Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.
Gouverneur Emile Roemer bezoekt Stein

Gouverneur Emile Roemer bezoekt Stein

  • Afbeeldingen | Bron: linkedin Emile Roemer (embedded) Guus Peters, Wim Hanssen ©

Op woensdag 11 oktober heeft gouverneur Emile Roemer een bezoek aan de gemeente Stein gebracht.

Het bezoek aan Stein stond helemaal in het teken van: “burgerkracht”. Stein wilde laten zien dat er in haar gemeente niet alleen wordt gepraat en gedacht maar ook echt wordt gedaan.
De toekomst waar Stein van droomt, realiseert ze samen met inwoners, ondernemers en partners. Dat is waar de gemeente Stein trots op is. In Stein heeft de gouverneur concrete resultaten en plannen gezien van burgerkracht in natuurontwikkeling, energietransitie, klimaatadaptatie, passend en duurzaam wonen en sociale verbinding.

Meer over Emile Roemer ⇢

Stein Maasband gouverneur Roemer 11.10.2023 03

Rondwandelen met inwoners en partners door Maasband

De gouverneur begon zijn rondgang samen met het college en raadsleden in het prachtige Maasband waar het gebied langs de Maas opnieuw wordt ingericht door de aanleg van een nevengeul langs de Maas. Tijdens een wandeling heeft Francois Verhoeven van Consortium Grensmaas verteld over het nut en de noodzaak van deze nevengeul. De gouverneur ervoer het resultaat: klimaatbestendigheid, nieuwe natuur, sociale verbinding en kansen voor toerisme. Een vertegenwoordiger van DOP Maasband legde uit hoe inwoners vanaf het begin betrokken waren bij de plannen en hoe ze het resultaat mee invulden.
Uiteraard bracht het gezelschap ook nog een bezoek aan Ut Bakkes waar men genoot van koffie met een heerlijk stuk Limburgse vlaai.

 

 

 

Stein Nieuwdorp gouverneur Roemer 11.10.2023 02

Inwoners en partners vertellen over de ambities in Nieuwdorp

De gouverneur vervolgde via een city tour zijn weg naar Nieuwdorp. Tijdens de rit per touringcar kreeg hij uitleg over deze typische naoorlogse wijk. In buurtcentrum Nieuwdorp vertelden inwoners en partners hoe ze samenwerken om de ambities voor de sloop, nieuwbouw en verduurzaming van woningen waar te maken.

De wijk wordt groener en er wordt veel geïnvesteerd in sociale verbinding en de zorg voor de steeds ouder wordende inwoners. De investering in Nieuwdorp werd mogelijk door de subsidie Kwaliteit Limburgse Centra van de provincie. Nieuwdorp en haar aanpak wordt een voorbeeld voor andere wijken in Limburg. In Nieuwdorp werken onder anderen DOP Nieuwdorp, Zaam Wonen, Vidar in de Wijk en Tuinen van Zuid samen.
De gouverneur werd over de plannen in Nieuwdorp bijgepraat door vertegenwoordigers van dit samenwerkingsverband. Twee bewoonsters uit de Peldenstraat en Damiatenstraat vertelden dat zij deze samenwerking en de inspraak van de bewoners als zeer positief ervaren hebben.

De twee betrokken architectenbureau's lieten middels een maquette hun voorstel zien van het gebied rond de Nieuwdorpse kerk. Hun bedoeling is om die gedeeltelijk te slopen en karakteristieke restanten te integreren in het plan. Hoofdmoot van het gebied rond de kerk vormen nieuwe levensloopbestendige- en zorgwoningen, die rondom een binnenplaats komen te liggen. Een van de betrokken architecten is Jo Janssen uit Maastricht, die geboren en getogen is in Catsop.

Tenslotte heeft het gezelschap nog een tour door Nieuwdorp gemaakt waarbij een aantal gerenoveerde woningen natuurlijk bijzondere aandacht kreeg.
In de avonduren hebben de architecten met DOP Nieuwdorp en de inwoners van gedachten gewisseld over hun plan.
Toen genoten de gouverneur en de rest van het gezelschap al van een afsluitend diner bij ConCon in Elsloo.

Stein Nieuwdorp gouverneur Roemer 11.10.2023 03

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien