Skip to main content

HISTORIE

Foto Kasteel Elsloo 1931© Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad/ANP/Leeflang

Regiment D'Arberg

  • Afbeeldingen | Bron: CHV Graaf d’Arberg ©

De cultuurhistorische vereniging graaf d'Arberg (afgekort: CHV Graaf d'Arberg), is opgericht op 29 mei 2012. 

Het doel van de vereniging is:
• Het in stand houden van een geüniformeerde groep genaamd regiment Graaf d’Arberg.
• Het in stand houden van een toneelgroep, die de grafelijke familie d’Arberg rond het jaar 1765 bij zo getrouw mogelijk tracht uit te beelden.
• Tevens streeft de vereniging er naar om de Limburgse tradities in stand te houden.

Historische achtergronden
De historische achtergrond van beide groepen is gebaseerd op de geschiedenis van de graven d’Arberg. Deze adellijke familie was van 1630 tot de komst van de Franssen in 1794 de bezitters van de Vrije Rijksheerlijkheid (Baronie) Elsloo en bewoonden het kasteel Elsloo. De uitbeelding is gefixeerd op het jaar 1765.
De graven d’Arberg was een geslacht van hoge ambtenaren en militairen. Zelf hadden ze een eigen regiment soldaten onder Oostenrijkse vlag, het infanterie regiment d’Arberg, IR55.
Het was een familie van aanzien, die een hoge stand voerde en diverse kastelen en plaatsen bezat.

Kasteel Elsloo

Oostenrijks Zuid-Limburg

Dat zij in Oostenrijkse dienst stonden is op zich niet vreemd. In de 18e eeuw was het Oostenrijk onder de Habsburgers een imperium bestaande uit diverse volkeren en dat zich uitstrekte van de Rusland tot aan de Noordzee.
Ook de na de 80 jarige oorlog “Spaans” gebleven delen van de Nederlanden (Luxemburg, België maar ook delen van Limburg) waren sinds 1713 onderdeel van dit uitgestrekte rijk.
Het is het tijdperk van barok en rococo, van Maria Theresia en haar man Keizer Frans van Lotharingen maar ook het tijdperk van almacht van kerk en adel, uitbuiting en Bokkenrijders.

Het logo van CHV Graaf d’Arberg symboliseert haar achtergrond. Het is opgebouwd uit het wapen van de familie d’Arberg, de keizerlijke dubbele adelaar (als verwijzing naar status van Vrije Rijksheerlijkheid) en de ster uit de vlag van Elsloo.

Werkgebied
Hoewel de vereniging statutair gevestigd is in Elsloo en ook de historische verantwoording gebaseerd is op de heren, kasteel en dorp Elsloo, wil de vereniging haar werkgebied hierdoor niet laten inperken. Nadrukkelijk ziet zij als werkgebied de Euregio en de vroegere Oostenrijkse landen. Ook deelname aan de vereniging staat voor iedereen (ook buiten Elsloo) open. De enige eis die gesteld wordt, is dat men gemotiveerd is.

 

Op de video een kort fragment van het Bokkenrijdersfestival te Wijnandsrade 2012, waar een combinatie van de historische regimenten Los Rios uit Schinnen en regiment d'Arberg uit Elsloo langs marcheren. Met dank aan Aloysius Kruiden. 

Meer informatie
Mocht u interesse in onze vereniging hebben, dan kunt u contact opnemen met ons secretariaat:
Guus Peters, Dorpstraat 11, 6181 GW Elsloo
Tel: 046 4378727       
E-mail: guuspeters536@hotmail.com

Voor historische achtergronden van de heren van Elsloo, kasteel en dorp: www.elsloo.info/historie

U kunt de folder hier ook downloaden in een printbare versie »

Foto-album 

Klik op eerste afbeelding, die vervolgens in een zogenaamde "lightbox" opent en dan kunt u door het hele album bladeren.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien