Skip to main content

HISTORIE

1967 - 2017 drumband De Maasgalm 50 jaar

  • Afbeeldingen | Bron: Fanfare De Maasgalm ©

In 2017 beleefde de drumband van Fanfare de Maasgalm haar 50-jarig jubileum. Hoe is de drumband ontstaan?

Vanuit de jeugdbeweging ontstond eind jaren 50 de drumband “St. Maarten”. Leon Bosch kan zich herinneren dat hij in 1958 lid werd. De drumband repeteerde in de "oude" meisjesschool (St.Augustinus) en in het begin moesten zij het trommelen en roffelen oefenen op lederen plaatjes gemaakt van oude autobanden, die ze van de Staatsmijnen kregen. 

Andere bijdragen over drumband St. Maarten op deze site:

1962 ⇢ klik hier

1964 ⇢ klik hier

1969 ⇢ klik hier

In maart 1967 werd in een gecombineerde bestuursvergadering besloten dat fanfare De Maasgalm de drumband helemaal zou overnemen. De toenmalige instructeur was de heer F. Pisters uit Beek. Het aantal spelers fluctueerde destijds sterk en men moest op gezette tijden ook een nieuwe repetitieruimte zoeken. In 1982 werd Guus Thijssen de nieuwe instructeur. Korte tijd later werd J. Hardy als eerste tambour-maître aangesteld. Op 21 april 1985 trad de drumband tijdens een festival te Berg aan de Maas voor het voetlicht onder leiding van Jan de Kleijn, die later nog tot het bestuur toetrad.

1960 drumband StMaarten edited

klik op foto voor vergroting

Groei en ontwikkeling
Toen begin jaren ’90 van de vorige eeuw de muziek voor drumbands en slagwerkensembles zich snel begon te ontwikkelen, bleef de drumband niet achter. Reeds in de periode onder leiding van Frank Zaunbrecher en later Roy van Wersch werd het arsenaal aan instrumentarium dat gebruikt werd steeds uitgebreider; een ontwikkeling die tot op vandaag de dag voortduurt. Naast het traditionele slagwerk dat de drumband bij haar straatoptredens gebruikt, beschikt men inmiddels over onder meer pauken, divers melodisch slagwerk, een drumstel en een grote diversiteit aan bij-instrumenten. Dit zal ook zeker tijdens het jubileumconcert te horen zijn.

In 1994 kwam de muzikale leiding in handen van Jo Hanssen uit Sittard, en sindsdien nam het niveau en het ledental gestaag toe. Onder Jo’s vakkundige en bevlogen leiding deed de drumband mee aan een tweetal concoursen van de LBT; de eerste keer werd een ruime eerste prijs gehaald, de tweede keer zelfs een eerste prijs met promotie, waarna deelname aan de Limburgse Kampioenschappen volgde. Hier eindigde de drumband, met haar zeer jeugdige bezetting, uiteindelijk als tweede in haar afdeling. Tevens vond in 2003 een groot slagwerkspektakel plaats in de Schouwburg in Sittard. In deze periode functioneerde Timothy Geilen enige jaren als tambour-maître. Bij het St. Caeciliafeest in 2010 droeg hij de tambour-maîtrestok over aan de huidige tambour-maître, Ron Schumans.

Jo heeft maar liefst 15 jaar lang de dirigeerstok gezwaaid. Na een paar kortere aanstellingen, kwam de drumband enkele maanden voor het nieuwjaarsconcert van 2011 zonder instructeur te zitten, waarop Timothy Geilen aanbood om als interim-instructeur op te treden. Ondanks de korte voorbereiding werd het optreden een groot succes, en na een proefperiode kreeg Timothy een vaste aanstelling. Zijn gedrevenheid, passie en grote enthousiasme maken hem een kritische maar leuke instructeur. Hij slaagt erin om uit alle leden, jong en oud, het beste naar voren te halen en elk concert tot een succes te maken.

Sindsdien groeit het aantal leden en het niveau van de drumband weer, en bestaat de groep uit inmiddels 13 veelal jonge muzikanten. Een ensemble dat een uitdaging niet uit de weg gaat; zo werd op 1 december 2012 onder de naam “Drumming Factory” een spetterende show weggegeven met alle facetten van moderne percussie, evenals toneel en zang. Ook wordt regelmatig de samenwerking opgezocht met andere muziekgezelschappen.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien