Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Rutte op oorlogspad in Oekraine

Zowel Mark Rutte als Boris Johnson zijn onlangs afgereisd naar Oekraïne om hun steun te betuigen aan de pro-westerse regering van de voormalige Sowjet provincie, teneinde een conflict met agressor Rusland te voorkomen.

Niet toevallig die twee, want ze liggen in eigen land behoorlijk onder vuur. Johnson voornamelijk vanwege zijn feestjes in de Corona-lockdown en bij de helft van zijn onderdanen ook vanwege de vele leugens over Brexit. Rutte ligt al meer dan een jaar onder vuur... voor bijna alles wat in dit land mis is: toeslagenaffaire, Groningen, Corona-aanpak, studieschulden jongeren, AOW-ontkoppeling, Omtzigt functie elders, klimaatcrisis, stikstofuitstoot, woningtekort, belastingdienst, foute bestuurscultuur, lange kabinetsformatie en natuurlijk zijn voortdurend geheugenprobleem.
Dus je moet de aandacht afleiden van je eigen problemen en waar doe je dat beter dan in Oekraïne.

Tja en als je daar dan achter dat spreekgestoelte staat, met je zondagse das om, al dan niet te lang geknoopt, dan moet je ook wat zinnigs zeggen. Iets krachtigs dat impact heeft op het internationale politieke toneel. De een doet dat in bekakt Engels van de upperclass, de ander in steenkolen-Engels van de polder.
Soldaten sturen en wapens leveren? Mmm, dat ligt in Nederland altijd gevoelig. Rollend materieel dan? Mmm, tanks moeten we in België lenen als onze militairen moeten oefenen en onze nieuwe legertrucks zijn breder dan de wegenwet toestaat en mogen de weg niet op. Blenco dan? En schoensmeer? Daar hebben we genoeg voorraad van opgebouwd sedert de Duitse blitz-aanval in 1940.

Of wacht, we zijn het slimste jongetje van de klas als het gaat om bestrijden van cybercriminaliteit. Alleen doen we er niks mee. Maar die kennis, die kunnen we wel aanbieden aan Oekraïne... export daar zijn we immers heel goed in. En dan laat z'n geheugen Rutte weer in de steek en is ie vergeten dat Oekraïne op dat gebied een stapje verder is dan Nederland, zowel bij de legale it-ontwikkelaars als bij het illegale hackersgilde dat daar zowat is uitgevonden.
Kortom, een pedant optreden, om je voor te schamen. 

Johan Derksen, een VVD-hardliner van de rechtse kant met een betreurd uitstapje naar Forum, legt bij talkshow VI-Vandaag de vinger op de zere plek en wordt steeds minder Rutte-fan.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien