Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Extra inzet sociale recherche spoort 3 ton fraude op in 2013

Eind 2012 heeft gemeente Stein door extra ondersteuning van de sociaal rechercheur 296.900 euro aan uitkeringsfraude opgespoord.
In 2012 had de gemeente gemiddeld 299 uitkeringsgerechtigden. Aan bijstandsuitkeringen werd een bedrag van 4.3 miljoen euro uitgegeven.

De gemeente gaat een bedrag van 251.700 euro terugvorderen en een bedrag van 45.200 euro wordt bespaard door het niet verstrekken van uitkeringen in verband met fraude.‘Gemeente Stein zorgt ervoor dat alleen mensen die bijstand echt nodig hebben deze ook ontvangen. Onterecht verstrekte uitkeringen worden opgespoord en teruggevorderd’, aldus wethouder Peter Salden.

Stopzetten uitkeringen
In 2012 is voor 45.200 euro aan uitkeringen bespaard naar aanleiding van zwartwerk (16.700 euro) en uitkeringsfraude door samenwoning (28.500 euro). In twee gevallen is de lopende uitkering door de inwoner zelf stopgezet en in het andere geval is het uitkeringsverzoek door de aanvrager ingetrokken.

Terugvorderingen
De gemeente heeft in het totaal een bedrag van 251.700 euro teruggevorderd. De redenen zijn fraude met autohandel (24.700 euro), vermogensfraude (81.000 euro) en kentekenfraude met auto’s (146.000 euro). Gemeente Stein stelt alles in het werk om de ontstane vorderingen te innen.

Gezamenlijk onderzoek naar fraude
De sociale recherche handhaaft de bijstandwetten. Om misbruik van sociale gelden te voorkomen, wordt met diverse instanties samengewerkt. Dat gebeurt onder andere met de Belastingdienst, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), woningbouwverenigingen en de politie. Ook wordt bijvoorbeeld gekeken in de informatie van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) welke auto's iemand op zijn naam heeft staan.

  • Laatste update op .