Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

La Famille officieel geopend op 13 juni 2013

LaFamille-Opening-13.06.2013--Henk-Helwig

Op de foto: links gedeputeerde Peter van Dijk en rechts John Stegerman, Raad van Bestuur Vivantes | Foto: Henk Helwig 

Op donderdag 13 juni 2013 werd het nieuwe verpleeghuis met zorgwoningen en gezondheidscentrum La Famille in Elsloo officieel geopend.

De samenwerking van verschillende zorgverleners onder één dak biedt unieke kansen om zorg op een moderne wijze vorm en inhoud te geven. Het resultaat is een prachtig, eigentijds verpleeghuis, zorgwoningen en een gezondheidscentrum voor alle inwoners van Elsloo. Kleinschalig, persoonlijk, voor en door mensen.

De betrokken organisaties, Vivantes, Maaskant Wonen en Medisch Centrum Elsloo, lieten de officiële opening niet onopgemerkt voorbij gaan. Zij organiseerden op 13 juni een minisymposium met als thema: ‘Ouderenzorg met toekomst’. Vier zorginhoudelijk sprekers belichtten hun visie op ouderenzorg elk vanuit hun eigen kennisveld en perspectief.

De openingshandeling werd verricht door gedeputeerde dr. Peter van Dijk. Hij onthulde een beeld, gemaakt door kunstenaar Sjer Jacobs uit Tegelen.

Groot succes
De door Vivantes, Maaskant Wonen en Medisch Centrum Elsloo georganiseerde Open Dag was een groot succes. Aan het einde van de dag stonden maar liefst 1711 bezoekers op de teller. Veel interesse was er voor het nieuwe verpleeghuis maar ook de zorgwoningen en het Medisch Centrum werden druk bezocht.

Bij de start van de Open Dag stroomden binnen een half uur al 300 bezoekers het gebouw binnen. En dat ging de hele dag gestaag door. Bij het aanmeldpunt voor de rondleidingen in het verpleeghuis, stond een lange rij mensen geduldig te wachten. De Care Clowns zorgden voor de nodige afleiding en ‘poppendokter’ Bart Bouts (huisarts in Praktijk Dorine Verschure) maakte beren en poppen weer beter.

Cliënt heeft regie
Alhoewel het gebouw nog niet helemaal klaar is, gaf Vivantes een goede indruk van hoe het er over een paar weken uit gaat zien. De toekomstige zorgmedewerkers demonstreerden in de modelkamers het nieuwe tilliftsysteem en gaven uitleg over de nieuwe werkwijze.
Deze andere manier van werken maakt het straks mogelijk om met minder mensen kwalitatief goede zorg te leveren. Binnen La Famille ligt de nadruk op wonen en welzijn. De zorg is daaraan ondergeschikt. 

Een medewerker licht toe: “Alles draait om de cliënt en diens levenswijze. De cliënt heeft zelf de regie en daar proberen wij zo goed mogelijk op aan te sluiten. Vroeg opstaan of juist lekker uitslapen, om 12.00 uur eten of 2 uurtjes later? In La Famille kan het”. De geavanceerde zorgondersteunende technologie en het Care a la Carte maaltijdconcept dragen daaraan bij.

Vanaf 4 juni a.s. nemen de eerste verpleeghuisbewoners hun intrek. Nog niet alle plekken zijn toegewezen. Op de begane grond, de afdeling voor mensen met een zware lichamelijke beperking, zijn nog een aantal verpleeghuisappartementen vrij. Voor de eerste etage, waar cliënten met een dementieel beeld gaan wonen, is er inmiddels een wachtlijst.

Krant Maaskant Wonen "Zorgeloos oud worden met zorg bij de hand" >>


Grand Café La Famille open

GrandCafeLaFamilleVanaf 8 juli 2013 is het Grand Café in La Famille open. Deze sfeervol ingerichte horecagelegenheid is een plek voor ontmoeting. Niet alleen voor bezoekers van cliënten in het verpleeghuis maar voor alle andere inwoners van Elsloo.

Binnen Vivantes hebben meerdere overwegingen meegespeeld om in het nieuwe complex La Famille een Grand Café te starten.

Vivantes probeert om cliënten, die noodgedwongen niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, zoveel mogelijk onderdeel te laten uitmaken van de het gewone leven in de wijk. Door een openbare gelegenheid binnen het complex te realiseren wordt de wijk letterlijk naar binnen gehaald. Dit effect wordt nog versterkt doordat Medisch Centrum Elsloo ook in het complex gevestigd is. Bezoekers van dit gezondheidscentrum kunnen in het Grand Café terecht voor een kopje koffie, een versnapering of een volledig menu.

Door te kiezen voor het Care à la Carte systeem hebben cliënten in het verpleeghuis en bewoners van de zorgwoningen de mogelijkheid om te kiezen uit een dagmenu of een à la carte menu. Bezoekers van buitenaf kunnen in het Grand Café terecht voor hetzelfde assortiment.


 

 

Bezichtiging bouwterrein La Famille groot succes


Op 2 juni 2012 stelde Bas Bouw het bouwterrein van La Famille in Elsloo open voor publiek. Met zo’n 350 enthousiaste bezoekers was de dag succesvol.

In Elsloo bouwt Bas Bouw in opdracht van Vivantes en Maaskant Wonen La Famille, een nieuw verpleeghuis met zorgwoningen en een gezondheidscentrum. Zo’n 350 bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen op het bouwterrein. Naast interesse voor de bouw lieten bezoekers zich ook informeren over wonen of werken in dit bijzonder complex. In het gebouw, dat de overgang maakt van de ruwbouw- naar de afbouwfase, werd speciaal voor deze dag één model verpleegkamer afgemaakt, ingericht en voorzien van technologie.

Bijzonder enthousiast waren bezoekers over het tilsysteem waarmee de bewoner gemakkelijk verplaatst kan worden van het bed naar een stoel of naar de badkamer. Ook was er veel bewondering voor het camerasysteem en het touch screen waarmee straks bijvoorbeeld een medewerker kan worden opgeroepen, de deur geopend of de TV aangezet.

Enkele reacties van bezoekers:

  • Ongelofelijk hoe snel dit uit de grond is gestampt.
  • Hier zou ik me thuis voelen.
  • Dit wordt dus de plek waar je als oudere in Elsloo terecht kunt als het niet meer anders kan. Je kunt het slechter treffen.
  • Dit is wat anders dan het verpleeghuis waar ik werk.
  • Hier zou ik wel willen werken, zowel professionals als vrijwilligers.
  • Iets om apentrots op te zijn.
  • Alles bij elkaar (huisartsen, apotheek, fysiotherapie etc.) is ongekend. Je hoeft nooit meer te zoeken.

Naar verwachting wordt het gezondheidscentrum rond maart 2013 in gebruik genomen. Het verpleeghuis en de zorgwoningen volgen niet veel later, waarschijnlijk in mei 2013.

De voortgang van de bouw is te volgen via de website www.vivantes.nl.

Krant Maaskant Wonen "Zorgeloos oud worden met zorg bij de hand" >>

klik voor vergroting

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien