Skip to main content
 handhaving onrechtmatig grondgebruik

Raadsvragen CMB over handhaving onrechtmatig grondgebruik

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com, afbeelding woning enkel ter illustratie

De Steinse CMB-fractie heeft vragen aan het gemeentebestuur gesteld over het gebruik van gemeentegrond door inwoners. Het gaat om stukken grond die van de gemeente Stein zijn, maar die bewoners soms bewust, soms onbewust gebruiken. 

De gemeente Stein probeert al jaren te achterhalen welke stukken grond onrechtmatig worden gebruikt en treedt hiertegen op. CMB steunt dit beleid, maar vindt het belangrijk dat de aanpak eerlijk en redelijk is.

Er zijn ook genoeg inwoners die wél betaald hebben voor de aankoop van een stukje gemeentegrond voor of naast hun woning. Soms duizenden euro's, terwijl anderen bewust "landje pikken" en maar hopen dat de gemeente er niet achter komt.

Onrust bij inwoners
Veel inwoners die denken dat zij eigenaar zijn van een stuk grond – soms al tientallen jaren – worden nu geconfronteerd met handhavingsprocedures. Dit gebeurt vaak in gevallen waar het stuk grond bij de koop van een huis via de notaris is overgedragen. Vooral situaties die al meer dan 40 jaar bestaan, zorgen voor onbegrip en frustratie. Een voorbeeld hiervan speelt bij bewoners van de Koolweg in Elsloo. Sommige van deze gevallen zijn ontstaan vóór de gemeentelijke herindeling in 1982 tussen Stein en Elsloo. 

Uitspraken over oude situaties
De rechtbank Limburg oordeelde onlangs dat een inwoner recht had op een stuk grond door verjaring. Deze zaak heeft de gemeente veel geld gekost. CMB vraagt zich af of het verstandig is om in zulke oude gevallen nog te handhaven.

Een inwoner van de gemeente Stein heeft na jaren getouwtrek met de gemeente om een strook grond bij zijn huis, onlangs gelijk gekregen van de rechtbank in Maastricht. De betwiste strook is door verjaring (termijn is 40 jaar) zijn eigendom geworden. In 2003 kocht de man het huis van zijn schoonvader, die het weer van zijn ouders had gekocht, welke de grond tussen 1970 en 1983 in gebruik hadden genomen. Lees verder in De Limburger 09.01.2025 ⇢

Toekomstige aanpak
CMB wil van de gemeente weten hoeveel deze handhavingsprocedures kosten, wat de juridische gevolgen zijn van de recente uitspraak, en hoe de gemeente soortgelijke situaties in de toekomst beter kan aanpakken.

+ Lees de brief en vragen van CMB 16.01.2025 ⇢

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien