Skip to main content

Zorgen over bodemerosie en oeverafslag in de Maas bij Meers

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: google maps, awp, rawpixel.com,

Foto boven en onder: de meest kritieke plek bij Meers. 
Daar kan het water met > 6 m3 per seconde stromen. En deze bodemverdediging vertoont slijtage. Als de oeververdediging dan omlaag schuift, wordt het dorp Meers bedreigd.

AWP Meers Dijkweg

De fractie van de Algemene Waterschapspartij (AWP) in het Algemeen Bestuur van Waterschap Limburg luidt opnieuw de noodklok over bodemerosie en oeverafslag langs de Maas. Aanleiding is een recent rapport van onderzoeker Hermjan Barneveld (Wageningen University & Research) over de erosiewerking tijdens hoogwater.

Fractievoorzitter Marja Hilders stelt het Dagelijks Bestuur van het waterschap een reeks schriftelijke vragen. De AWP wijst op risico’s bij bekende knelpunten zoals de flessenhals bij Meers en de onbeschermde oever bij appartementencomplex Casa Montana in Urmond. De fractie wil dat het waterschap in actie komt, samen met Rijkswaterstaat én de gemeente Stein.

Volgens de AWP wordt er nu te veel naar elkaar gewezen. Op sommige plekken is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid tussen waterschap, Rijkswaterstaat en zelfs Vlaamse instanties. "Dan heeft ruzie maken geen zin. Je moet samenwerken," aldus Hilders.

Ook vraagt de fractie om een inventarisatie van alle risicolocaties langs de Maas, inclusief een prioriteitenlijst. Het rapport van Barneveld onthulde onder meer dat er bij Geleen diepe erosiegaten in de rivierbodem zitten, wat kan leiden tot instabiliteit van oevers en funderingen.

Tot slot roept de AWP op tot heroverweging van toekomstige projecten zoals dat bij Roermond, waar aanpassingen aan de dijk mogelijk leiden tot extra risico’s voor omliggende dorpen zoals Horn.

Kortom: de AWP wil dat de waarschuwingen uit het rapport serieus worden genomen, dat er beter wordt samengewerkt tussen instanties, en dat veiligheid voor inwoners langs de Maas voorop staat.

+ Lees volledig document AWP vragen 13.07.2025 ⇢

+ Lees document ontoereikende hoogwaterbescherming AWP vragen 12.12.2023 ⇢

Deel dit artikel ⇢
  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien