Skip to main content

Verkeersopstoppingen in Oud-Elsloo

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com

Gebrek aan parkeerbeleid leidt tot overlast

De oude kern van Elsloo is vanwege zijn historische infrastructuur gevoelig voor verkeersopstoppingen, vooral tijdens drukke momenten. De parkeerplaatsen en uitwijkmogelijkheden in deze buurt zijn beperkt en zorgvuldig gepland. Foutparkeren heeft daarom directe gevolgen voor de doorstroming van het verkeer, zowel bij regulier verkeer als tijdens evenementen. Het afgelopen weekend van 27, 28 en 29 september 2024 werd dit probleem nogmaals pijnlijk duidelijk.

Parkeren
Een drukbezocht evenement op Kasteel Elsloo leidde tot verkeerschaos, omdat bezoekers niet waren geïnformeerd over alternatieve parkeerplaatsen elders in het dorp. Omdat het evenement plaatsvond op de parkeerplaats van Kasteel Elsloo, was die niet beschikbaar en zochten veel automobilisten hun toevlucht in de smalle straten van de oude kern. Dit resulteerde in foutparkeerders op de Maasberg en de weg richting Geulle. Hierdoor versmalden de rijbanen tot eenbaanswegen en werden voetgangers gedwongen om op de rijweg te gaan lopen.
De parkeerplaats Terhagen/Kaakstraat was maar gedeeltelijk beschikbaar omdat Staatsbosbeheer en Prorail daar tijdelijk grote hoeveelheden boomstammen en houtafval opgeslagen hadden, afkomstig uit kapwerkzaamheden langs het spoor.

Sluipverkeer A2
Tegelijkertijd zorgde sluipverkeer vanuit Geulle voor extra drukte, omdat het een alternatief zocht vanwege de afsluiting van de spoorwegovergang naar Beek en de afsluiting van de A2 tussen Kruisdonk en Kerensheide.

Hulpdiensten
Maar het meest verontrustende is toch wel het feit dat hulpdiensten als ambulance en brandweer belemmerd kunnen worden, mogelijk zelfs stagneren door het parkeergedrag en de hoge verkeersdruk.

Inzet BOA's
Meerdere inwoners besloten zelf in te grijpen en meldden de situatie bij de gemeente. Ondanks deze meldingen en de chaotische situatie bleef actie door de gemeente uit. Navraag wees uit dat de inzet van BOA's (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) in het algemeen vooraf gepland dient te worden en dat spontane inzet in het geval van calamiteiten vaak niet mogelijk is.

rawpixel verkeersoverlast oud elsloo design 01j96sa9qt 1727879014

Over deze situatie heeft de DOS-fractie in de Steinse gemeenteraad onderstaande vragen aan B&W gesteld:

  1. Is de beschreven problematiek bij de gemeente bekend?
  2. In hoeverre is het mogelijk om ook in het weekend bij calamiteiten adequate bijstand van BOA's of politie in te roepen om regulerend op te treden?
  3. Welke maatregelen kan de gemeente nemen om organisatoren van evenementen verantwoordelijk te maken voor verkeersveiligheid en doorstroming, bijvoorbeeld door het vooraf organiseren van alternatieve parkeervoorzieningen?
  4. Overweegt het college een wegsleepregeling in te voeren om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen?

De bewoners van Oud-Elsloo wachten op actie om dit soort verkeersproblematiek in de toekomst te beperken en verdere overlast te voorkomen.

+ Lees de gestelde vragen door DOS-fractie op 02.10.2024 ⇢

  • Laatste update op .
Jan Meijers
Parkeergedrag
Heel begrijpelijk de bezorgdheid over de verkeersdrukte in de oude kern van Elsloo.

Eerder heb ik al eens geopperd om Oud Aelse autovrij te maken door op een aantal plaatsen grote parkeerplaatsen te creëren voor de bewoners, en dan alleen nog laden en lossen toe te laten voor de bewoners, net als in het centrum van Thorn.
Het zou het beschermd dorpsgezicht onvoorstelbaar mooier maken met alle voordelen die daar bij horen. Over “ Pareltjes” van Stein gesproken.
En ja, dat is inderdaad een hele drastische stap. Echter politici dienen vergezichten en moed te hebben. Dat noemen ze visie.
Over de plekken waar dat zou kunnen heb ik uiteraard nagedacht.

Voor nu klinken mij deze vragen aan het college enigszins populistisch en protectionistisch.Snel reageren op de waan van de dag. Dat hebben kiezers vaak snel door.
In het verleden heb ik politici erop gewezen dat meer en nachtelijke activiteiten van de geliefde brouwerij in oud-Stein ook tot dit soort gevaarlijke en ongewenste situaties zou leiden.
Toen waren schriftelijke vragen niet prudent.

Die overlast in oud-Stein is overigens nog steeds het geval. Óók daar staan tot op heden bijna élk weekend vele auto's fout geparkeerd waardoor óók hier vaak geen ruimte is voor diezelfde hulpdiensten waar de vragenstellers zich terecht zorgen over maken.
Ongemanierd gedrag van de autobezitter is de oorzaak. Nu zijn er deze week daar 6 gemarkeerde parkeerplaatsen gemaakt dat líj́kt een oplossing maar dat wordt hét probleem.
Zéker zonder handhaving. Beter en vaker handhaven zou hier al veel kunnen oplossen.
Stel die vragen eens aan het college want naar de bewoners luisteren jullie wethouders niet.
De Boa’s nú alvast inplannen misschien ?
En dan niet op dinsdagmiddag.

3
Laat reactieformulier zien