiteindelijk leidde deze retoriek tot de aanval op het Capitool op 6 januari 2021, die Trump zou hebben aangewakkerd, en wordt door sommige historici vergeleken met de mislukte staatsgreep van Hitler in 1923.
Tijdens zijn campagne van 2024 maakte Trump opnieuw antidemocratische opmerkingen, zoals het idee om de Grondwet te "beëindigen" en militaire actie in te zetten in Democratische steden. Trumps retoriek bevat vaak persoonlijke aanvallen, angstzaaien en racistische uitspraken, wat volgens sommige critici kenmerken van fascisme vertoont.
Donald Trump wordt vaak beschuldigd van uitspraken en acties die extreemrechtse ideologie, racisme en zelfs fascisme zouden weerspiegelen. Zijn retoriek bevat regelmatig aanvallen op minderheden en immigranten, die hij beschrijft als bedreigingen voor de VS. Hij vergeleek politieke tegenstanders met "ongedierte" dat uitgeroeid moet worden, een taal die volgens historici doet denken aan nazi-propaganda. In zijn campagne van 2024 heeft Trump herhaaldelijk gedreigd om binnenlandse vijanden, zoals hij Democratische tegenstanders noemt, met militair geweld aan te pakken.
Als president zette Trump migrantenkinderen vast in detentiecentra, wat door sommige experts werd vergeleken met concentratiekampen. Ook is Trump van plan om, bij herverkiezing, grotere interneringskampen te bouwen voor migranten en mogelijk politieke tegenstanders. Trump wordt al sinds 2016 gesteund door extreemrechtse groepen en individuen die openlijk fascistische ideeën aanhangen, zoals de Ku Klux Klan en andere neonazi-bewegingen, die kiezers zouden hebben geïntimideerd bij de stembureaus.
Na de aanval op het Capitool op 6 januari 2021 zeiden verschillende wetenschappers en politici dat Trump fascistische ideeën had. De andere presidentskandidaat en huidige vice-president Kamala Harris noemde hem in het openbaar een fascist. Sommige journalisten en wetenschappers vrezen dat Trumps politieke stijl de VS kan veranderen in een illiberale democratie, zoals in Hongarije of Turkije, waarin vrije meningsuiting en democratische waarden worden ondermijnd.
Maar de appel valt niet ver van de boom, bewijst Trump als je de escapades van zijn grootvader en vader leest.
+ Lees verder op historiek.net ⇢
+ Lees wikipedia over vader Fred Trump ⇢
- Laatste update op .