Skip to main content

HISTORIE

Foto Kasteel Elsloo 1931© Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad/ANP/Leeflang

Elsloo in WOII

1940 Duitse inval in Elsloo

1940 overteek maas elsloo

Uit de collectie van B. van Bronkhorst

Via John Peters ontvingen wij uit de collectie oorlogsfoto's van B. van Bronkhorst uit Limbricht 2 unieke foto's. Ze zijn gemaakt tussen 11 en 14 mei 1940 als Duitse legereenheden over een pontonbrug bij Elsloo over de Maas richting Kotem trekken.
Tevens plaatsen wij enkele andere foto's over het begin van de oorlog in en om Elsloo. O.a. van de opgeblazen brug over het Julianakanaal, waarmee de Duitse opmars naar België een beetje vertraagd werd, maar niet voor lang. 

1940 pontonbrug maas elsloo

Uit de collectie van B. van Bronkhorst

Elsloo Julianakanaal Opgeblazen Brug 1940 02 WillemPesch

Opgeblazen brug over Julianakanaal in Elsloo, foto vanaf noorden genomen (uit de collectie van Willem Pesch, klik voor vergroting)

Elsloo Julianakanaal Opgeblazen Brug 1940 01 WillemPesch

Opgeblazen brug over Julianakanaal in Elsloo, foto vanaf zuiden genomen (uit de collectie van Willem Pesch, klik voor vergroting)

Elsloo kanaalbrug 1940 2

Op de foto: weghalen van de brugstukken van brug Elsloo. Deze werd bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 opgeblazen door Nederlandse soldaten, om zo de Duitse doortocht naar België te vertragen. (Foto uit de collectie van Streekmuseum Elsloo)


De onderstaande foto's stammen uit het boek "Unser weg zum Meer" van Hans-Georg von Altenstadt, uitgegeven door "Die Wehrmacht" Berlin, 1941. Als wij daarmee onverhoopt copyrights schenden, horen wij dat graag van de fotograaf of diens erven. De uitgever zal hier in elk geval geen rechten meer aan ontlenen, lijkt me....


Opgeblazen brug te Elsloo

Duitse eenheid tussen Julianakanaal en Maas bij Elsloo

Pontonbrug over de Maas bij Elsloo

Marsroute van een Duitse eenheid richting België

H.Rouvroye
De brug over de Maas werd gebouwd tussen 13.oouur op 10 Mei, en was om 01.00uur 11 Mei klaar.Na het passeren van de Duitse 18eInfanterie divisie weer afgebroken op 14Mei.De foto's onder de 2 prachtexemplaren stammen uit het boek Unser weg zum Meer, uitgegeven in 1940.
1
B. van Bronkhorst
Geachte Heren,Mijn complimenten voor deze prachtige website. Via deze weg wil u medelen dat de foto's van de pontonbrug over de Maas afkomstig zijn van mijn prive collectie. De orginele foto's werden door mij gewonnen op de veiling site Ebay Duitsland. Ik heb inmiddels nog enkele orginele foto's weten te winnen via Ebay en zal deze zo spoedig mogelijk met u delen.Met vriendelijke groet,Bernard van BronkhorstLimbricht
1
Laat reactieformulier zien