
Vuurwerk en overlast
- Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com
Op de dag dat de Tweede Kamer afstevent op een algeheel vuurwerkverbod, komt de gemeente Stein met een terugblik op de jaarwisseling 2024/2025 en aanpak van vuurwerkoverlast. Hieronder een samenvatting.
Vuurwerkregels en overlast
Hoewel de jaarwisseling zelf relatief rustig verliep, is vuurwerkoverlast een probleem dat het hele jaar door speelt. Vooral in de maanden voorafgaand aan Oud en Nieuw zijn er veel meldingen van overlast.
In de gemeente Stein geldt het hele jaar een vuurwerkverbod, behalve voor categorie F1-vuurwerk (zoals sterretjes en knalerwten). Consumentenvuurwerk (F2) mag alleen afgestoken worden op 31 december tussen 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur. De meeste overlast wordt veroorzaakt door knalvuurwerk en vuurpijlen, die sinds 2020 verboden zijn. Toch wordt er al vanaf september veel overlast ervaren, omdat categorie F1 wel toegestaan is.
Meldingen van vuurwerkoverlast
In de maanden voor de jaarwisseling riep de gemeente inwoners op om overlast te melden via de website of de BuitenBeter-app. Hierdoor kreeg de gemeente een goed beeld van de ‘hotspots’ waar de meeste overlast is. Het aantal meldingen was de afgelopen jaren sterk gestegen, met een piek in 2023 (430 meldingen). In 2024 is dit aantal echter met 52% gedaald naar 206 meldingen. Mogelijk komt dit doordat de overlast daadwerkelijk is afgenomen of omdat mensen minder vaak melding maken.
Handhaving en inbeslagnames
BOA’s hielden extra toezicht op probleemlocaties en probeerden meldingen op te volgen. Toch blijft handhaving moeilijk, omdat vuurwerk vaak snel wordt afgestoken en de daders snel verdwijnen. Er zijn slechts een paar overtreders op heterdaad betrapt, wat resulteerde in één Halt-verwijzing en twee proces-verbalen.
Daarnaast heeft de politie opgetreden tegen het bezit van illegaal vuurwerk. In totaal waren er 13 zaken, waarbij drie processen-verbaal werden uitgeschreven en zes keer een waarschuwing werd gegeven. In totaal werd 223,4 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De grootste partij (182,4 kilo) werd aangetroffen in een woning, waarvoor een bestuurlijke maatregel werd genomen.
Vuurwerkcampagne ‘Hoe Lit is Dit?!’
Om vuurwerkoverlast bij jongeren te verminderen, is in oktober 2024 de campagne ‘Hoe Lit is Dit?!’ gestart in samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen. De campagne richtte zich op jongeren van 10-15 jaar en hun ouders. Er werden posters verspreid in de openbare ruimte en advertenties geplaatst op sociale media, waaronder Snapchat, Facebook en Instagram. De campagne bereikte bijna 49.000 unieke personen en was daarmee een groot succes. Daarnaast werden er op de middelbare school Groenewald voorlichtingslessen gegeven.
Schade en afval
De schade door vuurwerk is in de gemeente Stein de afgelopen jaren sterk afgenomen. In 2020 bedroeg de schade nog bijna €10.000, terwijl dit in 2024 slechts €150 was, een daling van 85% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook werd er extra aandacht besteed aan het opruimen van vuurwerkafval, onder andere via een postercampagne van afvalverwerker RWM. Voor de volgende jaarwisseling wordt gekeken naar speciale inleverplekken voor vuurwerkafval.
Conclusie
Hoewel vuurwerkoverlast nog steeds voorkomt, laten de cijfers een positieve trend zien. De meldingen en schadebedragen zijn gedaald en de campagne ‘Hoe Lit is Dit?!’ heeft veel jongeren bereikt. Handhaving blijft een uitdaging, maar de gemeente blijft zich inzetten op preventie en bewustwording om vuurwerkoverlast verder te verminderen.
+ Lees de Raadsinformatiebrief van 31.03.2025 evaluatie vuurwerkoverlast ⇢
+ Lees column Leon Verdonschot in De Limburger 02.04.2025 ⇢
Redactie: De politiek gaat dus gemeenten en hulpverleners een forse hand toesteken met een algeheel vuurwerkverbod, ook tijdens Oud- en Nieuw. Handhaving op dit verbod wordt een bnijna onmogelijke uitdaging. We zullen zien (en horen)
- Laatste update op .