Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Inwoners actiever betrekken bij besluitvorming gemeenteraad

De gemeenteraad van Stein vindt het belangrijk dat inwoners op laagdrempelige wijze actief betrokken worden bij de totstandkoming van besluiten. Daarom heeft de raad recent besloten om een nieuwe vergaderstructuur te hanteren. Hiermee krijgen inwoners de mogelijkheid om het woord rechtstreeks te richten tot de gemeenteraad.

sonja langford 357

Photo by Sonja Langford on Unsplash

B-O-B-vergaderstructuur
De nieuwe ‘B-O-B-vergaderstructuur’ staat voor Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming en werkt als volgt:

  • Beeldvormende vergadering: de raad oriënteert zich zo breed mogelijk op een (raads)voorstel. De raad kan zich dan bijvoorbeeld laten informeren door middel van een presentatie en er kunnen inhoudelijke en technische vragen gesteld worden. Belangrijk is dat in deze fase ook inwoners, ondernemers of vertegenwoordigers van organisaties spreektijd krijgen. Dit kan gaan over geagendeerde onderwerpen, maar ook over onderwerpen die spelen in bij u in de buurt. Uiteraard kunnen de raads- en burgercommissieleden met de insprekers in gesprek gaan om de inbreng waar nodig te verhelderen.
  • Oordeelsvormende vergadering: de raad gaat aan de slag met de inhoud van de voorstellen en met de politieke afweging. Er vindt een politieke debat plaats. Tijdens deze oordeelsvormende raadsvergadering krijgt u als inwoner nog een keer de mogelijkheid kort uw zienswijze ten aanzien van een raadsvoorstel onder de aandacht van de raad te brengen. Het inspreken beperkt zich in de oordeelsvormende fase tot voorstellen die op de agenda staan. Na afronding van het politieke debat wordt duidelijk of een voorstel ‘door’ kan naar de besluitvormende vergadering van de raad.
  • Besluitvormende vergadering: deze wordt gehouden aansluitend aan de oordeelsvormende vergadering, maar vormt wel een aparte vergadering. Er kunnen redenen zijn - zoals nader politiek overleg- om nog even een pas op de plaats te maken en een voorstel op een later moment te agenderen voor een besluitvormende vergadering. In de besluitvormende vergadering krijgen de fracties kort de mogelijkheid aan te geven waarom zij voor of tegen een geagendeerd voorstel zijn. Verder dienen zij ook aan te geven of zij voor of tegen ingediende moties en amendementen zijn. Hiermee wordt dan de besluitvorming afgerond.

Heeft u iets in te brengen?
Indien u het woord tot de raad wilt richten tijdens de beeldvormende of oordeelsvormende fase, dan kunt u zich aanmelden bij de griffie, tot de maandagochtend 09:00 uur voorafgaand aan betreffende vergadering. Bekijk hier de raadsplanning. Aanmelden kan via griffie@gemeentestein.nl en telefonisch via 046-4359292.

U krijgt als inspreker tijdens de beeldvormende vergadering 5 minuten spreektijd, bij de oordeelsvormende vergadering krijgt u twee minuten om het woord te voeren.

  • Laatste update op .
Eric Bours
BOB vergaderstructuur
Prima en helder uitgelegd.
0
Jan Meijers
Belabberde Onderdoorgang Brug
Beste Eric,

Dan ben ik benieuwd of er binnen die nieuwe vergaderstructuur eindelijk eens werk wordt gemaakt van de abominabel slechte toestand van het fietspad langs het kanaal onder de autosnelwegbrug in Stein.
Ongelooflijk dat jullie ( alle betrokken bestuurders)niet in staat zijn om dat kleine stukje asfalt te restaureren maar wel snel € 600000 euro vinden om een fietspad van Meers naar Stein te maken.

Ik heb er meerdere keren over geschreven in de krant naar de provincie naar de waterstaat naar de VVV en zelfs ook naar de burgemeester.
Als je dat regelt ga ik er zelfs in geloven dat jullie " plannetje " gaat werken.
Schandalig bestuurswerk dat al veel eerder klaar had moeten zijn.
Eerst zal er iemand zijn nek moeten breken.

0
Laat reactieformulier zien