Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Belastinggeld naar boeren

Er staat maar liefst 24 miljard euro klaar om boeren uit te kopen.

Na een onthulling in NRC en kamervragen door Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas blijkt dat het kabinet beter alleen de grootste vervuilers had kunnen uitkopen. Volgens de berekeningen zouden er dan 5300 boeren moeten stoppen met hun bedrijf, in plaats van 11.200. En dat was nog een stuk goedkoper geweest ook. 

Vaak zijn boeren vermogend, natuurlijk niet allemaal, zeker jonge boeren niet. Naast vermogen in gebouwen, quota, machines, vee, akkerland en/of weiland hebben veel boeren natuurlijk ook schulden bij de bank (meestal Rabo) en/of familie.
Maar naar het schijnt is meer dan 40% van de melkveehouders miljonair.... meer dan 20% van de Nederlandse miljonairs is werkzaam in de landbouw...

Natuurlijk moet er iets gebeuren aan de stikstofuitstoot en natuurlijk is de intensieve veeteelt de grootste boosdoener. Maar daarvoor hoeven nog niet alle boerenbedrijven te verdwijnen, ook niet in de buurt van natuurgebieden. Het moet gewoon allemaal veel kleinschaliger; primair voor de Nederlandse markt en ons omringende landen. Ze hoeven echt niet de halve wereld van vlees te voorzien en dat is nu wel het geval: 70% van het vee cq vlees is voor de export bestemd!

Maar als je terecht opkomt voor je bedrijf en gezin hoef je daarvoor nog niet het halve land plat te leggen en daarmee burgers treffen die voor het grootste deel met de boeren meeleven. Van wie is Nederland eigenlijk? Van ruim 17 miljoen Nederlanders of van ruim 50.000 boeren?

Als de boeren iemand ter verantwoording willen en moeten roepen, dan moeten ze bij die partijen zijn die ze zelf al jaren in het zadel houden: CDA, ChristenUnie en VVD... de nationale gier-uitrijders.

Lees ook:

 https://speld.nl/2022/06/28/veel-boeren-zijn-niet-onder-de-indruk-van-boetes-wij-zijn-namelijk-miljonair/

https://www.dierenrecht.nl/nieuwsartikelen/honderden-miljoenen-aan-inkomenssteun-naar-nederlandse-melk-miljonairs

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2557737/een-op-de-vijf-miljonairs-is-boer-rijken-zitten-vooral-in-veehouderij

https://www.boerderij.nl/cbs-meer-melkveehouders-miljonair

Photo by Kenneth Schipper Vera on Unsplash

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien