Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

2017 Enquete woonwensen Steinse jongeren

 Op 6 juli 2017 overhandigde wethouder Danny Hendrix een iPad aan de dolgelukkige Meike van Diepenbeek uit de Maasband, omdat ze recent heeft deelgenomen aan het onderzoek naar woonwensen onder jongeren

Resultaten enquête verhuismotieven en woonwensen jongeren

In 2016 heeft de gemeente Stein de maatregelen om de huisvestingsmogelijkheden voor jongeren te verbeteren geëvalueerd. Eén van de vervolgpunten was om (meer) inzicht te krijgen in de verhuismotieven en woonwensen van jongeren. Daarom heeft de gemeente begin dit jaar een enquête uitgevoerd onder jongeren van 18 tot 30 jaar die thuis wonen en die in de afgelopen periode uit de gemeente zijn vertrokken.

Woonwensen
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat ruim driekwart van de thuiswonende jongeren in de komende vijf jaar zelfstandig wil gaan wonen. Steinse jongeren hebben geen uitgesproken voorkeur voor huren of kopen en ruim twee op de vijf starters geven aan in Stein te willen blijven wonen. Uit de enquête blijkt ook dat de Starterslening een populair instrument is onder jongeren in Stein. Werk of familie en vrienden zijn de belangrijkste redenen voor jongeren om zich elders te vestigen.

Wethouder Danny Hendrix: ‘Stein is een hele aantrekkelijke woongemeente en we willen dat jongeren zich dat realiseren als ze zich voor het eerst oriënteren op de woningmarkt. Om inzicht te krijgen in hun woonwensen en wat hen drijft om zich hier of juist elders te vestigen, hebben we het ze gevraagd.

De resultaten geven aanleiding voor doelgerichte activiteiten, zodat we samen met diverse partners een structurele bijdrage kunnen leveren aan het optimaliseren van huisvestingsmogelijkheden, ook voor jongeren.’

Aanbevelingen
Op basis van de evaluatie en de enquête worden een aantal zaken concreet opgepakt. Zo gaat er actief de dialoog met geïnteresseerde jongeren worden opgezocht bijvoorbeeld over een haalbaarheidsonderzoek (o.a. de voormalige basisschool Elckerlyc) en/of een behoefteonderzoek bij Bramert-Noord of in algehele zin (brede insteek). Ook gaat de gemeente samen met de jongerenraad en woningcorporaties jongeren (die 18 jaar worden) actief benaderen en ze attenderen op het belang om zich in te schrijven als woningzoekende bij een woningcorporatie. Tot slot gaat overleg plaatsvinden met woningcorporaties over woningtoewijzing specifiek voor jongeren.

Het onderzoek is opgezet in samenwerking met de Jongerenraad SJAR, huurdersorganisaties, corporaties en de gemeente Stein. Meike van Diepenbeek heeft de iPad gewonnen die verloot werd onder de deelnemers aan de enquête.

Te downloaden:

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien