Skip to main content

HISTORIE

wateroverlast Catsop

2024 Wateroverlast in Catsop

  • Afbeeldingen | Bron: Pierre Reubsaet, MB op Facebook, rawpixel.com ©

Vrijdag 12 juli 2024 .... oude tijden herleven in Catsop.
Na een fikse hoosbui zoeken modderstromen vanaf de hoger gelegen akkers hun weg door de straten van Catsop. Lokaal viel deze ochtend wel 70 mm regen, de normale hoeveelheid voor de hele maand juli.

rawpixel Catsop wateroverlast MB 01 design 1721113668552

Twintig, dertig jaar geleden was dit schering en inslag in de buurtschap, maar na het aanleggen van waterbuffers of -bekkens en andere aanpassingen leek het probleem opgelost...tot nu.
Klimaatontwikkelingen zorgen voor steeds meer en ook heftige regenval. Tijd om de actuele overlast en ook de eertijds getroffen maatregelen opnieuw onder de loep te nemen.

+ Dat vindt ook de Steinse DOS-fractie die daarover bij monde van raadslid Guus Peters vragen over heeft gesteld, lees hier ⇢

rawpixel Catsop wateroverlast MB 02 design 1721113785106

Het Waterschap Limburg meldt dat er meer regen is gevallen dan verwacht. Door de overvloedige regenval van de afgelopen tijd is de grond verzadigd geraakt, waardoor deze minder water kan opnemen. Het waterschap legt uit dat ze proberen het overtollige water naar de grote rivieren af te voeren door stuwen te openen, langs beken te maaien en regenwaterbuffers gereed te maken voor opvang en afvoer van het water.

Toelichting Guus Peters
Rond Catsop bevinden zich natuurlijke dalen die dateren uit de ijsttijden en gevormd zijn door het smelt- en regenwater afkomend van het plateau van Schimmert. Deze dalen lopen naar de Maas en dat systeem kent twee hoofdtakken. De Geversdelle die vanaf het vliegveld ten zuiden van Catsop het water afvoerde via het dal van de Slakbeek. Het andere begon in het Seeckendaal, liep achter de huizen aan de noordzijde van de straat Aan de Gellik, stak de Veestraat over en volgde haar weg via het Haslou-terrein, het spoor over, achter de voormalige Rabobank, de Stationsstraat over en dan richting Maaslandcentrum, Drie Kuilen en via het kasteel van Stein naar de Maas. Later was dat een gegraven sloot, "de Daal" in Catsop en na het spoor was dit de "Vlootgraaf".
Maar na WO2 is dit hele afvoersysteem voor het water over grote lengtes geblokkeerd door (spoor)wegen, versmalling, huizen, straten en opvulling.

Lang heeft men gedacht dit kunnen opvangen door het rioolstelsel maar dat bleek toch niet te voldoen en modderstromen waren het gevolg. Toen volgde regenbuffers in de open ruimte, maar die blijken nu ook de tegenwoordige watermassa bij buien niet aan te kunnen . Het gevolg is dat het overtollig water zijn natuurlijk loop zoekt en dat gaat dan door de straten van Catsop. Daarnaast ook een bijkomend probleem dat opgelost moet worden: het meevoeren van de grote hoeveelheden modder die zonder remming van de hellingen afspoelt. 

Eigenlijk zouden de opvangbekkens uitgebreid moeten worden en een bodem van een dikke grindlaag te krijgen waar het water deels in kan bezinken. Midden door de straten zou boven de rioolaansluitingen een breed afvoerkanaal ingegraven kunnen worden, deels afgedekt door roosters en deels door bestrating. Omdat het water de Maas niet meer kan bereiken, zouden langs de spoorlijn ook grote bekkens aangelegd kunnen worden, ook weer op een dikke grindlaag om het water te laten bezinken.

Of we moeten accepteren dat de overlast steeds vaker zal gaan optreden en men de instroom in kelders en huizen moet gaan voorkomen. De straten zouden dan tijdelijk een afvoerfunctie gaan krijgen, richting te treffen maatregelen langs de spoorlijn. Ook dienen maatregelen tegen de erosie van de akkers te worden genomen. Tijden veranderen, ook het klimaat en dat vereist het nemen van maatregelen die voorheen niet nodig waren.

rawpixel PierreReubsaet Catsop wateroverlast 02 design 1721113347479

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien