Deel 7. Aanleg Julianakanaal: slot
- Afbeeldingen | Bronnen ©: kleurenfoto's Guus Peters. Zwart-wit foto's en ansichtkaarten uit de collectie van Streekmuseum Elsloo.
Eerst lag de Dikke Stein midden op de weg. Het café er achter is er nu naar vernoemd: café De Dikke Stein. De oorspronkelijke naam van het cafe was echter “Neerlandia”.
Elsloo 1943. De eertijds op de Berg geconcentreerde bebouwing heeft zich uitgestrekt langs de Stationsstraat en Koolweg. Het centrum wordt gevormd door de kruising “aan het Heilig Hart”. Nieuwe straten zijn de Julianastraat, (oude) Jurgenstraat en Schoolstraat. De uitbreiding is natuurlijk niet alleen te danken aan de afbraak van de Berg. Ook zonder de afbraak had het dorp zich vermoedelijk langs de Stationsstraat en Koolweg uitgebreid. Het was niet alleen het kanaal dat het dorp in beweging bracht, ook de uitbouw van de hele streek tot woon en verzorgingsgebied voor de mijnwerkers van de Staatsmijn Maurits zorgde voor grote veranderingen op alle fronten.
Bouwtekeningen:
Indien men naar de nieuw gebouwde huizen van de voormalige Berg-bewoners kijkt,
valt het op dat ze ongeveer allemaal dezelfde stijl hebben. Het lijkt erop dat er een basistekening heeft bestaan die steeds met varianten opnieuw gebruikt is. Veel van de huizen die toen gebouwd zijn hebben ook hetzelfde portaal.
De kanaalweg naar Geulle, die ook aan de andere kant van het kanaal naar Geulle aan de Maas loopt. Officieel respectievelijk de Oostelijke en Westelijke Kanaalweg.
Deze wegen waren een hele verbetering in de verbinding met dit buurdorp. Voorheen was die gebrekkig. Toen was er in het Maasdal alleen een voetpad door de beemden naar Geulle aan de Maas. Karvrachten naar Geulle aan de Maas moesten via de Eikskensweg over Catsop gaan, om dan in Hussenberg of Snijdersberg (zeer steile hellingen) weer af te dalen. Hoge wagens met (verkocht) hooi of stro die naar Geulle moesten, konden ook niet door de holle Eikskensweg. Die moesten zelfs via Beek gaan !
De bocht van Elsloo, voordat de verbreding van deze bocht werd uitgevoerd.
De bocht van Elsloo in het kanaal is in 2014/2016 verbreed om het kanaal geschikt te maken voor de duwvaart van grote containerschepen. Meer foto's en info op dit blog >
Ook elders op deze site meer info over de werkzaamheden aan het Julianakanaal nabij Elsloo.
Ook tussen Geulle en Elsloo is in 2018/2019 een passeerstrook voor schepen aan de westkant aangelegd door middel van damwanden. Zie artikel Maaswerken.
De aanzien van de beemden is helemaal veranderd door het uitgraven in het kader van de Grensmaas (kiezelwinning) Uiteindelijk zal dit zich in "natuur" terug betalen maar voor het zover is “zal d’r nog jehel get water door de Maas aaf gaon”.
Misschien wordt over 50 jaar deze vastlegging weer opgepakt om dan een vergelijking met veranderingen te maken. Het heden is tenslotte de geschiedenis van de toekomst. Aan ons de plicht om die kennis over te dragen. We hopen dat deze beschrijving hiertoe kan bijdragen.