Skip to main content

Verbreding A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide

  • Afbeeldingen | Bron: Rijkswaterstaat, YouTube, Google Maps ©

Beaumix: 500.000.000 kg giftige afvaldump onder 25 km A2

Update 24.07.2024

De geplande verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide in Limburg heeft geleid tot een verhitte discussie over het gebruik van Beaumix, een omstreden ophoogmateriaal.

Aannemer Boskalis wil een half miljoen ton Beaumix, gemaakt van restanten van verbrand huisafval, gebruiken. Dit materiaal zorgde eerder voor problemen bij een ander project door de aanwezigheid van verontreinigingen zoals oude batterijen. Ondanks dat Beaumix aan wettelijke normen voldoet, zijn er grote zorgen over de lange termijn effecten op milieu en gezondheid.

Wat is Beaumix?
Beaumix is een bouwstof die bestaat uit opgeschoonde restanten van verbrand huisafval. Het materiaal is eerder gebruikt bij de verbreding van de Ingenieur Tjalmaweg (N206) bij Katwijk, waar het problemen veroorzaakte door de aanwezigheid van oude batterijen en andere verontreinigingen. Het werd ook gebruikt bij enkele projecten in Zeeland.

De verbreding van de A2
De A2 is een cruciale snelwegverbinding tussen Zuid- en Midden-Limburg en de rest van Nederland en het buitenland. De verbreding van de weg van 2x2 rijstroken naar 2x3 rijstroken is bedoeld om de doorstroming te verbeteren, de verkeersveiligheid te verhogen en de economische ontwikkeling van de regio te stimuleren. De uitvoering van het project staat gepland voor de periode 2025-2027.

Kritiek en bezorgdheid
De Natuur- en Milieufederatie Limburg heeft scherpe kritiek geuit op het gebruik van Beaumix voor dit project. Zij vrezen dat het materiaal toekomstige generaties met milieuproblemen zal opzadelen, vergelijkbaar met de problemen die zijn ontstaan bij de N206. De vondst van zware metalen in het regenwater onder de vernieuwde N206 heeft geleid tot noodmaatregelen om verontreinigd water af te voeren.

+ Vragen PvdA fractie (23 juli 2024) aan college gemeente Stein ⇢

+ Natuur en Milieu Federatie Limburg (22 juli 2024) over gebruik Beaumix onder A2 ⇢

+ Lees De Limburger (20 juli 2024) over Beaumix onder A2 ⇢ 

De Partij voor de Dieren diende in november 2023, in Provinciale Staten Zuid-Holland, al een motie in om onderzoek te doen naar de effecten van Beaumix op natuur, milieu en volksgezondheid, lees verder ⇢

Gezondheidsrisico’s van Beaumix omvatten blootstelling aan zware metalen en andere verontreinigingen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals nier- en leverbeschadiging en ademhalingsproblemen. 

De gezondheidsrisico’s van Beaumix zijn voornamelijk gerelateerd aan de mogelijke aanwezigheid van verontreinigingen zoals zware metalen en andere schadelijke stoffen. Hier zijn enkele specifieke zorgen:
• Zware Metalen: Beaumix kan zware metalen bevatten zoals lood, cadmium en zink. Blootstelling aan deze metalen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral bij langdurige blootstelling. Ze kunnen zich ophopen in het lichaam en leiden tot diverse gezondheidsproblemen, waaronder nier- en leverbeschadiging, en neurologische aandoeningen.
• Chemische Verontreinigingen: Naast zware metalen kunnen er ook andere chemische verontreinigingen aanwezig zijn in Beaumix. Deze stoffen kunnen via grondwater of stofdeeltjes in de lucht in het milieu terechtkomen en zo mensen blootstellen aan schadelijke effecten.
• Luchtkwaliteit: Tijdens de verwerking en het transport van Beaumix kunnen stofdeeltjes vrijkomen die ingeademd kunnen worden. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, vooral bij mensen met bestaande aandoeningen zoals astma of bronchitis.
• Langdurige Effecten: Er is bezorgdheid over de lange termijn effecten van het gebruik van Beaumix, vooral omdat sommige verontreinigingen pas na jaren zichtbaar kunnen worden in het milieu en de volksgezondheid.
Het is belangrijk dat er strikte controles en maatregelen worden genomen om de blootstelling aan deze potentiële risico’s te minimaliseren. 

Alternatieven
Er zijn verschillende alternatieven voor Beaumix die kunnen worden overwogen voor gebruik bij infrastructurele projecten zoals de verbreding van de A2. Hier zijn enkele opties:

• Recycled Beton: Dit materiaal wordt gemaakt van gerecycled betonpuin en kan worden gebruikt als funderingsmateriaal. Het is milieuvriendelijker omdat het gebruik maakt van bestaande materialen en zo de behoefte aan nieuwe grondstoffen vermindert.
• Geopolymeren: Deze materialen worden gemaakt van industriële bijproducten zoals vliegas en hoogovenslak. Ze hebben een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met traditioneel beton en kunnen vergelijkbare structurele eigenschappen bieden.
• Schuimglas: Dit is een lichtgewicht, isolerend materiaal gemaakt van gerecycled glas. Het is duurzaam, heeft goede drainage-eigenschappen en kan worden gebruikt voor ophoging en funderingen.
• Stabilized Soil Blocks (SSB): Deze blokken worden gemaakt door aarde te mengen met een stabilisator zoals cement of kalk. Ze zijn duurzaam, lokaal beschikbaar en hebben een lage milieu-impact.
• Natuurlijke Aggregaten: Materialen zoals grind en zand kunnen worden gebruikt, mits ze op een duurzame manier worden gewonnen. Dit kan helpen om de milieu-impact te minimaliseren.

Het kiezen van het juiste alternatief hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke eisen van het project, de beschikbaarheid van materialen en de milieu-impact. 

Toekomstige regels en vooruitzichten
Er is een groeiende roep om strengere regels voor het gebruik van Beaumix en vergelijkbare bouwstoffen. Het ministerie van Infrastructuur werkt aan aangescherpte regelgeving, maar deze zullen op zijn vroegst over een jaar van kracht worden. Ondertussen blijft de discussie over de veiligheid en milieueffecten van Beaumix voortduren, terwijl de voorbereidingen voor de verbreding van de A2 doorgaan.


+ Vragen PvdA fractie (23 juli 2024) aan college gemeente Stein ⇢

+ Natuur en Milieu Federatie Limburg (22 juli 2024) over gebruik Beaumix onder A2 ⇢

+ Lees De Limburger (20 juli 2024) over Beaumix onder A2 ⇢

+ Motie Partij voor de Dieren Zuid-Holland (8 november 2023) over effecten Beaumix ⇢

+ Lees op Omroep West (oktober 2023) over problemen in Katwijk ⇢

+ Alles over Katwijk (juni 2022) politiek schrikt zich rot over gebruik Beaumix ⇢

+ RijnLandRoute (9 juli 2021) over Beaumix gebruik in Zuid-Hollandse projecten ⇢

+ Lees Omroep Zeeland (8 juli 2021) over groen licht voor Beaumix ondanks gevonden batterijen ⇢

+ Burgerinitiatief Katwijk ⇢


Voorbereidende werkzaamheden van start

Update 26.02.2024

Vanaf 26 februari 2024 gaat aannemer Boskalis aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden om de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide te verbreden. Als eerste wordt de beplanting van de voorziene verbreding verwijderd; op sommige plekken is die strook tientallen meters breed. Daarna vindt er een bodemonderzoek plaats naar voorwerpen uit het verleden, hoe het gaat met de bodem en mogelijke niet-ontplofte bommen.

