Skip to main content

HISTORIE

1963 vakantie in Mol -Zilverstrand-

  • Afbeeldingen | Bron: familie Hanssen Elsloo, Stein, Beek ©

 

Zilverstrand Mol 1965 01

Zoals zovelen uit onze omgeving vertrokken deze Elsloose families (nazaten van Wiel en Marie Hanssen-Nijsten) in de 60-er jaren elk jaar voor 2 weken (of korter) naar domein het Zilverstrand in Mol (B) 
Mensen zonder tent huurden een houten chaletje, zoals dat op de achtergrond van bovenstaande foto te zien is.
Of nog veel leuker, een van de oude Engelse dubbeldek bussen die tussen de dennenbomen stonden opgesteld...dikke pret met de tantes, nonkes, neven en nichten!

De reis naar Mol was elk jaar weer een spannende onderneming. Wij reisden met de Volkswagen pickup die pap de rest van het jaar als ventwagen voor zijn groente en fruit gebruikte. De cabine heeft mudjevol gezeten met z'n vijven. In de laadbak werd de bagage van de halve familie meegenomen. Hun behoeften waren toen een stuk minder dan tegenwoordig. Aardappelen waren daar een vast bestanddeel van. Onze pap was een aardappelman. Dus op vakantie dezelfde aardappelen als thuis.
De autowegbrug over kanaal en Maas bestond toen nog niet, dus de reis ging via Maaseik. Direct achter Sittard maakte de Rijksweg een S-bocht; daar begon onze vakantie. Na Maaseik werd het spannend; bijna elk jaar werd er verkeerd gereden ofschoon nonk Jacques er steeds op hamerde dat ze bij de Joden-kerkhof (ergens tussen Maaseik en Mol) linksaf moesten. Auto's waren toen nog geen algemeen goed, dus het was heel normaal dat twee families, 4 volwassenen en 4 kinderen, in één Opel koers naar Mol zetten. Een ander mocht in de bedrijfsvakantie een werkbusje van de baas lenen. Kortom, men moest creatief met de mogelijkheden omgaan. Maar feit is dat we er elk jaar toch weer kwamen en een geweldige vakantie hadden!

Dierbare herinneringen aan die jaren! Wie herken je op de foto's...?

Trouwens Zilverstrand bestaat nog steeds, maar wel veel luxer dan in die jaren en onder de paraplu van EuroParcs.

Zilverstrand Mol 1965 05

De hele bups op de foto, de families Notten-Hanssen, Hanssen-Bruynseels, Huskens-Hanssen, Huveneers-Hanssen, Wouters-Hanssen, Zeegers-Hanssen, Hanssen-Peters, Hanssen-Voncken uit Elsloo, Stein en Beek.

Het vertier bestond uit zandkastelen bouwen, wandelen, speurtochten, voetballen, volleyballen en natuurlijk urenlang op het strand aan het meer liggen. En elke dag weer nieuwe avonturen zonder Nintendo, Playstation, computer... zelfs zonder tv.
Van het zand onder de dennenbomen werd je zo zwart dat menige moeder 's avonds bij het wassen erachter kwam dat ze 'n verkeerde snotaap onderhanden had...

Nonk Jacques (Huveneers) groef steevast afvoergoten voor de regen rond de tenten van onze families, maar in mijn beleving scheen in Mol altijd de zon!

Hoogtepunten: Naar de houten kantine waar de nonkes grote kelken Trappist dronken en de kinderen prikkellimonade die je tot boven in je neus voelde.
De wanden waren "versierd" met opgezette eekhoorntjes, die je ook kon kopen als souvenir.
Een paar keer in de vakantie van die lekkere Belgische frieten halen. Meestal kreeg je ook nog een bord dampende soep die elke dag vers werd gemaakt en verkocht door de rondrijdende "sopboer" vanuit z'n bestelauto.
En daarbij kookte moeders dan een eenvoudige doch voedzame maaltijd op het 2-pits buta-gasstel dat uitgestald was op een kastje van Jaffa-sinaasappelkisten met een gordijntje er voor. Als "IJsboerke" met zijn wagen over de camping tufte was het feest.

1965 Fam.Hanssen Zilverstrand Mol

zilverstrand19651

Er was toen geen stroom en water bij de tenten, zoals dat tegenwoordig gangbaar is. En internet hadden ze toen nog niet uitgevonden. Water moest je aan de handpomp halen. Dat rook erg sterk naar ijzer kan ik me herinneren en was ijskoud. Een deel van het water werd in een rubberen zak gedaan met kraantje, om te drinken en handen te wassen.
De afwas werd aan de tent gedaan; op bovenstaande foto met groene wasbak op 'n mandarijnenkistje. Kistjes genoeg bij ons thuis; vader was groenteboer. Half Elsloo heeft in die jaren voor Sinterklaas wiegjes van lege sinaasappel- of mandarijnenkistjes gefabriceerd. 

Geen chemisch toilet aan de tent, maar in een van de centrale toilet- en waslokalen. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren of er midden jaren 60 ook douches waren. Met een beetje geluk lag er zo' n lokaal op loopafstand van de tent. Te dichtbij was foute boel; het rook er behoorlijk. Mannen konden zich daar ook electrisch scheren. 

Zilverstrand Mol 1960 01

En we gingen altijd... zelfs met een gebroken arm.... die vakantie is Wimke met zijn gips-corset in de Molse zwemvijver gevallen. 

Zilverstrand Mol 1961 01

Andere Elsloonaren in Mol gevonden, links Annie ? Schepers, Bertha Vranken, familie Hanssen-Voncken en rechts Riet Huveneers. 

Zilverstrand Mol 1965 03

zilverstrand 1967

Als tijdverdrijf werden onder aanvoering van nonk Jacques "naambordjes" van dennenappels in het zand gemaakt. Luiwammes was iemand die niets deed. En dat kwam veelvuldig voor in Mol als er geen zwemmen, voetballen of volleyballen op het programma stond.

Zilverstrand Mol 1965 04

We herkennen o.a. de families Huveneers-Hanssen, Hanssen-Peters, Hanssen-Bruynseels

Zilverstrand Mol 1965 02

1960 Fam.Hanssen Zilverstrand Mol

Zilverstrand Mol 1965 06

Boven: de families Huveneers-Hanssen, Notten-Hanssen en Zeegers-Hanssen

Zilverstrand Mol 1969 01

Linksboven George en Elsie uit Engeland, vrienden van familie Hanssen-Voncken, verder op de foto de familie Huskens-Hanssen en tant An Huveneers-Hanssen. Nonk Jacques staat er niet bij, dus die heeft de foto gemaakt.

 Zilverstrand Mol 1967 01

Boven: familie Hanssen-Voncken op strand aan de zwemvijver. Op de voorgrond tant An.

  • Laatste update op .
Marianne van Kan-Not
voor familieleden heb ik nog 3 Mol-foto's digitaal. Mail me en ik stuur ze je toe. Ook de familie Luiwammes en zonen zit daar bij.
0
Willy
Weliswaar niet de foto die ik eerder bedoelde maar wel een van het " kunstwerk" en een andere van nog meer familie:http://tinypic.com/r/2ptpefp/6
0
Marianne van Kan-Not
Die foto met "de familie luiwammes en zonen", is in het bezit van mijn ouders. Het gaat over het feit dat onze familie in Mol met elkaar op vakantie was in tenten en huisjes en de hele dag lui bij elkaar lag. Er werd veel gespeeld, gesport en vooral ook koffie gedronken en gekletst. Als je dan eens even niets deed werd je al snel voor luilak uit gemaakt. Vandaar de naam.
0
Marjo Tummers
Die goeie oude tijd !!!Ik kan me herinneren dat in het zand stond "De Sajelaire "gemaakt van denneappels. De fam Luiwammes zegt me niks.Hier zullen nog beslist foto's van opduiken.
0
Willy
De "familie Luiwammes"! ( tenminste een gedeelte ervan)Hiermee refereer ik aan een foto uit die tijd waarop de familie bij elkaar zit met op de voorgrond een plateau gemaakt van zand waarop met grote letters, gemaakt van dennenappels, FAMILIE LUIWAMMES staat geschreven. Ik herinner me ook het Ijsboerke met zijn caramelsaus, die ik nooit meer zo lekker ergens geproefd als toen in Mol,met de jerrycans naar de waterpompen en de geur op de "sanitaire voorzieningen".
0
Marie-Louise
Inderdaad zeer herkenbaar plaatje. Leuk Marianne, ik zie nu pas dat jij het bent. Wij maakten altijd dagtochten en ook een dagje Mol was altijd leuk. Koelbox mee, ranja, een ijsje en het was een topdag!
0
Marianne van Kan-Not
Wat een schitterende foto! Ja, ik herken de personen allemaal want ik zit hier zelf op: Het meisje in het zand, derde van links met het groene badpak. Ook in mijn beleving scheen in Mol altijd de zon. Wat hadden we daar een leuke tijd, samen met bijna de hele familie.
0
Laat reactieformulier zien