Skip to main content

ELSLOO

Zuyderland Medische Centra | update 19 okt.

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: Wikimapia, Zuyderland (embedded) / rawpixel.com

Gemeenteraad Heerlen voert druk op

Update 19.10.2024

Zo'n vijfhonderd actievoerders uit Heerlen zijn vrijdagochtend 18 oktober naar Tilburg vertrokken om bij het hoofdkantoor van zorgverzekeraar CZ te protesteren tegen het plan om de intensive care (ic), spoedeisende hulp (SEH) en het geboortecentrum van het ziekenhuis in Heerlen naar Geleen te verplaatsen. De verplaatsing, gepland voor 2030, wordt door tegenstanders als onverantwoord gezien voor de zorg van 300.000 inwoners in Parkstad en het Heuvelland.

De meerderheid in de Heerlense gemeenteraad heeft de druk op CZ verder opgevoerd, door te stellen dat als CZ blijft vasthouden aan dit plan, de rol van de zorgverzekeraar in de Alliantie Heerlen-Noord ter discussie moet worden gesteld. Ook opvallend is de steun van de PVV, die eerder geen standpunt innam.

Tijdens het protest wordt CZ opgeroepen om de verbinding te zoeken en te werken aan het verbeteren van de gezondheidszorg in de regio, in plaats van het ziekenhuisplan door te drukken. De huisartsenalliantie van Parkstad deelt deze zorgen en benadrukt dat het verdwijnen van hoogcomplexe spoedzorg uit een van de ongezondste regio's van Nederland onverantwoord is.


Bestuursvoorzitter moet foutieve info corrigeren

Update 17.10.2024

De huisartsenalliantie van Parkstad/Heuvelland beschuldigt Zuyderland-bestuursvoorzitter David Jongen van het onterecht claimen dat de huisartsen het ziekenhuisplan 2030 steunen. De alliantie eist dat Jongen zijn uitspraken corrigeert, anders dreigen ze met 'passende maatregelen'. Volgens de huisartsenalliantie is 95 procent van de huisartsen tegen het plan, terwijl Jongen blijft suggereren dat er brede steun is.

De raad van toezicht van Zuyderland is opgeroepen om in te grijpen, maar reageerde via een woordvoerster dat dreigbrieven niet bijdragen aan een oplossing. Ze benadrukken dat het bestuur van Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HOZL) wel achter het plan staat, net als huisartsen uit andere regio’s.

Ondanks extra afspraken met minister Fleur Agema over flexibeler bouwplannen, blijft de alliantie kritisch. Zij zien deze aanpassingen als onvoldoende om de verplaatsing van essentiële zorgfuncties van Heerlen naar Geleen te rechtvaardigen. Weyts waarschuwt voor concurrentie van zelfstandige behandelcentra als Zuyderland zich in Heerlen focust op planbare zorg.

Zoethoudertje

Update 11.10.2024

Zuyderland en zorgverzekeraar CZ hebben aanvullende afspraken gemaakt met zorgminister Fleur Agema (PVV) over de toekomst van de ziekenhuizen in Heerlen en Geleen. Hoewel deze afspraken meer zekerheid moeten bieden, blijven Zuyderland en zorgverzekeraar CZ bij het oorspronkelijk plan om de intensive care, spoedeisende hulp en het geboortecentrum in 2030 naar Geleen te verplaatsen.

Minister Agema heeft Zuyderland toegezegd zo veel mogelijk zorgpersoneel op te leiden en bij gunstige ontwikkelingen in de arbeidsmarkt te overwegen meer acute zorg in Heerlen te behouden.
Van de eerdere belofte van de minister en haar partijleider Geert Wilders dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis zou behouden, komt dus niets terecht. Ook omdat de politiek daar helemaal niet over gaat, maar wel zou móeten gaan.

Huisartsen noemen de afspraken echter een "zoethoudertje" en blijven bezorgd. Ze eisen harde garanties voor een volwaardig ziekenhuis in Heerlen. Op 18 oktober is een protest bij het CZ-hoofdkantoor in Tilburg gepland, waar honderden mensen worden verwacht.

+ Wilders herroept eerdere belofte ⇢ 


Wijziging acute zorg: 20% doorverwijzing naar Heerlen

Update 17.09.2024

Zuyderland Medisch Centrum zal per 1 oktober 2024 beperkte wijzigingen doorvoeren in het acute zorgaanbod op de locaties Heerlen en Sittard-Geleen. Deze aanpassingen, die oorspronkelijk gepland waren voor 1 juli, zijn eerder aangekondigd in een brief aan de gemeenteraden op 1 februari 2024. Onderstaand bericht is op 16 september naar de gemeenteraden gestuurd.

Tijdelijke aanpassing, los van toekomstscenario 2030
De wijzigingen staan los van de bredere toekomstplannen voor 2030, waarbij de complexe spoedzorg in Sittard-Geleen geconcentreerd zal worden, en Heerlen een 24/7 niet-complexe spoedvoorziening krijgt. De aanpassing van 1 oktober is een tijdelijke maatregel.

Wijzigingen acute zorg
Vanaf 1 oktober wordt de Spoedeisende Hulp (SEH) in Sittard-Geleen omgevormd tot een 24/7 'Acute Zorg Afdeling' (AZA). Hierdoor zal ongeveer 20% van de huidige SEH-patiënten naar Heerlen worden verwezen. Dit besluit is genomen in overleg met huisartsen, specialisten, medewerkers en regionale zorgpartners.

Noodzaak tot snelle verandering
Zuyderland wil met deze stap de veiligheid, toegankelijkheid en kwaliteit van acute zorg in de Mijnstreek waarborgen. De wijziging komt voort uit personeelskrapte en strenger wordende kwaliteitseisen in de zorg. Het ziekenhuis kan niet wachten tot 2030 om deze problemen aan te pakken.

Impact op inwoners
Voor 80% van de patiënten die nu naar de SEH in Sittard-Geleen gaan, verandert er weinig. De huisartsenposten blijven op beide locaties beschikbaar, en de samenwerking met regionale zorgverleners blijft ongewijzigd.

Wat is de Acute Zorg Afdeling?
De nieuwe AZA in Sittard-Geleen is bedoeld voor patiënten met een duidelijke acute zorgvraag, zoals een gebroken arm of buikpijn. Patiënten met meer complexe of levensbedreigende problemen zullen echter door huisartsen en ambulances naar Heerlen worden doorverwezen.

Communicatie naar patiënten
Patiënten en inwoners worden geïnformeerd over waar ze bij spoed terechtkunnen: bij levensbedreigende situaties via 112, bij andere spoedvragen via de huisarts of huisartsenpost.

Evaluatie en monitoring
De veranderingen worden het komende jaar nauwlettend gevolgd en geëvalueerd door zowel Zuyderland als het Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL). Begin 2025 zal de gemeenteraad op de hoogte worden gebracht van de resultaten van deze evaluatie.


Burgemeester Heerlen boos

Update 15.08.2024

Burgemeester Roel Wever van Heerlen heeft zijn deelname aan een bijeenkomst over het ziekenhuisplan 2030 van Zuyderland afgezegd. Hij is boos omdat alle Zuid-Limburgse gemeenten zijn uitgenodigd, terwijl juist hij namens Heerlen en Parkstad herhaaldelijk om toegang tot de onderliggende data heeft gevraagd. Gemeenten die voorstander van de plannen zijn, hebben daar dus niets te zoeken vindt hij.

Het plan omvat onder andere de verhuizing van de intensive care en spoedeisende hulp van Heerlen naar Geleen, wat veel weerstand oproept. Wever wil de data om een second opinion te laten uitvoeren. Zuyderland wil echter geen cijfers delen vanwege lopende onderhandelingen. 

Vandaag, donderdag 15 augustus was minister van Volksgezondheid Fleur Agema (PVV) bij Zuyderland Heerlen op werkbezoek. Zij ziet nog enkele problemen in het toekomstscenario van het Zuyderland ziekenhuis, maar laat de beslissingen hierover aan PVV-leider Geert Wilders over. (....hoezo? die zit toch niet in kabinet! redactie)

Agema toont begrip, maar heeft geen concrete oplossingen. Ze wil nog geen oordeel vellen over de plannen en verwijst naar verdere gesprekken in september. Burgemeester Roel Wever van Heerlen blijft sceptisch over het behoud van de Spoedeisende Hulp en intensive care in Heerlen.

Agema benadrukt dat ze verantwoordelijk is voor het zorglandschap, maar ziet geen mogelijkheid voor extra financiële steun voor nieuwbouw, die in Heerlen 230 miljoen euro duurder zou worden dan in Geleen. Dat zou ook staatssteun zijn en die is niet toegestaan. Ook is er verdeeldheid in de regio over de locatie van de complexe spoedzorg.


Ultimatum gesteld aan CZ zorgverzekeraar

Update 17.07.2024

De ziekenhuisalliantie, waarin negen gemeenten uit Parkstad/Heuvelland samenwerken, heeft CZ een ultimatum gesteld: als CZ op 10 september geen zorginhoudelijke gegevens en financiële berekeningen voor het ziekenhuisplan 2030 beschikbaar stelt, zal de alliantie actie ondernemen bij het hoofdkantoor van CZ in Tilburg.

Gebrek aan transparantie
De alliantie streeft naar het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Heerlen, terwijl Zuyderland vanwege personeelstekort de intensive care, spoedeisende hulp en het geboortecentrum naar Geleen wil verplaatsen. Dit zou Heerlen maar liefst 231 miljoen euro extra kosten, een bedrag waar de alliantie vraagtekens bij plaatst. Er is kritiek op het gebrek aan transparantie van de Regietafel Zuyderland, onder leiding van Lea Bouwmeester.

Onaanvaardbaar
De alliantie en protesterende huisartsen vinden het onaanvaardbaar dat Heerlen geen volwaardig ziekenhuis behoudt, gezien de sociaaleconomische uitdagingen in de regio. Ze beschuldigen Zuyderland ervan gemeenschappen tegen elkaar op te zetten, zoals bleek uit een recente uitspraak van Zuyderlandbestuurder David Jongen.

Afspraak geschonden
Hoewel er oorspronkelijk een afspraak was voor de gemeente Heerlen om toegang te krijgen tot de data, werd dit plotseling gewijzigd door Buro de Bouwmeesters. De alliantie bekritiseert CZ voor het passief blijven, ondanks hun grote invloed en verantwoordelijkheid als grootste zorgverzekeraar in Zuid-Limburg.

CZ belang tweeledig
Als grootste zorgverzekeraar in Zuid-Limburg heeft CZ een verantwoordelijkheid om de zorgkwaliteit en financiële haalbaarheid te waarborgen. Aan de ene kant wil CZ mogelijk kosten besparen door de verplaatsing van bepaalde zorgdiensten naar Geleen te ondersteunen. Aan de andere kant moet CZ ook rekening houden met de behoeften van de gemeenschap en de sociaaleconomische uitdagingen in de regio. Het is een delicate balans tussen financiële overwegingen en het welzijn van patiënten en gemeenschappen.


Tweede Kamer start onderzoek

Update 01.07.2024

Na herhaalde klachten van de ziekenhuisalliantie en burgemeester Roel Wever van Heerlen over het gebrek aan transparantie in het proces en de informatie van de Regietafel Zuyderland, heeft de Tweede Kamer actie ondernomen. De vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangekondigd een eigen onderzoek te starten naar de (vooral financiële) beslissingen van Zuyderland en zorgverzekeraar CZ.

Zuyderland benadrukt dat iedereen die wil meedenken over het oplossen van het personeelstekort welkom is. Ze wachten de onderzoeksplannen af en zijn bereid alle informatie die ten grondslag ligt aan hun beslissingen te delen. Hoewel burgemeester Wever eerdere uitnodigingen had afgewezen, ontving hij vorige week een nieuwe uitnodiging van Zuyderland. De ziekenhuisalliantie wil de stukken zelf inzien om de meerkosten van 231 miljoen euro voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Heerlen te begrijpen, aangezien eerder sprake was van 70 miljoen euro.

In een brief aan de Kamercommissie stelt Zuyderland dat alle informatie online beschikbaar is en gedeeld is met het ministerie en de Tweede Kamer. Echter, de onderbouwende data zijn nooit verstrekt, en het is onzeker of dit nu wel zal gebeuren.

De brief aan Wever benadrukt ook dat burgemeesters een belangrijke rol kunnen spelen in het proces en over hun eigen gemeentegrenzen heen moeten kijken. Volgens de Regietafel Zuyderland hebben de zeventien gemeenten in het verzorgingsgebied verschillende percepties en belangen.


Burgemeester Heerlen pikt het niet

Update 13.06.2024

Heerlens burgemeester Roel Wever gaat samen met zo’n 700 sympathisanten van de Ziekenhuisalliantie naar Den Haag om de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet te herinneren aan hun beloften omtrent het behoud van streekziekenhuizen. Eerder werden al handtekeningen verzameld en manifestaties gehouden.

Wever verwacht van politiek Den Haag zowel wetswijzigingen voor meer politieke zeggenschap als financiële steun om een volwaardig ziekenhuis in Heerlen te behouden. In de regio Parkstad en deel Heuvelland met 300.000 inwoners, die kampt met armoede en vergrijzing, dreigt een tekort aan essentiële zorgvoorzieningen zoals spoedeisende hulp en intensive care.

De regietafel, onder leiding van Lea Bouwmeester, adviseerde deze zorg naar Geleen te verplaatsen. Wever bekritiseert het gebrek aan transparantie en het ontbreken van onderbouwing voor de kostenramingen die de regietafel hanteert. Ondanks uitnodigingen voor overleg blijft Wever bij zijn eis om eerst de gevraagde stukken te ontvangen.

Het verzet tegen de plannen groeit, met steun vanuit de politiek, maatschappelijke organisaties en medici. Juridische stappen worden door Wever niet uitgesloten om de zorg in Heerlen te waarborgen.


Huisartsen Parkstad boos

Update 02.06.2024

Onterecht is de indruk gewekt dat alle huisartsen achter het toekomstplan voor de Zuyderland-ziekenhuizen staan. Dat schrijven drie huisartsen in een brief aan 114 collega’s die zijn aangesloten bij Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg.
Huisarts Jan Palmen uit Heerlen is ziedend: „We worden monddood gemaakt. Een gotspe dat op onze ledenvergadering Lea Bouwmeester haar verhaal mag doen, terwijl haar regietafel één groot circus was. Op ons verzoek zouden ook de ziekenhuisalliantie en oud-specialisten spreektijd krijgen, maar dat is teruggedraaid.”

+ Lees verder in De Limburger 31.05.2024 ⇢


Spoedeisende hulp naar Sittard-Geleen

Update 23.04.2024

Zuyderland Sittard-Geleen behoudt zijn volledige ziekenhuisfaciliteiten, inclusief spoedeisende hulp, intensive care en geboortecentrum, terwijl Zuyderland in Heerlen vanaf 2030 genoegen moet nemen met een afdeling voor acute zorg. 

Deze beslissing is het resultaat van een grondige vergelijking tussen beide locaties, waarbij Heerlen op verschillende punten iets beter scoorde dan Sittard-Geleen, maar de hogere kosten waren doorslaggevend in de besluitvorming. Na nieuwe berekeningen bleken de extra kosten bij de keuze voor Heerlen op te lopen tot 231 miljoen euro. Vorig jaar werd nog gerekend op 70 miljoen extra kosten.

Hoewel Heerlen ook betere reistijden biedt, rechtvaardigt het aanzienlijke kostenverschil de keuze voor Sittard-Geleen, aldus Jongen. Het personeel reageerde overwegend positief op het besluit tijdens bijeenkomsten in beide locaties. Ofschoon nog onduidelijk is of er ook personeel gaat vertrekken als ze naar een andere locatie worden overgeplaatst.

Zuyderland in Heerlen blijft 7 dagen per week en 24 uur per dag open, met operatiekamers, poliklinieken en dagbehandelingen. Alleen de zeer complexe spoedgevallen, intensive care en geboortezorg worden geconcentreerd in Sittard-Geleen.

De regietafel, geleid door Lea Bouwmeester en bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland verzekeren dat de kwaliteit van de zorg in Parkstad en een deel van het Heuvelland gegarandeerd blijft, met 85 procent van de patiënten die nog steeds in Heerlen behandeld kunnen worden. Ze verwachten ook dat wachtlijsten korter zullen worden.

Naast deze verschuiving is besloten om een sociaal hospitaal voor kwetsbare ouderen op te zetten, die nu nog vaak zonder echte medische noodzaak bij huisartsen en ziekenhuizen terechtkomen.

Burgemeester Roel Wever van Heerlen is woedend en zegt dat het besluit puur geldgedreven is. Zijn vertrouwen in de leiding van Zuyderland is helemaal weg omdat er geen enkele rekening wordt gehouden met de aanzienlijke gezondheidsproblemen in zijn dichtbevolkte regio. Blijkbaar is geld belangrijker dan patiënten.

+ Advies Regietafel Zuyderland dd 23.04.2024 ⇢

+ Eindrapportage Regietafel Zuyderland dd 23.05.2024 (182 pagina's) ⇢


Sittard-Geleen of Heerlen?

Update 22.04.2024

Dinsdag 23 april 2024 valt de beslissing welk van de Zuyderland-ziekenhuizen in Heerlen of Sittard-Geleen vanaf 2030 gekozen zal worden als de locatie voor de spoedeisende hulp (SEH), intensive care en het geboortehuis. De beslissing is gebaseerd op gesprekken met lokale belanghebbenden en zal bepalen waar ambulances met ernstige gevallen naartoe zullen rijden. De keuze is niet definitief; veranderingen kunnen nog plaatsvinden voor 2030.
Beide ziekenhuizen blijven open met 24/7 diensten, zoals operaties, dagbehandelingen, poliklinieken en beddencapaciteit, maar slechts één zal de volledige SEH-faciliteiten behouden:

De regio’s Parkstad en Heuvelland pleiten voor Heerlen, terwijl de Westelijke Mijnstreek Sittard-Geleen prefereert. De uiteindelijke beslissing weegt lokale meningen en gezondheidsstatistieken tegen elkaar af, met de nadruk op de noodzaak van efficiënte zorgverlening ondanks de regionale verschillen en beperkt personeel. De keuze zal invloed hebben op de toekomstige zorgstructuur en de gemeenschappen die zij bedienen.

Het besluit is gebaseerd op uitgebreide consultatie met belanghebbenden, inclusief gemeenten, zorginstellingen, professionals en burgers, evenals onderzoek naar de maatschappelijke impact van verschillende scenario's. Financiële overwegingen spelen ook een rol, zoals de kosten van het handhaven van beide locaties versus het concentreren van de zorg.

Hoewel het proces democratisch van aard is, betekent dit niet automatisch dat de meerderheidswens van één regio zal worden vervuld. Ondanks protesten en politieke moties heeft de minister van Medische Zorg beperkte bevoegdheid om beslissingen te nemen over de ziekenhuislocaties.


Westelijke Mijnstreek gemeenten bekritiseren Parkstad en Tweede Kamer in ziekenhuisdebat

Update 19.04.2024

De gemeenten Beek, Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Stein hebben in een stevige verklaring hun ongenoegen geuit over de houding van de Parkstadgemeenten en de Tweede Kamer in de discussie over de toekomst van het Zuyderland ziekenhuis. De kritiek volgt op een motie van de Tweede Kamer die pleit voor het behoud van volledige ziekenhuisdiensten in Heerlen, een stap die volgens de Westelijke Mijnstreek ten koste gaat van de inwoners in hun regio.

De Westelijke Mijnstreek benadrukt dat de discussie over ziekenhuiszorg op feiten gebaseerd moet zijn, niet op aannames. Ze beschuldigen de Ziekenhuisalliantie Parkstad, waarin burgemeesters, wethouders en gemeenteraden van Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Landgraaf en Voerendaal verenigd zijn, ervan elke kans te grijpen om te protesteren, met de suggestie dat zij menen dat alleen hun regio recht heeft op kwalitatieve zorg.

De vier gemeenten pleiten voor samenwerking, maar stellen dat dit onmogelijk is als Parkstad alleen eigenbelang nastreeft. Ze onderstrepen het belang van toegankelijke en kwalitatieve (spoed)zorg voor al hun inwoners en wijzen op de noodzaak van een regionale aanpak, gezien het tekort aan ziekenhuispersoneel.

Tot slot beklemtonen ze dat politieke besluitvorming niet de toekomst van Zuyderland moet bepalen. De resultaten van de regietafel, geleid door Lea Bouwmeester, worden op 23 april verwacht.

+ Statement van gemeenten Stein, Beek, Sittard-Geleen, Echt-Susteren ⇢


Inspraaksessies: deelnemers positief

Update 13.04.2024

In vijf bijeenkomsten hebben burgers uit Zuid-Limburg hun stem laten horen over de toekomst van Zuyderland. De deelnemers zijn positief over hun ervaringen en hebben hun perspectief verbreed. Er bestaat echter wat terughoudendheid over de concrete resultaten van hun input.

Het doel is nu om te verzekeren dat deze bijeenkomsten meer waren dan alleen gezellige avonden. Dit zal blijken wanneer er een aanvaardbare oplossing wordt gepresenteerd. Het belang van transparante argumentatie wordt benadrukt, vooral als de focus van Zuyderland zich verplaatst naar Sittard-Geleen.

Veel deelnemers vonden het een zorgvuldig en positief proces terwijl anderen juist enige mate van sturing ervaren hebben. Anderen waarderen de verbreding van het oorspronkelijke doel, maar blijven bij hun standpunt dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis verdient. 

De Inspectie Gezondheidszorg prijst het proces als een voorbeeld van burgerparticipatie en benadrukt het potentieel ervan als referentiepunt voor toekomstige gesprekken met ziekenhuizen.


Keuze gemaakt? Raadsleden zien complot

Update 28.03.2024

Op dinsdagavond 26 maart waren niet alleen raadsleden van Sittard-Geleen aanwezig in de raadszaal van Geleen, maar ook afgevaardigden uit Beek, Echt-Susteren en Stein, om de situatie bij Zuyderland te bespreken. Tijdens de meeting waren onder andere Lea Bouwmeester en Olivier Gerrits van de regietafel, David Jongen, Joep de Groot (de topman van zorgverzekeraar CZ) en Daniëlle Bussmann (SEH-dokter) als sprekers aanwezig.

Een groot deel van de raadsleden van Sittard-Geleen blijft achterdochtig, ondanks de pogingen van de regietafel van Zuyderland ziekenhuis om deze twijfels weg te nemen. Ze zijn ervan overtuigd dat de tijdelijke afschaling van de spoedeisende hulp een voorbode is van wat komen gaat. Wat dat betreft heeft Jongen, de bestuursvoorzitter van Zuyderland, vorig jaar september olie op het vuur gegooid met zijn "schot voor de boeg"

Bouwmeester en Gerrits hamerden erop dat beide Zuyderland-ziekenhuizen een beddenhuis zullen houden dat altijd open is, maar slechts één van hen zal een echte Spoedeisende Eerste Hulpafdeling (SEH) met intensive care (IC) houden. Ze legden uit dat dit plan vastligt, maar dat de definitieve keuze voor een locatie nog moet worden gemaakt. Ze benadrukten ook dat de tijdelijke afschaling van de SEH in Geleen deze zomer los staat van dit besluit. Jongen voegde eraan toe dat de huidige afschaling een reactie is op het tekort aan SEH-personeel, terwijl de regietafel aan een lange termijnoplossing werkt.

De uitleg leek echter weinig indruk te maken op veel raadsleden van Sittard-Geleen. Enkele uitten hun bezorgdheid, anderen vroegen zich af of de besluiten echt onafhankelijk van elkaar zijn. Ondanks de inspanningen van de sprekers, lukte het hen niet om de zaal te overtuigen. De regietafel benadrukte dat hoewel er nog geen definitieve beslissing is genomen, er geen complot achter gezocht moet worden.

+ Brede Maatschappelijke Verkenning, Raadsbijeenkomst Sittard-Geleen 26.03.2024 ⇢

+ Maatschappelijke Verkenning gezondheid en zorg in de Mijnstreek, Regietafel 27.02.2024 ⇢


Heerlen wil ook meebeslissen

Heerlen zet zich in om toch vertegenwoordigd te worden in de regietafel over de toekomst van het Zuyderland-ziekenhuis, vanwege het belang van maatschappelijk draagvlak. De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen waarmee het college opgeroepen wordt deelname aan de regietafel af te dwingen. Er is echter onenigheid tussen Heerlen en Sittard-Geleen over de gewenste functies van beide ziekenhuizen. Burgemeester Roel Wever zal de motie overbrengen aan Bouwmeester, terwijl de deadline voor het definitieve plan nadert.

Zaterdag 30 maart  is er een manifestatie in Heerlen om het belang van een volwaardig ziekenhuis met spoedeisende hulp te benadrukken, georganiseerd door de Ziekenhuisalliantie Parkstad.


Laatste fase in zoektocht: Heerlen of Sittard-Geleen?

De plannen voor de toekomstige inrichting van de twee Zuyderland-locaties in 2030 naderen hun afronding. Oud-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester heeft onlangs aangegeven dat beide ziekenhuizen een beddenhuis, polikliniek en dagbehandeling zullen krijgen, maar er blijft nog onduidelijkheid over de locatie van de volwaardige spoedeisende hulp (SEH), intensive care en geboortehuis. Dit is het resultaat van een proces van vijf maanden, waarbij Zuyderland en zorgverzekeraar CZ betrokken waren.

Een opvallende conclusie is dat het eerder voorgestelde scenario van 'maximale efficiëntie', waarbij het ziekenhuis in Heerlen zou worden teruggebracht tot een dagbehandelingscentrum, nu als onhaalbaar wordt beschouwd. Het proces heeft echter aanzienlijke kosten met zich meegebracht, ongeveer 1 miljoen euro, maar dit wordt deels verklaard door de kosten van consultants en de organisatie van bijeenkomsten voor burgers.

In Den Haag zijn moties aangenomen ter ondersteuning van een volwaardig ziekenhuis in Heerlen, maar voormalig minister Ernst Kuipers heeft zijn steun uitgesproken voor Zuyderland. Ondertussen wordt het verschil tussen Parkstad en Sittard-Geleen benadrukt, waarbij Parkstad zich actiever heeft gemobiliseerd in het proces. Er zijn nog enkele bijeenkomsten gepland om de keuze voor de locatie van de volwaardige SEH te bespreken, waarbij de omvang en gezondheid van de bevolking een belangrijke rol spelen.


