Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Oekraïne in Europese Unie

  • Afbeeldingen | Bron: nvt ©

30.07.2014

Het conflict in de Oekraïne begon in het najaar van 2013 in Kiev als volksopstand tegen de de pro-Russische dictatoriale president Viktor Janoekovitsj. Aanleiding voor de onlusten was zijn weigering om toetreding tot de Europese Unie te vragen. Binnen de kortste tijd sloeg de vlam in de pan en was het land hopeloos verdeeld. Europa en Rusland telden hun zegeningen en steunden -op zoek naar macht en kapitaal- hun aanhang in de Oekraïne met geld en wapens, waaronder raketten. Uiteindelijk won de pro-Europese oppositie en sloeg de president en zijn aanhang op de vlucht en die zijn sedertdien spoorloos, maar zitten waarschijnlijk bij Poetin aan de wodka...

Oekraine-kaart

Pro-Russische seperatisten bleven zich verzetten tegen het nieuwe gezag in Kiev, namen de macht over in het oostelijk deel van het land en al snel werd de Krim door Rusland ingelijfd. De verwachting was dat het oostelijk deel snel zou volgen.

Er was begin 2014 maar één gebied waar het rustig was...pal tegen de Russische grens, rond Donetsk....waar vorige week vlucht MH17 van Malaysia Airways lafhartig -door seperatisten of Rusland?- met een raket werd neergehaald, met als gevolg 298 doden waaronder veel kinderen. Maar liefst 194 Nederlanders verloren het leven.

In het crashgebied liggen nog stoffelijke resten die geborgen moeten worden. Goederen van de omgekomen passagiers ligt op de akkers en in een onbewaakte treinwagon. Het wrak moet nog onderzocht worden.
De Nederlandse regering tracht daartoe tevergeefs afspraken voor een staak-het-vuren te maken met de nieuwe pro-Europese regering in Kiev en de pro-Russische seperatisten in Donetsk.

Het rampgebied werd sinds de ramp "bewaakt" door de seperatisten en de dorpsbewoners liepen over de crashzone. Schrijnende beelden op tv waar Nederlandse paspoorten, kinderboekjes en knuffels werden getoond. Het merendeel van de goederen met enige waarde zal ongetwijfeld verdwenen zijn.

Heel de wereld spreekt schande over de gang van zaken, maar staat machteloos tegenover tsaar Poetin en zijn machtige vrienden de olie-miljardairs.
Je hoort niets meer over toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien