De oorsprong van Carnaval
- Afbeeldingen | Bronnen ©: Wikipedia/ Pieter Brueghel de Oude 1559 | historiek.net, isgeschiedenis.nl
Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa.
De precieze oorsprong van het carnaval is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is het feest afgeleid van soortgelijke heidense festijnen die al voor de verspreiding van het christendom plaatsvonden.
Bron:IsGeschiedenis.nl
Tijdens carnaval gaan de remmen los en wordt er enkele dagen volop feest gevierd. Rozanne Versendaal, promovendus aan de Universiteit Utrecht, onderzocht welke functie carnaval in de late middeleeuwen had en concludeert dat ons huidige carnavalsfeest zijn wortels vindt in de middeleeuwen.
Versendaal bestudeert onder meer zogeheten spotteksten of ‘schertsende ordonnanties’ uit de late middeleeuwen. Hierin vond ze onder meer teksten over carnaval, dat tijdens de middeleeuwen vaak op verschillende momenten in de winterperiode werd gevierd. Net als tegenwoordig werden tijdens deze feesten alle hiërarchiën op zijn kop gezet. Zo werden zotten bijvoorbeeld tot koning gekroond en andere zotten of bedelaars, armen en zieken werden ‘aangesteld’ als de onderdanen van deze tijdelijke vorsten. En natuurlijk deed men zich ook in de middeleeuwen tijdens het carnaval (of vastenavond) tegoed aan veel eten en drinken.
Bron: historiek.net
In de vroege middeleeuwen was carnaval niet alleen een groot feest, maar ook een manier voor mensen om even alle regels te breken. Het was een periode van losbandigheid en gekkigheid voordat de vastentijd begon. Mensen gooiden alle remmen los met verkleedpartijen, optochten en feesten. Vooral in Italië, met het beroemde Venetiaanse carnaval, was het een show van prachtige maskers en kostuums.
Tegenwoordig is carnaval nog steeds een big deal. Het is geen religieus gebeuren meer, maar gewoon een reden om te feesten en plezier te hebben. Mensen verkleden zich nog steeds, maar nu zie je ook vaak politieke satire en popcultuurinvloeden in de kostuums en praalwagens.
Wat betreft de toekomst van carnaval, dat blijft een beetje koffiedik kijken. Er zijn wel veranderingen gaande. Sommige traditionele elementen vervagen terwijl nieuwe, meer eigentijdse tradities opkomen. Dus, wie weet? Misschien krijgen we over een paar jaar wel vliegende praalwagens en robotdansers op carnaval. Eén ding is zeker, het feest zal blijven evolueren en aanpassen aan de tijd. Alaaf!