Twee volwaardige ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen

13.09.2023
Vlak voor de zomervakanties kwam het bericht naar buiten dat de leiding van het Zuyderland Ziekenhuis plannen heeft om de intensive care en spoedeisende hulp van Heerlen naar Sittard-Geleen te verhuizen. Het beddenhuis in Heerlen zou dan ook verdwijnen.
Dat houdt in dat bijna 260.000 mensen alleen al uit Parkstad zonder volwaardig ziekenhuis komen te zitten. Buiten de mensen uit het Heuvelland die ook gebruik maken van dit ziekenhuis.

Belangrijk is dat er twee volwaardige ziekenhuizen open blijven zowel in Heerlen als in Sittard-Geleen.

Want vandaag, woensdag 13 september 2023 zegt bestuursvoorzitter Jongen van Zuyderland in dagblad De Limburger ⇢ lees hier
dat zij het voornemen hebben om alle dagbehandelingen van Sittard naar Heerlen te verhuizen!

Dus stel je voor dat je in Meers woont, 80-plusser bent en geen eigen vervoer hebt. En een van je laatste kiezen heeft een ontstoken wortelpunt... dan ligt de kaakchirurg op de loer! Niet in Sittard-Geleen maar in Heerlen... Dan kun je met de Wensauto naar station Beek-Elsloo en vervolgens met de bus naar Heerlen of met de trein via Sittard naar Heerlen en dan weer met de bus naar het ziekenhuis.
Dat mag niet gebeuren!
Alhoewel... dat gebeurt in feite al. Kort geleden zelf tweemaal ervaren. Afspraak met specialist proberen te maken in Sittard-Geleen...helaas de wachttijd is lang, hoelang wordt niet meegedeeld, stomweg vraag ik ook niet door...maar u kunt morgen al bij diezelfde specialist in Heerlen terecht... Gezien de klachten en het feit dat ik eigen vervoer heb, kies ik voor het laatste. Zo wordt de patiënt al stilaan richting Heerlen "gekneed". Of zijn mensen uit Heerlen en omstreken gezonder en dus minder behoefte aan dagbehandelingen en controles?

Liefst had het Zuyderlandbestuur blijkbaar een compleet nieuw ziekenhuis ter hoogte van Nuth, maar daarvoor hoeven ze niet aan te kloppen bij overheid en zorgverzekeraars. Die eigen ruiten hebben ze in 2009 ingegooid bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Sittard-Geleen. In crisistijd werd daar een luxueus eenkamer-zorghotel gebouwd voor 380 miljoen euro.... het dubbele van hetgeen begroot was! En wat waren ze trots op hun papierloze zorghotel waar de inzet van robots er mede voor zorgde dat 700 medewerkers ontslagen werden... En nu maar jammeren dat ze te weinig personeel hebben en de werving van nieuwe zorgmedewerkers maar niet wil lukken.
Klagen, daar is David Jongen sowieso erg goed in. Anno 2023 over de financiële en personele noodzaak om Heerlen af te schalen als IC en beddenhuis, maar gelijktijdig op te schalen voor dagbehandelingen.

Hadden ze de afgelopen 10-15 jaar bij Zuyderland en Atrium maar meer aandacht aan het personeel geschonken in plaats van aan David Jongen en de zorgverzekeraars...


David Jongen werd in januari 2015, bij de fusie van de ziekenhuizen Sittard-Geleen met Heerlen, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Daarvoor, in oktober 2011 werd hij bestuursvoorzitter van het toenmalige Atrium-ziekenhuis in Heerlen. Eerder was hij bestuursvoorzitter bij uitkeringsinstantie UWV.

 

  • Laatste update op .
carinpalmen
doorgeving
hartelijk bedankt bericht Zuyderland medische centra update 17 sept.wij gaan 26 september naar debat tweede kamer

0
Laat reactieformulier zien