Deze werkzaamheden duren bijna het hele jaar. Om de natuur zo weinig mogelijk te verstoren, houden ze rekening met het broedseizoen. Dat betekent dat een deel van de planten begin 2024 worden verwijderd en het andere deel na de zomerperiode.

Verkeersmaatregelen
Op verschillende plaatsen worden verkeersmaatregelen genomen voor de veiligheid van weggebruikers en om veilig te kunnen werken. Kijk voor deze maatregelen op de website van Rijkswaterstaat⇢

Informatie
Kijk voor meer informatie op de website van Rijkswaterstaat. Je kunt op werkdagen (maandag tot en met vrijdag) ook gratis bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat via 0800-8002


Om de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen (nabij Echt) en Kerensheide goed uit te kunnen voeren, sloot Rijkswaterstaat op maandag 12 september 2022 overeenkomsten met de provincie Limburg, het waterschap Limburg en de gemeenten Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Stein. Met het tekenen van de overeenkomsten gaat het project de uitvoerende fase in. Zo komt de schop de grond in weer een stap dichterbij.

Lees volledige bericht van Rijkswaterstaat ⇢

Wegverbreding, viaducten vernieuwd, faunapassages
De A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide wordt over een lengte van 18 kilometer verbreed van 2 maal 2 met spitsstroken, naar 2 maal 3 rijstroken met vluchtstroken. Ook de verbindingsboog van de A73 naar de A2 bij knooppunt Het Vonderen wordt aangepast om beter aan te sluiten op het nieuwe ontwerp van de A2. Elf viaducten en onderdoorgangen worden vernieuwd, vier viaducten blijven behouden en één viaduct en onderdoorgang komen te vervallen. Er komen drie grote faunapassages: twee onder de weg en één onder het Julianakanaal. Daarnaast komt er een parkway: een 15 meter brede groenzone aan weerszijden van de A2. Bomen en struikgewas zorgen ervoor dat de snelweg zoveel mogelijk onderdeel is van het landschap. De bestaande geluidswal wordt verhoogd en verlengd.

Met een verbrede A2 verbetert de doorstroming en verkeersveiligheid, wordt het verkeersaanbod beter opgevangen, neemt sluipverkeer af en wordt de economische ontwikkeling van Limburg gestimuleerd. (Bron: Rijksoverheid)

Bronnen:

 

Verbreding van de A2 Het Vonderen–Kerensheide gaat door!

Op 22 augustus 2017 heeft minister Schultz van Haegen het ontwerptracébesluit (OTB) en het milieueffectrapport (MER) voor de structurele verbreding van de A2 Het Vonderen – Kerensheide ondertekend. Daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt in de voorbereidingen van de voorgenomen verbreding van de A2 tussen knooppunten Het Vonderen en Kerensheide naar 2 x 3 rijstroken plus vluchtstrook.

De A2 in de regio Zuid/ Midden-Limburg is de enige noord-zuidverbinding op snelwegniveau. Internationaal verbindt de A2 een aantal belangrijke economische kerngebieden. Dit maakt dat het wegvak A2 Het Vonderen – Kerensheide van belang is voor de bereikbaarheid en ontsluiting op (inter)nationaal en regionaal niveau.

Doorstroming
Met de verbreding van de A2 op dit stuk zorgt Rijkswaterstaat voor een betere doorstroming. Door de extra rijstrook kan het verkeer beter, sneller en veiliger zijn weg vervolgen en hebben verstoringen minder impact, waardoor er minder files ontstaan.

Met een volwaardige derde rijstrook zal ook het doorgaande verkeer over het onderliggend wegennet afnemen. Hierdoor neemt de bereikbaarheid van de langs de A2 gelegen economische gebieden toe en verbetert de leefbaarheid in en bereikbaarheid van de kernen langs deze wegen. Naar verwachting beginnen de werkzaamheden in 2022 (!!!) en nemen circa drie jaar in beslag.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien