Skip to main content

HISTORIE

1969 Pinknick, de allereerste Pinkpop

  • Afbeeldingen | Bron: De Limburger (embedded) pinkpop.org (embedded) discogs.com (embedded) ©

Alle hippies, provo's en nozems waren erbij toen op Pinkstermaandag 26 mei 1969 een heus popfestival in Limburg werd georganiseeerd. The place to be was de Gulpenerberg in Gulpen.

Er werd opgetreden door de Nederlandse topband Brainbox, protestzanger Armand en de Limburgse bands Opus 23, The Sharons, Keem, de Geleense soulband Geno's Blue Busters, Static, Relax (uit Stein?), Blitz & Whoom, Soul Inspiration en Doctor Loulou's Blues Clinic.

Het festival begon om 12.00 uur en duurde tot 17.00 uur. Er waren maar liefst 10.000 bezoekers en het was droog en zonnig weer; feestje gegarandeerd dus.

Vanuit Elsloo zijn we er ook met een paar mensen naartoe geweest. We waren een kruising tussen hippie en nozem, net 16 jaar en dan twijfel je nog over dit soort zaken. Waarschijnlijk zijn we op de Puch en Tomos gegaan -met hoog stuur en laag zadel- maar die herinnering is vervlogen... net als die aan de rest van de dag.

Het festival werd georganiseerd door Jan Smeets (ja mister Pinkpop stond echt aan de basis!) toen programmeur van de Berchmans Sociëteit in Maastricht. Dat was een jongerencentrum voor werkende jongeren, gerund door paters Jezuïten waaronder Frits van der Ven.
Daarnaast had je destijds in Maastricht nog de jongerencentra Kombi -voor studenten- en Trajectum voor kunstenaars en politiek betrokken provo's. Trajectum-programmeur Hans van Beers en journalist Wim Wennekes van De Nieuwe Limburger waren mede-organisatoren.
Overigens, de Pinkpop organisatie telt deze editie niet mee in hun historisch overzicht, dat begint in 1970. 

Uit de krant van toen (De Limburger) ⇢

+ Officieuze website over Pinkpop-historie ⇢

+ Alle edities Pinkpop (vanaf 1970) ⇢ 

+ Andere Tijden: de beginjaren van Pinkpop ⇢

+ Artikel "Nozems, provo's en patronaatsknuppele" Alternatieve jongerencultuur in de westelijke mijnstreek 1955-1977 door Bart Jan de Graaf 2011 ⇢

Opus 23 uit Maastricht, met rechts drummer Frans Theunisz (Sjen aon de geng) (embedded De Limburger)

Brainbox met Jan Akkerman, Kaz Lux, Pierre van der Linden en André Reijnen. Hits in 1969 "Dark Rose" en "Summertime" (embedded discogs.com)

Laat reactieformulier zien